ПРОТОКОЛ

 

гр.Л О М, 19.04.2017 г.

 

Ломският районен съд, наказателна колегия, шести състав в открито съдебно заседание на деветнадесети април, две хиляди и седемнадесета година в състав.

 

Председател:  БОРЯНА АЛЕКСАНДРОВА

Съдебни заседатели:

1.     О.Х.Е.Р.Г.Р.

 

            при участието на секретар В.М. и прокурор Р. Станев, сложи за разглеждане НОХД № 149 по описа за 2017 год. докладвано от съдията Боряна Александрова.

На именното повикване в 14:00 часа, се явиха:

…………………………………………………………………………..

                   О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение подписано от представител на Районна прокуратура гр.Лом Районен прокурор Р. Станев от една страна и от друга адв.П в качеството му на защитник на подсъдимия К.К.Б., роден на *** ***, българин, български гражданин, жител и живущ ***, неженен, неосоъждан с ЕГН **********, е ВИНОВЕН за това, че: На 12.11.2016г. около 20.50 часа ,в гр.Лом, обл.Монтана, ул. „Ломски казарми” пред дом № 12, в немаловажен случай, продава акцизни стоки без акцизен бандерол-20.025 кг.нарязан тютюн на стойност 3 043.80 лева, когато такъв се изисква по закон – чл. 64, ал.4 вр.с ал.1 от Закона за акцизите и данъчните складове – „Бандеролът се поставя върху потребителската опаковка по начин, от който да е видна обозначената върху него информация и който да гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване. Производителите на тютюневи изделия …..предназначени за реализация на вътрешния пазар, са длъжни да поставят бандерол върху потребителската опаковка. Поставянето се извършва в данъчен склад на производителя”  и по чл. 25, ал.1 от Закона за тютюна и тютюневите изделия – „Тютюневите изделия от местно производство и от внос се продават на вътрешния пазар с поставен върху потребителската опаковка бандерол по начин, който гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване” и чл.2, ал.2 от Закона за акцизите и данъчните складове – „На облагане с акциз подлежат ….тютюневите изделия „ – чл.234, ал.1 от НК, поради което на основание чл.234, ал.1, при условията на чл. 55, ал.1, т.1 от НК  и МУ  ОПРЕДЕЛЯ наказание 8 /осем/ месеца лишаване от свобода, изтърпяването на което да бъде отложено на основание чл.66, ал.1 от НК за срок от 3/три/ години от влизане на определението на съда с което се одобрява това споразумение, в сила. НАЛАГА наказанието предвидено в хипотезата на чл.234, ал.1, пр. последно от НК  „ГЛОБА” в двукратния размер на пазарната цена на продаваните стоки, или 6 087.60 лв.

На основание чл. 53, ал.1 б „а“ от НК отнема в полза на държавата стоките предмет на престъпното посегателство които са иззети по съответния ред, а именно 20.025кг. тютюн ,нарязан за пушене ,който се намира в два черни  полиетиленови чувала и 1 бр. хартиен плик с остатъци от тютюн,оставени на съхранение при домакина на РУ МВР Лом, като същите се изпратят на Агенция Митници за унищожаване по реда на Наредба №7 от 2010 г. и чл. 2, ал.1 от същата наредба.

На основание чл.381, ал.5, т.4 от НПК, във вр. с чл.67, ал.1 от НК възпитателната работа по отношение на подсъдимия К.К.Б. жител и живущ ***, неженен, неосоъждан с ЕГН ********** ВЪЗЛАГА на районен инспектор към РУ МВР Плевен, отговарящ за района на с. Буковлък , обл.Плевен.

 

ОСЪЖДА подсъдимия К.К.Б., жител и живущ ***, с ЕГН **********, да заплати по сметката на ОД МВР Монтана сумата от 62,00 лева направените по делото разноски, за изготвяне на експертиза и 5,00 /Пет/ лева по сметка на ЛРС за евентуално издаване на изпълнителен лист.

 

ОДОБРЕНОТО споразумение представлява неразделна част от настоящото определение.

 

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД №149 от 2017 г. по описа на Районен съд – Лом, поради постигнато между страните и одобрено от съда споразумение.

  

  РАЙОНЕН СЪДИЯ:

……………..

СЕКРЕТАР: