Мотиви по НОХД № 407/2013 година по описа на Районен съд, гр. Лом

 

Районна прокуратура, гр. Лом е повдигнала обвинение, против подсъдимият, Е.А.Т., в това, че за времето от началото на месец 04. 2013 година до  26.04.2013 година,  в гр.Монтана, обл.Монтана, в условията на продължавано престъпление организирал, чрез Д.Б. ***, предлагане на имотна облага по 30.00лева на лица от с.Якимово, с.Дългоделци и с.Долно Церовене по изготвени списъци и чрез К.Т.И. ***, организирал предлагането на имотна облага от по 30.00лева на лица от Община с.Медковец и с.Расово, чрез представяне на лист с математическо изписване на 170 гласоподаватели по 30.00лева, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на политическа партия „Движение за права и свободи” /ДПС/ регистрирани за участие в изборите за народни представители на 12 май 2013 година, престъпление по чл.  167, ал. 3,  във вр. с чл.26,ал.1 от НК,

И против подсъдимият,  К. К. К., в това, че за   времето от началото на месец 04.2013 година  до 24.04.2013 година, в гр.Вълчедръм обл.Монтана, организирал, чрез К.М.Т. ***, предлагане на имотна облага по 30.00лева на лица от гр.Вълчедръм, като му дал сумата от 3000лева /три хиляди лева/, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на политическа партия „Движение за права и свободи” /ДПС/ регистрирани за участие в изборите за народни представители на 12 май 2013 година, престъпление по чл. 167, ал. 3 от НК.

В съдебно заседание, представителят на обвинението, намира същото за доказано по безспорен и категоричен начин, а именно извършеното от подсъдимите деяние, за което е повдигнато обвинение, което се установява от всички събрани писмени и гласни доказателства по делото.

С оглед така установената фактическа обстановка, предлага, по отношение и на двамата подсъдими, да бъде определено наказание лишаване от свобода, една година, няма пречка същото да бъде отложено с изпитателен срок от три години, тъй като са налице материално правните предпоставки за това.

Да се приложи разпоредбата на чл. 167, ал. 5 НК, като подсъдимите бъдат лишени от право да заемат определена държавна или обществена длъжност. По отношение на веществените доказателства, на основание чл. 53, б”а” НК, паричните суми, да се отнемат в полза на държавата, а останалите веществени доказателства, да останат към делото.

Договорните защитници на подсъдимите, намират, че обвинението не е доказано по безспорен и категоричен начин от събраните гласни и писмени доказателства. Излагат подробни доводи, относно невинността на подсъдимите и молят, същите да бъдат оправдани.

Подсъдимите, Е.А.Т. и К. К. К., не се признават за виновни и не дават обяснения.

В производството, граждански иск  не е предявен.

Доказателствата по делото са писмени,  гласни и веществени доказателствени средства.

Съдът след като прецени събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната взаимно връзка и логическо единство, а така също във връзка с доводите на страните, по вътрешно убеждение, приема за установено следното:

От фактически страна:

Подсъдимият, Е.А.Т. е  роден на *** ***,  с настоящ адрес в с.Хайредин, ул.”Рила”№3, българин, български гражданин, със средно образование, неженен, управител на търговско дружество, реабилитиран по право, с ЕГН **********,

Подсъдимият, К. К. К. е   роден на *** ***, с настоящ адрес в с.Замфирово, ул.”Замфир Попов”№42, ет.2, ап.1, общ. Монтана, българин, български гражданин, с висше образование, разведен, работи в ЦСМП  гр.Монтана, като лекар, реабилитиран по право, с  ЕГН **********.

На основание чл. 99, ал. 5 от Конституцията на Република България, във връзка с параграф 6, т.1 от Изборния кодекс с УКАЗ № 57 от 13 март 2013 година  на Президента на РБ, обнародван в, ДВ бр. 25 от 13.03.2013 година,  са били насрочени избори за Народно събрание на 12 май 2013 година.

С Указ №58 от 13 март 2013 година, на Президента на РБ, обнародван в  ДВ бр. 25 от 13.03.2013 година,  на основание параграф 6,т.8 от Изборния кодекс са определени номерацията, наименованията и границите на изборните райони за провеждане на избори за народни представители, като в т.12 Дванадесети изборен район – Монтана, включва общините Монтана, Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Вълчедръм, Вършец, Г. Дамяново, Лом, Медковец, Чипровци и Якимово.

На основание чл.26, ал.1, т.10 и чл.82 от Изборния кодекс ЦИК с Решение №2250-НС от 27.03.2013 година  е регистрирала политическа партия „Движение за права и свободи”- ПП ДПС, за участие в изборите за народни представители на 12 май 2013 година.

С Решение №37-НС от 06.04.2013 година  на РИК, гр.Монтана, на основание чл.29, ал.1, т.8 и чл.108, ал.2 от Изборния кодекс са регистрирани кандидати за народни представители от 12 МИР - Монтана, предложени от ПП”Движение за права и свободи” за участие в изборите за народни представители на 12 май 2013 година, както следва : Ц.С.Ц., Е.А.Т., Г.Б.М., Я.Р.Е., М.М.В., А.С.А., В.В.Г., А.Ф.С., Е.Ц. Г. и С. Н.Б..

Срещу двамата подсъдими е повдигнато обвинение по чл. 167, ал.3 НК, т.е., организиране.

Отделно от регистрираните кандидати за народни представители, в 12 многомандатен район- Монтана, в съответствие с изискванията на Изборния кодекс, са регистрирани и Застъпници, съгласно чл. 101 от ИК, като в ал. 2 на същия текст, изрично е посочено, че „ една кандидатска листа, може да бъде представлявана от 1 застъпник в една избирателна секция, а съгласно ал. 4, общия брой на застъпниците 

 

 

 

 на всяка кандидатска листа на партия, коалиция от партии и инициативен комитет не може да надвишава броя на избирателните секции в съответния изборен район.

Относно представителите на политическите партии, те се упълномощават от  представляващия политическата партия, или упълномощено/ преупълномощено лице/ и списъкът им се депозира в съответната РИК, съгласно чл. 101а от Изборния кодекс, като в избирателната 

 

 

 

 

 

 

 

 секция в изборния ден може да присъства само един представител на партия, коалиция от партии и инициативен комитет, като общият брой на представителите на партия, коалиция от партии и инициативен комитет не може да надвишава броя на избирателните секции в съответния изборен район, като всяка партия, коалиция от партии или инициативен комитет изготвя списък с имената, единния граждански номер, номер и дата на пълномощното на лицата, които са упълномощени да ги представляват в изборния ден.

Отделно от това ЦИК, регистрира само наблюдатели, посочени в & 1, т. 18, б”а” и „б” и води техните регистри.

От приложените Решения на РИК гр.Монтана, изискани служебно от съда и приложените на досъдебното производство,  за регистриране на застъпниците на кандидатската листа на ПП”ДПС при провеждане на изборите за народни представители на 12 май 2013 година” и списък на СИК по Община /том 1, л.88 от досъдебното производство/,  е видно, че за Община с.Якимово са регистрирани 9 броя  СИК от №123800001 до №123800009, за Община гр.Вълчедръм са регистрирани 21 броя СИК от №121100001 до №121100021, за Община с.Медковец са регистрирани 7 броя  СИК от №122600001 до №122600007, за Община гр.Брусарци са регистрирани 13 броя  СИК от №120700001 до №120700013, за Община гр.Лом са регистрирани 53 броя  СИК от №122400001 до №122400053, т.е. или общо са регистрирани 103 броя  СИК, в 5- те  Общини  на територията, обслужвани от ЛРС, или във всяка секция, съгласно Изборния кодекс е следвало да присъствува само един застъпник и наблюдател.

По Решенията на РИК, гр.Монтана са регистрирани за общините на територията обслужвана от ЛРС общо 102 броя  застъпници, разпределени по Общини, както следва: за Община с.Якимово – 9 броя застъпници, за Община гр.Вълчедръм – 21 броя  застъпници, за Община с.Медковец – 7 броя застъпници, за Община гр.Брусарци – 12 броя  застъпници и за Община гр. Лом – 53 броя  застъпници.

Подсъдимият, Е.А.Т. е Председател на Областният съвет на ДПС, гр. Монтана, като в тази връзка участвал активно в организацията на предизборната кампания.

За тази цел, в  офиса на ПП” ДПС”, гр. Монтана, бул.”Св. Климент Охридски”, са провеждани множество срещи с регистрирания кандидат за народен представител на 12 многомандатен избирателен район, Монтана с представители на ПП”ДПС” от съответните общини, в които срещи се очертавала стратегията на предизборната кампания, която следвало да бъде спазена и изпълнена от общинските председатели на ПП”ДПС”.

От своя страна, подсъдимият Е.А.Т. е пряко свързан с изпълнението на очертаната стратегия по организацията и провеждането на предизборната кампания.

Извън изготвените списъци за председатели и  членове на секционните избирателни комисии, за застъпници и  наблюдатели,  подсъдимият Е.А.Т. указвал да се изготвят и списъци, на база изборни резултати от предходни избори, и на гласоподавателите които ще гласуват за ДПС, които списъци са изготвяни по Общини, от съответните председатели.

Свидетелят, Д.Б.К. е Председател на ПП”ДПС” за Община, с. Якимово, обл. Монтана. В изпълнения на указанията, дадени на областно ниво от Областния председател на ПП”ДПС”, подсъдимия  Е.А.Т., свидетелят следвало да изготви списъци на гласоподавателите които са съпричастни и ще гласуват за ДПС на територията на Община, с. Якимово, обл. Монтана.

 В изпълнение на поставената му задача, свидетелят, Д.Б.К. се свързал със свидетелите, Р.М.Д. ***, свидетелят, М.В.М. ***, свидетелят Б. В.А. от с. Якимово и свидетеля Б.М. ***, които следвало са изготвят списъци на избирателите от селата- Якимово, Долно Церовене и Дългоделци, които ще гласуват в полза на ПП”ДПС”, свидетелите не отричат горното обстоятелство, а именно Р.М.Т. заявява, че  април 2013 година е имало предизборно събрание на ДПС в с. Дългоделци, на което присъствало почти цялото село. Когато събранието приключило, Д.Б.К. попитал свидетеля колко души ще гласуват за ДПС и го помолил на направи списък с тези избиратели, които списъци, предал на Д.Б.К.. В списъците били посочени имена от квартала в които живеел свидетеля Р.М.Д..Отделно от това същия свидетел доуточнява, че  Д.Б.К.  му заявил,” че “Ако има гласове за тази партия, ще има нещо”.

Идентичен е и  разговора със свидетелят, М.В.М., който е познавал Д.Б.К., като координатор на ДПС за Община, с. Якимово. В резултат на това познанство, К. се поинтересувал от свидетелят М.В.М.,” как ще гласуват избирателите на тези избори”, като помолил М. да разговаря с приятели и познати, които биха гласували за ДПС. Свидетелят, М.В.М. съставил списък с имена на 50-60 избиратели, приятели и познати, с които предварително разговарят относно нагласата им да гласуват за ДПС и който списък предал на Д.Б.К..

Свидетелят Б.В.А. от с. Якимово, също познат на Д.Б.  К. е поканен от същия да участва в изборите, като Застъпник на ДПС, и като такъв следвало да изготви списъци с имена на гласоподаватели, които ще гласуват за ДПС, което последния и сторил. Свидетелят Д.К. го уверил,” че ако стане Застъпник, ще получи 50 лева, допълнително, извън сумата която получава, като Застъпник.

Свидетелят,  Б.М. ***, депозира показания, че Д.  Б.К. го потърсил, тъй като бил наясно, че е брат на Р.М.Д., като му предложил да стане Секретар в СИК, с. Дългоделци и едновременно с това му обещал допълнително да получи сумата от 40-50 лева, извън тази сума, която ще получи като Секретар.

В хода на досъдебното производство този свидетел е разпитван по НЧД № 323/ 2013 година по описа на ЛРС, в който показания, приобщени по съответния ред, същия заявява, макар и да не е присъствувал на разговор между Д.Б.  К. и брат му, свидетелят Р.М.Д., че в резултат на изготвените списъци” ще се дават по 30 лева на избирател, който ще гласува за ДПС”.

Отделно от това същия свидетел депозира показания, в разпита му по НЧД № 323/ 2013 година, че след изборите, при разговор с Д.Б.К. го попитал за допълнително обещаната му сума от 50 лева, която не бил получил, но последния му отговорил, че” не знае и такава няма да има”.

От показанията на свидетелят,  М.В.Б., дадени в хода на досъдебното производство и приобщени по надлежния ред, том 6, стр.34, същия депозира показания, че е бил Застъпник на ПП”ДПС”, за което имал надлежно издадено удостоверение и за което го помолил свидетеля, Д.Б.К.. При проведеният между двамата разговор, Д.Б.К. му обещал, че ако стане застъпник, ще му се дадат пари- 50 лева. Отделно от това, свидетелят, Д.Б.К. пискал да му подсигури гласоподаватели, срещу заплащане. Свидетелят М.В.Б. му съобщил имена на свои близки, които Д.К. лично записал. След което, свидетелят, Д.К. го помолил да агитира хора от с. Якимово, които на изборите да гласуват за ДПС и на които следвало да им обясни, че ще им бъде заплатено по 30 лева на глас, което обстоятелство потвърди в показанията си в хода на съдебното следствие.

Списъка с имена на 170 гласоподаватели, свидетелят Д.Б.К. занесъл в офиса на ДПС в гр. Монтана, а в последствие продължил да изготвя допълнителни списъци.

Последният списък, свидетелят занесъл на 25.04. 2013 година, отново в офиса на ПП”ДПС”, гр. Монтана, който списък е пресниман, а оригинала е  останал при свидетеля, Д.Б.К..

Една седмица, преди изборният ден, свидетелят Д.Б.К. бил извикан в офиса на ДПС в Монтана, където подсъдимият Е.Т. му дал за втори път сумата от 4 850 лева, като същия му обяснил, че част от сумата е за заплащане на застъпници,  наблюдатели и членове на секционни комисия. Отделно от това му възложил да” набере” 200 души гласоподаватели, „ за да се знае приблизително колко души ще има почитатели”.

Свидетелят, Д.Б.К., преди получаването на тази сума, а именно от 4 850 лева е получил за мероприятия, които да бъдат проведени в предизборната кампания от името на ПП”ДПС” и сумата от 3 000 лева, също дадена му от подсъдимия, Е.А.Т..

Същият свидетел, депозира показания, че при провеждане на предишни срещи в офиса на ПП”ДПС”, гр. Монтана, между кандидата за Народен представител, свидетеля Ц.Ц. и председателите по общини, свидетелят Ц.  Ц. заявявал,” че няма да се купуват гласове”, но с ръце, потривайки палец със среден и безименен пръст,  Д.К. останал с убеждението,” че гласове ще се купуват”.

Получавайки втората сума от 4 850 лева, дадена му от подсъдимия Е.Т., свидетелят се прибрал у дома си и отчитайки обстоятелството по отношение бройки на застъпници, наблюдатели, председатели на СИК и членове, същия стигнал до убеждението,” че тази сума от 4 850 лева няма „ да му стигне”, отчитайки броя на секциите в селата и регистрираните застъпници и наблюдатели, като общо ги определил на 33 човека. Свидетелят, Д.Б.К. в показанията си сочи, че след като получил сумата от подсъдимия Е.А.Т., и отчитайки обстоятелството на колко секции, застъпници и наблюдатели следва да заплати суми, същия стигнал до извода, че дадената му сума от 4 850 лева няма да му стигне, „ тъй като 200 гласа ще останат без пари”.

В хода на досъдебното производство, в разпита му по НЧД №  254/2013 година, същия изрично депозира показания” непосредствено след връщането на сумата от 4 850 лева, че” парите са за закупуване на гласове”, което обстоятелство се потвърждава и от изслушания запис на телефон 112. Като основание за връщане на посочената сума, Д.Б.К.  сочи обстоятелството,” че тази сума няма да му стигне за всички 200 гласоподаватели”.

В резултат на това, свидетеля  взел решение да се откаже от заеманото място- Председател на ПП”ДПС” за Община, Якимово, и да върне получената от подсъдимия Е.А.Т., сума, което сторил на следващия ден, отивайки отново в офиса на ПП”ДПС”-Монтана и предавайки сумата на техническия сътрудник Т.Д.Р., след проведен разговор, първоначално с подсъдимия Е.А.Т., а в последствие и с кандидата за Народен представител за 12 МИР- Монтана, свидетеля, Ц.Ц..

В резултат на разменени реплики, по този повод, Д.К. се обадил на телефон 112 за случилото се.

Във връзка с организацията на предизборната кампания от страна на подсъдимият, Е.А.Т. в останалите Общини на 12 многомандатен избирателен район, подсъдимият контактувал и със свидетелят К.Т.И., Зам. Председател на ДПС за Община, с. Медковец, обл. Монтана, а свидетелят В.И. заемал длъжността Председател на ПП”ДПС” за Община Медковец.

Основната дейност се осъществявала от Председателя, свидетелят В.И.,  който постоянно контактувал с подсъдимия Е.А.Т., който определят стратегията  и организацията на предизборната кампания.

В изпълнение на тази организация, председателят на ПП”ДПС”, за Община, с. Медковец, изисквал от заместника си, свидетеля К.Т.И. да организира мероприятия и такива били организирани в с. Расово, а именно за Деня на пролетта и Ден на ромите, като в тази връзка изготвил списъци с имена на социално слаби, който списъци използвал за покана на организираните мероприятия- Ден на пролетта и Ден на ромите, които ще бъдат спонсорирани от ДПС. За тази цел, свидетелят К.Т.И. на два пъти получил сумите от по 350 лева, които използвал, по негови показания” за кебапчета, кюфтета и напитки”. Същият заявява, че са изготвяни списъци на застъпници и наблюдатели, на които им е заплатена сумата от по 30 лева, макар и на наблюдателите, съгласно Избирателният кодекс, да не се следва заплащане, от партии, коалиции от партии, инициативни комитети и техните кандидати, чл. 101б, ал. 9 от Изборния кодекс.

От друга страна, от офиса на ДПС, в гр. Монтана, свидетелят, К.И. получил обява- плакат за представяне на листата на парламентарните избори и тази обява следвало да му послужи за агитиране на избиратели, които да посетят мероприятието по представяне на парламентарната листа.

В хода на досъдебното производство, по приобщените показания на този свидетел, дадени пред съдия, по НЧД № 328/2013 година по описа на ЛРС, същия депозира показания, че подсъдимият Е.А.Т. му дал списък с цифри, като му обяснил, значението на същите.

Отделно от това свидетелят в разпита си, пред съдия, по горното НЧД, изрично депозира показания, че цифрата 21 души са първоначалните застъпници и наблюдатели, цифрата- 9 са секционните членове, а цифрата 170 са бройка гласоподаватели, които са определени с оглед резултати от предишни избори, на които следваше да се дадат по 30 лева”, който лист му е даден от подсъдимия Е.Т., който му обяснил значението на същите и му заявил, че” ако се изкарат тези гласове 170 ще им се дадат по 30 лева”.

Свидетелят, Д.Б.К. доброволно предал, видно от протокола за доброволно предаване /том 5, л. 8 от досъдебното производство/,  на органите на РУ”Полиция”, гр. Лом:  1 брой  мобилен телефон марка „Самсунг”, черен на цвят съдържащ входящите и изходящите му разговори провеждани преди обаждането на телефон 112.

Видно от Протокола за оглед на веществени доказателства /том 5, л.10-11 от досъдебното производство/, доброволно предадения телефон от свидетеля Д.Б.К. е огледан и са фотографирани входящите обаждания от страна на подсъдимия Е.А.Т.  и от страна на свидетеля Ц.С.  Ц., като часа и датата в телефона са различни, тъй като по данни на свидетеля Д.К. телефона не е сверен с дата и час.

С разписка /том 5, л. 21 от досъдебното производство/, мобилния телефон е върнат на Д.К..

Свидетеля,  Д.К. е предал доброволно на органите на РУ”Полиция”,  гр.Лом, видно от Протокола за доброволно предаване /том 5, л.14- 15 от досъдебното производство/ и -  5 бр. листа от тетрадка с широки редове /том 1, л.181-186 от досъдебното производство- веществени доказателства/, на които са изписани с две имена хора и са номерирани от №1 до №100.  В последствие  са дописани още 13 броя  имена и в горната част на листа от дясно е написано „за 5-та секция” и 1 бр. бял лист от бележник с редове, на които са изписани собствено, бащино и фамилно име на общо 12 човека.

За предадените списъци е изготвен протокол за оглед на веществени доказателства от 26.04. 2013 година  /том 5, л.16- 17 от досъдебното производство/, подробно описани, огледани и фотографирани, като самия свидетел, собственоръчно е отбелязал, че списъците е взел от” Куко от с. Дългоделци/ свидетеля Р.М.Д./***,/ свидетелят Б.А./ като те са ги изготвили”.

От изготвения протокол за разпознаване по снимки /том 5, л.36- 37 от досъдебното производство/ свидетелят Д.Б.К.  е разпознал подсъдимия, Е.А.Т. .

Свидетеля К.Т.И., в качеството си на заместник председател на ПП „ДПС” за Община с.Медковец съгласно иззети пълномощни №08-2013 от 27.02.2013 година  и №24-07 от 18.03.2013 година, на подсъдимия, Е.А.Т. от том 2, л.91-  93 от веществените доказателства/ е осъществяващ дейността си, като такъв на територията на с.Расово, посещавал многократно офиса на ПП”ДПС” в гр.Монтана, като при едно от посещенията си подсъдимият, Е.А.Т.  му дал списък с цифри / том 2, л.88 от веществените доказателства/, обяснявайки му, че цифрата 21 значела броя на застъпниците, цифрата 9 са броя на секциите, а цифрата 170 са броя на гласоподавателите които следва да гласуват в полза на ПП”ДПС” и на които следва да се дадат по 30.00лева по време на изборите, така както е и отбелязано на списъка. Свидетелят, депозира показания по НЧД № 328/2013 година по описа на ЛРС, че това обстоятелство му е било” обяснено” и от В.И., Председател на ПП”ДПС” за Община- Медковец, а именно, че цифрата – 170 е брой гласоподаватели, които следва да гласуват за ДПС и на които ще се даде сумата от по 30 лева.

Отделно от това на същия списък, а именно на обозначението 170 х 30 е посочено равенство 5 100,  изписани са и цифрите 6 234- 3000 и равенство от изваждането- 3 234.

С протокол за претърсване и изземване одобрен от съдия от районен съд гр.Лом от дома на свидетелят, К.Т.И. е иззет предоставения му списък от подсъдимия Е.  А.Т..

От назначената и изготвена графическа експертиза /том 6, л.84-89 от досъдебното производство/ ръкописния текст и цифровото писмо изписани върху бели хартиени лостове формат А4 – 2 броя,  с ръкописно изписани имена на населени места и математически изчисления по тях иззети от дома на свидетелят, К.Т.И. ***, л.88 от веществените доказателства/ и свидетеля Т.Н.Б. *** / том 1, л.172 от веществените доказателства/, не са изписани от подсъдимия, Е.А.Т..

Подсъдимият, К.К.К. е представител на ПП”ДПС” за регион Монтана,  същият  следвало да бъде включен в кандидатите за народни представители от 12 МИР гр.Монтана /видно от иззетия списък от офиса на ПП „ДПС”, том 1, л.5 от веществените доказателства вписан под №8/.

В тази връзка, подсъдимият К.К.К. ***.Брусарци, Община гр.Лом и Община гр.Вълчедръм.

Като бивш Областен председател на ПП”ДПС”, подсъдимият К.К.К. се познавал със свидетелят, К.М.Т. ***, който е  бивш Общински председател на ПП”ДПС” за гр.Вълчедръм, двамата са работели заедно в продължение на години.

Към края на април 2013 година между подсъдимият, К.Т.И.  и  свидетеля К.М.Т. били осъществени няколко срещи, по повод организацията на предизборната кампания, макар и двамата да не са заемали  партийни длъжности.

Първата срещу между подсъдимият и свидетеля се осъществила след 22 април 2013 година, подсъдимия К.К.К. се завръщал от гр. Лом, и минавайки през гр. Вълчедръм се обадил на свидетеля К.М.Т.. При този разговор, подсъдимият К.К.К. помоли свидетеля Т., и двамата като бивши активисти на ПП”ДПС”, да „помогнат” на Ц.С.  Ц. в избора му за депутат от 12 многомандатен избирателен район- Монтана, който пък от своя страна ще спомогне за развитието на района и за откриване на нови работни места.

За целта, подсъдимият поискал от К.М.Т. да спомогне за организиране на срещи с населението, „тъй като кандидата за депутат не познавал хората и района”, а следвало да има контакти и познати, които да организират тези срещи с населението, за да се проведе успешна предизборна агитация, като задача на свидетеля К.М.Т. е да организира такива срещи в  населените места- Вълчедръм, Септемврийци и Мокреш, за успешна агитация.

Въпреки, че официалните срещи се провеждали от Общинският представител на ДПС за Община, гр. Вълчедръм, свидетеля Т.Н.Б., К.М.Т., обещал да събере около 30-40 човека, но заявил” че тия работи стават на разпивка- на маса, и без пари не става”,  при което подсъдимия заявил, че разходите ще се поемат, този разговор бил проведен при второто виждане между подсъдимия К.К.К.  и свидетеля К.М.Т., поради което и подсъдимия му оставил 3000 лева, като му заявил” да прави организация”. Сумите следвало да бъде използвани за организиране на срещи в населените места- Вълчедръм, Септемврийци и Мокреш.

Свидетелят, К.М.Т. направил примерен списък от 30-40 човека, а по- късно следвало да започне организацията на срещите в посочените населени места, но същите не били организирани, поради извършеното у дома му претърсване и изземване.

От дадените му 3000 лева, свидетелят си удържал сумата от 1000 лева, за покриване на негови лични разходи от предходните избори, а с  останалите 2 000 лева, депозира показания, че с тях е почерпил свой близки.

В хода на досъдебното производство, същият свидетел, разпитан по НЧД № 261/2013 година по описа на ЛРС, заявява, че „ една част от парите раздадох, раздал съм само на няколко човека.  Аз преценявам на кой колко ще дам, но трябваше да дам до 30 лева”.

Свидетелят е категоричен, че срещите които е следвало да организира, са свързани с пари, тъй като, по неговите показания”  хората като чуят за ядене и пиене, идват”, като заявява, че това са хора които ще бъдат „едновременно организатори и гласоподаватели”.

Свидетелят, К.М.Т. е потърсен, тъй като същия познавал добре технологията на изборите, познавал добре хората и политическата им ориентация, и целта на подсъдимият, К.К.К. е била да организацията да бъде по- добра, за да може в този район да се привлекат повече гласоподаватели, които ще гласуват за ПП”ДПС”.

В хода на досъдебното производство, по НЧД № 261/2013 година, същият свидетел, депозира показания” че е следвало да провери и хората по секции и ако има неблагонадеждни, същите следва да се подменят, до изборите”.

От своя страна, водача на листата на ПП”ДПС”, свидетелят Ц.С.Ц., е контактувал, и с двамата подсъдими, с подсъдимият Е.А.Т., поради длъжността която е заемал в структурите на ДПС, а с подсъдимия К.К.К. е имал преди тези избори, лични взаимоотношения, свързани с неговата работа.

Същият свидетел, заявява, че с Е.  А.Т. са посещавали и за били заедно във всяка Община по провежданите мероприятия.

Свидетелят, Ц.С.  Ц. е търсел съдействие от подсъдимия К.К.К., базирано на обстоятелствата, че същия е дългогодишен член на ДПС и бивш Председател на Областната организация на ДПС в гр. Монтана. Същият, по показанията на свидетелят Ц.  Ц. е познавал цялата структура на организацията, поради което и е потърсен за съдействие. Свидетелят, водач на листата на ДПС, депозира показания, че е разчитал на опита и контактите на подсъдимия, К.К.К., който не се е включвал в предизборни мероприятия, но го е” запознава с хора”, тъй като Ц.С.Ц. не е познавал, както района, така и хората, а К.К.К. „ му е давал идеи” каква да е стратегията му”, като го е консултирал в тази насока.

От своя страна, подсъдимият, К.К.К., запознал свидетелят Ц.С.Ц., като водач на листата на ДПС, с Кмета на гр. Вълчедръм и с Общинският председател на ДПС за град Вълчедръм, свидетеля Т.Н.Б., във връзка с организацията на изборите.

Подсъдимият е организирал и други срещи на свидетеля в гр. Лом и населените места от Община, Лом, в каквато насока са показанията на Ц.С.  Ц., в които срещи подсъдимия К.К.К.,” му помагал и го насочвал”.

Изготвеният от свидетелят, К.М.Т. *** е доброволно предаден от него, при извършеното претърсване и изземване в дома му, том 1, л. л.178 от веществените доказателства/, като твърди, че по него раздал част от парите т.е. сумата от по 30.00 лева на човек „за да гласуват в полза на ПП”ДПС”, на които списък фигурират 28 имена с посочена цифрово срещу отделното име, суми от 30, 50 и 90”.

Сумата от 1935.00 лева, К.М.Т.  предал по протокола за претърсване и изземване извършен в дома му с разрешение на съдия.

С протокол за следствен експеримент /том 3, л. 89 от досъдебното производство/, свидетеля, К.М.Т. е посочил, лекия автомобил марка  Мерцедес с който е пристигнал, подсъдимия К.К.К.,  къде същия се е намирал и от къде точно са му дадени парите.

От изготвения протоколи за разпознаване по снимки /том 5, л.44- 45 от досъдебното производство/ свидетеля, К.М.Т. е разпознал подсъдимия, К. Костадинов К..

С протокол за оглед на веществени доказателства  от 15.05. 2013 година/том 2, л.108-110 от досъдебното производство/, са огледани и описани по номинал предадената сума от общо 1935.00 лева, която се разпределя – 19 броя банкноти с номинал от 5.00 лева, 24 броя  банкноти с номинал от 10.00 лева и 80 броя банкноти с номинал от 20.00 лева.

Извършено е претърсване и изземване в гр.Монтана, бул.”Св. Климент Охридски” №5А, в офис №310, ползван от ПП”ДПС”, с Разрешение на съдия по НЧД №255/2013година, по описа на ЛРС /том 2, л.5 от досъдебното производство/, иззети са:  листа формат А-4, тефтер, листа от тетрадка, разходни касови ордери, са описани, огледани и фотографирани с протокол за оглед на веществени доказателства от 30.04. 2013 година /том 2, л.16-43 от досъдебното производство/.

Претърсване и изземване, с Разрешение на съдия по НЧД №258/2013 година,  по описа на ЛРС /том 2, л.46 от досъдебното производство/, е извършено и в  недвижим имот ползван от Е.Д.М. ***, от където са иззети: 2 броя  тефтери с логото но ПП”ДПС”, листа формат А4, листа от тетрадка, са описани, огледани и фотографирани с протокол за оглед на веществени доказателства  от 07.05. 2013 година/том 2, л.54-84 от досъдебното производство /.

Претърсване и изземване е извършено и в недвижим имот, ползван от Т.Н.Б. ***, с Разрешения на съдия по НЧД №260/2013 година,  по описа на ЛРС /том 2, л.85 от досъдебното производство/, иззети са:  1 бр. тефтер с надпис „агромашина” с изписани пет броя листа, разходен касов ордер, 7 бр. листчета с изписани общо 27 бр. имена, с ЕГН-та, някой с адреси и телефони, 1 бр. тефтер с твърди корици с надпис „Община гр.Вълчедръм” с изписани 19 бр. листа с имена, телефон, номер на секция, в края на тефтера изписани общо 107 имена на хора, образование, населено място и ЕГН-та, лист с телефонни номера и имена срещу тях, 1 бр. тефтерче без корици с изписани 7 бр. листа с математически сметки, числа, имена, кариран лист с надпис Вълчедръм и 29 бр. имена с ЕГН-та, ксерокопие на кариран лист А4 с имена и ЕГН-та на общо 22 бр. лица, лист с ръкописен текст и сметки, лист А 4 с изписване на населени места, имена, ЕГН-та и телефони, са описани, огледани и фотографирани с протокол за оглед на веществени доказателства от 30.04. 2013 година /том 2, л.93-100 от досъдебното производство/.

С Разрешения на съдия по НЧД №259/2013 година,  по описа на ЛРС /том ІІ, л.101 от ДП./, е извършено претърсване и изземване в недвижим имот ползван от К.М.Т. ***.

Свидетелят, К.М.Т. доброволно е предал сумите:   80 броя банкноти с номинал от 20.00 лева,  общо 1600 лева, 24 броя банкноти с номинал от 10.00 лева,  общо 240.00 лева, 19 броя  банкноти с номинал от 5.00 лева,  общо 95.00 лева, 1 брой бяло картонено листче с написани имена на хора и парична сума срещу тях, като е заявил, че парите „са му дадени от д-р К.”. Предадените пари и листче са огледани, описани и фотографирани с протокол за оглед на веществени доказателства от 15.05. 2013 година / том 2, л.108-110 от досъдебното производство/.

В хода на досъдебното производство е извършено, с Разрешение на съдия, по  НЧД №265/2013 година,  по описа на ЛРС /том 3, л.13 от досъдебното производство/, претърсване и изземване в недвижим имот ползван от подсъдимия К.К.К. ***. Иззети са :  пликове за писмо с надписи по тях, ордери без дати, подписи и печати, листове формат А4 и листа, които са описани, огледани и фотографирани с протокол за оглед на веществени доказателства от  14.05. 2013 година /том 3, л.23-33 от досъдебното производство/.

Претърсване и изземване  с Разрешения на съдия по НЧД №274/2013 година,  по описа на ЛРС /том 3, л.43 от досъдебното производство/, е извършено  и в  недвижим имот ползван от В.Д. ***. Иззети са :  2 бр. разходни касови ордери, листа формат А4, са описани, огледани и фотографирани с протокол за оглед на веществени доказателства от 14.05. 2013 година /том 3, л.51-58 от досъдебното производство/.

С Разрешения на съдия по НЧД №276/2013 година, по описа на ЛРС /том 3, л.67 от досъдебното производство/, е извършено претърсване и изземване в недвижим имот ползван от К.Т.И. ***. Иззети са :  визитка, фактури, бял лист от тетрадка с отразени цифри от мероприятия на ДПС, лист от тетрадка с изписани 8 бр. имена и ЕГН-та, лист от тетрадка малък формат с широки редове съдържащ 15 броя имена и ЕГН-та срещу тях, 2 бр. листа от тефтер, листа формат А4 съдържащи математически изчисления, рекламен тефтер с логото на ДПС, са описани, огледани и фотографирани с протокол за оглед на веществени доказателства от 14.05. 2013 година /том 3, л.76-88 от досъдебното производство/.

От приложената разпечатка на Мобилтел ЕАД /том. 4, л.5 до 13 от досъдебното производство/,  изискана по чл.250в, ал. 4 от Закона за електронните съобщения, за кореспонденция на мобилен №0888701848 ползван от подсъдимия, К.К.К.  и мобилен №0886745741,  ползван от свидетеля, К.М.Т., е видно, че на дата -21.04.2013 година,  на 23.04.2013 година и  на 24.04.2013 година, са проведени разговори между тях, от клетка №39433 на мобилен оператор М-тел на територията на гр.Вълчедръм на ул.”България” №18-20.

От приложената разпечатка на „БТК” АД /том. 4, л. 16 до 39 от досъдебното производство/,  изискана на основание чл.250в, ал.4 от Закона за електронните съобщения, за кореспонденция на мобилен №0876827282 ползван от подсъдимия, К.К.К.  е видно, че на 21.04.2013 година,  същия е провел разговор със свидетеля К.М.Т. и от клетка №6180031 на мобилен оператор на „БТК”АД на територията на с.Якимово.

От приложената разпечатка на „Космо България Мобайл” ЕАД /том. 4, л.43-89 от досъдебното производство/,  изискана на основание  чл.250в, ал.4 от Закона за електронните съобщения, за кореспонденция на мобилен №0893488744 ползван от свидетеля, Д.Б.К., мобилен №0899140242 ползван от подсъдимия, Е.А.Т. и мобилен №0895000666 ползван от свидетеля Ц.С.  Ц., е видно, че на дата - 26.04.2013 година,  сутринта са проведени няколко разговора между Е.А.Т.  и свидетеля, Д.Б. ***. И три разговора проведени от 17,59 до 18.02 часа на същата дата между свидетеля, Ц.С.  Ц. и свидетеля, Д.Б.К..

Отделно от това, от разпитаните свидетели, явяващи се в качеството им на Застъпници на ПП”ДПС”, за всички Общини на територията на ЛРС, се установява, по безспорен и категоричен начин, че сумите които им се следва, в горното качество, са им изплатени, няколко дни след  приключване на изборния ден.

 

 

 

 

По доказателствата:

Горната фактическа обстановка се установява изцяло, по безспорен и категоричен начин от събраните в хода на съдебното следствие гласни доказателства,  разпитаните свидетели: Д.Б.К., Р.М.Д., М.В.М., К.М.Т., К.Т.И., Е.Д.М., Т.Н.Б., Б. В.А., Б.М.Д., Н.Б.А., В.Д.Ш., А.Б.А., А.Г.Р.,  Г.Б.М., Л.Г.П., Т.Д.Р., М.Г.И., А.Ф.С., А.С.А., М.М.Б., Д.Б.Г., А.Ю.С., Й.О.Й., П.Х.А.,  К.С.А., Л.В.Г., от приобщените показания на свидетелите: Д.Б.К., дадени по НЧД № 254/2013 година по описа на ЛРС,  на свидетеля, Р.М.Т., дадени по НЧД № 256/2013 година, на свидетеля, К.М.Т., дадени по НЧД № 261/2013 година по описа на ЛРС, на свидетеля К.Т.И., дадени по НЧД № 328/2013 година, на свидетеля, Б.М.Т., дадени по НЧД № 332/2013 година, по описа на ЛРС, на свидетеля, В.Д.Ш., дадени по НЧД № 322/2013 година по описа на ЛРС, на свидетеля, М.В.Б., дадени на досъдебното производство, приложени на лист 34, том 6, от писмените доказателства:  събраните на досъдебното производство № 425 по описа за 2013 година на РУ “Полиция” Лом, писмени доказателства в 6 тома и веществени доказателства в 2 тома, актуални справки за съдимост, както и представените в хода на съдебно следствие Решение № 2203 от 25.03.2013 година във връзка с регистрацията на застъпниците в СИК от ЦИК, справка от Районен център на телефон 112 с адрес град Монтана, за отразен подаден сигнал на телефон 112 от 26.04.2013 година в 18,19 часа, ведно с придружен запис на диск, справка от Началника на РУ “Полиция” град Лом, заверено копие от Дневник за получени  сигнали на тел.112, национална система за спешни повиквания, за подаден на 26.04.2013 година в 18,19 часа сигнал от Д.Б. на тел. 112 във връзка с купуване на гласове  вписан в дневника на основание чл.27, ал.1, т.10 от Инструкция Із-1373 от 21.06.2010 година за организацията на дежурствата в МВР, писмо вх. № 711 от 17.01.2014 година на Сметната палата на Република България, представените от Областен управител на област Монтана заверени копия от : протокол № 6 от 6 април 2013 година,  протокол № 24 от 3 май 2013 година, протокол № 25 от 6 май 2013 година, протокол № 28 от 9 май 2013 година, протокол № 29 от 11 май 2013 година, решение № 173-НС от 12 май 2013 година, решение № 174-НС от 12 май 2013 година и решение № 177-НС от 12 май 2013 година, както и представените днес заверени копия от жалба от К.К.К.,***,  плик за писмо, протоколите за претърсване и изземване, протоколите за доброволно предаване, разпечатките от мобилните оператори и приложения диск съдържащ сигнал на телефон 112.

На така разпитаните свидетели, съдът дава вяра, същите добросъвестно депозират своите показания относно факти които непосредствено са възприели,  същите са логични и  последователни, показанията на свидетелите, Д.Б.К., К.Т.И., Е.Д.М., Д.Б., В.И., Р.Д., Б.М.Т., В.Д.Ш.- дадени в хода на досъдебното производство, том 6, стр. 34, които свидетелски показания съответстват изцяло със събраните писмени доказателства в хода на досъдебното производство. Съдът изцяло кредитира показанията на посочените по- горе свидетели, по НЧД №, №256/2013 година, по НЧД № 261/2013 година по описа на ЛРС, по НЧД № 328/2013 година,  по НЧД № 332/2013 година, по описа на ЛРС,  по НЧД № 322/2013 година по описа на ЛРС, и на  свидетеля, М.В.Б., дадени на досъдебното производство, показания дадени пред съдия в хода на досъдебното производство, и прочетени в хода на съдебното производство чрез прочитането им в съдебно заседание, и приобщени към делото. За да установи горната фактическа  обстановка, съдът се позовава и на другите гласни доказателства, приобщени по делото чрез разпит на свидетелите, разпитани в хода на съдебното производство, част от които имат характер на преки доказателства за установяване на фактическата обстановка по случая- показанията на свидетелите: К.М.Т., Ц.С.Ц., Т.Н.Б., Б.В.А., Н.Б.А., А.Б.А., А.Г.Р.,  Г.Б.М., Л.Г.П., Т.Д.Р., М.Г.И., А.Ф.С., А.С.А., М.М.Б., Д.Б.Г., А.Ю.С., Й.О.Й., П.Х. А.,  К.С.А., Л.В.Г., а останалите гласни доказателства са кредитирани като косвени доказателства и насочващи факти. При установяване на фактическата обстановка, съдът взе предвид и писмените доказателства, приобщени в производството чрез  съответните процесуално- следствени действия, и по- конкретно протоколите за претърсване и изземване, протоколите за доброволно предаване,  протоколите за оглед на веществени доказателства, списъци на участниците в СИК, документацията изпратена от Сметната палата и Областната администрация.

При анализа на  гореизложените доказателства, безспорно основна роля за установяване на фактите, свързани с осъществяване на престъпното деяние от подсъдимите, са показанията на свидетелите, Д.Б.К.Р.М.Д.,  М.В.М., Б.А.,  Б.М.Т., К.Т.И., К.М.Т. и Ц.С.Ц.. Част от посочените свидетели, са разпитани пред съдия още в хода на досъдебното производство и съдът изцяло кредитира и тези техните показания, на първо място, тези дадени по изброените НЧД, а така също и тези дадени в хода на съдебното следствие, тъй като същите не си противоречат. Непосредственият разпит на свидетелите, особено когато те са очевидци, веднага след разкриване на престъплението е от изключителна важност за закрепване на тези показания в най-непредубедено съдържание, което ги предпазва от външно въздействие, манипулиране и проява на защитна реакция от свидетеля в по- късен момент. Именно разпитът пред независим от разследването орган е гаранция за спазване на реда на НПК за провежданите разпити, поради което и съдът ги кредитира, изцяло, като достоверни. Достоверни са и показанията на свидетелите дадени в хода на съдебното следствие, но поради отдалечеността на времето,  показанията на част от свидетели, са непълни, но се допълват от приобщените показания в хода на досъдебното производство, дадени пред съдия, и уточнението на свидетелите, че това което е депозирано от тях в хода на досъдебното производство, отговаря изцяло на истината. От друга страна, ролята на разпит пред съдия в хода на досъдебното производство е именно да се закрепят доказателства от съществено значение за делото, по начин съответен на стандартите, визирани в чл. 6,& 1, 2 и 3 от ЕКПЧ, с цел същите да могат да бъдат взети предвид при постановяване на присъдата. Идеята на законодателя с въвеждането на този институт е именно да се запазят доказателствата събрани в хода на досъдебното производство, съответно да не се губи възможността за събиране на такива, които могат да се ползват и при постановяване на присъдата,  което е от съществено значение основно за гласните доказателства, предвид възможността за избледняване в съзнанието на лицата на формираните възприятия, възможността за манипулиране на показанията им впоследствие в резултат на определени въздействия.

От правна страна:

Посочените по- горе доказателства,  разгледани поотделно и в тяхната съвкупност, налагат следните правни изводи:

С оглед така установената безспорно фактическа обстановка, съдът намира, че подсъдимите Е.А.Т. е организирал, чрез Д.Б. ***, предлагане на имотна облага по 30.00 лева на лица от с.Якимово, с.Дългоделци и с.Долно Церовене,  по изготвени списъци, като му дал сумата от общо 4850 лева /четири хиляди осемстотин и петдесет лева/ и чрез К.Т.И. ***, организирал предлагането на имотна облага от по 30.00 лева на лица от Община с.Медковец и с.Расово, чрез представяне на лист с математическо изписване на 170 гласоподаватели по 30.00 лева, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на политическа партия „Движение за права и свободи” /ДПС/ регистрирани за участие в изборите за народни представители на 12 май 2013 година,  като деянието е извършил при условията на продължавано престъпление по смисъла  на чл. 26, ал.1 от НК, доколкото включва деяния, между които е налице обективна и субективна връзка, по смисъла на посочената разпоредба, извършени са в рамките на непродължителен период от  време, въз основа на сходни цели и мотиви, при сходни условия на място и обстановка и по сходен начин, като отделните деяния съдържат обективните и субективни признаци на престъпление от един и същ вид и подсъдимия, К.К.К. е организирал, чрез К.М.Т. ***, предлагане на имотна облага по 30.00 лева на лица от гр.Вълчедръм, като му дал сумата от 3000 лева /три хиляди лева/, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на политическа партия „Движение за права и свободи” /ДПС/ регистрирани за участие в изборите за народни представители на 12 май 2013 година.

