РЕШЕНИЕ

гр. Лом, 28 февруари 2017 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЛОМСКИЯТ  РАЙОНЕН СЪД, гражданска колегия, VІ състав, в открито съдебно заседание, проведено на седми февруари две хиляди и седемнадесата година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б о р я н а    А л е к с а н д р о в а

 

при участието на секретаря В.М. сложи за разглеждане докладваното от съдията Александрова. гражданско дело № 889/16 г. по описа на ЛРС и за да се произнесе, взе предвид следното:

Двамата съпрузи са депозирали в съдебно заседание – устно, че желаят прекратяване на сключения между тях граждански брак с развод поради сериозно и непоколебимо разстройство на брачните отношения. Първоначално иска е предявен по чл.49,ал.1 СК, като в с.з. представят споразумение и молят съда производството да премине от исково към охранително, а именно по взаимно съгласие за прекратяване на брака, като личните, семейни и имуществени отношения помежду си са уредили в приложено писмено споразумение.

В съдебно заседание молителите поддържат изцяло подадената от тях молба и споразумението за уреждане на последиците от прекратяването на брака, като заявяват, че са го подписали лично и доброволно.

Съдът, като обсъди събраните по делото доказателства, намира от фактическа и правна страна следното:

Установява се от представеното по делото удостоверение за сключен граждански брак, че молителите са сключили граждански брак в гр. Лом на 25.09.2004 г., за което е съставен акт за граждански брак № 0074/25.09.2004 г. на Община Лом. Съпругата е приела фамилно име С..

От брака си страните имат родено едно дете – малолетния И.Г К., роден на *** г. в р. Лом.

С молбата, а и лично пред съда, съпрузите декларират сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака.

Според представеното по делото писмено споразумение между молителите за уреждане последиците от прекратяване на брака, упражняването на родителските права по отношение на роденият през време на брака между съпрузите дете И. се предоставят на неговият баща  – Г.К.С.. Майката  ще има право на лични контакти с детето, като същата ще има право да взема детето при себе си всяка първа и трета събота и неделя от месеца, както и един месец през лятната ваканция.  Д.С. се задължава да заплаща на бащата Г.С., в качеството му на баща и законен представител на детето И. К. по 105лв., месечна издръжка или до настъпване на основания за нейното изменяване или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.   След прекратяване на брака съпругата ще носи предбрачното си фамилно име ***. Разноските по делото ще се поемат по равно от двамата съпрузи.

Подписаното и поддържано пред съда лично от молителите споразумение урежда личните, семейните и имуществените отношения помежду им при изпълнение изискванията на чл. 51 от СК, поради което следва да бъде одобрено.

Предвид изложеното съдът намира, че бракът между съпрузите следва да бъде прекратен на основание чл. 49,ал.4 от СК, като последиците от развода бъдат уредени съобразно споразумението между тях, което съдът следва да утвърди.

Предвид споразумението между страните , съдът

Р  Е  Ш  И :

 

ПРЕКРАТЯВА ЧРЕЗ РАЗВОД, на основание чл. 49,ал.4 от СК, БРАКА, сключен на 25.09.2004 година в гр. Лом. с акт за граждански брак № 0074/25.09.2004 г. на Община Лом. между Г.К.С., с ЕГН **********  и Д.Т. ***, с ЕГН ********** , поради сериозното и непоколебимо взаимно съгласие на съпрузите за развод.

УТВЪРЖДАВА споразумението между съпрузите по чл. 49,ал.5 от СК, както следва:

Упражняването на родителските права по отношение на роденият през време на брака между съпрузите  И.Г К., с ЕГН ********** , роден на 21.07.11 г. г. в гр. Лом се предоставят на неговият баща Г.К.С. .      Майката Д. |Т.С.  ще има право на лични контакти с детето И.Г К. всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10,00 ч. на съботния ден до 17,00 ч. на неделния ден след което да го връща на бащата,  както и един месец през лятната ваканция, несъвпадащ с годишния отпуск на бащата.

Д.Т.С. с ЕГН ********** , се задължава да заплаща на Г.К.С., като баща и законен представител на И.Г К. ЕГН **********, издръжка в размер на 105 лв.  месечно до 25-то число на месеца , за който се дължи, считано от 01.06.16 г. до настъпването на основание за изменение или прекратяване на издръжката на детето, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

Слад прекратяване на брака, роденото от брака дете И.Г К. с ЕГН **********, ще живее при баща си Г.К. С. с ЕГН ********** на адрес: ***,облМонтана, ул.”***.

Страните нямат претенции за издръжка един към друг. По време на брака си не са придобили движиме или недвижими вещи в режим на СИО. Нямат и претенции към фирмите и дяловете в търговски дружества, които притежава всеки от тях. Останалите движими вещи страните са си поделили извънсъдебно.

Семейното жилище, находящо се в с.***, ул.”***, което е собственост на бащата на ответника се предоставя за ползване на Г.К.С..

След прекратяване на брака съпругата Д.Т.С. ще носи фамилното си име отпреди сключването на брака – ***, и ще се именува Д.Т. ***.

Разноските по съдебното производство се поемат от страните поравно.

ОСЪЖДА Д.Т.С., с ЕГН ********** да заплати по сметка на ЛРС сумата от 75,60 лв.  държавна такса върху размера на издръжката, както и 5 лв. /пет лева/ за служебно издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА Г.К.С. и Д.Т.С./солидарно/ да заплатят по сметката на ЛРС сума в размер на 40 лв.

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                  

                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: