Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

Гр.Лом, 20 април 2017 година

 

В     ИМЕТО     НА     НАРОДА

 

Ломският районен съд, гражданска колегия, шести състав,  в открито заседание на  осемнадесети април  2017 година, в състав:

                                        

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:Б.А л е к с а н д р о в а

 

При секретаря – В.М., след като изслуша докладваното от съдията  Александрова гр.д.756 по описа за 2017 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

                   Производство по чл. 330 и сл. ГПК.

                   Молба по чл.50 СК.

                   Молителите са съпрузи, сключили граждански брак на 06.11.2015 година, от който имат родено едно дете- Д.. По време на брака им възникнали сериозни противоречия, които опитали да преодолеят, но неуспешно.Убедени са,  че бракът им съществува само формално и желаят неговото прекратяване. Молят съда да допусне развода и прекрати брака им по взаимно съгласие,  като представят споразумение,  с което уреждат личните и имуществените отношения след развода.

                   Съдът, преценявайки събраните по делото доказателства, поотделно и в съвкупността им,  намери за установено следното:

                   От събраните по делото доказателства се установява, че молителите са сключили граждански брак на 06.11.2015 година– Удостоверение за сключен граждански брак, издадено от Община –Лом  – лист 2 от делото.

                   От брака си имат родено едно, ненавършило пълнолетие дете.

                   В съдебно заседание, съпрузите, чрез пълномощника си – по изрично пълномощно, заявяват своето взаимно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брачното правоотношение.Заявяват,  бракът съществува формално.Съществуването му е обезсмислено от морална и социална гледна точка.Помирение не е възможно, с оглед на невъзможността на живеят заедно и настъпилото помежду им отчуждение.

                   Представят споразумение, което урежда основните групи въпроси,  посочени изчерпателно в чл.51 СК – лист 1 от делото,  което съдът е  приел и одобрил в с.з.

                   С определение от съдебно заседание,  съдът е одобрил представеното споразумение,  по силата на което съпрузите уреждат своите лични и имуществени отношения.

                   След прекратяване на брака жената ще възвърне предбрачното си фамилно име – Г..

                   Издръжка не си дължат.

                   Семейно жилище по смисъла на закона молителите не са имали.                               

                    Вещи СИО - нямат.

                       Родителските права по отношение на детето им ще се упражняват от майката, а на бащата е определен режим на контакти, като той се задължава на плаща месечна издръжка в размер на 120 лв.

                      С оглед на демонстрираното взаимно и непоколебимо съгласието на двамата съпрузи бракът има да бъде прекратен и тъй като представеното споразумение отговаря на изискванията на чл.101 СК съдът намира, че молбата им за развод следва да бъде уважена  и

 

 

Р               Е              Ш              И   :

 

 

 

                    ПРЕКРАТЯВА ГРАЖДАНСКИЯ БРАК, сключен на 06.11.2015  година, като ДОПУСКА РАЗВОД между А.М.А., ЕГН **********  и К.Г.Г.,  ЕГН **********  по ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

                         Издръжка страните не си дължат, притежаваните от съпрузите парични влогове , вземания и задължения към трети лица остават на този съпруг, на чието име са направени.

                          Съпрузите нямат семейно жилище.

                          Родителските права по отношение на детето Д. А.М., ЕГН ********** се предоставят на майката К.Г.Г., като определя режим на контакти между бащата А.М.А. ЕГН ********** и детето Д. А.М. ЕГН ********** всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 9,00ч. в събота до 18,00ч. на неделния ден.

                           Осъжда А.М.А. с ЕГН ********** да заплаща на К.Г.Г. ЕГН **********, в качеството й на майка и законен представител на детето Д. А.М. по 120,00лв. месечна издръжка, считано от 18.04.2017г. до промяна на обстоятелствата за това, а по сметката на ЛРС – държавна такса в размер на 86,40 лв.

                         ОСЪЖДА А.М.А. и К.Г.Г.                                                                                                            , с горепосочени адреси, да заплатят по сметка на Районен съд-Лом държавна такса в размер на 25 лв, всеки един от тях.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.                                 

                                               

                                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ :