Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

Гр.Лом,20.03.2017г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

            Районен съд гр.Лом, VІ съдебен състав в открито съдебно заседание на двадесети март две хиляди и седемнадесета година, в състав :

 

                                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:   Б.Александрова

 

            при секретаря В. М., и с участието на районния прокурор при Районна прокуратура гр.Лом Р.Станев, след като разгледа докладваното от съдия Александрова АНД № 83/2017г. по описа на ЛРС, въз основа на събраните по делото доказателства и закона

                                                           Р   Е   Ш   И  :

            ПРИЗНАВА обвиняемия И.Л.И., роден на *** ***, с постоянен адрес *** , българин, български гражданин, ученик, неженен, не осъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 26.02.2017г., около 15,20ч. в гр.Лом, обл.Монтана, ул.”***” като непълнолетен, но можещ да разбира свойството и значението  на извършеното и да ръководи постъпките си, управлява МПС-л.а.м.”Сеат”,модел ***, с рама № ***, собственост на Л. И. ***, което не е регистрирано по надлежния ред - престъпление по чл.345,ал.2 вр.чл.63,ал.1т.4 от НК.

 

            На осн. чл.78а, ал.1 от НК ОСВОБОЖДАВА обвиняемия по бързо производство № 86/2017год. по описа на РУ гр.Лом, респ. пр. преписка вх.№ 186/2017год. по описа на РП гр.Лом- И.Л.И., роден на *** ***, с постоянен адрес *** , българин, български гражданин, ученик, неженен, не осъждан, ЕГН **********   ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършеното от него престъпление по .чл.345,ал.2, вр.чл.63,ал.`1,т.4 от НК, като МУ НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ”, което да бъде изпълнено чрез обявяването му пред обществеността,а именно чрез прочитането на решението в училището в което учи „СОУ ЧЕМИ”Д.Маринов” гр.Лом.

ОТНЕМА в полза на държавата следните веществени доказателства по делото – два броя транзитни регистрационни табели с № 909Н585, които след влизане на решението в сила следва да бъдат изпратени на ОД на МВР – Монтана за унищожаване съгласно Наредба № I-45 от 24.03.2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях.

            Решението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд гр.Монтана, в 15-дневен срок от днес по реда на Глава Двадесет и първа от НПК

 

                                                                                                          Районен съдия:

 

Мотиви по решение от 20.03.2017г. по АНД № 83/2017 г. по описа на ЛРС.

Производството по делото е по реда на глава 28 (чл. 375 – чл. 380) от НПК и е образувано по повод постановление на прокурор при РП гр.Лом, с което е направено предложение за освобождаване на обвиняемия И.Л.И. от наказателна отговорност за осъществено съставомерно деяние по чл. 345,ал.2, във вр. с чл.63,ал.1,т.4 от НК, с налагане на административно наказание по чл.78а от НК.

 

 

 

 

 

 

В предложението се твърди, че подсъдимият на на 26.02.2017г., около 15,20ч. в гр.Лом, обл.Монтана, ул.”***” като непълнолетен, но можещ да разбира свойството и значението  на извършеното и да ръководи постъпките си, управлява МПС-л.а.м.”Сеат”,модел ***, с рама № ***, собственост на Л. И. ***, което не е регистрирано по надлежния ред - престъпление по чл.345,ал.2 вр.чл.63,ал.1т.4 от НК.

Подсъдимият признава, че е виновен и дава  обяснения по случая.

От събраните по делото доказателства – писмени и гласни,  прецени поотделно и в съвкупност, съдът прие за установено следното от фактическа и правна страна:

На 26.02.2017г. служители на РУ П Лом- И. Г. и И. П. подали сигнал със стоп палка на водач на л.а.м.”Сеат”,модел „***”. При проверката се установило, че водача на процесиня автомобил е непълнолетния И., който управлявал МПС-то с регистрационни табели, които са изтекли.

РП Лом е приела, че с деянието си  подс.И. е осъществил състава на престъпление по чл.345,ал.2, във вр. с чл.63,ал.1,т.4 от НК.

Защитата на подс. пледира, че при престъплението по чл. 345 ал.2  вр.чл. чл.63,ал.1,т.4 от НК,  съдът следва да приложи разпоредбата на  чл.78, ал.6 от НК.

 Съдът предвид изложеното, съдът прие, че подсъдимият е осъществил от обективна и от субективна страна следното.

ОБЕКТИВНА СТРАНА:

Обект на престъплението са обществените отношения, свързани с безопасността на движението, с транспорта. Изпълнителното деяние е осъществено чрез действие "служи" си с контролни знаци, издадени за друго моторно превозно средство.Деянието е извършено от него като непълнолетен, но можещ да разбира свойството и значението  на извършеното и да ръководи постъпките си

Престъплението е от категорията на общоопасните.

СУБЕКТИВНА СТРАНА:

Субект на престъплението е подсъдимият. Престъплението е извършено умишлено. Подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е настъпването на общественоопасните последици и ги е искал. Бил е непълнолетен, за когото по делото няма данни към датата на деянието да не е разбирал свойството и значението на постъпките си и да не е можел да ги ръководи, следователно вменяемо, наказателноотговорно лице.

 

Предвид изложеното, съдът приема, че подсъдимият е осъществил състава на престъплението по  чл. 345, ал. 2 вр.чл.63,ал.1,т.4 НК, призна го за виновен и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК, го освободи от наказателна отговорност, като му наложи административно наказание.

Съгласно разпоредбата на чл.78а, ал. 6 Когато са налице основанията по ал. 1 и деянието е извършено от непълнолетно лице, съдът го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание обществено порицание или възпитателна мярка. Съдът може да наложи и административно наказание лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност за срок до три години, ако лишаване от такова право е предвидено за съответното престъпление.

            Предвиденото наказание за престъпление по чл.345,ал.2, във вр. с ал.1 от НК е лишаване от свобода до една година или глоба от 500 до 1000 лв.. Редукцията му съгласно разпоредбата на чл.63,ал.1,т.4 от НК вр.чл.78а,ал.6 НК е обществено порицание или възпитателна мярка.

Предвид горното съдът приложи спрямо предложения И.И. разпоредбата на чл.78а,ал.6, във вр. с ал.1 от НК камо му наложи административно наказание „обществено порицание”, изхождайки от младата му възраст, от чистото му съдебно минало, добрите характеристични данни , които обстоятелства намери за смегчаващи административно-наказателната отговорност такива. Утежняващи административно-наказателната отговорност обстоятелства съдът не намери.

С оглед на това и определи административното наказание „обществено порицание”, като постанови общественото порицание да бъде изпълнено чрез обявяването му пред обществеността – пред учениците в училището в което учи-„СОУ ЧЕМИ „Д.Маринов”Лом.

        Съдът отне в полза на държавата следните веществени доказателства по делото – два броя транзитни регистрационни табели с № 909Н585, които след влизане на решението в сила следва да бъдат изпратени на ОД на МВР – Монтана за унищожаване съгласно Наредба № I-45 от 24.03.2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях.

Мотивиран от изложените съображения съдът постанови своя съдебен акт.