П Р И С Ъ Д А

гр. Лом,  15.09.2017 год.

 

В  И М Е Т О     Н А    Н А Р О Д А

 

ЛОМСКИЯТ  РАЙОНЕН  СЪД,  на  петнадесети септември, две хиляди и седемнадесета  година, в открито съдебно заседание, в следния  състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА МИРОНОВА

 

При участието на  секретаря Румяна Димитрова и прокурора ЕЛИ ЛАЗАРОВА, като  разгледа докладваното от съдията  МИРОНОВА НОХД №   400  по описа за 2017 год., въз основа на закона и доказателствата по делото,

 

П Р И С Ъ Д И:

 

П Р И З Н А В А

К.М.А., роден на *** ***, българин, български гражданин, с основно образование, не женен, не работи, неосъждан с ЕГН: **********, за ВИНОВЕН в това, че: на 23.12.2016 год., около 06,10 – 06,30 часа, в гр. Лом, на ул. Асен Разцветников, в съучастие като съизвършител с Н.К.М. ***, противозаконно пречи на орган на властта – В.Г.Б., на длъжност Младши полицейски инспектор в група „Териториална полиция“ на сектор „Охранителна полиция“ към РУ – гр. Лом при ОД МВР Монтана, В.Л.В., на длъжност Разузнавач в група „Противодействие на общата престъпност“ на сектор „Криминална полиция“ към РУ – гр. Лом при ОД МВР Монтана и К.Ц.З., на длъжност Разузнавач в група „Противодействие на общата престъпност“ на сектор „Криминална полиция“ към РУ – гр. Лом при ОД МВР Монтана, които посетили частен дом, находящ се в гр. Лом, ул. Асен Разцветников № 11 във връзка с План, рег. № УРИ 294р-23871/22.12.2016 год. за провеждане на специализирана полицейска операция по линия „Противодействие на битовата престъпност“ на територията на РУ – гр. Лом във връзка със задържане на лицето С.М.Б., ЕГН ********** ***, като извършител на множество домови кражби, да изпълнят задълженията си – започнал саморазправа с полицейските служители, в следствие на което задържаното с помощни средства – белезници лице С.М.Б. осъществил бягство от полицейски автомобил, марка „Опел“, мод. „Астра“ с ДК № М 98 90 АН, за което и на основание чл. 270, ал. 1,  във вр. с чл. 20, ал. 2, във вр. с чл. 58а, ал. 1 от НК, го ОСЪЖДА на ОСЕМ МЕСЕЦА „Лишаване от свобода”.

 

На основание чл. 66, ал. 1 НК ОТЛАГА изтърпяването на така определеното наказание лишаване от свобода с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

 

П Р И З Н А В А

К.М.А., роден на *** ***, българин, български гражданин, с основно образование, не женен, не работи, неосъждан с ЕГН: **********, за ВИНОВЕН в това, че: на 23.12.2016 год., около 06,10 – 06,30 часа, в гр. Лом, на ул. Асен Разцветников, причинил лека телесна повреда на полицейски орган – В.Г.Б., на длъжност Младши полицейски инспектор в група „Териториална полиция“ на сектор „Охранителна полиция“ към РУ – гр. Лом при ОД МВР Монтана, като му нанесъл удар с ръка в областта на главата, с което му причинил контузия на главата и крайниците, изразяваща се в оток и разкъсно-контузни рани на лява длан с оздравителен период от две седмици до един месец, като деянието е извършено при изпълнение на службата на полицейския орган – в изпълнение на План, рег. № УРИ 294р-23871/22.12.2016 год. за провеждане на специализирана полицейска операция по линия „Противодействие на битовата престъпност“ на територията на РУ – гр. Лом във връзка със задържане на лицето С.М.Б., ЕГН ********** ***, като извършител на множество домови кражби,  за което и на основание чл. 131, ал. 2, т. 3, във вр. с чл. 58а, ал. 1 от НК, го ОСЪЖДА на ЕДНА ГОДИНА „Лишаване от свобода”.

 

На основание чл. 66, ал. 1 НК ОТЛАГА изтърпяването на така определеното наказание лишаване от свобода с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

 

На осн. чл. 23, ал. 1 от НК, ОПРЕДЕЛЯ едно общо наказание измежду наложените му с настоящата присъда, в размер на по-тежкото от тях, а именно наказание в размер на ЕДНА ГОДИНА „Лишаване от свобода”.

 

На основание чл. 66, ал. 1 НК ОТЛАГА изтърпяването на така определеното ОБЩО наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА, с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

 

П Р И З Н А В А

Н.К.М., роден на *** ***, българин, български гражданин, с основно образование, не женен, не работи, осъждан с ЕГН: **********, за ВИНОВЕН в това, че: на 23.12.2016 год., около 06,10 – 06,30 часа, в гр. Лом, на ул. Асен Разцветников, в съучастие като съизвършител с К.М.А. ***, противозаконно пречи на орган на властта – В.Г.Б., на длъжност Младши полицейски инспектор в група „Териториална полиция“ на сектор „Охранителна полиция“ към РУ – гр. Лом при ОД МВР Монтана, В.Л.В., на длъжност Разузнавач в група „Противодействие на общата престъпност“ на сектор „Криминална полиция“ към РУ – гр. Лом при ОД МВР Монтана и К.Ц.З., на длъжност Разузнавач в група „Противодействие на общата престъпност“ на сектор „Криминална полиция“ към РУ – гр. Лом при ОД МВР Монтана, които посетили частен дом, находящ се в гр. Лом, ул. Асен Разцветников № 11 във връзка с План, рег. № УРИ 294р-23871/22.12.2016 год. за провеждане на специализирана полицейска операция по линия „Противодействие на битовата престъпност“ на територията на РУ – гр. Лом във връзка със задържане на лицето С.М.Б., ЕГН ********** ***, като извършител на множество домови кражби, да изпълнят задълженията си – започнал саморазправа с полицейските служители, в следствие на което задържаното с помощни средства – белезници лице С.М.Б. осъществил бягство от полицейски автомобил, марка „Опел“, мод. „Астра“ с ДК № М 98 90 АН, за което и на основание чл. 270, ал. 1,  във вр. с чл. 20, ал. 2, във вр. с чл. 58а, ал. 4, във вр. с ал. 1 от НК, го ОСЪЖДА на „ПРОБАЦИЯ”, като на основание чл. 42а, ал. 2, т. 1, т. 2 и т. 6 от НК, налага пробационни мерки: ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ ПО НАСТОЯЩ АДРЕС за срок от ЕДНА ГОДИНА, с явяване и подписване пред съответния пробационен служител по настоящ адрес два пъти седмично, ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ С ПРОБАЦИОНЕН СЛУЖИТЕЛ по настоящ адрес за срок от ЕДНА ГОДИНА и БЕЗВЪЗМЕЗДЕН ТРУД В ПОЛЗА НА ОБЩЕСТВОТО в размер на 200 часа, в рамките на ЕДНА ГОДИНА,

 

          На основание чл. 189 НПК ОСЪЖДА подсъдимите  К.М.А. и Н.К.М., със снета по делото самоличност, да заплатят в полза на държавата, по сметка на ОД на МВР Монтана, съответната припадаща им се част от направените по делото разноски за съдебно-медицинска експертиза, общо в размер на 201,02 лв., или по 100,51 лв. за всеки от тях, както и по 5.00лв държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

          На основание чл. 189 НПК ОСЪЖДА подсъдимите  К.М.А. и Н.К.М., със снета по делото самоличност, да заплатят в полза на държавата, по сметка на ЛРС, съответната припадаща им се част от направените в съдебната фаза на процеса разноски за възнаграждение на вещо лоце, общо в размер на 44,00 лв., или по 22,00 лв. за всеки от тях, както и по 5.00лв държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

На основание чл. 53, ал. 1, б”а” от НК ОТНЕМА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА: 1 бр. белезници, представляващи две халки без свързващото звено.

 

          Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд Монтана, по реда на ГЛ. ХХІ от НПК.

 

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: