Р Е Ш Е Н И Е

гр. Лом,, 15.12.2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ломският районен съд, VI наказателен състав в публично заседание на 29.11.2016 г. в състав:

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Боряна Александрова

 

при секретаря В.М., като разгледа докладваното от съдията Александрова АНД № 333 по описа за 2016 г. на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

С наказателно постановление № 16-0294-000246/10.05..2016 г. на началника на сектор  към ОД на МВР-Монтана РУ Лом на Н.Е.И. с ЕГН ********** е наложена глоба в размер на 100 лв. на основание чл. 179, ал. 2 пр. 2 ЗДвП за нарушение на  чл. 23, ал. 1 ЗДвП.

В с. з. жалбоподателят чрез адв. В.И. поддържа жалбата и моли наказателното постановление да бъде отменено изцяло поради недоказаност на нарушението, както и поради допуснати нарушения на процесуалния закон.

Въззимаемата страна не взема становище по жалбата. Редовно призована не изпраща представител.

Доказателствата по делото са писмени и гласни.

Съдът, след като обсъди събраните по делото доказателства в тяхната съвкупност и логическо единство във връзка с оплакванията в жалбата, приема за установено следното:

Жалбата е ДОПУСТИМА като подадена от надлежна страна в преклузивния срок. Разгледана по същество, същата е ОСНОВАТЕЛНА.

На 12.04.2016 г., около 14.00 часа, в с.Ковачица на ул.”Осма”, с посока на движение към гр.Лом, като водач на автомобил-„Нисан съни” с рег.№ М 8551, собственост на С. Д. В., с ЕГН ********** от гр.Лом, като не спазил дистанция с движещото се МПС с рег.№ М 3131 ВХ, пред него го е блъснал странично от дясната страна, като са нанесени материални щети и по двете МПС-та, с което виновно е нарушил разпоредбата на чл.23,ал.1 ЗДвП, съгласно който водачът на ППС не се движи на такова разстояние от движещото се пред него превозно средство, че да може да избегне удряне в него, когато то намали скоростта или спре рязко. И двамата участници в ПТП не са изпробвани  с техническо средство "Алкотест Дрегер" , за да се констатира дали някой от тях е употребил алкохол.

Наказващият орган възприел изцяло фактическата обстановка установена от контролните органи и издал атакуваното наказателно постановление, като наложил на жалбоподателя глоба в размер на 100 лв.  на основание чл. 179, ал. 2 пр. 2 ЗДвП за нарушение на  чл. 23, ал. 1 ЗДвП.

По делото са разпитани свидетелите Л. и П., като от показанията им се установява, че същите не са очевидци на станалото ПТП, но са изслушали и двамата водачи, приели са наличие на вина от страна само на жалбоподателя и са му издали АУАН, без да ги изпрабват за употребата на алкохол.

По делото е представе от наказващия орган съставения на място протокол за ПТП /л. 15 от делото/.

Съгласно разпоредбата на чл. 179, ал. 2 ЗДвП, който поради движение с несъобразена скорост, неспазване на дистанция или нарушение по ал. 1 причини пътнотранспортно произшествие, се наказва с глоба от 100 до 200 лв., ако деянието не съставлява престъпление.

В случая, тази норма е обвързана с  чл. 23, ал. 1 ЗДвП - "Водачът на пътно превозно средство е длъжен да се движи на такова разстояние от движещото се пред него друго превозно средство, че да може да избегне удряне в него, когато то намали скоростта или спре рязко. ".

В с. з. от дата 20.12.2012 г. е разпитан свидетеля П.Борисова, чиито показания съдът кредитира изцяло като дадени от очевидец, незаинтересован от изхода на делото. Същият в с. з. заявява: " Живя на съпружески начала с Н.Е.. На датата когато му бе съставен акта пътувах с него посока от Козлодуй - Лом. На центъра на с. Ковачица както си пътуваме от лявата страна излезе друг автомобил, беше от крайна лява лента и в последния момент го виждаме как е плътно до нас и се ударихме. Беше неизбежно просто, иначе щеше да се качим на бордюра. Водача излезе и започна да крещи. Н. се обади на КАТ. Дойдоха, огледаха местопроизшествието, казаха на другия водач - Ти какво с какво си свивал, та такъв завой си направил. Дойде някакъв на момчето което ни блъсна, чичо ли, нещо си говори настрани с полицаите, те набързо събраха документите и си тръгнаха. В колата бяхме с дъщеря ми и сина ми. Ние се движехме в дясно на пътното платно посока Козлодуй – Лом. Мерцедеса беше в лявата лента.”

Тези показания се потвърждават и от допуснатата и изслушана от съда САТЕ  с цел изясняване на значимите за спора обстоятелства по делото , чието заключение като неоспорено от страните, съдът възприема като компетентно изготвено. В отговор на поставените въпроси вещото лице е констатирало, че на основание първичните документи по делото и въз основа на направения анализ на фактите за възникване на ПТП, в.е. е заключила, че възникналото в резултат на ПТП от 12.04.2016г. в с.Ковачица,обл.Монтана материални щети па л.а. „Нисан Съни” с ДК№ М 8551 АМ, не са в резултат на неспазена дистанция, между МПС в уславията на ПТП, а се дължат на извършени нарушения на ЗДвП от другия участник в ПТП- л.а.”Мерцедес бенц Е 300 ТД” с ДК№ М 3131 ВХ.

 При изложеното съдът намира, че неправилно контролните и впоследствие наказващият органи са приели, че вина за станалото ПТП има Н.Е.И., тъй като по делото не се установи виновно поведение от страна на жалбоподателя и същият не е нарушил правилата за дистанция .

Поради недоказаност на извършено нарушение от страна на жалбоподателя, атакуваното наказателно постановление като незаконосъобразно – неправилно, следва да бъде отменено изцяло.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 ЗАНН, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ наказателно постановление № 16-0294-000246 от 10.05.2016 г. на началника на сектор към ОД на МВР-Монтана РУ Лом, с което на Н.Е.И. с ЕГН ********** е наложена глоба в размер на 100 лв. на основание чл. 179, ал. 2 пр. 2 ЗДвП за нарушение на  чл. 23, ал. 1 ЗДвП.

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Административен съд-Монтана.

 

 

                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: