Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

ГР. Лом, 04.04.2017 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЛОМСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, трети наказателен състав в открито заседание на тридесети март две хиляди и  седемнадесета година, в състав:

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАТЯ ЦВЕТАНОВА

при секретаря: Л.П., като разгледа докладваното от съдията НАХД № 40 по описа за 2017 година и за да се произнесе, съобрази:

 

С наказателно постановление  № 978 от11.01.2017 година Директора на РДГ- Берковица, упълномощен като административно наказващ орган на осн. чл.275,ал.1,т.2 от ЗГ със Заповед № РД 49-199 от 16.05.2011 г. на Министъра на земеделието и храните    на    Г.Г.Л. с ЕГН ********** ***, е  наложено административното наказание “глоба” в размер на 300 лева на основание чл.261,ал.1,т.1      от Закона за горите.  

Недоволен от така издаденото наказателно постановление е жалбоподателя, който атакувал същото с оплакване относно неговата незаконосъобразност, като е изложил и конкретни доводи в тази връзка. Възразява,че  му е връчена разписка за отговорно пазене № 001146 от 04.11.2016 г. на вещи и автомобили, но не му е връчвано никакво разпореждане за закарване на трупите и камионите в Разсадника. В съставеният на 04.11.2016 г.  констативния протокол е свидетел.  Предвид горе упоменатото моли съда да постанови решение,с което да бъде отменено  атакуваното наказателно постановление,като незаконосъобразно.

Въззиваемата страна редовно призована   изпраща  свой процесуален представител, който    изразява становище по жалбата, че е неоснователна и моли НП да остане в сила.

      Съдът,като взе предвид съвкупната и по отделна преценка на събраните по делото писмени и гласни доказателства и изложените от жалбоподателя доводи,намира за установено от фактическа и правна страна следното :

Жалбата е допустима и следва да бъде разгледана по същество. Подадена е от надлежна страна и в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН. Налице е активна и пасивна легитимация на страните в процесса.

 На  жалбоподателят е наложено наказание глоба затова,че на 08.11.2016 г., не е изпълнил разпореждане, като не е закарал задържани 2 бр. товарни автомобили и дървесина в базата за задържане на вещи Расадник „Крива бара”. С това АНО е приел,че е нарушил разпоредбата на чл.261,ал.1,т.1 от ЗГ.

За установеното св. П.Н.Д., гл. специалист, горски инспектор при РДГ –Берковица е  съставил АУАН.

На основание АУАН е издадено и обжалваното НП  978 от11.01.2017 година Директора на РДГ- Берковица, упълномощен като административно наказващ орган на осн. чл.275,ал.1,т.2 от ЗГ със Заповед № РД 49-199 от 16.05.2011 г. на Министъра на земеделието и храните   с което  на    Г.Г.Л. с ЕГН ********** ***, е  наложено административното наказание “глоба” в размер на 300 лева на основание чл.261,ал.1,т.1      от Закона за горите. 

 

          Обжалваното НП е издадено във връзка с констативен протокол № 104491 от 09.11.2016 ч. в Расадник  „Крива бара” , с. Василовци, че в базата не са установени задържаните  2 бр. товарни автомобили: Камаз   с рег.№ М 0723 АР и Камаз № М 17 97 АК с натоварените  трупи .

          В констативен протокол № 0000113 от 04.11.2016 г. жалбоподателят Л. е  вписан в качеството си на свидетел,но липсват каквито и да са разпореждания в него.

          АНО е приел,че Л.  виновно е нарушил разпоредбата на  чл.261, ал.1, т.1,  от Закона за горите, като не е изпълнил разпожадането да се закарат задържаните товарни автомобили и дървесина в базата  за задържане на вещи в Разсадник „ Крива бара”.

Съгласно  разпоредбата на чл. Чл. 261. (1) Наказва се с глоба от 50 до 500 лв., ако не е предвидено по-тежко наказание, физическо лице, което:

1. не изпълни разпореждане на компетентен орган, издадено в рамките на дадените му със закона правомощия;

По делото не се представиха доказателства, че на Г.Л. в качеството му на директор  ТГ ДГС  е връчено разпореждане за закарване на товарните автомобили и дървесина в базата за задържане на вещи Расадник „Крива бара”.

Независимо от това АНО е приел, че жалбоподателят не е изпълнил неговите указания, който липсват по делото.

От констативния протокол № 104490 от 04.11.2016 г. се установява, че   е съставен на лицето  М. Н. К. в качеството му на проверявано лице, а не на Г.Л. като Директор  ТГ РДГ.

          Изложеното дотук води на извода, че при съставянето на АУАН   са били допуснати нарушения на императивните изисквания на чл.42, т.4 ЗАНН, който са пренесени  и в НП, а именно на  чл.57, ал.1, т5  от ЗАНН, описание на нарушението за установяване на административно нарушение, както и обстоятелствата при които е извършено, по конкретно  и лицето извършило нарушението.

 Така установените процесуално нарушение са неотстраними в настоящата въззивна инстанция, предвид контролните функции на същата и се явяват основание за отмяна на постановлението в тази му част.

 Изложеното в АУАН и НП се  установява  от показанията на   служители на РДГ – Берковица, актосъставител  П.Д.  и св. Й.П., че жалбоподателя не е изпълнил указанията   да  закара товарните автомобили на определеното  място за държане  на вещи Разсадник „Крива бара”с. Василовци.

А от показанията на разпитаният по делото  св. Мирослав Кръстев, собственик на товарните автомобили се установява, че това е невъзможно, тъй като, „ тези автомобили  са за тежък терен и не могат да се движат по пътя”. „Нямат право да се движат по асфалт, а само по кал.” „ В момента даже тези камиони са на отговорно пазене в базата в която са установени”.

Още повече, че за да се извърши това Горското стопанство следва да  направи много разходи, който са безсмислени, тъй като и в настоящият момент камионите с дървения материал се намират  в база на отговорно пазене.

На следващо място, съдът приема, че в конкретния случай даже да е налице нарушение от жалбоподателят се касае за  маловажен случай на административно нарушение и административнонаказващият орган е следвало да съобрази разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН и да не издава НП. Съгласно чл. 93, т. 9 от НК, към която препраща разпоредбата на чл. 11 от ЗАНН "маловажен случай" е този, при който извършеното престъпление /в случая– нарушение/ с оглед на липсата или незначителността на вредните последици или с оглед на други смекчаващи обстоятелства представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи от съответния вид. Съдът счита, че констатираното в настоящия случай нарушение   следва да бъде квалифицирано като маловажен случай.       Съгласно горното, съда приема, че с извършеното деяние не са засегнати никакви права и законни интереси на трети лица и не са им нанесени имуществени вреди. В случая не са предявявани жалби от заинтересуваните лица, не са настъпили вредоносни последици. Не са настъпили общественоопасни последици и целите на превенцията биха се постигнали и по друг процесуален ред, без налагане на глоба.

При това положение, за съда се налага извода, че е налице по- ниска обществена опасност на конкретното нарушение от обичайната за този род.  Неприлагането на разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН при наличието на предпоставките в конкретния случай, обосновава разбирането за нарушение на материалния закон, допуснато от административно- наказващия орган. Приложението на разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН е в правомощията и на съдебната инстанция, както по фактите, така и по правото. Така е в цитираното по- горе Тълкувателно решение на ВКС, както и в множество решения на Европейския съд по правата на човека.

Предвид на това съдът приема, че като не е приложил разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН, административно- наказващият орган е допуснал нарушение на Закона, водещо до отмяна на обжалваното наказателно постановление като незаконосъобразно.

С оглед на гореизложеното, настоящият съдебен състав намира, че обжалваното Наказателно постановление  с което на жалбоподателя е наложено административно наказание “Глоба” в размер на 300 /триста / лева    за извършено административно нарушение по чл.261, ал.1, т.1,   от Закона за горите, следва да бъде ОТМЕНЕНО,   като незаконосъобразно.  

 

 

 

 

 Ръководен от гореизложените мотиви и на основание чл.63,ал.1,изречение “първо” от ЗАНН,съдът

 

                                              Р    Е    Ш    И    :

 

ОТМЕНЯ  постановление  № 978 от11.01.2017 година Директора на РДГ- Берковица, упълномощен като административно наказващ орган на осн. чл.275,ал.1,т.2 от ЗГ със Заповед № РД 49-199 от 16.05.2011 г. на Министъра на земеделието и храните с което    на    Г.Г.Л. с ЕГН ********** ***, е  наложено административното наказание “глоба” в размер на 300 лева на основание чл.261,ал.1,т.1      от Закона за горите, като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Монтански административен съд по реда на глава дванадесета от АПК в 14 дневен срок от съобщението на страните, че е изготвено.                                                        

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: