П   Р   И   С   Ъ   Д    А

 

 

                                              

 

 

                                    Гр.Лом  13.04.2017г.

 

 

                           В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

                    

 

       Ломски   районен съд, четвърти наказателен  състав, в открито  съдебно  заседание на тринадесети април две хиляди и седемнадесета година, в състав:                                   

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:  БОРИСЛАВА СЛАВЕЧВА                                                                                

 

                                  СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  Е.С.

                                                                                   Е.И.

 

 

      при секретаря Д.Ц. и с участието на  прокурор при ЛРП Ели Лазарова, като разгледа докладваното  от съдия Славчева  НОХД № 637/16г. по описа на  ЛРС, въз основа   на  доказателства и закона, съдът присъди:

 

 

        ПРИЗНАВА подсъдимият Р.Е.В. роден на ***г***, българин, с българско гражданство, живущ ***,                       средно образование, неженен, работи като портиер в *********, с. *********, не осъждан, с ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕ  в това, че за периода от м.април 2013г. до м.юли 2013г. в с.Медковец, обл.Монтана, при условията на продължавано престъпление, противозаконно присвоил чужди движими вещи, както следва: домашни животни-6бр. овце, 6бр. агнета и 4бр. шилета, на обща стойност 2 210лв, собственост на В.И.С. ***, 7бр. овце и 7бр. агнета, на обща стойност 1 820лв, собственост на В.И.А. ***, 1бр. овца и 1бр. агне, на обща стойност 260лв, собственост на В.И.Т. ***, 10бр. овце, 3бр. шилета, 2бр. овни, 1бр. коза 4 5бр. ярета, всичко на обща стойност от 2 550лв, собственост на Д.Г.Д. ***, 3бр. овце и 1бр. яре, на обща стойност от 440лв, собственост на Н.Д.Г. ***, 2бр. агнета, на обща стойност 280лв, собственост на М.А.С. ***, 2бр. овце, на обща стойност от 240лв, собственост на Б.С.Б. ***, или домашни животни, на обща стойност от 7 800лв, които владеел, поради което и на осн. чл.206, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 във вр. с чл.58а, ал.1 от НК ГО ОСЪЖДА  на наказание „ОСЕМ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, чието изпълнение ОТЛАГА с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

 

          ОСЪЖДА подсъдимият Р. Е. В. със снета по делото самоличност да заплати на гражданският ищец Д.Г.Д. *** 330лв /две хиляди триста и тридесет лева/ представляващи причинените му с престъпното деяние имуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на извършването му до окончателното изплащане на сумата, а по сметка на ВСС гр.София държавна такса в размер на 4% върху уважения размер, а именно 93,20лв /деветдесет и три лева и двадесет стотинки/, както и 5лв-ДТ в случай на издаване на изпълнителен лист, като отхвърля предявеният граждански иск в останалата му част над уважения размер до претендирания пълен от 2 550лв, като неоснователен.

 

 

        ОСЪЖДА подсъдимият Р. Е. В. със снета по делото самоличност да заплати на гражданският ищец В.И.А. ***, сумата от 1 820лв /хиляда осемстотин и двадесет лева/ представляващи причинените и с престъпното деяние имуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на извършването му до окончателното изплащане на сумата, а по сметка на ВСС гр.София държавна такса в размер на 4% върху уважения размер, а именно 72,80лв /седемдесет и два лева и осемдесет стотинки/, както и 5лв-ДТ в случай на издаване на изпълнителен лист.

 

         

         ОСЪЖДА подсъдимият Р. Е. В. със снета по делото самоличност да заплати на гражданският ищец Н.Д.Г. ***, сумата от  440лв /четиристотин и четиридесет лева/ представляващи причинените и с престъпното деяние имуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на извършването му до окончателното изплащане на сумата, а по сметка на ВСС гр.София държавна такса в размер на 4% върху уважения размер, а именно 50лв /петдесет лева/, както и 5лв-ДТ в случай на издаване на изпълнителен лист

 

 

        На осн. чл.189, ал.1 от НПК ОСЪЖДА подсъдимият Р.Е.В. със снета по делото самоличност да заплати по сметка на МВР гр.София направените в хода на досъдебното производство разноски в размер на 60лв /шестдесет лева/, а по сметка на ВСС гр.София 5лв държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист.

 

 

        ПРИСЪДАТА МОЖЕ ДА СЕ ОБЖАЛВА И ПРОТЕСТИРА ПРЕД ОКРЪЖЕН СЪД ГР.МОНТАНА, В 15-ДНЕВЕН СРОК, СЧИТАНО ОТ ДНЕС, ПО РЕДА НА ГЛАВА ДВАДЕСЕТ И ПЪРВА ОТ НПК.

               

 

 

                                                        РАЙОНЕН  СЪДИЯ :

 

                                              СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                                                 

                                                                                                 /Е.С./

 

                                                                                              2.  

                                                                                                    /Е.И./