ПРИСЪДА

гр. Лом, 21.03.2017 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД гр.Лом, VІІ -ми съдебен състав в публично съдебно заседание на двадесет и първи март две хиляди и седемнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СОНЯ КАМАРАШКА

СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: З.Г.З.Г.Ц.Г.

 

при участието на секретаря А.Р. и прокурор Ели Лазарова при Районна прокуратура гр.Лом, като разгледа докладваното от съдията Камарашка НОХД № 64 по описа за 2017г. на Районен съд гр.Лом, след тайно съвещание, съдът

 

ПРИСЪДИ:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Е.П.В. е роден на ***г***, българин, български гражданин, с постоянен адрес *** със средно специално образование, пенсионер, женен, не осъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 27.04.2015 година, в гр. Лом, обл. Монтана, ул. »***, в съучастие като помагач с неустановен извършител, с цел да набави за другиго имотна облага, умишлено улеснил да бъде подържано заблуждение у Л.Г.Д. ***, че „е лицето от здравната каса”, за да получи парична сума за „лечение на синът й”, като с това й причинил имотна вреда в размер на 2450.00 лева /две хиляди четиристотин и петдесет лева/ – престъпление по чл.209, ал.1, във вр. чл.20, ал.4 от НК, поради което и на основание чл. 303, ал.2 от НПК във връзка с чл.209, ал.1, във вр. чл.20, ал.4 от НК, във вр. с чл.58а, ал.4 и чл.55, ал.1, т.1 от НК и чл.36 от НК го осъжда на ОСЕМ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

НА ОСНОВАНИЕ чл.66, ал.1 от НК отлага изпълнението на така наложеното наказание с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане в сила на присъдата.

 

На основание чл. 53, ал.1, буква „а” от НК съдът ОТНЕМА в полза на Държавата приложеното по делото веществено доказателство – един брой мобилен телефон марка „Нокия” със сериен номер 354255065351522 и 1бр. зарядно за мобилен телефон марка „Нокия”, послужил като средство за извършване на престъплението.

 

ОСЪЖДА, на осн. чл. 45 от ЗЗД, подсъдимия Е.П.В. е роден на ***г***, българин, български гражданин, с постоянен адрес *** със средно специално образование, пенсионер, женен, не осъждан, ЕГН **********, да заплати на гражданския ищец Л.Г.Д. с ЕГН ********** ***, сумата от 2250.00 лв. /две хиляди двеста и петдесет лева/, обезщетение за причинените й имуществени вреди, в резултат от престъплението, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на увреждането – 27.04.2015 год., до окончателното й изплащане.

 

ОСЪЖДА, на основание чл. 78, ал. 6 ГПК и чл.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, подсъдимия Е.П.В. с ЕГН ********** със снета по делото самоличност, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд гр.Лом държавна такса върху уваженият граждански иск в размер на 90.00лева /деветдесет лева/.

 

ОСЪЖДА, на основание чл. 190, ал.2 от НПК и чл.11 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК Е.П.В. с ЕГН ********** със снета по делото самоличност, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд гр.Лом държавна такса в размер на 5.00лева /пет лева/, при служебно издаване на изпълнителен лист

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд Монтана, по реда на Глава ХХІ от НПК.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                          СОНЯ КАМАРАШКА

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

                                           З.Г.З.

 

 

Г.Ц.Г.