Р Е Ш Е Н И Е

Гр. Лом, 31.03.2017 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Районен съд – гр. Лом, пети състав, в открито съдебно заседание, на първи февруари,  две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

                                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: А. МИРОНОВА

 

            При секретаря Р. Д., като разгледа докладваното от съдията Миронова АНД № 584/2016 год. по описа на РС – Лом, за да се произнесе, намери за установено следното:

 

Производството е по реда на чл. 59 и сл. от ЗАНН.

С Наказателно постановление № 882 от 10.11.2016 год., издадено от инж. С.М. К., Директор на РДГ – Берковица, оправомощен да издава НП съгласно Заповед № РД 49-199/16.05.2011 год. на Министъра на земеделието и храните, на П.Е.П., ЕГН **********, с адрес: *** е наложено административно наказание – ГЛОБА в размер на 100 лв., на осн. чл. 266, ал. 1 ЗГ, за осъществен състав на нарушение по чл. 213, ал. 1, т. 2 от Закона за горите (ЗГ) – за това, че на 20.10.2016 год., на главен път от с. П., обл. Монтана за с. Р., обл. Монтана, транспортира 2,50 пр.куб.м. дърва за огрев, от дървесен вид акация и бряст, непридружени с превозен билет.

На осн. чл. 273, ал. 1 ЗГ, са отнети в полза на държавата вещите, предмет на нарушението – 2,50 пр.куб.м. дърва за огрев, от дървесен вид акация и бряст, както и вещите, послужили за извършване на нарушението – 1 бр. автомобил МЕРЦЕДЕС 208 Р, с ДК № М 55 25 АМ.

Недоволен от така издаденото наказателно постановление, П.Е.П. ***, го обжалва САМО в частта, с която е отнет автомобил МЕРЦЕДЕС 208 Р, с ДК № М 55 25 АМ, като счита, че санкцията е несъразмерна с оглед тежестта на нарушението, а освен това автомобилът е собственост на трето лице.

Въззивникът се явява лично и с адв. Н. К., МАК, който поддържа жалбата като допустима и основателна и моли НП да бъде отменено в обжалваната част като неправилно и незаконосъобразно, издадено при неправилно установена фактическа обстановка. Счита, че неправилно е приложена и разпоредбата на чл. 273, ал. 1 ЗГ досежно отнемането на автомобила, излага съображения в насока приложението на чл. 20, ал. 4 ЗАНН.

Въззиваемата страна, редовно призована, се представлява от ю.к. И.Й., който счита жалбата за неоснователна, а разпоредбите на ЗАНН – за неотносими, с оглед специалната норма на чл. 237, ал. 1 ЗГ.

            Съдът, като взе предвид събраните по делото писмени и гласни доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, доводите на въззиваемата страна и на жалбоподателя, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

От фактическа страна:

От показанията на разпитаните свидетели Б.И.С., актосъставител и Т.Я.Т., свидитил при установяването на нарушението и съставянето на АУАН, както и от приобщените писмени доказателства се установява, че на 20.10.2016 год., на главен път от с. П., обл. Монтана за с. Р., обл. Монтана, бил установен и спрян за проверка жалбоподателя, който управлявал микробус МЕРЦЕДЕС 208 Р, с ДК № М 55 25 АМ, в който транспортирал 2,50 пр.куб.м. дърва за огрев, от дървесен вид акация и бряст, непридружени с превозен билет, като дървесината не била маркирана. Цената на дървесината била около 80-90 лв. Не било установено кой е собственик на автомобила.

На 20.10.2016 год., 22,00 часа, на жалбоподателя е съставен АУАН № 862/20.10.2016 год. – за това, че на 20.10.2016 год., на главен път от с. П., обл. Монтана за с. Р., обл. Монтана, транспортира 2,50 пр.куб.м. дърва за огрев, от дървесен вид акация и бряст, непридружени с превозен билет – нарушение по чл. 213, ал. 1, т. 2 ЗГ. Дървесината и автомобила са иззети.

На същата дата – 20.10.2016 год. е съставен и Констативен протокол от горски инспектор при РДГ Берковица, свид. Б.С..  

Приложена е Служебна бележка от 20.10.2016 год., издадена от Кмета на с. Д., обл. Монтана, с която се разрешава на Б. С. Г., ЕГН **********, да си прекара 2 /два/ кубика дърва /акация/ от с. Д. до гр. Л., с БУС 208Д, с рег. № М 55 25 АМ, с водач П.Е.П., ЕГН **********.

АУАН е съставен в присътвието на нарушителя, предявен и връчен е.

Автомобилът  и "съхраняваната" в него дървесина са били задържани и предадени на отговорно пазене.

С Наказателно постановление № 882 от 10.11.2016 год., на жалбоподателя  е наложено административно наказание – ГЛОБА в размер на 100 лв., на осн. чл. 266, ал. 1 ЗГ, за осъществен състав на нарушение по чл. 213, ал. 1, т. 2 от Закона за горите (ЗГ) – за това, че на 20.10.2016 год., на главен път от с. П., обл. Монтана за с. Р., обл. Монтана, транспортира 2,50 пр.куб.м. дърва за огрев, от дървесен вид акация и бряст, непридружени с превозен билет.

На осн. чл. 273, ал. 1 ЗГ, са отнети в полза на държавата вещите, предмет на нарушението – 2,50 пр.куб.м. дърва за огрев, от дървесен вид акация и бряст, както и вещите, послужили за извършване на нарушението – 1 бр. автомобил МЕРЦЕДЕС 208 Р, с ДК № М 55 25 АМ.

Жалбата е подадена в срок, от лице което има право и интерес и срещу подлежащ на оспорване акт. Разгледана по същество, е основателна.

Между страните не е спорно, че на процесната дата жалбоподателят е транспортирал дървесина в нарушение на чл. 213 ЗГ, което се установява и от неговите обяснения и от показанията на свидетелите – т.е., фактическите констатации в АУАН и НП са безспорни.

При тези обстоятелства преценката на актосъставителя и АНО за вида извършено нарушение е законосъобразна.

Наложеното наказание е в минималният предвиден в нормата на чл. 266, ял. 1 ЗГ размер – т.е., съобразено е с тежестта на нарушението и личността на нарушителя.

В тази му част НП не се обжалва и е влязло в сила.

Съгл. чл. 273, ал. 1 ЗГ, „Вещите, послужили за извършване на нарушение, както и вещите - предмет на нарушението, се отнемат в полза на държавата независимо от това чия собственост са, освен ако се установи, че са използвани независимо или против волята на собственика им“.

В случая, законосъобразно, съгл. чл. 273, ал. 1 ЗГА, са отнети в полза на държавата вещите, предмет на нарушението – 2,50 пр.куб.м. дърва за огрев, от дървесен вид акация и бряст.

Макар да е била придружена от служебна бележка, издадена от Кмета на с. Д.., обл. Монтана, в случая не е бил издаден превозен билет за дървесината.

Наказателното постановление е незаконосъобразно и следва да се отмени в ожалваната част, в която, на осн. чл. 273, ал. 1 ЗГ са отнети и вещите, послужили за извършване на нарушението – 1 бр. автомобил МЕРЦЕДЕС 208 Р, с ДК № М 55 25 АМ, като съображенията за това са следните: 

В случая наказващият орган не е изпълнил задължението си по чл. 52, ал. 4 от ЗАНН, като не е извършил проверка на спорните обстоятелства, а именно да събере доказателства относно собствеността на автомобила, което е пропуск и задължение на наказващия орган, както и доказателства със или без знанието и съгласието на собственика е използван същия, което е в противоречие с разпоредбите на чл. 20, ал. 1 от ЗАНН и чл. 273, ал. 1 от ЗГ.

Тежестта на доказване в административнонаказателния процес е за наказващият орган и същият е длъжен както да изясни всички обстоятелства, касаещи констатираното нарушение, така и да представи доказателства за тях.

Освен изложените съображения за незаконосъобразност на НП в тази му част следва да се отбележи, че същото не е съобразено и с разпоредбата на чл. 20, ал. 4 от ЗАНН – видно от показанията на свид. Т. Т., стойността на дървесината е около 90 лв. – т.е., касае се за маловажен случай и явно несъответствие между стойността на отнетата вещ и характера и тежестта на административното нарушение.

 

            Водим от горното и на осн. чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Н Наказателно постановление № 882 от 10.11.2016 год.,  издадено от инж. С.М. К., Директор на РДГ – Берковица, оправомощен да издава НП съгласно Заповед № РД 49-199/16.05.2011 год. на Министъра на земеделието и храните, САМО В ЧАСТТА, В КОЯТО на осн. чл. 273, ал. 1 ЗГА, са отнети в полза на държавата вещите, послужили за извършване на нарушението – 1 бр. автомобил МЕРЦЕДЕС 208 Р, с ДК № М 55 25 АМ.

 

В останалата си част Наказателното постановление не е обжалвано и е влязло в сила.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок, считано от деня на получаване на съобщението на страните, че решението е изготвено.

 

Препис от Решението, след влизането му в сила, да бъде изпратен на административнонаказващият орган – за сведение.

 

 

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: