МОТИВИ към присъда по НОХД № 547/ 2015 година по описа на ЛРС

 

Районна прокуратура, гр. Лом е повдигнала обвинение против подсъдимият Н.П.Ц.,  в това, че на 02.04.2015 година, в с.****, обл.Монтана, в немаловажен случай в условията на повторност, отнел чужда движима вещ – златно ланче от 18 карата злато с тегло 22 грама на стойност 990 лева, от владението на П.Е.П. *** без негово съгласие с намерение противозаконно да го присвои, престъпление по чл. 195, ал.1, т.7,  във вр. с чл.194, ал.1 от НК.

Представителят на Районна прокуратура, гр. Лом, поддържа обвинението и счита същото за доказано по безспорен и категоричен начин от  събраните в хода на съдебното следствие, доказателства.

Предлага  подсъдимият, да бъде признат за виновен, като се наложи наказание лишаване от свобода, ефективно, и на основание чл. 68, ал. 1 от НК, се приведе в изпълнение и определеното наказание по НОХД № 270/2012 година, тъй като настоящето деяние е извършено в изпитателния срок.

Подсъдимият, Н. П.Ц., разбира обвинението, но не се признава за виновни и моли да бъде оправдан, тъй като обвинението не е доказано по безспорен и категоричен начин, дава обяснения.

Договорният защитник на подсъдимият, също намира, че деянието не е установено по безспорен и категоричен начин, всички доказателства събрани в хода на съдебното производство следва да бъдат обсъдени, поради което и моли да бъде постановена оправдателна присъда.

Граждански иск в производството,  е предявен от П.Е.П. ***, за сумата от 140 лева/ сто и четиридесет  лева/ имуществена щета от престъпното деяние и същия е конституиран в производството в качеството му на граждански ищец и частен обвинител.

Съдът като взе предвид събраните в хода на делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира за установено следното:

От фактическа страна:

Подсъдимият, Н.П.Ц. е роден на *** година в гр.****, живущ ***, българин, български гражданин, с начално образование, не женен, работи-частно, осъждан с ЕГН: **********.

Подсъдимият, Н.П.Ц. и пострадалият свидетел, П.Е.П. са близки, поддържащи от дълго време приятелски отношения.

Подсъдимият живее постоянно в с.******, обл.Монтана, а П.Е.П. ***.

На 02.04.2015 година в с.Сталийска махала, се събрали приятели, между които и подсъдимият, в домашна обстановка.

В един момент, подсъдимият се обадил на П.Е.П., и го поканил да дойде при тях, на което пострадалия свидетел се отзовал.

Събирането в дома на А., в с.Сталийска махала, продължило, до късно през нощта, всички участниците консумирали алкохол, поради което и при тръгването от там, подсъдимия предложил на пострадалия свидетел, П., да не шофира, и да не се прибира в това състояние в с.****, тъй като бил употребил алкохол, а да отседнат в дома на подсъдимия в с.*****, за където се отправили- подсъдимия и пострадалия свидетел.

В дома на подсъдимият, П.Е.П. се настанил в спалня, заедно с племенниците на подсъдимия, свидетелите: В.Ю.П. и  Е.Ю.П. П..

Самият подсъдим, в дадените от него обяснения, заявява, че на събирането в дома на А., пострадалия е имал на врата си златно ланче с прикачен към него кръст и е забелязал липсата му, една сутринта, в неговия дом.

В своите показания, пострадалият свидетел, П.Е.П., също е категоричен, че в с.Сталийска махала на купона, ланчето и кръста са били на врата му, а той е излизал от дама на домакиня, само до тоалетна. От друга страна е категоричен, че не би могло ланчето да се скъса, тъй като бижуто е било стабилно, и не може да падне от само себе си, или да се скъса.

На сутринта когато се събудил, пострадалия свидетел, поискал от подсъдимия цигара, а Н.П.Ц. при обръщането си към него, заявил” Ланчето ти го няма”, което пострадалия, установил, след което двамата започнали да го търсят навсякъде из къщата, в спалнята където е преспал  пострадалия и около леглото. В търсенето участвали и сестрата на подсъдимият, свидетелката, Ю.П.Ц и нейните деца, племенници на подсъдимия, свидетелите- В.Ю.П. и Е.Ю.П. П., но търсенето приключило, без успех.

След неуспешното търсене на златното ланче и кръста, пострадалия П., заявил, „ че ще уведоми полицията”, при което подсъдимия го помолил да не уведомява за това полицията, тъй като ще влезе в затвора.

Макар да няма връзка с обвинението, пострадалия си спомня, че две седмици преди този случай, му е бил изчезнал телефона,и когато е заявил това обстоятелство на Н.Ц., същия отново го е спирал да не уведомява органите на реда, след което телефона му е върнат от подсъдимия.

На следващият ден, пострадалият свидетел, П.Е.П. уведомил полицията в гр.Брусарци, за станалото, а по жалбата на пострадалия свидетел, работил, служителя в ПУ, гр.Брусарци, свидетеля, Б.К.Б..

Същият познавал подсъдимият, от по- рано, а пострадалия свидетел, около депозираната от него, жалба,  който пресъздава ситуацията, така както е описана по- горе. Същият свидетел, също депозира показания, макар и възпроизведени от заявеното от пострадалия, че подсъдимия е чувствал вина за станалото и е уговарял П.Е.П., да не подава жалба за изчезналите от дома на подсъдимия- златно ланче и кръст.

По жалбата на пострадалият свидетел е работел и служителя в ПУ, гр.Брусарци, свидетелят, П.Б.П., като младши полицейски инспектор, който в депозираните от него показания, известни му от проведените оперативно- издирвателни мероприятия, че след купона в с.Сталийска махала, подсъдимия и пострадалия свидетел се прибрали в с.Василовци, в дома на подсъдимия, и след като пренощували, на сутринта, П.Е.П. установил, че златното му ланче и прикачения към него, кръст, го няма.

От разпита на свидетелят, П.К.Х. се установява, споделеното от подсъдимия и пострадалия свидетел, тържеството в с.Сталийска махала, прибирането в дома на подсъдимия, в с.Василовци, и установеното от пострадалия свидетел, П. на сутринта, а именно липсата на златното му ланче и кръста, като същия свидетел, депозира показания, относно споделеното му от пострадалия, а именно, че „ Н. е замесен в тази работа….”.

Впоследствие, подсъдимият, Н.П.Ц. започнал да възстановява на свидетеля П., имуществената щета, за което съществуват доказателства в производството, а именно разписки на л.17 и 29 от ДП.

В хода на досъдебното производство е допусната съдебно оценителна експертиза, която дава заключение, че равностойността на златно ланче- 18 карата с тегло 22 гр.,, ведно с кръстче е на обща стойност 990 лева,  към момента на извършване на деянието.

Изложената фактическа обстановка съдът възприе за безспорно установена, показанията на разпитаните в хода на съдебното следствие П.Е.П., Б.К.Б., П.Б.П.,  Ю.П.Ц, В.Ю.П., Е.Ю.П. П. и П.К.Х. и частично от  обясненията на подсъдимия, Н.П.Ц., от писмените доказателства, приети и приобщени: Разписка на л. 17, справка за съдимост, разписка на л. 29, актуална справка за съдимост и съдебно оценителната експертиза, не оспорена от страните и приета, към доказателствения материал.

Показанията на посочените свидетели са логични, последователни, непротиворечиви по същество помежду си и се подкрепят от останалия доказателствен материал, поради което съдът ги кредитира.

Съдът дава вяра, частично / относно тържеството в с.Сталийска махала и пренощуването в с.Василовци/  и на обясненията на подсъдимият, Н.П.Ц.,  по следните съображения:

На първо място, следва да се отчете безусловно гарантираното от закона право- чл. 55 НПК, на всеки подсъдим да дава каквито желае обяснения по обвинението. Това основно право е коренно различно от задължението вменено на свидетелите да говорят истината в наказателния процес под угрозата да бъдат подведени под наказателна отговорност по чл. 290 НК.

На второ място, обясненията на подсъдимият са основно негово средство за защита и доказателствено средство, чиято доказателствена стойност се предопределя както от тяхната последователност и логичност, така и от съответствието им с останалият приобщен доказателствен материал. В тази насока, при пълно съобразяване с процесуалните правила на чл. 14, ал. 1 и чл. 107, ал. 5 НПК, съдът прие, че обясненията на този  подсъдимия са достоверни, поради което им дава вяра, в тази им част.

Съдът не възприема, развитата от подсъдимият, Н.Ц., теза за невиновност, тъй като същият, не отрича факта, че вещта, собственост на пострадалия, е изчезнала от неговия дом. В тази връзка, той е положил усилия да убеди пострадалия П.П. да не уведомява полицията за случая, поради факта, че ще” лежи в затвора”, а е била налице такава опасност, поради предходното му осъждане. Макар и без значение в хода на съдебното следствие, същия изцяло е признал вината си в хода на досъдебното производство. Не без значение е и факта, че е започнал да възстановява щетата на пострадалия П..

Съдът приема, че депозираните обяснения от страна на подсъдимият, Н.П.Ц., изключващи виновността му, са негова защитна теза, без да се уличава в извършване на едно престъпно деяние, с оглед факта, че е налице влязла в сила присъда за него, а настоящето деяние е извършено в изпитателния срок. Т.е., обясненията на подсъдимият в тази им част, са изолирани, не-подкрепени с останалия доказателствен материал и вземайки предвид процесуалното му поведение през цялото производство, в своя анализ и съпоставка събраните доказателства оборват по един несъмнен начин защитната теза на подсъдимия.

Съдът възприема изцяло заключението на изготвената  в досъдебното производство, Оценителна   експертиза, като намира същата за обективни и  незаинтересовани, неоспорена от страните и годно доказателствено средство.

Всички доказателства, разгледани поотделно и в тяхната съвкупност, налагат следните правни изводи:

От правна страна:

При така възприетата фактическа обстановка, съдът намери, че подсъдимият, Н.П.Ц.,  е осъществил от обективна страна, състава на престъплението кражба.

Изпълнителното деяние е извършено чрез действия, изразили се в отнемане на движима вещ от владението на собственикът,П.Е.П.. Подсъдимият,  е участвал в самото изпълнение на престъплението, прекратил е фактическата власт върху вещта, упражнявана от П.  и е установил своя, действайки, без съгласието на собственика на вещта.

От субективна страна, деянието е извършено при форма на вината пряк умисъл, като подсъдимият е  формирал в съзнанието си ясна представа за общественоопасния характер на извършеното, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал тяхното настъпване. Съзнавал е, че взема чужди  вещи, които не му се следват, и прави това без съгласието на собственика им. Деянието му е в пряка причинна връзка с настъпилия противоправен вредоносен резултат.

По отношение на подсъдимият е налице и квалифициращия признак „повторност” - деянието е извършено повторно по смисъла на чл.28, ал.1 НК. Видно от справката за съдимост, подсъдимият е осъждан за квалифицирана кражба по НОХД № 270/2012 година поописа на  ЛРС, влязла в сила на 12.07.2012 година, като деянието за което е осъден, така и настоящото не представляват “маловажен случай” по смисъла на чл.93, т.9 НК, доколкото с оглед всички обстоятелства по делото, отнасящи се до деянието и дееца, извършеното престъпление не представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновения случай на престъпление от този вид.

Срока по чл. 30 от НК, не е изтекъл.

Мотивите за извършване на престъплението са користни, а причините са слаби морално-волеви задръжки, незачитане на законите в страната и неприкосновеността на чуждата собственост, нисък оценъчен критерий на поведение.

По определяне на наказанието на  подсъдимият, Н.  П.Ц..

Несъмнено е, че с оглед на извършеното престъпление, подсъдимият следва да понесе  съответната наказателна отговорност и подлежат на наказание, заради извършеното от него,  деяние.

По чл. 54, ал. 1 и 2 НК- на първо място, следва да се съобрази със степенна на обществената опасност на деянието. Съдът приема, че то е с висока степен на обществена опасност, защото с него се накърняват обществените отношения, свързани с правото на собственост.

За да определи вида и размера на наказанието на подсъдимият,  съдът взе предвид степента на обществена опасност на деянието, на подсъдимия, подбудите за извършване на деянието, както и другите смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства.

Степента на обществената опасност на деянието не се отграничава от законодателно определената. Горната преценка е направена, с оглед вида на засегнатите обществени отношения, условията, времето, мястото, начина и обстановка на извършване на престъплението.

При това съдът намира степента на обществена опасност на подсъдимия Н.Ц., като завишена. Той е извършил деянието преди да е изтекъл петгодишният срок по чл.30 ал.1 от НК. Извършил го е условията на „Повторност” по смисъла на чл. 28 ал.1 от НК след като е бил осъждан с влязла в сила присъда за друго такова престъпление.

Смекчаващи вината обстоятелства по отношение на подсъдимият, съдът приема като такива, възстановяване на по- голяма част от причинената щета, от негова страна на пострадалия свидетел, като отегчаващи вината обстоятелства- миналите му осъждания, поради което и съдът при предпоставките на чл.55, ал.1, т. 1 от  НК, го осъди на пет месеца лишаване от свобода,/ 5 месеца/, при строг режим в Затворническо общежитие от закрит тип.

На основание чл. 68, ал.1 от НК, съдът приведе в изпълнение и определеното наказание по НОХД № 270/2012 година по описа на РС, гр.Лом от четири месеца лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно при строг режим в затворническо общежитие от закрит тип.

Съдът прие, че с така наложените наказания ще съдейства за постигане целите на специалната и генералната превенция, визирани в чл.36 НК като с това на подсъдимия ще се въздейства поправително-възпитателно и предупредително-възпиращо по такъв начин, че същия в бъдеще няма да бъде субект на престъпление.

Освен това, така наложеното наказание ще окаже своето възпитателно и предупредително въздействие по отношение на обществото, като от една страна се покаже, че на подсъдимия е наложено наказание за извършеното от него престъпление, каквато е и основната функция на съда, но от друга страна вида и размера на наложеното наказание е съобразено с всички допълнителни факти, свързани с личността на дееца с оглед на неговата справедливост.

Относно предявеният граждански иск с който се претендира репарации за претърпените имуществени вреди, от страна на П.Е.П., от престъплението, съдът намира, за установени, изцяло.

Съгласно чл. 45 ЗЗД,  всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму, като във всички случай на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното. Тази отговорност се поражда от наличието на причинна връзка между противоправното и виновно поведение на дееца и настъпилите вреди, които в процесния случай безспорно са установени от изложеното по- горе. По силата на чл. 45 ЗЗД подлежат на обезщетяване всички вреди, които са пряка и непосредствена последица от увреждането, поради което и подсъдимият, Н.П.Ц., бе осъден да заплати на  П.Е.П. ***, сумата от 140 лева/ сто и четиридесет лева/ имуществена щета от престъпното деяние, ведно с лихвата върху горната сума, начиная от 02.04.2015 година, до окончателното изплащане на същата, а така също и направените в производството разноски в размер на  300 лева.

С оглед изхода от производството, на основание чл. 189, ал. 3 НПК, съдът осъди, подсъдимият, Н.П.Ц., да заплати по сметка на РУ, гр.Лом сумата от 43.70 лева вещо лице-съдебно-оценителна експертиза, по сметка н ЛРС сумата от  15 лева за вещо лице и  5 лева за служебно издаване на изп. Лист.

Водим от горните съображения, съдът постанови присъдата си.

 

 

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: