П   Р   И   С   Ъ   Д    А

 

                                               

                                              

 

 

                                     Гр.Лом  13.12.2016г.

 

 

                           В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

                    

 

 

       Ломски   районен съд, четвърти  наказателен  състав, в открито  съдебно  заседание на тринадесети декември две хиляди и шестнадесета година, в състав:                                   

             

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ :   БОРИСЛАВА И.                                                               

 

                      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ :  Г.Г.

                                                                        М.А. 

 

                                                                      

       при секретаря Д.Ц. и с участието на  прокурор при ЛРП Георги Ц., като разгледа докладваното  от съдия И.  НОХД № 388/16г. по описа на  ЛРС, въз основа   на  доказателства и закона, съдът присъди:

 

 

        ПРИЗНАВА подсъдимата Ж.П.С. родена на ***г***, българка, с българско гражданство, живуща ***, с основно образование, безработна, неомъжена, неосъждана, с ЕГН ********** ЗА ВИНОВНА в  това, че за времето от 18.04. до 11.05.2015г. в с.******, при условията на продължавано престъпление, извършила следното:

        на 18.04.2015г. в с.****** отнела от владението на А.Г.Т. от с.с. движими вещи, на обща стойност от 50,50лв и

        за времето от 10.05. до 11.05.2015г. в с.*****, в съучастие като съизвършител с Б.А.Г. от с.с., чрез използване на техническо средство –брадва, отнела от владението на Е.Х.Г. от с.с. движими вещи, на обща стойност 140лв,

         като общата стойност на отнетите вещи възлиза на сумата от 190,50лв, без знанието и съгласието на собствениците и с намерение противозаконно да ги присвои, поради което и на осн. чл.195, ал.1, т.4 във вр. с чл.194, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК Я ОСЪЖДА на „ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, чието изпълнение ОТЛАГА с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

 

 

          ПРИЗНАВА подсъдимият Б.А.Г. роден на ***г***, българин, с българско гражданство, с основно образование, живущ ***, безработен, неженен, осъждан, с ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на неустановена дата за периода от 18.05.2012г. до 31.12.2012 в с.****** отнел от владението на М.В.З. *** движима вещ на стойност от 15лв, поради което и на осн. чл.196, ал.1, т.1 във вр. с чл.194, ал.1  и чл.55, ал.1, т.1  от НК ГО ОСЪЖДА на наказание „ПЕТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, което да бъде изтърпяно ефективно при първоначален строг режим в затворническо общежитие от закрит тип, на осн. чл.61, т.2 от ЗИНЗС.

 

          ПРИЗНАВА подсъдимият Б.А.Г. роден на ***г***, българин, с българско гражданство, с основно образование, живущ ***, безработен, неженен, осъждан, с ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, за времето от началото на 2015г. до 12.05.2015г. в с.******* отнел от владението на М.В.З. *** движими вещи, на обща стойност 11,50лв,

         И за това, че за времето от 10.05.2015г. до 11.05.2015г. в с.************, в съучастие, като съизвършител с Ж.П.С. ***, чрез използване на техническо средство-брадва отнел от владението на Е.Х.Г. от с.с. движими вещи, на обща стойност 140лв,

         като общата стойност на отнетите вещи възлиза на сумата от 151,50лв, без знанието и съгласието на собствениците и с намерение противозаконно да ги присвои, поради което и на осн. чл.196, ал.1, т.2 във вр. с чл.195, ал.1, т.4 във вр. с чл.194, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК ГО ОСЪЖДА на наказание „ДЕСЕТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, което да бъде изтърпяно ефективно при първоначален строг режим в затворническо общежитие от закрит тип, на осн. чл.61, т.2 от ЗИНЗС.

 

          На осн. чл.23, ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ на подсъдимият Б.А.Г. със снета по делото самоличност ДНО ОБЩО НАКАЗАНИЕ измежду наложените му по-тежкото от тях „ДЕСЕТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, което да бъде изтърпяно ефективно при първоначален строг режим в затворническо общежитие от закрит тип, на осн. чл.61, т.2 от ЗИНЗС.

 

         ВРЪЩА иззетата като веществено доказателство 1бр. брадва с дървена дръжка на нейния собственик В.К.С. ***.

     

           На осн. чл.189, ал.1 от НПК ОСЪЖДА всеки един от подсъдимите Ж.П.С. и Б.А.Г., двамата със снета по делото самоличност да заплати по сметка на МВР гр.София своята част от направените по делото разноски в хода на ДП в размер на 110,40лв. /сто и десет лева и четиридесет стотинки/, както и по 5лв държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист в полза на ВСС гр.София, а по сметка на Националното Бюро за правна помощ гр.София адвокатско възнаграждение на определените от АС гр.Монтана и назначени за техни защитници, както следва адв.В.И. от МАК на подс.С. и адв.Н.А. от МАК на подс.А..

 

 

        ПРИСЪДАТА МОЖЕ ДА СЕ ОБЖАЛВА И ПРОТЕСТИРА ПРЕД ОКРЪЖЕН СЪД ГР.МОНТАНА, В 15-ДНЕВЕН СРОК, СЧИТАНО ОТ ДНЕС, ПО РЕДА НА ГЛАВА ДВАДЕСЕТ И ПЪРВА ОТ НПК.

               

                                                     

                                                            РАЙОНЕН  СЪДИЯ :

 

 

                                                СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ : 1.  

                                                                                                  /Г.Г./                          

 

                                                                                                 2.                                                                                             

                                                                                                / М.А./