О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр. Лом, 10.01.2017 год.

 

Районен съд гр.Лом, VІІ - ми съдебен състав, в закрито заседание на десети януари, две хиляди и седемнадесета година, в състав

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Соня Камарашка

 

          като разгледа докладваното от съдията гр.дело № 1926 по описа за 2016 год., за да се произнесе взе предвид следното:

 

          Делото е образувано по искова молба, с която са предявени обективно и субективно кумулативно съединени искове по чл. 108 от ЗС и за обезщетение от ползването на недвижимия имот от „*** със седалище и адрес на управление с.Василовци, община Брусарци, *** представлявано от синдика – Д.Т.С. ***, офис 11 против *** със седалище и адрес на управление гр.Лом, *** представлявано от Ф.Т.Х..

С Разпореждане от 23.11.2016 год. съдът е разпоредил размяна на книжа по реда на чл. 131 от ГПК. Препис от исковата молба и доказателствата са връчени на ответника /на 09.12.2016 год./ и за него е възникнала възможността да подаде писмен отговор в законоустановения едномесечен срок.

          В срока за отговор по исковата молба, ответника е направил възражение за неподсъдност на делото на Районен съд гр.Лом предвид това, че предявените искове са за попълване на масата на несъстоятелността и съгласно разпоредбата на чл.365, т.4 от ГПК подлежат на разглеждане от Окръжен съд като първа инстанция.

          В случая по смисъла на Глава ХХХІІ от ГПК в производство по търговски спорове, в разпоредбата на чл.365, т.4 от ГПК на Окръжен съд като първа инстанция са подсъдни винаги искове свързани с попълване масата на несъстоятелност. Конкретните искове са именно такива, тъй като с оглед изложените в исковата молба фактически твърдения спорът е свързан с попълване на масата на несъстоятелност на ищцовото търговско дружество, поради което меродавен при определяне на родовата подсъдност не е цената на предявения иск, а предмета на повдигнатия с него спор – търговски такъв.

          С оглед гореизложените съображения съдът счита, че възраженията за родова неподсъдност са своевременно направени, поради което следва да прекрати производството по делото, като на основание чл.118, ал.2 от ГПК, изпрати същото на Окръжен съд гр.Монтана, който е компетентен да разгледа спора между страните, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

 

          ПРЕКРАТЯВА производството по гражданско дело № 1926/2016 година, по описа на Районен съд гр.Лом.

          ИЗПРАЩА делото по компетентност на Окръжен съд гр.Монтана.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд гр.Монтана в едноседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

          Препис от определението да се изпрати на страните.

 

                               Районен съдия: