Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

гр.Лом  27 април 2017 година

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

 Ломски районен съд , гражданска колегия , VІ състав в публичното заседание на 18.04.2017 г. в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ : Боряна Александрова

 

  При секретаря : В. М. като изслуша докладваното от съдията Александрова гр.д.№ 56/17 г. по описа на ЛРС ,за да се произнесе съдът взе предвид следното:

     Иск с правно основание: 233,ал.1 ЗЗД.

    Производство по реда на чл.238 ГПК.

       Ищеца,  в исковата си молба до съда твърди, че  страните са сключили договор за наем на помещения.По силата на този договор, наемодателя-ищец е предоставил под наем на наемателя процесните помещения, индивидуализирани в ИМ. Договорът за наем е със срок,считано от 11.03.2013 до 01.04.2018г. Твърди също,че наемателя е започнал да ползва наетите помещения и да плаща договорения месечен наем. Навежда твърдения,че след м.октомври 2015г. наемателя-ответник е спрял да изпълнява задълженията за заплащане на дължимия месечен наем по договора за наем. Твръди също,че договора за наем бил прекратен на 08.07.2016г. , поради което и с оглед изложеното това обуславя правния му интерес от настоящият иск.

Иска се: да бъде осъден ответника освободи и опразни наетите помещение-находящи се в гр.София, пл.Св.Неделя, на 2-ри етаж в сградата на х-л «София Хотел Балкан», с обща застроена площ от 502 кв.м., при граница: помещения за кличатична инсталиция,изолационен коридор и механа и да го предаде на ищеца по делото. Претендира и разноски в  настоящето производство.

      Представят писмени доказателства към исковата молба.

            На основание чл. 131, ал. 1 от ГПК, съдът е изпратил препис от исковата молба ведно с приложенията на ответника, който в указания двуседмичен срок не е подал писмен отговор.
         С определение, постановено в закрито заседание на 28.03.2017 г., съдът е допуснал като доказателства по делото тези приложени с исковата молба и насрочил делото за открито съдебно заседание . В първото по делото съдебно заседание, ответника е редовно призован ,но не се явява , не е направил искане за разглеждането в негово отсъствие.
             Съдът обявил делото за решаване, като приел, че са налице предпоставките на чл. 239 от ГПК, след като: на ответника са указани последиците от неподаването на отговор и от неявяването му в съдебно заседание.
             Ход на делото е даден при условията на чл. 142, ал. 1 от ГПК - страните са били редовно призовани, като призовката е връчена, съгласно чл. 50, ал. 1  и 3  от ГПК - на адреса на ЮЛ  . Съобразена е и разпоредбата на чл. 131, ал. 1 от ГПК, едновременно със съобщението с указанията за последиците от неподаването на отговор е връчен и препис от исковата молба.
  Съдът, като съобрази, че страните по спора са процесуално правоспособни, наличието на формалните предпоставки по чл. 238, ал. 1 от ГПК, както и че искът е вероятно основателен - с оглед на твърдяното от ищците, намира, че няма пречка да постанови неприсъствено решение в съответствие със заявения петитум.
         При съвкупната преценка на фактите, наведени в исковата молба и приложените към същата доказателства, които от външна страна са формално редовни, може да бъде обоснована основателността на исковата претенция с правно основание чл. 233,ал.1 ЗЗД така, както е предявена, като съдът намира ,че размера на същата е доказан.

       
              При този изход на процеса, на основание чл. 78, ал. 1 от ГПК, ответника следва да бъде осъден да заплатят на ищцата и направените по делото съдебни разноски.    

                      Водим от горното, съдът

 

 

                                   Р  Е   Ш  И :

 

 ОСЪЖДА “Ноубал” ЕООД , ЕИК 202473153, представлявано от П.Н.К. ,в качеството му на управител на дружеството, да освободи и опразни наетите помещения, находящи се в гр.София, пл.Св.Неделя № 5, на 2- етаж в сградата на хотел”София Хотел Балкан”, с обща застроена площ от 502 кв.м., при граници: помещения за климатична инсталация, изолационен коридор и механа и да ПРЕДАДЕ държането на „София Хотел Балкан”АД на осн. чл.233,ал.1 ЗЗД.

 ОСЪЖДА    “Ноубал” ЕООД , ЕИК 202473153, представлявано от П.Н.К. ,в качеството му на управител на дружеството, ДА ЗАПЛАТИ НА „София Хотел Балкан” АД сума в размер на 30,00 лв., направени разноски по делото.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

 

      На основание чл.239,ал.4 ГПК решението не подлежи на обжалване .

 

                                     РАЙОНЕН  СЪДИЯ: