Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

гр. Лом, 06.02.2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Районен съд гр.Лом, VІІ – ми съдебен състав, в публично съдебно заседание на шести февруари, две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Соня Камарашка

 

          и при участието на секретаря А.Р., като разгледа докладваното от съдията Камарашка гр. дело № 2010 по описа за 2016 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на глава ХХV от ГПК – «Бързо производство».

 

          Предявен е осъдителен иск с правно основание чл. 150, предл.1 от СК от И.П.Д. с ЕГН ********** ***, ката майка и законен представител на малолетния Р.Е.Е. с ЕГН ********** срещу Е.В.Е. с ЕГН ********** ***, вилна зона ***, за увеличение на издръжка.

В исковата молба са наведени твърдения, че присъдената по гр.д. № 927/2008 год. по описа на РС гр. Лом месечна издръжка, в размер на по 50.00лева за малолетния Р.Е.Е. роден на ***год., чрез неговата майка и законен представител И.П.Д. са вече крайно недостатъчни да покриват нарасналите нужди на детето. Налице е съществена промяна на условията, при които е бил определен досегашният размер на издръжката, детето е пораснало, като понастоящем е на 11години, ученик в V-ти клас, налице е трайно завишение на разходите за неговата издръжка, така и цените на всичко необходимо за елементарното човешко съществуване, което е основание за настоящата искова молба за увеличение на размера й. Детето не получава стипендия и каквато и да било държавна издръжка. Ищцата твърди, че доходите й не са достатъчни за издръжка на сина й, при нарасналите му нужди, като ответникът е управител и едноличен собственик на капитал в „Е. – ГРУП” ЕООД с ЕИК ***, което е видно от достъпната информация в Търговския регистър. Ответникът реализира печеливша търговска дейност и има възможност да заплаща по-висока от определената издръжка от 150.00лева, която се претендира. Твърди, се че ответникът, баща на малолетното дете реализира доходи от 1500.00лева месечно.

          Иска се от съда да постанови решение, с което да измени размера на издръжката, присъдена по гр.д. № 927/2008год. на Районен съд гр.Лом, като осъди ответника да заплаща на ищцата И.П.Д. с ЕГН ********** ***, като майка и законен представител на малолетния Р.Е.Е. с ЕГН **********, месечна издръжка вместо по 50.00лв. /петдесет/, по 150.00лв. /сто и петдесет/, от датата на предявяване на иска – 28.11.2016год., заедно със законната лихва от същата дата върху всяка просрочена вноска до настъпване на законните предпоставки за изменение или прекратяване на тази издръжка.

          Претендира разноски.

          Писмен отговор от ответника не е постъпил в срока по чл. 131, ал. 1 от ГПК.

Не се нуждаят от доказване следните факти и обстоятелства, за които са ангажирани писмени доказателства: че ответникът е осъден да заплаща на И.П.Д. с ЕГН ********** ***, като майка и законен представител на малолетния Р.Е.Е. с ЕГН **********, по 50.00лева месечна издръжка.

          В съдебно заседание ищецът редовно и своевременно призован се явява лично и с адвокат Н. К. от АК гр.Монтана, като поддържа предявения иск и моли за неговото уважаване.

          Ответникът Е.В. ***, редовно призован не се явява, не взема становище и не се представлява.

          Отдел „Закрила на детето” към Дирекция „Социално подпомагане” гр.Лом в постъпилия по делото социален доклад изразява становище, че исканото увеличение на присъдената издръжка е необходимо и приемливо, и в най-добър интерес на детето.

          Към делото са приложени гр.дело927/2008год. по описа на РС гр.Лом.

          Съдът след преценка на събраните по делото писмени и гласни доказателства съобразно чл. 235 от ГПК, приема за установено следното:

          От фактическа страна:

Детето Р.Е.Е. с ЕГН **********, роден на ***год.  с майка – И.П.Д. с ЕГН ********** *** и баща Е.В.Е. с ЕГН ********** ***, видно от удостоверението за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане №271 от 18.08.2005год. на Община гр.Лом.

С Решение №38 от 17.07.2008год. по гр.дело №927/2008год. на Районен съд гр.Лом ответника Е.В.Е. е осъден да заплаща, в качеството му на баща на детето - Р.Е.Е. роден на ***год., чрез неговата майка и законна представителка И.П.Д., месечна издръжка в размер на по 50.00лева, считано от 17.07.2008год. до настъпването на правопроменящи или правопрекратяващи обстоятелства, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

          Към момента на постановяване на решението за издръжка детето Р.Е.Е. с ЕГН **********, същия е бил на три години.

          Детето Р.Е.Е. роден на ***год. към настоящия момент е ученик в V -ти „а” клас на І ОУ”Никола Първанов” гр.Лом, видно от представеното и прието удостоверения с Изх.№677 от 23.11.2016год. на ОУ”Никола Първанов” гр.Лом.

          По делото е депозиран и приет Доклад от отдел "Закрила на детето" към Дирекция „Социално подпомагане", гр.Лом, в който се изразява становище, че в интерес на детето е да се увеличи размера на издръжката, която заплаща бащата, с цел задоволяване на потребностите на детето в пълна степен. Видно от социалния доклад и показанията на социалния работник Кръстина Йорданова изготвила същия, детето няма специални образователни потребности, редовно посещава учебните занятия. Непосредствените грижи по отглеждане и възпитание на детето се полагат от майката. Тя успява да осигури на детето необходимите условия за отглеждане, посещава редовно училището, като същата работи на длъжността учител в „***” гр.Лом, както и по граждански договор към фондация „Подарете книга”. Детето поддържа постоянни контакти с неговия баща, ходи често при него в гр.София, както и баба и дядо по бащина линия.

          Изслушано детето Р.Е.Е. роден на ***год. при условията на чл.15, ал.1 от ЗЗДетето е видно, че същия учи, участва в олимпиади организирани от училището, завършил е първия срок на учебната 2016/2017год. с отличен успех, поддържа постоянни контакти с баща си. Твърдят, че основно грижи за него полага майка му, която го издържа, купува му дрехи и посещава родителските срещи. Детето посещава танцов състав „Северняче” гр.Лом с хореограф ., за което не заплаща такси.

Исковата молба е подадена на 28.11.2016 г.

          Ищцата е представила удостоверение с Изх.№638 от 14.09.2016год. на „***” гр.Лом, където работи като учител, като за периода от м. септември 2015год. до м. август 2016год. е получила общо брутно трудово възнаграждение от 10076,35лева.

          Ответника не е представил удостоверение за доходите си, въпреки дадените указания на съда в доклада, но след справка в търговския регистър приложена по делото се установи, че същия е управител и едноличен собственик на капитала на търговско дружество „Е. – Груп” ЕООД седалище и адрес на управление в гр.София и внесен капитал от 10000лева.

Горната фактическа обстановка съдът прие за безспорно установена въз основа на представените по делото писмени доказателства.

Приетото за установено от фактическа страна, обуславя следните правни изводи:

Предявеният иск за изменение на присъдена издръжка с правно основание  чл.150 от СК е допустим.

Разгледан по същество искът е ОСНОВАТЕЛЕН.

Съгласно правната норма на чл.150 от СК, при изменение на обстоятелствата, присъдената издръжка може да бъде изменена. Искът се предпоставя от наличието на трайно съществено изменение на нуждите на издържания или трайна съществена промяна във възможностите на задълженото лице, като за изменение на присъдената издръжка е достатъчно наличието на една от алтернативно посочените предпоставки / в този см. е т.19 ППВС № 5/16.11.1970 г./.

По делата за издръжка съдът следва да изясни първо действителните нужди на търсещия издръжка и материалните възможности на дължащите такава, и тогава да определи издръжката, която ответникът дължи.

Размерът на издръжката не е абсолютна величина и подлежи на преценка във всеки конкретен случай.

До навършване на пълнолетие правото на децата на издръжка от своите родители е безусловно. Пълният размер на издръжката, нужна за детето, се разпределя между двамата родители, съобразно техните възможности. Съобразяват се също грижите и издръжката в натура, предоставяни непосредствено от родителя, упражняващ родителските права. Естествено на преценка подлежат и потребностите на детето, като се съобразят обикновените условия на живот на деца от същата възраст.

В настоящия случай съдът намира, че една от алтернативните предпоставки за уважаване на предявената претенция е налице. От определяне на дължимата от майката издръжка с Решение №38 от 17.07.2008год. по гр.дело №927/2008год. на РС гр.Лом е изминал период от повече от осем години, през който детето е пораснало, тъй като към момента на решението малолетния Р.Е.Е. е бил на три години, респ. са се променили неговите потребности, във всякакъв аспект.

Това обстоятелство обуславя и изменение на неговите ежедневни битови потребности, в посока на тяхното повишаване, следователно необходими са повече финансови средства не само за храна, като количество и качество, но и нужда от облекло, обувки, козметични, медицински продукти, средства за социален живот и не на последно място и обучение. Освен това детето е в период на интензивно физическо и психическо израстване, при което непрекъснатото увеличаване на нуждите му, респ. увеличаването на разходите за отглеждането и възпитанието му се презюмира, предвид възрастта му към момента на завеждане на иска, детето Р. е на единадесет години.

Допълнителен фактор е и изменението на икономическите условия в страната през последните години - повишаване цените на стоките и услугите, както и увеличаване размера на минималната работна заплата, която от 01.01.2017 г. е в размер на 460,00 лв., съобразно Постановление №372 от 22.12.2016год., за определяне на нов размер на минималната работна заплата за страната. Минималният размер на издръжка на едно дете е равна на една четвърт от размера на минималната работна заплата – съгл. чл.142, ал.2 от СК, т.е. към момента на приключване на съдебното дирене по настоящото дело, размерът на минималната издръжка възлиза на 115,00 лв. за всяко от децата. При новата нормативна уредба съдът не е обвързан от определени максимални размери и с оглед на конкретните доказателства по всяко дело за издръжка, може да определи издръжка, която е в интерес на детето и съответства на доходите на родителя.

Следователно налице е една от алтернативно предвидените предпоставки за уважаване на предявения иск, тъй като е налице трайно изменение на обстоятелствата по смисъла на чл.150 от СК, свързани с нарасналите нужди на детето от битов и личен характер, както и на обществено – икономическите условия, релевантни досежно минималния й размер.

Двамата родители дължат издръжка на ненавършилото пълнолетие дете, съобразно с възможностите на всеки от тях поотделно, като се отчетат съответно грижите на родителя, при когото се отглежда детето. Между страните не е спорно, че родителските права са предоставени и се упражняват от майката от И.П.Д..

В конкретния случай от доказаните материални възможности на родителите -като ответницата е ангажирала писмени доказателства за трудовите си доходи за периода от м. септември 2015год. до м. август 2016год. когато е получила общо брутно трудово възнаграждение от 10076,35лева т.е. над определения размер на линията на бедност за страната за 2017год. от 314.00лева, съгл. Постановление №23 на МС от 26.01.2017год., а по отношение на ответника е видно, че същия е управител и представител на търговско дружество, което активно развива търговска дейност.

          При определяне на размера на издръжката съдът взе предвид нарасналите нужди на детето Р.Е.Е. роден на ***год. както и икономическите условия в страната, поради което намира, че е задължен да приведе размера на издръжката в съответствие с възможностите на родителите да дават такава.

Предвид възрастта на малолетното дете и несъмнената му нужда от повече средства за покриване на увеличените потребности, съобразявайки възможностите на родителите да дават издръжка и статистическите данни за страната, съдът намира, че за задоволяването на тези потребности – без такива с луксозен характер, необходимия минимум съставлява 250.00лева на месец, която сума следва да се осигурява от двамата родители, като ответника следва да участва със сумата от 150.00лева, а майката със сумата от 100.00 лева, тъй като последния като родител, при когото живее детето, ще упражнява и ежедневните и непосредствените грижи по отглеждането, възпитанието и духовното му израстване.

По разбиране на този съдебен състав, така определения размер на издръжката е съобразен, както с най-необходимите нужди на децата, така и с възможностите на родителите и не би поставил под заплаха осигуряването на тяхната собствена издръжка.

Ето защо и предвид гореизложеното съдът намира, че са налице условията на чл.150 от СК и в този смисъл, ответника би могъл в изпълнение на задълженията си по чл.143, ал.2 от СК, да заплати вместо по 50.00лева - по 150.00лева, месечно за малолетното дете Р.Е.Е. с ЕГН **********, като останалата част от издръжката, съставляваща разликата до 250.00лева месечно ще се осигурява от майката. Ето защо и на основание гореизложеното размерът на присъдената по гр.дело №927/2008год. по описа на РС гр.Лом, издръжка е наложително да бъде увеличен, считано от деня на предявяване на иска – 28.11.2016год. до настъпване на законноустановени причини или условия за нейното изменение, или прекратяване.

          Съобразно изхода на делото и разпоредбата на чл.78, ал.6 от ГПК ответникът следва да бъде осъден да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд гр.Лом, съответната държавна такса върху присъденото изменение на издръжката на детето и съобразно чл.69, ал.1, т.7 от ГПК и чл.1 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК в размер на 144.00лева.

          На основание чл.242,ал.1 от ГПК, съдът следва да се допусне предварително изпълнение на решението.

Водим от гореизложените мотиви Районен съд

 

Р  Е  Ш  И :

 

          На основание чл.150 от СК ИЗМЕНЯ размера на присъдената издръжка по гр.дело 927/2008год. по описа на Районен съд гр.Лом, като:

 

          ОСЪЖДА Е.В.Е. с ЕГН ********** ***, вилна зона ***, да заплаща на детето Р.Е.Е. с ЕГН **********, вместо по 50.00лева – по 150.00лева /сто и петдесет лева/ месечна издръжка, чрез неговата майка и законна представителка И.П.Д. с ЕГН ********** ***, считано от 28.11.2016год., ведно със законната лихва върху всяка просрочена съобразно падежа й вноска до окончателното изплащане, до настъпване на законноустановени причини или условия за нейното изменение или прекратяване.

 

          ОСЪЖДА Е.В.Е. с ЕГН ********** ***, вилна зона ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд гр.Лом държавна такса върху размера на присъденото увеличение на издръжката в размер на 144.00лева /сто четиридесет и четири лева и 00ст./, както и 5.00лева /пет лева/ държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта относно издръжката, на основание чл.242 ал.1 от ГПК.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд гр.Монтана в двуседмичен срок, считано от деня на обявяването му - 06.02.2017 год.

 

След влизане в сила на решението приложеното към него гр.дело №927/2008год. по описа на ЛРСъд да се отдели и върне в служба „Архив” в РС гр.Лом.

 

                                                                                   Председател: