Р Е Ш Е Н И Е

 

Гр. Лом, 29.12.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД – гр.ЛОМ, VІІ - ми съдебен състав в публично съдебно заседание на двадесет и осми декември през две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

          ПРЕДСЕДАТЕЛ: Соня Камарашка

 

При секретаря А.Р., като разгледа докладвано от съдия Камарашка АНД №607 по описа за 2016 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по чл. 59, ал. 1 и сл. от ЗАНН.

 

С Наказателно постановление № 775 от 24.11.2016 година на Директора на РДГ гр.Берковица, упълномощен със Заповед №РД 49-199/16.05.2011год. на МЗХ на С.И.С. с ЕГН ********** *** е наложено административно наказание – глоба в размер на 300.00 лв. (триста лева) на основание на осн. Чл.261, ал.1, т.1 от Закона за горите и чл.53, ал.1 и ал.2 от ЗАНН, за осъществен състав на нарушение по чл.261, ал.1, т.1 от Закона за горите.

Недоволен от издаденото Наказателно постановление, е останал С.И.С. ***, който в съдебно заседание, редовно призован не се явява. Представлява се от адвокат К.Г. ***, която поддържа жалбата, като излага доводи за отмяната му и оспорва фактическите констатации в АУАН и НП, като моли да бъде отменено наложеното наказание на процесуално основание.

Въззиваемата страна чрез своя процесуален представител – юрисконсулт И. Й. взема становище, че жалбата е неоснователна, а атакуваното НП-законосъобразно развивайки доводи в тази насока, като моли НП да бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно.

Въззивният съд, като взе предвид събраните по делото писмени и гласни доказателства, доводите на страните, посочените в жалбата основания и писмените становища, намира за установено следното:

Жалбата е допустима: подадена в срока по чл.59, ал.2 от 3АНН, видно от обратната разписка в съответствие с изискуемото от Закона съдържание и от страна, имаща правен интерес и процесуална възможност за въззивно обжалване, а разгледана по същество се явява ОСНОВАТЕЛНА.

Съдът като взе предвид становищата на страните и събраните по делото писмени и гласни доказателства, намира за установено следното от фактическа страна:

На 28.09.2016г., служителите на ДГС – Лом, свидетелите Й.Д.П. и П.Б.П. при установяване на нарушението, съставянето на констативния протокол и АУАН извършили проверка на товарен автомобил марка ГАЗ 51 с рег. № *** управляван от С.И.С. в землището на с.Смирненски, общ.Брусарци, обл.Монтана. При проверката на товарния автомобил установили, че същия транспортира дърва за огрев от вида благун и цер, от общо 4 пр. куб. метра, като същите били немаркирани с контролна горска марка и били без провозен билет. Свидетелят Й.Д.П. издал разпореждане на нарушителя С.И.С. да закара товарния автомобил с дървесината до Разсадника на ТП ДГС гр.Лом, в с.Крива бара, при което нарушителят категорично отказал. С. разтоварил дървата на мястото на проверката и избягал с товарния автомобил.

Същия ден – 28.09.2016год. от П. е съставен констативен протокол серия АОО с №104728, в които е описано, че при проверката на товарния автомобил ГАЗ 51 с рег. № *** е установено транспортирането на 4 пр. куб. метра дърва за огрев от вида благун и цер, немаркирани, без провозни документи, като дървата са изсипани на земята и товарния автомобил е напуснал мястото. В раздел предписание и разпореждане на протокола е посочено, че от автомобил ГАЗ 66, без номера дърветата ще се закарат в Разсадника в с.Крива бара за оставането им на съхранение. От разпита на св.П. този КП е съставен за да придружава дървата за огрев от мястото на разтоварването им от нарушителя до Разсадника от трето лице, нямашо отношение към нарушението.

С Констативен протокол серия АОО с №104729 от 29.09.2016год съставен от свидетелите Й.Д.П. и П.Б.П. е описано, че на 28.09.2016год. около 18,30часа в с.Смирненски, над Гробищния парк е спрян за проверка товарен автомобил марка ГАЗ 51 с рег. № *** управляван от С.И.С., който транспортирал незаконно добити дървета. На водача С. е издадено разпореждане да закара автомобила с дърветата в Разсадника на ТП ДГС гр.Лом за задържането им, като същия отказал.

На основание констативния протокол е съставен Акт №775/2016год. по регистъра, серия А00 с №049568 от 29.09.2016год. от страна на св.В.Й.А., като в него е описано, че С.И.С. *** не е изпълнил устни разпореждания на контролният орган, а именно да не разтоваря 4 пр. куб. метра дърва за огрев от вида благун и цер, които са немаркирани с КГМ или ОМ и без провозен билет от товарен автомобил ГАЗ 51 с рег. № ***. С което е нарушен чл.261, ал.1, т.1 от Закона за горите. Като свидетели присъствали при установяване на нарушението и съставянето на акта се подписали Й.П. и П.П..

Съставеният АУАН жалбоподателя С.И.С. отказал да подпише, като отказа е оформен с подписа на *** – Началник Участък гр.Брусарци.

Въз основа на съставеният АУАН е издадено Наказателно постановление № 775 от 24.11.2016 г. от Директора на РДГ гр.Берковица против жалбоподателя С.И.С. *** за това, че не е изпълнил устни разпореждания на контролният орган, а именно да не разтоваря 4 пр. куб. метра дърва за огрев от вида благун и цер, които са немаркирани с контролна горска марка /КГМ/ или общинска марка /ОМ/ и без провозен билет, от товарен автомобил ГАЗ 51 с рег. № ***. Нарушението е извършено на 28.09.2016год. в землището на с.Смирненски, общ.Брусарци, обл.Монтана.

НП е изпратено по пощата на жалбоподателя и е получено на 30.11.2016 год., видно от известие за доставяне.

Жалбата е подадена на 05.12.2016 год., видно от пощенското клеймо.

В хода на проведеното въззивно производство са приложени НП с №776 от 29.09.2016год. и справка за нарушителя С., с оглед налагани и други наказания по Закона за горите на жалбоподателя.

От правна страна:

Жалбата е депозирана от легитимна страна, в предвидения от законодателя преклузивен срок и срещу наказателно постановление от категорията на обжалваемите, поради което се явява процесуално допустима, а разгледана по същество се явява основателна.

В акта за установяване на административното нарушение(АУАН)  и в НП е описана следната фактическа обстановка: С.И.С. не е изпълнил устни разпореждания на контролният орган, а именно да не разтоваря 4 пр. куб. метра дърва за огрев от вида благун и цер, които са немаркирани с контролна горска марка /КГМ/ или общинска марка /ОМ/ и без провозен билет, от товарен автомобил ГАЗ 51 с рег. № ***. Нарушението е извършено на 28.09.2016год. в землището на с.Смирненски, общ.Брусарци, обл.Монтана.

Правилото за съдържанието на НП по чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН изисква наказващият орган да опише нарушението със съставомерните му елементи от обективна страна. Посочената правна квалификация по чл. 261, ал.1, т.1 от Закона за горите, задължава органа да посочи следните два елемента: 1) издадено разпореждане от компетентен орган с неговото съдържание и 2) разпореждането да е в рамките на законовите правомощия на органа. Наказващият орган е длъжен да посочи точното съдържание на разпореждането и неговия автор, с оглед изследване на компетентността по издаването му. Само разпореждания, издадени в рамките на установените законови правомощия /визирани в чл.197 от ЗГ/ на длъжностните лица са правомерни, следователно изпълними и водещи до санкциониране на отказа.

Начинът на описание на нарушението в АУАН и НП не съответства на съдържанието на санкционната норма, тъй като не е посочено, че отказът на С. е бил предшестван от изрично дадено в тази насока разпореждане на конкретно длъжностно лице и че това разпореждане е в рамките на контролните правомощия на това лице. Задълженията на адресатите на правните норми могат да произтичат пряко от нормите или да са опосредени от действия на органите, контролиращи прилагането на нормите. В този смисъл актосъставителят и наказващият орган са длъжни да посочат, че отказът на нарушителя е резултат от неизпълнено разпореждане, тъй като по начин на формулиране на обвинението отказът пряко изхожда от неспазване на конкретна правна норма, което не е така. Наказващият орган е длъжен да посочи точното съдържание на разпореждането и неговия автор, с оглед изследване на компетентността по издаването му. Само разпореждания, издадени в рамките на установените законови правомощия на длъжностните лица са правомерни, следователно изпълними и водещи до санкциониране на отказа. Установените в хода на съдебното производство съставомерни за отговорността факти и обстоятелства не могат да санират липсата на съставомерно описание на нарушението от обективна страна. При нарушението по чл. 261, ал.1, т.1 от ЗГ следва да е описано по какъв начин лицето не е изпълнило разпореждането, на кое лице, за да се установи дали наистина е длъжностно лице, и изпълнението на кои конкретни задължения са възпрепятствани, за да се установи дали са служебни и дали са по ЗГ и подзаконовите актове по прилагането му.

От разпита на свидетелите, които съдът кредитира, като обективни и безпристрастни, безспорно се установява, че жалбоподателят е извършил виновно деяние, обявено за наказуемо с административно наказание, налагано по административен ред, с които е нарушил установения ред на държавно управление, но установените в хода на съдебното производство съставомерни за отговорността факти и обстоятелства, според настоящия съдебен състав не могат да санират липсата на съставомерно описание на нарушението от обективна страна в НП.

С оглед на изложеното съдът приема, че наказателното постановление подлежи на отмяна, тъй като за разлика от разпоредбата на чл.53, ал.2 от ЗАНН, която позволява нередовностите в АУАН да бъдат преодолени, стига по безспорен начин да е установено извършването на нарушението, авторството на извършеното нарушение и вината на извършителя, всяка нередовност в НП е винаги съществено нарушение от категорията на неотстранимите и самостоятелно е достатъчно основание за отмяна, тъй като внася съмнение относно предмета на административното нарушение и неговите признаци, и нарушава правото на защита на лицето, чиято административнонаказателна отговорност е ангажирана с него. Неясното обвинение винаги води до нарушаване правото на защита на нарушителя и е самостоятелно основание за отмяна на НП.

По изложените мотиви, настоящият състав на съдът счете обжалваното наказателно постановление за неправилно и незаконосъобразно, и като такова следва да бъде изцяло отменено.

 

Ето защо и на основание чл.63 ал.1 от 3АНН Районен съд гр.Лом

 

Р  Е  Ш  И  :

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление 775 от 24.11.2016 година на Директора на РДГ гр.Берковица, упълномощен със Заповед №РД 49-199/16.05.2011год. на МЗХ, с което на жалбоподателя на С.И.С. с ЕГН ********** *** му е наложено административно наказание – глоба в размер на 300.00 лв. (триста лева) на основание на осн. Чл.261, ал.1, т.1 от Закона за горите и чл.53, ал.1 и ал.2 от ЗАНН, за нарушение по чл.261, ал.1, т.1 от Закона за горите, за това, че на 28.09.2016год. в землището на с.Смирненски, общ.Брусарци, обл.Монтана не е изпълнил устни разпореждания на контролният орган, а именно да не разтоваря 4 пр. куб. метра дърва за огрев от вида благун и цер, които са немаркирани с контролна горска марка /КГМ/ или общинска марка /ОМ/ и без провозен билет, от товарен автомобил ГАЗ 51 с рег. № ***, като НЕПРАВИЛНО И НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване по реда на глава ХІІ от АПК пред Административен съд гр.Монтана, на основанията предвидени в НПК в 14-дневен срок от съобщението на страните.

 

След влизане в сила на решението, препис от същото да се изпрати на Директора на РДГ гр.Берковица, за сведение.

 

 

           Председател: