Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е                          

 

 

                                                  

 

 

                                          Гр.Лом, 22.03.2017г.

                     

 

                            В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

 

      Ломски районен съд, четвърти наказателен състав, в открито съдебно заседание на четиринадесети февруари две хиляди и седемнадесета, година, в състав :

 

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

     при секретаря Д.Ц., като се запозна с докладваното от съдията Иванова АНД № 398/16г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

 

        С Наказателно постановление № 16-0294-000381 от 22.06.2016г. на Началник сектор към ОД на МВР, РУ гр.Лом О. И. на жалбоподателят С.В.Ф. с ЕГН ********** ***, са му наложени следните административни наказания : 1./ на осн. чл.183, ал.1, т.1, пр.3 от ЗДвП – „Глоба” в размер на 10лв, 2./ на осн. чл.183, ал.1, т.2 от ЗДвП – „Глоба” в размер на 10лв, 3./ на осн. чл.179, ал.5 от ЗДвП – „Глоба” в размер на 50лв и 4./ на осн. чл.185 от ЗДвП – „Глоба” в размер на 10лв, за извършени административни нарушения по чл.100, ал.1, т.2 от ЗДвП, чл.100, ал.1, т.3 от ЗДвП, чл.100, ал.3 от ЗДвП и чл.147, ал.1 от ЗДвП.

        Недоволен от НП е останал жалбоподателят, който го обжалва в законноустановеният 7-дневен срок, с молба да бъде отменено, като незаконосъобразно.

        В с.з. жалбоподателят се явява лично и с процесуален представител адв.П.П. от МАК, който поддържа жалбата и моли съда да отмени издаденото НП изцяло, като незаконосъобразно.

        Въззиваемият не се явява, не изпраща процесуален представител, не взема становище по жалбата.

        Доказателствата по делото са писмени и гласни.

        Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

        С Наказателно постановление № 16-0294-000381 от 22.06.2016г. на Началник сектор към ОД на МВР, РУ гр.Лом О. И. на жалбоподателят С.В.Ф. *** са му наложени следните административни наказания : 1./ на осн. чл.183, ал.1, т.1, пр.3 от ЗДвП – „Глоба” в размер на 10лв, 2./ на осн. чл.183, ал.1, т.2 от ЗДвП – „Глоба” в размер на 10лв, 3./ на осн. чл.179, ал.5 от ЗДвП – „Глоба” в размер на 50лв и 4./ на осн. чл.185 от ЗДвП – „Глоба” в размер на 10лв, за извършени административни нарушения по чл.100, ал.1, т.2 от ЗДвП, чл.100, ал.1, т.3 от ЗДвП, чл.100, ал.3 от ЗДвП и чл.147, ал.1 от ЗДвП.

       В с.з. жалбоподателят се явява лично и с адв.П. от МАК. В пледоарията си моли съда да отмени издаденото НП, като неправилно и незаконосъобразно, и като такова моли да бъде отменено изцяло.

        Въззиваемият не се явява, не изпраща процесуален представител.

        Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице имащо правен интерес и в предвиденият от закона 7-дневен срок.

        Разгледана по същество е неоснователна.

        На 23.05.2016г. около 15,30ч. св.Ц.А. излизал от дома си, който се намира на ул.”Кубадин” в града със собственият си автомобил, когато забелязал жалбоподателят, който „дремел” в лек автомобил „Фиат”, който бил спрян в близост до дома на свидетеля. А. потеглил по пътното платно и по същото време потеглил и автомобила на жалбоподателят. На св.А. му направило впечатление, че водача на автомобила прави странни маневри, които го усъмнили, дали е в състояние в което може да шофира. След като на кръстовището на ул.”Каблешков” и ул.”Кубадин” лекият автомобил на жалбоподателят се „запречил” в средата на пътното платно, след което се ударил в един бордюр и закачил ел.стълб св.А. решил да се обади на органите на МВР и да съобщи за опасността от този водач, като съобщил и регистрационния номер на автомобила. Тъй като лекият автомобил на жалбоподателят продължавал да се движи, св.А. го последвал със своя автомобил, като през това време поддържал връзка по телефона с дежурният ОДЧ при РУ МВР гр.Лом. След като водача на автомобила спрял на улица в района на Садовете, св.А. спрял след него и останал да изчака органите на МВР.

       Да провери получения сигнал бил изпратен св.Е.И., който пристигайки на мястото забелязал спрения автомобил на жалбоподателят, в който се намирал последният и спял на мястото на шофьора, а на известно разстояние по назад автомобила на св.А.. Разговарял с двамата, и впоследствие бил заведен от свидетеля –очевидец на мястото на ПТП. Там забелязал оставените по железобетонния стълб следи от пластмасата от бронята на автомобила на жалбоподателят, както и следите от ожулване по самата броня.

       Впоследствие жалобподателят бил отведен в РУ МВР гр.Лом, където му били съставени няколко АУАН. Тъй като след направена справка по трите имена и ЕГН се установило, че Ф. е неправоспособен водач на МПС, то св.Е.И. в присъствието на св.Ц.А. му  съставил АУАН № 328 от 23.05.2016г., в който описал установеното административно нарушение на чл.150 от ЗДвП.

         Наред с това на жалбоподателят бил съставен и АУАН № 329 от 23.05.2016г., в който описал останалите установени административни нарушения на чл.100, ал.1, т.2 от ЗДвП, чл.100, ал.1, т.3 от ЗДвП, чл.100, ал.3 от ЗДвП и чл.147, ал.1 от ЗДвП.

       Впоследствие възоснова на така съставеният АУАН, АНО издал и атакуваното НП, с което наложил на жалбоподателят С.Ф. административни наказания за всяко едно от тях, а именно : 1./ на осн. чл.183, ал.1, т.1, пр.3 от ЗДвП – „Глоба” в размер на 10лв, 2./ на осн. чл.183, ал.1, т.2  от ЗДвП – „Глоба” в размер на 10лв, 3./ на осн. чл.179, ал.5 от ЗДвП – „Глоба” в размер на 50лв и 4./ на осн. чл.185 от ЗДвП – „Глоба” в размер на 10лв.

        Горното се установява от фактическа страна от събраните по делото писмени доказателства, както и от показанията на разпитаните в с.з. свидетели Е.И., Ц.А., които съдът кредитира, като обективни, последователни, и намиращи се във връзка, както по между си, така и с останалите събрани по делото доказателства.

       Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

         В разпоредбите на чл.100, ал.1, т.2 и т.3 от ЗДвП законодателят е регламентирал, че при управление на МПС, водачът следва да носи СУМПС и Задължителна застраховка „Гражданска отговорност”на автомобилистите за МПС-то което управлява, а в случая при извършената проверка безспорно е било установено, че жалобподателят не е носил в себе си тези документи.

        Съгласно нормата на чл.100, ал.3 от ЗДвП водачът на моторно превозно средство, което не е било спряно от движение, е длъжен да залепи в долния ляв ъгъл на предното стъкло на моторното превозно средство валиден стикер на знак за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и да носи контролен талон към знака.

       В разпоредбата на чл.147, ал.1 от ЗДвП законодателят е регламентирал задължението за всички регистрирани моторни превозни средства и теглените от тях ремаркета, с изключение на пътните превозни средства на поделенията на въоръжените сили, мотопедите и пътните превозни средства с животинска тяга, подлежат на задължителен периодичен преглед за проверка на техническата им изправност.

         В случая безспорно е установено, че жалбоподателят е управлявал на посочената дата и час в АУАН и НП, МПС без да носи в себе си Свидетелство за регистрация на МПС, Задължителна застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите” за МПС-то което управлява, не е залепил валиден стикер в долния ляв ъгъл на предното стъкло на знак за сключена ЗЗ”ГО” и управляваното от него МПС не е представено на технически преглед, поради което съдът намира, че правилно е ангажираната неговата административно-наказателна отговорност.

         Направените в АУАН и НП констатации не са опровергани от доказателствата по делото. Същите се потвърждават и от показанията на разпитаните по делото свидетели, като доказателства в обратна насока липсват.

         В нормата на чл.183, ал.1, т.1 и 2 от ЗДвП законодателят е предвидил административно-наказателна отговорност „Глоба”, в размер на 10лв /десет лева/  за водач, който 1./ не носи определените документи - свидетелство за управление, контролен талон и свидетелство за регистрация на управляваното моторно превозно средство и 2./ не носи документ за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, ако водачът е изпълнил задължението си по чл.100, ал.3 и поставеният от него стикер е валиден към датата на установяване на нарушението.

        В случая ангажирането на отговорността на водача по чл.183, ал.1, т.2 от ЗДвП е поставена под условие свързано с изпълнение на задължението на същият по чл.100, ал.3 от ЗДвП. От събраните по делото доказателства се установява, че жалбоподателят не е изпълнил задължението си по чл.100, ал.3 от ЗДвП, поради което е ангажирана и неговата административно-наказателна отговорност за това нарушение, съгл. чл.179, ал.5 от ЗДвП, тъй като водач, който управлява моторно превозно средство, което не е било спряно от движение и на което не е поставен валиден стикер съгласно чл. 100, ал. 3, и не носи валиден контролен талон от знака, издаден от Гаранционния фонд, за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите по чл. 487, ал. 1 от Кодекса за застраховането, се наказва с „Глоба” в размер на 50 лв.

        С оглед на гореизложеното, съдът намира, че в частта в която на жалбоподателят е наложено административно наказание по чл.183, ал.1, т.2 от ЗДвП „Глоба” в размер на 10лв /десет лева/ издаденото НП се явява незаконосъборазно и като такова следва да бъде отменено.

         За последното нарушение по чл.147, ал.1 от ЗДвП, съдът намира, че правилно АНО е наложил съгл. чл.185 от ЗДвП наказание „Глоба” в размер на 10лв /десет лева/, тъй като за нарушение на този закон и на издадените въз основа на него нормативни актове, за което не е предвидено друго наказание, виновните се наказват с „Глоба”  в размер до 20лв /двадесет лева/.

          Водим от горното, съдът

 

 

 

                                                Р  Е  Ш  И  :

 

 

       

         ОТМЕНЯВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 16-0294-000381 от 22.06.2016г. на Началник сектор към ОД на МВР, РУ гр.Лом Огнян И. В ЧАСТТА МУ, в която на жалбоподателят С.В.Ф. с ЕГН ********** *** е наложено административно наказание „ГЛОБА” в размер на 10лв /десет лева/ на осн. чл.183, ал.1, т.2 от ЗДвП, за извършено административно нарушение по чл.100, ал.1, т.2 от ЗДвП, КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

         ПОТВЪРЖДАВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 16-0294-000381 от 22.06.2016г. на Началник сектор към ОД на МВР, РУ гр.Лом Огнян И. В ЧАСТТА МУ, в която на жалбоподателят С.В.Ф. с ЕГН ********** *** са наложени административно наказания:

-         „ГЛОБА” в размер на 10лв /десет лева/ на осн. чл.183, ал.1, т.1, пр.3 от ЗДвП за нарушение на чл.100, ал.1, т.2 от ЗДвП,

-          „ГЛОБА” в размер на 50лв /петдесет лева/ на осн.чл.179, ал.5 от ЗДвП за нарушение на чл.100, ал.3 от ЗДвП, и

-           „ГЛОБА” в размер на 10лв /десет лева/ на осн. чл.185 от ЗДвП, за нарушени на чл.147, ал.1 от ЗДвП,

 КАТО ПРАВИЛНО И ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

 

       След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на Началника на РУ гр.Лом за сведение и изпълнение.                                                    

 

       

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ :