Мотиви по НОХД № 594-16г. ЛРС

 Ели Лазарова-прокурор в районна прокуратура-гр.Лом, въз основа на доказателствата по досъдебно производство № 324/2016 г. по описа на РУ на МВР-Лом е изготвил на 1.12.2016 год. и внел на 05.12.2016 год. обвинителен акт против С.К.И. за извършено от същият на 12.05.2016 год.около 21,30 часа в гр.Вълчедръм престъпление по чл.345,пр.1 от НК.С разпореждане от 07.12.2016 год. производството по делото бе насрочено за разглеждане по реда на глава 27 НПК, като съдът счете,че практически подсъдимия не е бил осъждан към датата на извършване на деянието

   Производството по делото се разгледа при усл.на чл.378,ал.1,изр.2 НПК по отношение на подсъдимия.
Подсъдимия в хода на досъдебното производство се е признал за виновен и е дал обяснения по деянието си.
  Съдът,след като обсъди по отделно и в тяхната съвкупност събраните в хода на съдебното следствие и посоченото по-горе досъдебно производство доказателства,приема за установено следното:
С.К.И. е роден на *** ***, ,българин,български гражданин, средно образование,неженен, безработен, неосъждан, ЕГН**********.
На 12.05.2016 год. около 21,30 часа в гр.Вълчедръм по ул."България" подсъдимия управлявал моторно превозно средство-лек автомобил марка "Форд"марка „Фокус” с рама:*** без българска регистрация,при което бил спрян за проверка от полицейските служители. При извършената проверка полицейските служители установили,че управляваният от подсъдимия автомобил е с монтирани германски транзитни регистарционни табели, които били предназначени за друго превозно средство, неустановено в хода на разследването, както и че същите били със срок на валидност 30.12.2014г.

 Горната фактическа обстановка се установява и доказва напълно от обясненията на подсъдимия и показанията на разпитаните свидетели , както и от материалите от досъдебното производство,прочетени и приобщени по реда на НПК.
Съобразявайки горната фактическа обстановка съдът счете,че подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна признаците на състава на престъпление по чл.345,пр.1НК,поради което следва да бъде признат за виновен в извършването на това престъпление , като се освободи от наказателна отговорност и му се наложи административно наказание. Съгласно нормата на чл.345,пр.1 НК който си служи с контролни знаци,издадени за друго превозно средство,или със знаци,неиздадени от съответните органи,се наказва с лишаване от свобода до 1/една/ година или глоба до 3/три/ лева.За съставомерността на деянието на подсъдимият е необходимо същият: 1.Да си е служил с контролни знаци,издадени за друго превозно средство и 2.Да е действал умишлено,т.е да е знаел обстоятелството по т.1 .В казуса всички събрани доказателства-цитираните по-горе,както и бюлетина за съдимост на подсъдимия,съгласно които той не е осъждан, установиха кумулативното наличие на посочените два елемента от състава на престъплението. Безспорно е установено това,че на посочените в обв.акт място,дата и час подсъдимия е управлявал лек автомобил марка "Форд-Фокус, без българска регистрация, като си служил с контролни знаци издадени за друго МПС.За извършеното от подсъдимия деяние законът предвижда като наказание "лишаване от свобода " до 1-една година или глоба от сто до триста лева, деянието е умишлено, подсъдимия с оглед данните за чистото му съдебно минало, поради което съдът счете,че са налице предпоставките за приложението на чл.78"а",ал.1 НК.За определяне на размера на административното наказание и за постигане на целите му съдът съобрази степента на обществена опасност на деянието и дееца, това че последният практически не упражнява труд по трудово правоотношение, поради което и преди всичко за постигане на горните цели счете,че следва да му наложи административно наказание "глоба",определена в минималният по закона размер, а именно-1000,00 лева.Съдът счете,че подсъдимия отделно от глобата следва да заплати по сметките на ЛРС и сумата от 5,00-пет лева, представляваща държавна такса за служебно издаване на изпълнителният лист, както и на НБПП за служебен защитник.На осн.чл.112,ал.2 НПК веществените докаателства ще се предадат на Началника на сектор "Пътна полиция-КАТ" при ОД на МВР-гр.Монтана за разпореждане по надлежният ред.
Водим от горното и на осн.чл.378,ал.4,т.1 НПК и чл.78"а",ал.1 НК във връзка с чл.345,пр.1 НК,съдът постанови своя съдебен акт.


                                                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: