Р Е Ш Е Н И Е

Гр. Лом, 16.12.2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ломският районен съд, шести наказателен състав в публично заседание на 30 ноември през две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Боряна Александрова

 

При секретаря В.М., като разгледа докладвано от съдията Александрова АНД № 566 по описа за 2016 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 59, ал. 1 и сл. от ЗАНН.

С Наказателно постановление № ПО-05-84/20.10.2016 г. на Директор РЗИ Монтана е наложено на Д.Б.К. ЕГН **********, в качеството й на Директор на *** гр.Лом административно наказание - глоба в размер на 500 /петстотин/ лева на основание  чл. 210, ал.1 от Закона за здравето /ЗЗ/ за нарушение на чл. 9, ал.1 на Наредба № 10/19.06.2014 г. за здравните изисквания при изготвяне и дпазване на седмичните учебни разписания..

Недоволна от наказателното постановление Д.Б.К. моли да бъде отменено, считайки, че неправилно е санкционирана, тъй като извършеното от нея нарушение по смисъла на закона е за първи път. Моли да се намали размера на наложеното и наказание до минимума предвиден в санкционната норма.

Въззиваемата страна РЗИ Монтана чрез процесуален представител излага доводи за потвърждаване на НП.

Доказателствата по делото са писмени и гласни. Съдът като ги обсъди поотделно и в тяхната съвкупност, намира жалбата за допустима и частично основателна.

При представеното седмичното разписание на учебните занятия за първия учебен срок на учебната 2016/17г. , за съгласуване  в РЗИ Монтана на 27.09.2016г., е констатирано , че не е спазен нормативно определение срок от 10 дни, след началото на учебния срок. Поради каето бил съставен акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ №ПО-05-84/20.10.2016 г. спрямо Д.Б.К., в качеството й на Директор на учебното заведение, жалбоподател в настоящето производство. В АУАН било отразено, че посоченото нарушение е такова по смисъла на чл. 9, ал.1 на Наредба № 10/19.06.2014 г. за здравните изисквания при изготвяне и спазване на седмичните учебни разписания. При връчване на АУАН жалбоподателката не е направила възражения. На базата на съставения АУАН, наказващия орган – Директор РЗИ Монтана издал обжалваното НП, приемайки, че е налице нарушение на чл. 9, ал.1 на Наредба № 10/19.06.2014 г. за здравните изисквания при изготвяне и спазване на седмичните учебни разписания и на основание  чл. 210, ал. 1 от ЗЗ наложил спрямо жалбоподателката визираното по – горе административно наказание.

На практика жалбоподателката не отрича обстоятелството, че е забавила представянето на седмичните разписания в посочения срок. Но твърди, че тъй като дните 22,23,24 и 25 септември 2016г. са били неработни, то следващият работен ден т.е. 26 септември е крайният срок н който е следвало да ги представи. А видно от доказателствата по делото тя е закъсняла с един ден. Заявява, че визираното нарушение й е за първи път, не е извършено умишлено, а с цел прецизиране на седмичното учебно разписание.

  Видно от показанията на св. Ц.И. и св.Г.Р. описаното в АУАН и НП изцяло се подкрепя от данните по делото. В рамките на административно наказателното производство, съдът не установява да е допуснато процесуално нарушение, не е налице и основание за приложение на чл. 28 от ЗАНН имайки предвид основно, че се касае за учебно заведение, а съгл. чл.2 от тази Наредба ”Седмичните учебни разписания трябва да осигуряват условия за най-добро усвояване на учебното съдържание при най-малка степен на умора и опазване здравето на учениците” т.е. касае се за вредни последици за здравето на учениците.

Съдът намира, че са налице условия за изменение на НП относно размера на наложеното административно наказание – глоба, като същото следва да бъде намалено при минимума - 100 лева, съобразявайки изискванията на чл. 27, ал. 2 от ЗАНН в контекста на тежестта, обстоятелствата на нарушението и личността на нарушителката.

Мотивиран от изложеното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ИЗМЕНЯ Наказателно постановление №ПО-05-84/20.10.2016 г. на Директор РЗИ Монтана, с което е наложено на Д.Б.К. ЕГН **********, в качеството й на Директор на *** гр.Лом административно наказание - глоба в размер на 500 /петстотин/ лева на основание  чл. 210, ал.1 от Закона за здравето /ЗЗ/ за нарушение на чл. 9, ал.1 на Наредба № 10/19.06.2014 г. за здравните изисквания при изготвяне и спазване на седмичните учебни разписания, като НАМАЛЯВА размера на глобата на 100 /сто/ лева.

Решението може да се обжалва пред АС Монтана в 14 – дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено, на основанията предвидени в НПК, и по реда на Глава дванадесета от АПК.

 

                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: