О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

гр.Лом,07.04.2017 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

Ломският районен съд в закрито заседание от седми април, две хиляди и седемнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Боряна Александрова

постави за разглеждане докладваното от съдията Александрова гр.д. №726 по описа на ЛРС за 2017 година и за да се произнесе взе предвид следното:

Съдебното производство е образувано по депозирана молба от Й.Ц. |Й. с искане до съда да назначи вещо лице, за да му бъде издадено от УП 2 от предприятието в което е работил. Делото е образувано от Председателя на съда по преценка,че касае трудов спор по смисъла на чл.357,ал.1,пр. последно- установяване на трудов стаж. След като е определен съдията докладчик, намирам, че се касае за производство по реда на чл.145 и сл., във вр. с §.8, във вр. с чл.21, ал.3 от Административно процесуалния кодекс /АПК/, във вр. с чл.5, ал.7 от Кодекса за социално осигуряване . Съдът намира, че в случая жалбоподателя иска да се снабди  с документи, касаещи осигурителния му стаж и осигурителен доход.

Съдът намира, че е налице ИАА по чл.21, ал.3 от АПК, който може да бъде обект на правен спор за законосъобразност по реда на АПК. Съгласно приложимата материалноправна норма- чл.5, ал.7 от КСО, осигурителят е длъжен да издава безплатно документи за осигурителен стаж и осигурителен доход: т.1. при прекратяване на трудови или служебни правоотношения- в срок до 30 дни от прекратяване на правоотношението; т.2. по искане на осигуряваното лице или негов представител- в 14-дневен срок от искането. Жалбоподателят претендира за издаване на документ УП-2 . Документите, по силата на цитираната разпоредба, осигурителят е длъжен да му издаде безплатно в 14-дневен срок от подаване на искането или в 30- дневен срок от прекратяване на осигурителното правоотношение. В тези случаи осигурителят изпълнява административни функции, като няма спор във връзка с трудовоправни или граждански отношения, поради което отказът да се издадат такива документи подлежи на оспорване по реда на АПК- §.8 от ПЗР на същия кодекс. В този смисъл: Определение № 6210 от 12.05.2010 г. на ВАС по адм. д. № 5234/2010 г., VI о. Съгласно така цитираната разпоредба при обжалване на отказ от извършване на административна услуга се прилагат правилата за издаване на индивидуални административни актове, съответно атакуването на тези откази следва да отговаря на изискванията за редовност и допустимост по чл.150, 151 и 159 от АПК. В специален закон не са предвидени различни правила за процесната услуга- издаване на въпросните удостоверителни документи.  Удостоверението УП- 2 и УП- 3 са само едни от документите, установяващи осигурителния стаж /чл.40, ал.1 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж/ и не е задължително за пенсионните органи, които могат да се ползват и от другите посочени в текста документи: трудови и осигурителни книжки, договори и др.

При изложеното съдът намира, че се касае за издаване/отказ на ИАА по смисъла на чл.21-80 АПК, и това не е от компетенциите на ЛРС.

Водим от горното съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д.726/17г. по описа на ЛРС.

ИЗПРАЩА делото по компетентност на Административен съд гр.Монтана

Определението подлежи на обжалване в 7- мо дневен срок от съобщаването му с частна жалба, подадена чрез ЛРС пред МОС.

РАЙОНЕН  СЪДИЯ: