Подсъдимият В.М.А. с ЕГН ********** *** е обвинен в това, че на 26.05.2016 година в с.Долно Церовене, обл.Монтана, в немаловажен случай след предварителен сговор с О.В.Б. ***, чрез използване на техническо средство - клещи, отнел владението на ***, с.Долно Церовене, обл.Монтана с управител и собственик А.И.А. ***, движими вещи – 3 бр. бутилки уиски марка „Савой“ от 1 литър на обща стойност 30,30 лева, 1 бр. бутилка мента марка „Пещера“ от 1 литър на стойност 8,90 лева, 2 бр. бутилки мента марка „Карнобат“ от 0,700 литра на обща стойност 9,98 лева, 3 бр. парчета кашкавал марка „Огоста“ с общо тегло 0,500 килограма на обща стойност 5,65 лева, 4 бр. парчета шпек салам марка „Бургас“ с общо тегло 1,2 килограма на стойност 12,00 лева, 4 бр. пакета кафе марка „Нова Бразилия“ от по 0,100 килограма на обща стойност 6,12 лева, 12 бр. бикчета за бръснене марка „Жилет 2“ на обща стойност 7,20 лева и сумата от 120 лева на монети с различен номинал, или всичко на обща стойност от 200,15 лева /двеста лева и петнадесет стотинки / без знанието и съгласието на собственика и с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл. 195, ал.1, т.4 и т.5 във вр. с чл. 194, ал. 1 от НК.

Подсъдимият О.В.Б. с ЕГН ********** *** е обвинен в това, че за времето от 22.01.2016 г. до 26.05.2016 година гр. Лом, обл. Монтана и с.Долно Церовене, обл. Монтана в условията на продължавано престъпление и в условията на повторност, отнел както следва:

на 22.01.2016 г. в гр. Лом, обл. Монтана, ул. „***, след разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот /взломяване на заключващо устройство на прозорец/ отнел от владението на ***. ***, движими вещи – 1 пакет дъвки и 1 бр. кутия бисквити „Златна есен“ на стойност 2,15 лв. /два лева и 15 ст./, без знанието и съгласието на собственика и с намерение противозаконно да ги присвои;

на 22.01.2016 г. в гр. Лом, обл. Монтана, ул. „***, в условията на продължавано престъпление и след повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот /взломяване на врата/ отнел от кафе-автомат марка „Саеко“, собственост на *** ***, движими вещи – сумата от 80,00 лева на монети, без знанието и съгласието на собственика и с намерение противозаконно да ги присвои;

на 22.01.2016 г. в гр. Лом, обл. Монтана, ул. ***, в условията на продължавано престъпление и след повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот /взломяване на врата/ отнел от кафе-автомат марка „Саеко“, собственост на „***“ с МОЛ Ц.М.Г. ***, движими вещи – сумата от 35.00 лева на монети, без знанието и съгласието на собственика и с намерение противозаконно да ги присвои;

на 22.01.2016 г. в гр. Лом, обл. Монтана, ул. ***, в условията на продължавано престъпление и след повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот /метален капак на прозорец/ отнел от павилион, собственост на *** с МОЛ Е.Б. ***, движими вещи – сумата от 3,50 лева на монети, без знанието и съгласието на собственика и с намерение противозаконно да ги присвои,

на 22.01.2016 г. в гр. Лом, обл. Монтана, ул. „***, в условията на продължавано престъпление и след повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот /входна врата на павилион/ направил опит да отнел от павилион, собственост на ***“ с МОЛ Р.А.И. ***, движими вещи – сумата от 20,00 лева, без знанието и съгласието на собственика и с намерение противозаконно да ги присвои, като опита останал недовършен, поради независещи от дееца причини;

на 06.04.2016 г. в гр. Лом, обл. Монтана, ул***, в условията на продължавано престъпление и след разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот /срязване на оградна мрежа/отнел от владението на И.Ц.Б. ***, движими вещи: 3 бр. медни котела, 1 бр. медна тенджера с капак, 1 бр. удължител, гумиран с дължина 6 метра и 1 бр. подвижна лампа на стойност 80,00 лева /осемдесет лева/, без знанието и съгласието на собственика и с намерение противозаконно да ги присвои;

на 26.05.2016 г. в с. Долно Церовене, обл. Монтана, след предварителен сговор с В.М.А. ***, чрез използване на техническо средство - клещи, отнел владението на ***, с.Долно Церовене, обл.Монтана с управител и собственик А.И.А. ***, движими вещи – 3 бр. бутилки  уиски марка „Савой“ от 1 литър на обща стойност 30,30 лева, 1 бр. бутилка мента марка „Пещера“ от 1 литър на стойност 8,90 лева, 2 бр. бутилки мента марка „Карнобат“ от 0,700 литра на обща стойност 9,98 лева, 3 бр. парчета кашкавал марка „Огоста“ с общо тегло 0,500 килограма на обща стойност 5,65 лева, 4 бр. парчета шпек салам марка „Бургас“ с общо тегло 1,2 килограма на стойност 12,00 лева, 4 бр. пакета кафе марка „Нова Бразилия“ от по 0,100 килограма на обща стойност 6,12 лева, 12 бр. бикчета за бръснене марка „Жилет 2“ на обща стойност 7,20 лева и сумата от 120 лева на монети с различен номинал, на обща стойност 200,15 лева /двеста лева и петнадесет стотинки/ или всичко отнето на обща стойност 400,80 лева /четиристотин лева и осемдесет стотинки/ без знанието и съгласието на собственика и с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3, 4, 5 и 7, във вр. с чл. 194, ал. 1, във вр. с чл. 18, ал. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

В разпоредително заседание съдия - докладчика е насрочил делото за разглеждане по реда на диференцираната процедура по Гл. Двадесет и седма от НПК „Съкратено съдебно следствие”, съгл. ТР №1 от 06 април 2009год., като за насроченото предварително изслушване е призовал подсъдимите, пострадалия, пострадалите търговски дружества и е изискал от АС гр.Монтана назначаване на служебен защитник.

След като подсъдимите в съдебно заседание се признават за виновни по повдигнатите им обвинения, като изцяло признават фактите, посочени в обстоятелствената част на обвинителният акт и дават съгласие да не се събират доказателства за тях, производството е разгледано по реда на чл.371, т.2 от НПК.

Прокурорът поддържа обвиненията, които намира за доказани по безспорен и категоричен начин и пледира за налагане на конкретни по вид, и размер наказания. Предлага на съда за подсъдимия В.А. да се определи наказание от една година и шест месеца, което да се намали с 1/3, като се приложи чл.66, ал.1 от НК, а по отношение на подсъдимия О.Б., да му наложи наказание от 16 месеца лишаване от свобода, което да се изтърпи ефективно.

Защитникът на подсъдимия О.В.Б., назначен при условията на чл. 372, ал. 2 и чл. 94, ал. 1, т.6 и т.9 НПК, пледира за определяне на наказание спрямо подсъдимия при условията на чл.58а, ал.4 във вр. с чл. 55, ал.1, т.1 от НК на лишаване от свобода от осем месеца, което да се изтърпи ефективно.

В съдебно заседание подсъдимия В.М.А. се яви лично и с договорения от него адвокат К. Г. от АК гр.Монтана, пледира за определяне на наказание лишаване от свобода, което на основание чл.66, ал.1 от НК да бъде отложено с изпитателен срок от три години.

Производството се разви при условията и реда на чл. 370, ал. 1 и сл. НПК – чл. 371, т. 2 НПК – проведе се съкратено съдебно следствие, предшествано от предварително изслушване на страните, инициирано от съда. Доказателствата по делото са гласни - направените от подсъдимите самопризнания, които се подкрепят от събраните в хода на досъдебното производство писмени доказателства приети и приобщени от съда, като подкрепящи самопризнанието на всеки един от подсъдимите О.В.Б. и В.М.А.. На основание чл. 373, ал. 1 вр. с чл. 283 НПК съдът прие, прочете и огласи писмените доказателства, без да извършва разпит на подсъдимия, свидетелите и вещите лица.

Съдът след като анализира събраните по делото доказателства в тяхната взаимна връзка и единство, като взе предвид становищата на страните, приема за установено следното:

Подсъдимия В.М.А. е роден на ***г***, с основно образование, неженен, българин, български гражданин, ЕГН **********,***, е осъждан по НОХД №424/2011год. по описа на ЛРС, за извършено престъпление по чл.151, ал.1 от НК, като му е наложено наказание от осем месеца „лишаване от свобода”, което на основание чл.66, ал.1 от НК е отложено с изпитателен срок от три години. Присъдата е влязла в законна сила от 29.09.2011год., поради което за него е налице основанието на чл.86, ал.1,т.1 от НК и е настъпила към момента на извършване на настоящето престъпно деяние реабилитация по право.

Подсъдимият О.В.Б. е роден на *** ***, с основно образование, неженен, българин, български гражданин, осъждан, ЕГН ********** *** е осъждан към момента на извършване на настоящето престъпление по три влезли в законна сила присъди, като непълнолетен, последната с наложено наказание „лишаване от свобода”, което на осн. чл.69, ал.1 от НК е отложено с изпитателен срок от две години. След извършване на настоящето престъпление под. Б. е осъден по НОХД №1073/2016год. по описа на РС гр.Монтана, по което присъдата е влязла в законна сила от 07.09.2016год. с наложено наказание от шест месеца лишаване от свобода, което да се изтърпи в закрит тип затворническо общежитие и строг режим на изтърпяване.

От фактическа страна:

 

През месец май 2016 година подсъдимият О.Б. се преместил да живее в с. Долно Церовене, обл. Монтана. Там се запознал с подсъдимия В.А.. На 26.06.2016 година двамата подсъдими решили да проникнат в магазин в селото. Стигайки до магазина подсъдимия А. с носените от тях клещи извадил пироните на стъклото на магазина и по този начин двамата отворили прозореца. От магазина ползван от ***, с.Долно Церовене, обл.Монтана с управител и собственик А.И.А. подсъдимите взели 3 бр. бутилки  уиски марка „Савой“ от 1 литър, 1 бр. бутилка мента марка „Пещера“ от 1 литър, 2 бр. бутилки мента марка „Карнобат“ от 0,700 литра, 3 бр. парчета кашкавал марка „Огоста“ с общо тегло 0,500 килограма, 4 бр. парчета шпек салам марка „Бургас“ с общо тегло 1,2 килограма, 4 бр. пакета кафе марка „Нова Бразилия“ от по 0,100 килограма, 12 бр. бикчета за бръснене марка „Жилет 2“ и сумата от 120 лева на монети с различен номинал. Вещите поставили в пликове и ги занесли в дома на подсъдимия Б..

На място от разследващите органи е изготвен протокол за оглед на местопроизшествие на л.149, 150 от ДП., като при огледа са иззети дактилоскопни следи от счупено стъкло на прозореца и е назначена и изготвена дактилоскопна експертиза с протокол №6 от 08.06.2015год. на НТЛ при ОД на МВР гр.Монтана на л.155 – 166 от ДП. С протоколи за доброволно предаване л.166, 167 подсъдимите са предали на органите на РУ гр.Лом част от отнетите вещи в това число и 1бр. чанта, с която са изнасяли вещите. Проведен е оглед на веществени доказателства с протокол на л.196 от ДП. и част от вещите са върнати с разписка на управителя на ***.

С протокол за доброволно предаване от подсъдимия В.А. е предал на органите на РУ гр.Лом 1бр. метални клещи използвани при извършване на престъплението и приложени като веществено доказателство по делото.

На 21.01.2016 година подсъдимия Б. решил сам да отнеме вещи от павилион находящ се на ж.п гарата в гр. Лом. Повдигнал металния капак и отворил малкото прозорче на павилиона. През направената дупка подсъдимия Б. взел дъвки и една кутия с бисквити „Златна есен“. На същата дата в гр. Лом, на ул.“. подсъдимия Б. със сила взломил кафе - автомат, като счупил лайсните отстрани на монетника и взел монетите намиращи се в него. Същия ден подсъдимия Б. взломил /разбил/ и кафе-автомат находящ се в гр.Лом на ул., като по идентичен начин счупил лайсните на автомата и от монетника взел намиращите се там монети. След като разбил кафе - автоматите подсъдимия Б. се отправил към павилион за семена в гр. Лом, като след като повдигнал металния капак и бутнал прозореца влязъл вътре и взел намерените там монети.

На място от разследващите органи е изготвен протокол за оглед на местопроизшествие, по които са иззети дактилоскопни следи от вътрешната част на плота на павилиона и е назначена и изготвена дактилоскопна експертиза с протокол №1 от 05.02.2016год. на НТЛ при ОД на МВР гр.Монтана на л.103-106 от ДП.

На същата дата подсъдимия Б. направил опит да отнеме вещи и от павилион на ул.“*** в гр. Лом, като взломил входната врата, но тъй като минали хора, се отказал да довърши деянието.

На 06.04.2016 година подсъдимия Б. срязал оградната мрежа на частен дом на ул.“Даме Груев“ в гр. Лом и от там отнел три медни котела, една тенджера, един удължител и една подвижна лампа. На следващия ден продал медните котли в пункт за изкупуване на метални отпадъци в гр.Лом, видно от покупко – изплащателната сметка на л.128 от ДП.

По доказателствата:

 

По делото са приложени изготвените протоколи за доброволно предаване на органите на РУ гр.Лом от подсъдимите О.В.Б. и В.М.А..

На предадените вещи са изготвени протоколи за оглед на веществени доказателства от органа на досъдебното производство и албуми към тях. С разписки доброволно предадените вещи са върнати на пострадалите.

По делото са изготвени протоколи за оглед на всяко едно от местопроизшествията, като по два от протоколите са иззети доктилоскопни следи.

Изготвени са две дактилоскопни експиртизи, които съдът кредитира, като е установено, че следите са оставени от длан на дясна ръка на подсъдимия О.Б. и палец на дясна ръка на подсъдимия В.А..

Изготвени са съдебно - оценителни експертизи, които съдът кредитира, като обективни и дадени след индивидуализация на инкриминираните вещи по пазарни цени към момента на извършване на деянията от продължаваното престъпление, като при оценката са взети предвид и процента на тяхното овехтяване.

По делото са проведени процесуално следствените действия – следствен експеримент с двамата подсъдими, където същите показват начина на извършване на всяко от деянията.

Разпитани са свидетели, както и подсъдимите са дали обяснения пред съдия по реда на чл.222 от НПК, след привличането им в качеството на обвиняеми, на които съдът дава вяра тъй като са подробни, последователни и логични, а освен това кореспондират на съвкупния доказателствен материал.

Горното се установява от фактическа страна от направените от подсъдимите в съдебно заседание самопризнания, които изцяло се подкрепят от събраните в хода на досъдебното производство и приети от съда писмени доказателства събраните по ДП ЗМ № 47/2016г. по описа на РУ гр.Лом, както следва: Протоколи за оглед на местопроизшествието на л. 6 до л. 9; л. 28 до л.31; л. 48 до л.51; л. 70до л. 72; л. 149 до л.150; Албуми от л. 10 до л. 13; л. 32 до л. 34; л. 52 л. 54; л. 73 до л. 75; л. 151 до л. 153; Протоколи за разпит на свидетели С. Е. К.а, С.З.П., Ц.М.Г., Е.Б.П., Р.А.И., А.И.А., И.Ц.Б., И.Е.И. на л. 16; л. 36- до л. 38; на л. 57- до л. 58; на л. 78 до л. 79; на л. 89 до л. 90; на л. 134 до л. 139; на л. 165; на л. 168; Справки от търговския регистър на л. 17 до л. 18; на л. 60; на л. 80; на л. 195; Протоколи за доброволно предаване на л. 19; на л. 166 до л. 167; на л. 190; Разписки на л. 59 и на л. 209; Съдебно – оценителни експертизи на л. 96; ; на л. 141; на л. 192; Експертна справка на л. 101; Протокол за сравнителен анализ на л. 103 до л. 106; на л. 155; Справка за съдимост на л. 111 до л. 112; на л. 130 до л. 131; на л. 169 до л. 170; на л. 175 до л. 176; Покупко - изплащателна сметка на л. 128; Дактилоскопни експертизи на л. 157 до л. 161; Протоколи за следствен експеримент и албуми на л. 179 до л. 189; на л. 231 до л. 245; Протокол за оглед на веществени доказателства на л. 196; Разпит на обвиняем пред съдия на л. 202 до л. 206; Постановление за връщане на иззети вещи на л. 208, като и служебно изисканите актуални справки за съдимост на подсъдимите.

Съдът изцяло дава вяра на показанията на всички разпитани по делото свидетели, тъй като са последователни, непротиворечиви, относими към предмета на доказване и допринасящи за изясняването на фактите и обстоятелствата, включени в предмета на доказване.

Съдът приема изцяло заключенията на вещите лица, изготвили съдебно -оценителните и съдебно – дактилоскопните експертизи, тъй като са обосновани, ясни и непораждащи съмнения относно правилността им. Не са оспорени от страните и са изготвени от компетентни вещи лица, в чиято добросъвестност и професионализъм съдът няма основания да се съмнява.

Съдът кредитира и писмените доказателствени материали, които са приобщени, чрез прочитането им по реда на чл. 283 НПК. Те са изготвени съгласно изисквания на НПК и са годни доказателствени средства, относими към предмета на доказване и неоспорени от страните.

От правна страна:

 

При условията на чл. 373, ал. 3 НПК съдът приема за установени обстоятелствата изложени в обвинителния акт, като се позовава на направеното самопризнание от подсъдимите – О.В.Б. и В.М.А., съгласно чл. 371, т. 2 НПК и доказателствата от досъдебното производство, обсъдени по - горе, които го подкрепят.

Налице са условията на чл. 303, ал. 2 НПК и съдът намира, че обвинението по отношение на подсъдимия В.М.А., за престъпление по чл. 195 ал.1, т.4 и т.5 във вр. с чл. 194 ал. 1 от НК, а за подсъдимия О.В.Б., за престъпление по чл. 195, ал.1, т. 3, 4, 5 и 7, във вр. с чл. 194, ал. 1, във вр. с чл. 18, ал. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК са доказани по несъмнен начин. Съобразявайки принципите визирани в чл. 13, ал. 1, чл. 14, ал. 1 и ал. 3, и чл. 16 от НПК, съдът постанови осъдителна присъда, а не защото подсъдимите направиха самопризнание по смисъла на чл. 371, т. 2 от НПК.

Съдът намира, че от обективна и субективна страна подсъдимия В.М.А. е осъществил състава на престъпление по чл. 195 ал.1, т.4 и т.5 във вр. с чл. 194 ал. 1 от НК, а именно, че на 26.05.2016 година в с.Долно Церовене, обл.Монтана, в немаловажен случай след предварителен сговор с О.В.Б. ***, чрез използване на техническо средство - клещи, отнел владението на ***, с.Долно Церовене, обл.Монтана с управител и собственик А.И.А. ***, движими вещи – 3 бр. бутилки  уиски марка „Савой“ от 1 литър на обща стойност 30,30 лева, 1 бр. бутилка мента марка „Пещера“ от 1 литър на стойност 8,90 лева, 2 бр. бутилки мента марка „Карнобат“ от 0,700 литра на обща стойност 9,98 лева, 3 бр. парчета кашкавал марка „Огоста“ с общо тегло 0,500 килограма на обща стойност 5,65 лева, 4 бр. парчета шпек салам марка „Бургас“ с общо тегло 1,2 килограма на стойност 12,00 лева, 4 бр. пакета кафе марка „Нова Бразилия“ от по 0,100 килограма на обща стойност 6,12 лева, 12 бр. бикчета за бръснене марка „Жилет 2“ на обща стойност 7,20 лева и сумата от 120 лева на монети с различен номинал, или всичко на обща стойност от 200,15 лева /двеста лева и петнадесет стотинки / без знанието и съгласието на собственика и с намерение противозаконно да ги присвои.

Предмет на престъплението по отнемане са чужди движими вещи собственост на ***, с.Долно Церовене, обл.Монтана с управител и собственик А.И.А. *** имащи определена стойност съгл. ППВС №6/71г. на ОСНК и оценени от вещото лице, чието заключение съдът кредитира като обективно и неоспорено от страните. Инкриминираните вещи са били във владение на техния собственик и с действията си подсъдимия е прекъснал фактическата власт върху тях, като е установил своето трайно владение върху тях.

Извършеното престъпление против собствеността – кражба е квалифицирано от обстоятелствата, че при извършването му е използвано техническо средство по см. на т.4, от ал.1 на чл.195 от НК в каквато връзка е и ТР №54/1989 г. на ОСНК – клещи, както и при условията на т.5, от ал.1 на чл.195 от НК, след предварителен сговор с подсъдимия О.В.Б. при общност на умисъла им да отнемат инкриминираните вещи и да си набавят имотна облага.

Съдът намира, че подсъдимия О.В.Б. от обективна и субективна страна е осъществил състава на престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3, 4, 5 и 7, във вр. с чл. 194, ал. 1, във вр. с чл. 18, ал. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК, а именно, че за времето от 22.01.2016 г. до 26.05.2016 година гр. Лом, обл. Монтана и с.Долно Церовене, обл. Монтана в условията на продължавано престъпление и в условията на повторност, отнел както следва: на 22.01.2016 г. в гр. Лом, обл. Монтана, ул. „***, след разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот /взломяване на заключващо устройство на прозорец/ отнел от владението на ***. ***, движими вещи – 1 пакет дъвки и 1 бр. кутия бисквити „Златна есен“ на стойност 2,15 лв. /два лева и 15 ст./, без знанието и съгласието на собственика и с намерение противозаконно да ги присвои; на 22.01.2016 г. в гр. Лом, обл. Монтана, ул. „***, в условията на продължавано престъпление и след повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот /взломяване на врата/ отнел от кафе-автомат марка „Саеко“, собственост на *** ***, движими вещи – сумата от 80,00 лева на монети, без знанието и съгласието на собственика и с намерение противозаконно да ги присвои; на 22.01.2016 г. в гр. Лом, обл. Монтана, ул. ***, в условията на продължавано престъпление и след повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот /взломяване на врата/ отнел от кафе-автомат марка „Саеко“, собственост на „***“ с МОЛ Ц.М.Г. ***, движими вещи – сумата от 35.00 лева на монети, без знанието и съгласието на собственика и с намерение противозаконно да ги присвои; на 22.01.2016 г. в гр. Лом, обл. Монтана, ул. ***, в условията на продължавано престъпление и след повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот /метален капак на прозорец/ отнел от павилион, собственост на *** с МОЛ Е.Б. ***, движими вещи – сумата от 3,50 лева на монети, без знанието и съгласието на собственика и с намерение противозаконно да ги присвои; на 22.01.2016 г. в гр. Лом, обл. Монтана, ул. „***, в условията на продължавано престъпление и след повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот /входна врата на павилион/ направил опит да отнел от павилион, собственост на ***“ с МОЛ Р.А.И. ***, движими вещи – сумата от 20,00 лева, без знанието и съгласието на собственика и с намерение противозаконно да ги присвои, като опита останал недовършен, поради независещи от дееца причини; на 06.04.2016 г. в гр. Лом, обл. Монтана, ул***, в условията на продължавано престъпление и след разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот /срязване на оградна мрежа/отнел от владението на И.Ц.Б. ***, движими вещи: 3 бр. медни котела, 1 бр. медна тенджера с капак, 1 бр. удължител, гумиран с дължина 6 метра и 1 бр. подвижна лампа на стойност 80,00 лева /осемдесет лева/, без знанието и съгласието на собственика и с намерение противозаконно да ги присвои; на 26.05.2016 г. в с. Долно Церовене, обл. Монтана, след предварителен сговор с В.М.А. ***, чрез използване на техническо средство - клещи, отнел владението на ***, с.Долно Церовене, обл.Монтана с управител и собственик А.И.А. ***, движими вещи – 3 бр. бутилки  уиски марка „Савой“ от 1 литър на обща стойност 30,30 лева, 1 бр. бутилка мента марка „Пещера“ от 1 литър на стойност 8,90 лева, 2 бр. бутилки мента марка „Карнобат“ от 0,700 литра на обща стойност 9,98 лева, 3 бр. парчета кашкавал марка „Огоста“ с общо тегло 0,500 килограма на обща стойност 5,65 лева, 4 бр. парчета шпек салам марка „Бургас“ с общо тегло 1,2 килограма на стойност 12,00 лева, 4 бр. пакета кафе марка „Нова Бразилия“ от по 0,100 килограма на обща стойност 6,12 лева, 12 бр. бикчета за бръснене марка „Жилет 2“ на обща стойност 7,20 лева и сумата от 120 лева на монети с различен номинал, на обща стойност 200,15 лева /двеста лева и петнадесет стотинки / или всичко отнето на обща стойност 400,80 лева /четиристотин лева и осемдесет стотинки/ без знанието и съгласието на собственика и с намерение противозаконно да ги присвои.

Предмет на престъплението по отнемане са чужди движими вещи собственост на ***, с.Долно Церовене, обл.Монтана с управител и собственик А.И.А. *** М.“ с МОЛ Сабилина Е.М. ***, *** ***, „***“ с МОЛ Ц.М.Г. ***-Е.П.“ с МОЛ Е.Б. *** фреш“ с МОЛ Р.А.И. ***, И.Ц.Б. ***, имащи определена стойност съгл. ППВС №6/71г. на ОСНК и оценени от вещото лице, чието заключение съдът кредитира като обективно и неоспорено от страните. Инкриминираните вещи са били във владение на техния собственик и с действията си подсъдимия е прекъснал фактическата власт върху тях, като е установил своето трайно владение върху тях.

Извършеното престъпление против собствеността – кражба е квалифицирано от обстоятелствата, че при извършването му е използвано техническо средство по см. на т.4, от ал.1 на чл.195 от НК в каквато връзка е и ТР №54/1989 г. на ОСНК – клещи, както и при условията на т.5, от ал.1 на чл.195 от НК, след предварителен сговор с подсъдимия В.М.А. при общност на умисъла им да отнемат инкриминираните вещи и да си набавят имотна облага. Наред с това квалифициращо обстоятелство е налице и разрушаване на преграда здраво направена за защита на имот по см. на т.3 от ал.1 на чл.195 от НК и при условията на повторност по см. на чл.28, ал.1 от НК, в каквато връзка е Постановление №2/70г. изм. и доп. С Постановление №6/1983год., №7/1987г. на ПВС, което не е загубило сила и към настоящия момент.

Престъплението е извършено при условията на продължавано престъпление по см. на чл.26, ал.1 от НК, като подсъдимия О.Б. със седем деяния, осъществяващи поотделно състава на едно и също престъпление против собствеността, през непродължителен период от време в рамките на около един месец, при една и съща обстановка и еднородност на вината, при което всяко от деянията се явява от обективна и субективна страна продължение на предшестващите в каквато връзка е и Раздел І от ТР №3 от 15.02.1971год. по н.д. №32/1970г. на ОСНК на ВС.

От субективна страна деянието е извършено при пряк умисъл като форма на вината по см. на чл.11, ал.2 от НК, тъй като подсъдимите са съзнавали обществено опасния характер на деянието, предвиждали са обществено опасните последици и са целели и желаели тяхното настъпване.

           Причини за извършване на деянието са - желание за облагодетелстване по престъпен начин, ниско обществено и правно съзнание.

 

           По наказанието:

За извършеното от подсъдимия В.М.А. престъпление визирано по - горе съдът съобрази предвиденото от законодателят наказание в санкционната част на престъплението по чл. 195, ал.1, т.4 и т.5 във вр. с чл. 194, ал. 1 от НК „от една до десет години лишаване от свобода” и разпоредбите на общата част на НК, касаещи процесуалната разпоредба на чл.373, ал.2 от НПК, сочеща на задължителното приложение на чл.58а от НК, като го призна за ВИНОВЕН и на основание чл.58а, ал.4 във вр. чл.55, ал.1, т.1 от НК и чл.36 от НК му наложи наказание от шест месеца „лишаване от свобода”, чието изпълнение на основание чл.66, ал.1 от НК отложи с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила. На основания чл. 67, ал.1 от НК, възложи полагането на възпитателната грижа по отношение на условно осъдения на полицейски инспектор при РУ гр.Лом, отговарящ за района по местоживеене на подсъдимия.

За извършеното от подсъдимия О.В.Б. от обективна и субективна страна престъпление визирано по - горе съдът съобрази предвиденото от законодателят наказание в санкционната част на престъплението по чл. 195, ал. 1, т. 3, 4, 5 и 7, във вр. с чл. 194, ал. 1, във вр. с чл. 18, ал. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК „от една до десет години лишаване от свобода” и разпоредбите на общата част на НК като при условията на чл.54 от НК му наложи наказание от една година „лишаване от свобода”. На основание процесуалната разпоредба на чл.373, ал.2 от НПК, сочеща на задължителното приложение на чл.58а от НК, намали определеното наказание с 1/3, поради и му наложи осем месеца „лишаване от свобода”, което наказание да изтърпи ефективно в затворническо общежитие от закрит тип, при първоначален „строг режим” на изтърпяване, на осн. чл.61, т.2 във вр. с чл.60,ал.1 от ЗИНЗС.

По отношение на този подсъдим, съдът приложи и разпоредбите на чл.25, ал.1 във вр. с чл.23, ал.1 от НК, като определи на О.Б. едно общо наказание измежду наложеното му по настоящата присъда - НОХД № 578/2016год. по описа на ЛРС и НОХД №1073/2016год. по описа на РС гр.Монтана, в размер на най-тежкото от тях - по настоящата присъда от осем месеца „лишаване от свобода”, което наказание да изтърпи ефективно в затворническо общежитие от закрит тип, при първоначален „строг режим” на изтърпяване, на осн. чл.61, т.2 във вр. с чл.60,ал.1 от ЗИНЗС. Наред с това на основание чл.25, ал.2 от НК приспадна от така определеното общо наказание изтърпяната част от наложеното на подсъдимия О.В.Б. наказание по НОХД №1073/2016год. по описа на РС гр.Монтана, считано от 17.09.2016год.

При определяне вида и размерът на наказанието съдът счита, че е съобразил всички обстоятелства от значение за неговата индивидуализация за всеки от подсъдимите, съобразно закона, обстоятелствата по делото и личността на всеки от подсъдимите.

Наказанието по отношение на В.М.А. бе определено при следните многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства, свързани с направените на досъдебното и съдебно производство самопризнания, спомогнали за разкриване на обективната истина по делото, осъзнаването на вината, неговото социално и материално положение, липсата на предходни осъждания, тъй като същия е реабилитиран по право и е заличено осъждането му. С оглед индивидуализиране наказателната отговорност на дееца, съдът съобрази степента на обществена опасност на деянието и дееца, мотивите и подбудите за извършването му, личността на извършителят.

Наказанието по отношение на О.В.Б., съдът определи като взе предвид предходните му осъждания, упоритостта при извършване на всяко от деянията включено в продължаваното престъпление, неговите самопризнания, спомогнали за разкриване на обективната истина по делото, осъзнаването на вината, неговото социално и материално положение.

Съдът намира наложените наказания на В.М.А. и О.В.Б. за съответни по смисъла на чл. 35, ал. 3 от НК и съобразено с целите по чл. 36 от НК, като взе предвид приложените справки за съдимост, отчитайки данните за конкретното /по настоящето дело/ деяния, настъпилите от същото последици и поведението на подсъдимите в хода ДП и това в хода на съдебното производство. Наказание от друг вид или по – голямо като размер от наложеното имайки предвид конкретните престъпления и последиците от тях, в това число личността на подсъдимите, по разбиране на настоящия съд ще бъде несъразмерно тежко и не съответно по смисъла на чл. 35, ал. 3 от НК.

По разноските:

 

С оглед изхода на делото и на осн. чл.189, ал.1 и ал.3, изр. последно от НПК съдът осъди всеки от подсъдимите да заплати по сметка на ОД МВР гр.Монтана направените в хода на досъдебното производство разноски за изготвяне на съдебно – графологични и съдебно – оценителни експертизи съобразно своята част в размер на по 121,10лв. /сто двадесет и един лева и 10ст./. На основание чл. 190, ал.2 от НПК и чл.11 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК осъди подсъдимите да заплатят в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд гр.Лом държавна такса в размер на 5.00лева /пет лева/, за служебно издаване на изпълнителен лист.

Съдът се произнесе и по въпроса за разпореждането с веществените доказателства като постанови отнемането на един броя клещи и 1бр. черна чанта с дълги дръжки, послужили като средство за извършване на престъплението в полза на Държавата.

Съдът се произнесе и по наложените на подсъдимите мерки за неотклонение „Подписка” в хода на ДП при привличането им в качеството на обвиняеми.

 

По изложените мотиви, съдът постанови настоящата присъда.

 

 

                                                                                       Районен съдия: