О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

                                               

                                                  

 

                                          гр.Лом, 18.04.2017г.

 

 

 

          Ломски районен съд, четвърти наказателен състав, в закрито с.з. на осемнадесети април  две хиляди и седемнадесета година, в състав :

 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

         след като изслуша докладваното от съдията Славчева НЧД № 180/17г. по описа на ЛРС, за да се произнесе, взе предвид следното :

 

         Производството е по реда на чл.244, ал.5 от НПК.

         Районен съд гр.Лом е сезиран с жалба от С.В.К. ***, чрез пълномощник адв.Н. Л. от МАК, съдебен адрес:*** против Постановление за спиране на наказателното производство по дозн. № 697/16г. по описа на РУ гр.Лом, респ. преписка вх.№ 1598/16г. по описа на ЛРП срещу Неизвестен извършител от 05.01.2017г. за престъпление по чл.194, ал.1 от НК на прокурор при ЛРП Георги Цветанов, с което наказателното производство е спряно на осн. чл.244, ал.1, т.2 от НК, поради неразкриване на извършителят.

          По допустимостта на жалбата:          

          Съгласно разпоредбата на чл.244, ал.   от НПК Постановлението на прокурора за спиране на наказателното производство може да се обжалва в 7-дневен срок от датата на получаването му пред съответния районен съд. Видно от приложеното към материалите от ДП известие за доставяне обжалваното постановление е изпратено на 09.01.2017г. и връчено на 12.01.2017г. като върху известието за доставяне е изписано фамилното име на жалбоподателят и подпис. В жалбата си К. оспорва връчването на въпросното постановление лично на него или на член от семейството му, като твърди, че е адресно регистриран в гр.София, но живее в гр.Вълчедръм, и за спряното наказателно производство е научил едва на 30.03.2017г. когато е направил справка в ЛРП. Съдът намира възраженията на пострадалото от престъпното деяние лице отностно връчване на препис от атакуваното постановление за основателни, а депозираната Жалба чрез неговия пълномощник адв.Лозанова за процесуално допустима. 

        Досъдебното производство по дозн. № 697/16г. по описа на РУ гр.Лом, респ. преписка вх.№ 1598/16г. по описа на ЛРП е образувано по реда на чл.212, ал.3 от НПК с Протокол за разпит на свидетел от служител в РУ гр.Лом – мл.ПИ Д. К. и водено срещу Неизвестен извършител, за това, че за времето от 04.11. до 8ч. на 10.11.2016г. от частен дом, находящ се в гр.******, отнел от владението на С.В.К. *** движими вещи – парична сума в размер на 900лв, с различен номинал, без съгласието на собственика и с намерение противозаконно да я присвои-за престъпление по чл.194, ал.1 от НК.

       От материалите по делото е видно, че на 10.11.2016г. в 8ч. в ПУ гр.***** е постъпил сигнал от С.В.К. ***, че за времето от 04.11.2016г. до 8ч. на 10.110.2016г. неизвестен извършител е отнел сумата от 900лв, която съхранявал в кухненски шкафв дома му в гр.******

        В деня на подаване на сигнала е проведен разпит на заявилият го, като бил изготвен Протокол за разпит на свидетел. В същият св.К. посочва, че притежава наследствен имот в гр.Вълчедръм, който посещава от м.март до м.декември през годината. В началото на м.ноември 2016г. бил получил от рента сумата от 950лв от лицето М. Б. от гр., която сума сложил в хартиен плик от писмо за ел.енергия, а самия плик в кухненски шкаф в една от стаите. На 09.11.2016г. вечерта потърсил парите, тъй като планирал да пазарува, но не открил нито тях, нито плика. В протокола за разпит са отразени съмненията на свидетелят, че връзка с изчезването на парите имат служителите на ЧЕЗ Електро България, които записвали числата на електромера.

        Снети са обяснения от инкасатора /отчетник/ О. А., в които последният посочва, че на 08.11.2016г. преди обяд е инкасирал абон.№ 6405907125, на ул.”*****, но след като установил, че портата е заключена, А. направил няколко снимки отвън на двора и написал служебна ел.енергия.   

       С Постановление от 11.11.2016г. ст.разследващ полицай при РУ гр.Лом К.А. е  възложил оперативно-издирвателни мероприятия, действия по разследването и други действия на полицейски органи, като е определил срок до 28.11.2016г. След изтичане на посочения срок е изготвена Справка от полицейския служител Д. К., в която е отразено, че дадените указания от водещият разследването са изпълнени, но извършителят на кражбата не е открит.

         Тъй като в законноустановеният срок за разследване не са събрани достатъчно доказателства, уличаващи дадено лице в извършването на въпросното престъпление, то Досъдебното производство е спряно с Постановление за спиране на 05.01.2017г. на прокурор при ЛРП Георги Цветанов. След спирането на наказателното производство дознанието е изпратено на Началника на РУ на МВР гр.Лом за продължаване издирването на извършителят на престъплението.

          Законодателят в разпоредбата на чл.244, ал.1, т.2 от НПК е предоставил възможност на прокурора да спре наказателното производство, когато извършителят на престъплението не е разкрит, като до тази възможност следва да се прибегне едва след извършване на всички възможни процесуално-следствени действия във връзка с разкриване на извършителят на престъплението, което пък от своя страна предполага някаква активност от разследващите органи.

        Видно от съдържащите се в ДП писмени доказателства са правени опити с цел разкриване на извършителят на деянието, но същите не са довели до събиране на безспорни и категорични доказателства уличаващи дадено лице в извършване на престъпление, поради което единственият възможен изход е производството да бъде спряно, и изпратено на органите на МВР с цел продължаване издирването на извършителят.

         В предвид на изложеното по-горе, съдът намира, че обжалваното Постановление за спиране е обосновано и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, като досъдебното производство бъде върнато чрез ЛРП на РУ гр.Лом за продължаване на оперативно-издирвателните мероприятия.

         В предвид на горното и на осн. чл.244, ал.5 от НПК, съдът

 

                                      

                                          О П Р Е Д Е Л И :

 

 

          ПОТВЪРЖДАВА Постановлението на прокурор при ЛРП Георги Цветанов от 05.01.2017г. за спиране на наказателното производство по дозн. № 697/16г. по описа на РУ гр.Лом, респ. преписка вх.№ 1598/16г. по описа на ЛРП, на осн. чл.244, ал.1, т.2 от НК, поради неразкриване на извършителят, КАТО ПРАВИЛНО И ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

            ОПРЕДЕЛЕНИЕТО Е ОКОНЧАТЕЛНО.

 

            Препис от настоящето определение ведно с делото да бъде върнато на ЛРП, а те от своя страна на Н-ка на РУ гр.Лом за продължаване на оперативно-издирвателните мероприятия.                                          

 

 

                                                          РАЙОНЕН  СЪДИЯ :