Р     Е    Ш    Е    Н    И   Е

 

 

 

                                     Гр.Лом, 23.01.2017г.

 

 

       

            Ломски районен съд, четвърти наказателен състав, в открито съдебно  заседание на дванадесети януари две хиляди и седемнадесета година, в състав :

 

                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

        при секретаря Д.Ц. и с участието на прокурор при ЛРП Райна П., след като разгледа докладваното от съдия Славчева НЧД № 606/16г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

 

 

       Производството е по реда на чл.24а от ЗБППМН.

       В РС гр.Лом е постъпило Решение № 11/05.12.2016г. на МКБППМН при Община Якимово, обл.Монтана, с което на ЛРС е предложено налагането на възпитателна мярка по чл.13, ал.1, т.13 от ЗБППМН по отношение на непълнолетното лице В.Г.П. ***, с ЕГН ********** – “Настаняване във възпитателно училище интернат”.

       Представителят на ЛРП  намира, че съда следва да наложи на непълнолетния предложената възпитателна мярка, тъй като към настоящият момент от доказателствата по делото се установява, че той е автор на множество кражби, има налагани няколко възпитателни мерки, от които няма ефект.

        Непълнолетният се явява лично и категорично заявява, че не желае да бъде настанен в интернат, твърди, че се разкайва за извършените от него кражби и дава обещание това да не се повтори.

        Назначеният от съда за негов защитник адв.Ц.П. от МАК моли съда да откаже налагането на най-тежката възпитателна мярка, като счита, че лицето е действало по този начин съобразно средата в която е бил. Сега средата е променена и непълнолетният е демонстрирал ново поведение, което съответства на изискванията на обществото.

         Майката на непълнолетното лице – Г.П. изразява несъгласието си детето и да бъде настанено във ВУИ, като твърди, че след разговор с него, то е обещало да се поправи. Заявява, че кражбите е вършил преди под влияние на по-големите си братя, които вече не живеят с него в едно домакинство. Заявява, че може да въздейства върху поведението му, ходи на училище и се намира в друга среда.

         Довереният представител на непълнолетния-социалния работник към Отдел “Закрила на детето” при Община Лом - З.М. неподдържа направеното предложение на МКБППМН, тъй като с оглед възрастта на детето не е в негов интерес да се откъсне от средата в който живее.

        Доказателствата по делото са писмени и гласни.

        Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

         В.Г.П. е роден на ***г. в многодетно семейство от ромски произход, което живее при лоши битови условия. И двамата родители майката Г.П. и бащата С. К. са безработни, като бащата е криминално проявен. П. е на 16години, и е ученик в 10-ти клас на *****с.Якимово, обл.Монтана.Няма наказания от педагогическия съвет и с него не са работили училищните комисии.

        Видно от писмо изх.№ 3867 от 04.01.2017г. на непълнолетният П. са му налагани 6бр. възпитателни мерки с Решения на МКБППМН при Община Якимово, оабл.Монтана в състава по чл.11, ал.2 от ЗБППМН, както следва :

         1./Решение № 1 от 16.02.2015г. – „предупреждение” по чл.13, ал.1, т.1 от ЗБППМН.

         2./ Решение № 5 от 02.09.2015г. – „поставяне под възпитателен надзор на родителите или на лицата, които ги заместват със задължение за полагане на засилени грижи” – по чл.13, ал.1, т.4 от ЗБППМН.

       3./ Решение №7 от 05.10.2015г. - „задължаване на ненъплолетния да извърши определена работа в полза на обществото” – по чл.13, ал.1, т.10 от ЗБППМН.

      4./ Решение № 8 от 27.10.2015г. – „предупреждение за настаняване във ВУИ с изпитателен срок до 6 /шест/ месеца – по чл.13, ал.1, т.12 от ЗБППМН.

     5./ Решение № 4-1 от 14.06.2016г. – „предупреждение за настаняване във ВУИ с изпитателен срок до 6 /шест/ месеца” – по чл.13, ал.1, т.12 от ЗБППМН.

     6./ Решение № 11 от05.12.2016г.  – „предложение до ЛРС за налагане на възпитателна мярка по чл.13, ал.1, т.13 от ЗБППМН – „настаняване във ВУИ”.   

      Съдът намира, че наложената последна възпитателна мярка с която е направеното предложение от МКБППМН при Община Якимово е правилна и законосъобразна, тъй като в най-добър интерес на детето е същото да бъде настанено във ВУИ.

       Безспорно установено е от събраните по делото доказателства, че в случая осъществяваният родителски контрол по отношение на П. е недостатъчен. Майката няма сили и възможност да се справи с поведението на сина си, въпреки от заявеното в с.з.

       Видно от приложената по делото като доказателство Справка за съдимост непълнолетният П. е освободен от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК с Решение № 195 от 10.11.2016г. на РС гр.Лом, в сила от 25.11.2016г. за извършено от престъпление по чл.194, ал.3 във вр. с чл.63, ал.1, т.4-6 от НК, като му е наложено административно наказание „Обществено порицание”, което да бъде изпълнено чрез публично порицаване на подсъдимия и се обяви чрез радиоточката в СОУ „Д-р Петър Берон” с.Якимово, обл.Монтана.

       Наред с това видно от представената в с.з.от представителя на ЛРП Справка от Унифицираната информационна система на Прокуратурата на РБ към 18.12.2016г. П. има образувани и не приключили 4бр. ДП с номера: 534/16г., 671/16г., 669/16г. и 363/15г., всичките за извършени кражби и то квалифицирани такива.

      По разбиране на съда единственото правилно решение в случая, според съда с оглед духовното развитие и израстване на детето, като пълноправен член на обществото и отчитайки обстоятелството, че наложените му четири възпитателни мерки по ЗБППМН не са оказали нужното възпитателно въздействие върху непълнолетния е настаняването му във възпитателно училище интернат, каквото е и решението на съда. Промяната на средата в която живее детето и на другарското му обкръжение, оказващо негативно влияние върху него за определен период от време е последната възможност за поправянето му и превъзпитанието му, още повече, че след по-малко от година такава възможност няма да има, тъй като П. навършва пълнолетие.

        С Постановление от 01.11.2016г. на прокурор при ЛРП Г.Цветанов е направен отказ от образуване на наказателно производство против П. за извършена кражба на 05.09.2016г. на около 300кг царевица от нива собственост на Ц. В.К. от гр.Вълчедръм, без негово знание и съгласи, като е приел, че деянието е извършено поради увлечение и лекомислие и са налице предпоставките за приложение на нормата на чл.61 от НК и освобождаване на П. от наказателна отговорност с прилагане на възпитателна мярка по чл.13 от ЗБППМН.

       Действително се касае за кражби на вещи с ниска стойност, но не може да се пренебрегне обстоятелството, че това не е изолирана проява в живота на непълнолетният, а за формиращ се престъпен начин на живот.

          В предвид на горното и на осн. чл.24а, ал. 4, т.1 от ЗБППМН, съдът

 

 

                                   Р     Е     Ш    И     :

 

 

 

         НАЛАГА по отношение на непълнолетният В.Г.П. ***, с ЕГН ********** –

ВЪЗПИТАТЕЛНА МЯРКА по чл.13, ал.1, т.13 от ЗБППМН – “НАСТАНЯВАНЕ ВЪВ ВЪЗПИТАТЕЛНО УЧИЛИЩЕ ИНТЕРНАТ” –  ВУИ С. КЕРЕКА, ОБЛ.ГАБРОВО, за срок до навършване на пълнолетие на лицето.

 

         Решението може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд гр.Монтана, в 14-дневен срок, считано от днес от непълнолетния със съгласието на неговия родител, от родителят, доверения представител на непълнолетното лице, неговият защитник и от ЛРП.

 

          Препис от решението след влизането му в сила да бъде изпратен на МКБППМН при Община Якимово за сведение и изпълнение.

 

 

                                                       РАЙОНЕН  СЪДИЯ :