Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

                                 

 

                                               

 

                                  

                                 гр.Лом, 26.09.2017г.

 

 

 

           Ломски  районен съд, четвърти наказателен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и шести септември две хиляди и седемнадесета година, в състав :

          

 

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

         при секретаря Д.Ценкова, като разгледа докладваното от съдия Славчева АНД № 503/17г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

 

         Производството е по реда на чл.1 и сл. от УБДХ.

         В ЛРС е постъпил за решаване Акт за констатиране на проява на дребно хулиганство съставен на 25.09.2017г. от мл. ПИ при РУ гр.Лом Р. С.  по отношение на лицето С.Й.А. с ЕГН ********** ***, за това, че на 25.09.2017г. около 10,10ч. при посещение на павилион за скара-бира, който се намира в гр.*****”, непосредствено зад Районна прокуратура гр.Лом бил в явно нетрезво състояние и отправял към собственичката на павилиона закани и заплахи за физически и психически тормоз, като употребявал и нецензурни думи и обиди. Държането на А. е било грубо и непристойно. Посетителите на заведението са възмутени от него. С тези си действия последният нарушил обществения ред и спокойствие, като причинил възмущение и уплаха, у присъстващите граждани в заведението. С поведението си и държането към гражданите и присъстващите в заведението С.Й.А. е нарушил чл.1 от УБДХ.

       Нарушителят се явява лично, дава кратки обяснения във връзка с поведението му описано в Акта за констатиране на дребно хулиганство, като признава вината си и твърди, че поведението му се дължи на голямото количество употребен алкохол от него същият ден.

       ЛРП известена, чрез дежурния прокурор Иван Карагьозов не изпраща представител, не взема становище по Акта.

        Доказателствата по делото са писмени и гласни.

        Съдът, след като се запозна със събраните по делото писмени и гласни доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       Свидетелката С. К. Ф. е управител на „******, като заедно със съпруга си стопанисва павилион за „Скара-Бира”, находящ се в *****”. Нарушителят е редовен посетител на същото заведение. На 25.09.2017г. сутринта А. посетил заведението като си закупил храна, която заплатил. Малко по-късно около 10ч. последният се върнал, като бил в явно нетрезво състояние и започнал да се държи агресивно спрямо свидетелката, отправяйки и закани за саморазправа, както и заплаха, че ще запали заведението. Непристойното му поведение било придружено с множество нецензурни думи и обиди по отношение на св.Ф. и останалите посетители на заведението. Същите между които били и свидетелите Т. Т., С. К.и Х. С. останали възмутени от случващото се.

         Тъй като поведението на А. предизвикало страх у св.Ф. нейният съпруг позвънил на телефон 112 и потърсил помощ. За проверка на постъпилия сигнал бил изпратен дежурния автопатрул  при РУ гр.Лом, състоящ се от полицейските служители Б. В., С. М., В. Р. и З. М., които след като посетили мястото на инцидента установили нарушителят, който бил в явно нетрезво състояние. Последният бил доведен в РУ гр.Лом и предаден на звено ПЗ”Център”, като впоследствие мл.ПИ при РУ гр.Лом Р. С. му съставил Акт за констатиране на проява на дребно хулиганство по чл.1 от УБДХ.

       Горното се установява от фактическа страна от събраните в хода на съдебното следствие гласни доказателства– обясненията на нарушителят С.А., които се подкрепят от показанията на разпитаните свидетели С. К. Ф., Т. Л. Т., С. В. К. и Х. С. С., които съдът кредитира, като логични, последователни и взаимносвързани, както помежду си, така и с останалите писмени доказателства–изготвената от полицейският служител Б.В.  Докладна записка.

       Съдът дава вяра на обясненията на нарушителят, тъй като те в случая представляват освен негова защитна позиция и годно доказателствено средство, тъй като са във връзка с останалите доказателства.

        Съгласно чл.1, ал.2 от УБДХ – “проява на дребно хулиганство” е всяка непристойна проява, изразяваща се в употреба на ругатни, псувни или др. неприлични изрази на публично място пред повече хора, в оскърбително отношение и държане към гражданите, органите на власт или на обществеността, или изразяваща се в скарване, сбиване или други подобни действия, с които се нарушава общественият ред и спокойствие на гражданите.

        От събраните по делото доказателства, съдът намира, че с действията си нарушителят е осъществил състава на чл.1 от УБДХ, а именно на 25.09.2017г. около 10,10ч. при посещение на павилион за скара-бира, който се намира в **********, непосредствено зад Районна прокуратура гр.Лом бил в явно нетрезво състояние и отправял към собственичката на павилиона закани и заплахи за физически и психически тормоз, като е употребявал нецензурни думи и обиди. Държането на А. е било грубо и непристойно. Посетителите на заведението са възмутени от него. С тези си действия последният нарушил обществения ред и спокойствие, като причинил възмущение и уплаха, у присъстващите граждани в заведението.

        За тази проява на дребно хулиганство законодателят е предвидил две алтернативни наказания “глоба” или “задържане в поделенията на МВР”.

       Съдът намира, че за поправянето и превъзпитанието на нарушителят, с оглед на времето и мястото на извършване на непристойната проява, а именно през светлата част на денонощията в близост до центъра на града и непосредствена близост до Съдебната палата, както и с оглед на обстоятелството, че А. е криминално проявен, осъждан многократно, то следва да му бъде наложено по-тежкото предвидено  в чл.1 от УБДХ административно наказание – “ЗАДЪРЖАНЕ В ПОДЕЛЕНИЯТА НА МВР” за срок от 10 /десет/ денонощия.

          В предвид на горното, съдът    

 

 

                                

                              Р    Е    Ш    И   :

 

 

 

        НАЛАГА на нарушителят С.Й.А. с ЕГН ********** ***, административно наказание на осн. чл.1 от УБДХ – “ЗАДЪРЖАНЕ В ПОДЕЛЕНИЯТА НА МВР”, за срок от 10 /десет/ денонощия, считано от влизане на решението в сила, за извършена от него проява на дребно хулиганство, изразяваща се в това, че на 25.09.2017г. около 10,10ч. при посещение на павилион за скара-бира, който се намира в гр.******”, непосредствено зад Районна прокуратура гр.Лом бил в явно нетрезво състояние и отправял към собственичката на павилиона закани и заплахи за физически и психически тормоз, като е употребявал нецензурни думи и обиди. Държането на А. е било грубо и непристойно. Посетителите на заведението са възмутени от него. С тези си действия последният нарушил обществения ред и спокойствие, като причинил възмущение и уплаха, у присъстващите граждани в заведението.

 

         Решението може да се обжалва пред ОС гр.Монтана, с частна жалба в срок до 24 часа, считано от днес, на касационните основания посочени в НПК, като в случай на жалба, съдът насрочва с.з. пред МОС на 29.09.2017г. – 14ч. за която дата и час нарушителят е известен.

 

      Препис от решението след влизането му в сила да бъде изпратен на Н-ка на РУ гр.Лом за сведение и изпълнение.

                      

 

                                                   РАЙОНЕН  СЪДИЯ :