 Активният изборен подкуп, т. нареченото „ купуване” на гласове е уредено от законодателя в разпоредбите на чл. 167, ал. 2- 6 НК. В непосредствена връзка с престъплението по ал. 2 на чл. 167 НК, се намира състава за организиране извършването на престъплението и за участие в него чрез предоставяне на имотна облага, формулирани в ал. 3 и 4 на същата норма.

По чл. 167, ал. 3 НК се наказва лице, което организира предлагането или даването на другиго на имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция. От обективна страна страна, изпълнителното деяние по  ал. 3 е дадено в несвършен вид- организира, което означава, че престъплението е довършено, когато определена деятелност във връзка с бъдещо  осъществяване на активен изборен подкуп е налице, но не е задължително всичко по организацията и подготовката на този вид подкуп да е довършено. Може да бъдат осъществени само отделни елементи, например както в конкретния казус- набавянето на списъци с лица, които имат право да гласуват, набавен е предметът на подкупа- имотната облага.

Престъплението по чл. 167, ал. 3 НК е довършено е инкриминирана една дейност, която по същността си е приготовителна, заключава се най- общо в създаването на условия за извършване на изборен подкуп, касае се до престъпление, което предхожда изборната” търговия” и е самостоятелно, поради което и е възможно, едно лице първо да организира предлагането или даването на другиго на имотна облага с указаната специална цел, а впоследствие и да предложи или да даде другиму облагата, със същата цел, но това са две различни деяния и престъпления, които следват във времето и пораждат за лицето отговорност за реална съвкупност от престъпленията по ал. 2 и ал. 3 на чл. 167 НК, в която връзка и съдът игнорира доводите на договорните защитници на подсъдимите, които обосновават своята теза за невиновност на подсъдимите, а именно, че не е доказано в производството да са” купувани” гласове, което ако съществуваше, следваше да доведе до извършване на две отделни деяния от страна на двамата подсъдими.

От друга страна, във връзка с довода на защитниците на подсъдимите, че сумите дадени от Е.А.Т. и К.К.К. на свидетелите, Д.К. в размер на 3000 лева и 4 850 лева и на  К.Т., в размер на 3000 лева, са суми дадени във връзка със заплащане на застъпниците и членовете на СИК, както и за организация на мероприятия е несъстоятелен, тъй като съгласно разпоредбата на чл. 154, ал. 4 от Изборния кодекс, приходите и разходите, свързани с предизборните кампании на стойност над 1000 лева, се извършват единствено по банков път.

Деянието от страна и на двамата подсъдими е извършено при форма на вината пряк умисъл, и със специална цел, както по ал. 2, същите са съзнавали общественоопасният му характер, предвиждали са общественоопасните му последици и са искали тяхното настъпване.

По определяне на наказанието на  подсъдимите.

За престъплението по чл. 167, ал. 3 НК, законът предвижда наказание  лишаване от свобода до 6 години и с глоба от 5000 до  20 000 лева.

С извършеното престъпление са засегнати политическите права на гражданите, конституционно гарантирани.

При определяне на наказанието на подсъдимите, съдът взе предвид както смекчаващите, така и отегчаващите вината обстоятелства, и двамата подсъдими са с чисто съдебно минало- реабилитирани по право и отегчаващите вината обстоятелства- липсата на критичност- по отношение на подсъдимия Е.А.Т.- броя на деянията, включени в рамките на продължаваното престъпление, което характеризира престъплението с по- висока обществена опасност. Съдът като взе предвид изложените факти, касаещи конкретната обществена опасност на осъщественото деяние, съдът намира, че деянието е осъществено при превес на отегчаващи вината обстоятелства и с оглед постигане на целите на наказанието, визирани в разпоредбата на чл. 36 НК, съдът определи на подсъдимите наказание от по една година лишаване от свобода и глоба в размер на по  5000 лева/ пет хиляди лева/ в полза на Държавата по Бюджета на съдебната власт по сметка на ЛРС.

На основание чл. 66, ал. 1 НК, съдът отложи изтърпяването на така определеното наказание лишаване от свобода с изпитателен срок от 3 години,  от влизане на настоящата присъда в сила.

На основание чл. 167, ал. 5, във вр. с чл. 37, ал. 1, т. 6 НК, подсъдимите бяха лишени от право да заемат определена държавна или обществена длъжност,  за срок от 2 години/ две години/.

Веществени Доказателства: на основание чл. 53,  ал. 1, б”а” НК, съдът отне в полза на Държавата, а именно,  пари:  сумата от 1935.00 лева – 19 бр. банкноти с номинал от 5.00 лева, 24 бр. банкноти с номинал от 10.00 лева и 80 бр. банкноти с номинал от 20.00 лева, оставени на съхранение в сейф №00018, на Банка „ДСК” ЕАД, клон Монтана по силата на договор между Банка „ДСК” ЕАД и ОД на МВР гр.Монтана.

Веществени Доказателства: а именно три тома писмени веществени доказателства в том  І общо 186 бр. листа, в том ІІ общо 99 листа от тях листове формат А-4, ръкописно и печатно изписани, изписани листове от тетрадки- различен формат, изписани листове на компютър, изписани малки листчета, касови ордери, фактури, пликове за писма, снимка и в том 3 - общо 6 бр. тефтери, от тях 4 бр. с лого на ПП”ДПС”, 1 бр. с лого Община гр.Вълчедръм и 1 бр. с лого „Агромашина” и 1 бр. малко тефтерче без корици, съдът постанови същите да остават към настоящето производство, като писмени доказателства.

На основание чл. 189 НПК, съдът осъди, подсъдимите,  Е.А.Т.  и К.К.К.,  да заплатят по сметка на МВР направените в хода на досъдебното производство разноски в размер на по 35.33 лева, за графическа експертиза.

По изложените съображения, съдът постанови присъдата си.

 

                                                  

 

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ :