Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

гр. Лом, 21.11.2016 година

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Районен съд, гр. Лом, първи наказателен състав, в открито съдебно заседание на двадесети октомври две хиляди и шестнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИНА КАМЕНОВА

 

При секретаря, Б. К.,  като разгледа докладваното от съдия Нина Каменова, АНД № 286/2016 година по описа на Районен съд, гр. Лом,  за да се произнесе, намери за установено следното:

Производство по реда чл. 59 и следващите ЗАНН.

С Наказателно постановление № 1010 от 26.11.2015 година на Заместник Директор ...., упълномощен със Заповед № РД-49 199/16.05. 2011 година на Министъра на земеделието и храните, на основание чл. 275, ал.1, т. 2 от ЗГ, на З.Г.В. с ЕГН: ********** ***,  на основание чл. 266, ал.1, във вр. с чл. 213, ал.1, т. 2 от ЗГ, му е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лева, на основание чл. 273, ал.1 от ЗГ са отнети в полза на Държавата, вещите предмет на нарушението: 5.00 пр. мЗ дърва за огрев от дървесен вид- дъб и цер и вещите послужили за извършване на нарушението: 1 бр., товарен автомобил .... с № .... , за това , че  на  16.10.2015 година в гр..... транспортира 5.00 пр.м3 дърва за огрев от дървесен тип дъб и цер, непридружени с превозен билет, с което е нарушил разпоредбата на чл. 213,  ал.1, т. 2 от ЗГ.

Недоволен от така издаденото наказателно постановление е останал, З.Г.В. с ЕГН: ********** ***, чрез пълномощника си адв.Г.Г.- САК, адрес за връчване на съдебните книжа:гр.Видин, ул....,  който обжалва същото, като незаконосъобразно, изтъква  доводи, относно факта на наличие на превозен билет, а така също и неправилно приложение на чл. 273, ал. 1 от ЗГ, тъй като не е извършил визираното административно нарушение.

Моли, след установяване на изложеното, обжалваното НП, да бъде отменено, изцяло.

Въззиваемите поддържат правилността на издаденото НП и молят, същото, да бъде потвърдено, изцяло, подробни доводи в представените писмени бележки.

Съдът, като взе предвид събраните по делото писмени и гласни доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Съдът намира, че обжалваното НП не е връчено на жалбоподателят, в каквато насока, същия развива конкретни доводи.

На първо място, НП е прието за редовно връчено, на основание чл. 180, ал. 4 от НПК, за което обстоятелство липсват доказателство, че лицето е отказало да получи наказателното постановление, а от друга страна, липсва свидетел, който да удостовери това обстоятелство, съгласно изискванията на горната разпоредба.

От друга страна в писмените бележки от  АНО, същите заемат друго основание за връчване на НП, а именно, че НП е връчено при предпоставките на чл. 58, ал.2 от ЗАНН, което обстоятелство, също не е удостоверено със съответните доказателства.

НП е оформено с обратна разписка, като е посочена дата на връщане на обратната разписка 04.12.2015 година, но от същата не е ясно кога в кой ден- дата, лицето е търсено на адреса,  единствено е посочена дата на връщане на разписката, от което обстоятелство не би могло да се прецени кога лицето –жалбоподател е търсен на адреса и дали в този период се е намирал извън страната, поради което и съдът намира, че НП не е връчено и при  предпоставките на чл. 58, ал.2 от ЗАНН.

От фактическа страна:

С Наказателно постановление № 1010 от 26.11.2015 година на Заместник Директор ...., упълномощен със Заповед № РД-49 199/16.05. 2011 година на Министъра на земеделието и храните, на основание чл. 275, ал.1, т. 2 от ЗГ,  З.Г.В. с ЕГН: ********** ***,  на основание чл. 266, ал.1, във вр. с чл. 213, ал.1, т. 2 от ЗГ, му е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лева, на основание чл. 273, ал.1 от ЗГ са отнети в полза на Държавата, вещите предмет на нарушението: 5.00 пр. мЗ дърва за огрев от дървесен вид- дъб и цер и вещите послужили за извършване на нарушението: 1 бр., товарен автомобил .... с № .... , за това , че  на  16.10.2015 година в гр..... транспортира 5.00 пр.м3 дърва за огрев от дървесен тип дъб и цер, непридружени с превозен билет, с което е нарушил разпоредбата на чл. 213,  ал.1, т. 2 от ЗГ.

Съдът приема, с оглед изложеното по- горе, че жалбата е подадено в законоустановения 7 дневен срок и е допустима, по същество е частично основателна.

От събраните по делото писмени доказателства, е видно, че с Постановление от 15.03.2016 година, на ЛРП, за прекратяване на наказателно производство, образувано против жалбоподателя З.Г.В. ***, за  престъпление по чл. 235, ал. 6, във вр. с ал. 1 от НК.

Същото е прекратено и е постановено, след влизането му в сила, да бъде изпратено за сведение на  ДГС, гр.Лом, а при установяване на данни против  .... от с.Долни Лом, за предприемане на действия по образуване на административнонаказателна преписка, съгласно разпоредбите на ЗГ.

С Постановлението, РП, гр.Лом е приела, че на 16.10.2015 година, при извършената проверка в ....”, З.Г.В. е  транспортирал дърва за огрев от видя- дъб и цер и е предоставил превозен билет № 630337, издаден от ...., който превозен билет не е попълнен с всички необходими реквизити относно числа на километропоказателя, различни вписвания на билет и този на автомобила и др.

От събраните гласни доказателства, разпитаните в хода на производството, свидетели,  Б.И.С. и Т.Я.Т., не се установява фактическата обстановка, като същите заявяват, че не си спомнят ситуацията, при която са констатирали нарушението, по отношение на жалбоподателя.

В приложеното, като  доказателство АНД № 318/2016 година, на л. 7 от същото е приложен превозен билет.

Видно от представения и приобщен към доказателстветия материал, превозен билет, серия № 630337, същият отговаря на изискванията на чл. 211, ал.2 от ЗГ и на чл. 15 и следващите от Наредба № 12 от 30.01.2012 година за контрол и опазване на горските територии, а именно, съдържа следните реквизити- дата, точен час за осъществяване на превоза, количеството на товара и др.които съдът приема за изрядно попълнен и не в нарушение на посочената разпоредба.

На 02.11.2015 година е съставен АУАН, с който е вменена на жалбоподателя административнонаказателната отговорност, за нарушение на разпоредбата на чл. 213, ал.1, т. 2 от ЗГ, връчен на жалбоподателя на същия ден, подписан от него с възражение.

Въз основа на така констатираното е издадено и обжалваното НП, с което е възпроизведена фактическата обстановка и извършеното от жалбоподателя административно нарушение на разпоредбата на чл. 213, ал.1, т. 2 от ЗГ, която  забранява  покупко-продажбата и други разпоредителни сделки, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на: т. 2 : дървесина, непридружена с превозен билет.

Както се посочи по- горе от показанията на свидетелите, разпитани в производството, не би могло да бъде установена фактическа обстановка, но съдът приема, с оглед останалия доказателствен материал, че на  16.10.2015 година, жалбоподателя е спрян за проверка в гр.Лом, на ул. .”Белоградчишко шосе да транспортира 5.00 пр.м3 дърва за огрев от дървесен тип дъб и цер, придружени с превозен билет, №  630337, попълнен, съгласно изискванията на чл. 211, ал. 3 от ЗГ.

Вмененото на жалбоподателя административно нарушение е, че същия не притежава превозен билет.

В  писмените бележки, на административнонаказващия орган, се въвеждат нови обстоятелства, а именно, че предоставеният превозен билет не е попълнен, съгласно изискванията на чл. 211, ал.3 от ЗГ, поради което и са приели, че е осъществен състава на чл. 213,ал.1, т. 2 от ЗГ- а именно липса на превозен билет.

Тези обстоятелства се въвеждат една с предоставената писмена защита, и липсват като обстоятелства визиращи извършеното административно нарушение. Разпоредбата на чл. 42, т. 4, съответно чл. 57,ал. 1, т. 5 от ЗАНН, задължават АНО, да посочи: т. 4- описание на нарушението и обстоятелствата, при които е било извършено.

Жалбоподателя е представил при поискване от контролните органи редовен превозен билет, доказващ произхода на дървесината, която транспортира.

Превозният билет удостоверява произхода и качеството на асортиментите дървесина и се издава за всяко отделно транспортно средство, като е необходимо този документ да придружава товара, с посочване на част, дата и количество на товара.

С оглед така събраните доказателства, съдът приема от правна страна следното:

Актовете за установяване на административно нарушение са съставени от оправомощено лице – аргумент от чл. 274, ал.1, т. 1 от ЗГ, а наказателните постановления са издадени от компетентен орган – аргумент от заповед № РД49-199/16.05-2011 година на Министър на земеделието и храните.

Съгласно разпоредбата на чл. 213, ал.1, т. 2 от ЗГ,  забраняват се покупко-продажбата и други разпоредителни сделки, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на дървесина, непридружена с превозен билет.

В конкретният случай, не е установено жалбоподателят да транспортира 5.00 пр. куб.м., дърва за огрев маркирани с контролна горска марка без превозен билет, поради което и съдът намира, че същия не е извършил визираното административно нарушение.

Неправилно на основание чл.273, ал. 1 от ЗГ е отнет предметът на престъплението, поради което в тази част наказателното постановление следва да бъде отменено.

Съдът намира, че неправилно е постановено и отнемането на вещите, послужили за извършване на нарушението, а именно  1 брой товарен автомобил марка " .... с № ...., тъй като извършеното административно нарушение, вменено, като извършено от страна на жалбоподателя, не е безспорно установено в производството от събраните писмени и гласни доказателства.

Водим от горното и на основание чл. 63 от ЗАНН, съдът:

 

Р     Е     Ш     И :

 

ОТМЕНЯВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ №1010 от 26.11.2015 година на Заместник Директор ...., упълномощен със Заповед № РД-49 199/16.05. 2011 година на Министъра на земеделието и храните, на основание чл. 275, ал.1, т. 2 от ЗГ,  с което на З.Г.В. с ЕГН: ********** ***,  на основание чл. 266, ал.1, във вр. с чл. 213, ал.1, т. 2 от ЗГ, му е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лева, на основание чл. 273, ал.1 от ЗГ са отнети в полза на Държавата, вещите предмет на нарушението: 5.00 пр. мЗ дърва за огрев от дървесен вид- дъб и цер и вещите послужили за извършване на нарушението: 1 бр., товарен автомобил .... с № .... ,  ИЗЦЯЛО, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

Препис  от  решението  да се изпрати на Директор ....,   за сведение и изпълнение.

Решението  подлежи на касационно обжалване пред Административен съд, гр. Монтана,  в 14 дневен срок от съобщението на страните, че е изготвено.

                                                     

 

 

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: