Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

Гр.Лом, 21.11.2016 година

 

В    И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд, гр.Лом, първи състав, в открито съдебно заседание на  осми ноември, две хиляди и шестнадесета година,  в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИНА КАМЕНОВА

 

при секретар, Б.К., като разгледа докладваното от съдия Каменова, гр.д.№ 545/2016 година, по описа за 2016 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Предявен е иск с правно основание чл. 127, ал. 2 СК.

Твърди се в исковата молба, че от фактическото си съжителство страните имат две деца, Б.И.Д., роден на *** година с ЕГН: ********** и А.И.Д., родена на *** година с ЕГН: **********.

От две години страните са разделени, децата живеят при ищцата и тя единствено се грижи за тях. Малолетния Б., страда от епилепсия и е със 75% увредено здраве.

От една година и половина, ответника излежава влязла в сила присъда- лишаване от свобода в Затвора, гр.Враца. От момента на раздялата между ищцата и ответника, съществува спор за местоживеенето на децата и упражняването на родителските права върху тях.  Счита, че ответника няма нужните родителски умения и възможности да се грижи за децата им. Ищцата има постоянен адрес с двете си деца, има постоянен доход, и в грижите за децата си й помага нейната майка и сестра. Дома в който живее е собственост на майка й.

Счита, че в интерес на децата е същите да бъдат отглеждани от нея, за което има нужните условия и финансова подкрепа от мака си.

Иска се от съда да постанови решение,  с което

-да бъде постановено местоживеенето на малолетните деца, А.Д. и Б.И.Д., при майката на адрес, .....,

- да бъде предоставено упражняването на родителските права върху двете малолетни деца на ищцата, като тяхна майка и законна представителка, като бъде определен подходящ режим за свиждане,

-ответника да бъде осъден да заплати издръжка за минало време, считано от 15.04.2015 година до завеждането на исковата молба, по 150 лева месечно за Б. и по 130 лева, месечно за А., ведно с лихвите, а така също и по-толкова за двете малолетни деца,/150 лева- за Б. и по 130 лева за А./, издръжка, считано от датата на предявяване на иска, ведно със законната лихва, върху всяка просрочена вноска, до настъпването на законни причини за прекратяването или изменението на издръжката.

Писмен отговор е постъпил от ответника, след назначаването на процесуален представител- отговор от  04.07.2016 година.

С писменият отговор от адв.Н.Г., същата заявява, че поддържа лично изразеното становище от ответника.

Със същото, ответника оспорва изцяло предявените искове.

Заявява, че до задържането му, той изцяло се е грижил за отглеждането и възпитанието на двете деца, които са деца в риск, с оглед поведението на ищцата и психичното й състояние.

Моли, предявените искове да бъдат отхвърлени, изцяло.

От Дирекция „Социално подпомагане” гр.Лом, процесуален представител не се явява и не вземат становище.

Доказателствата по делото са писмени и гласни.

Съдът,  след като прецени доказателствата по делото, доводите на страните и на основание чл.235 ГПК, приема за установени следните обстоятелства:

Няма спор между страните, че от фактическото им съжителство имат родени две деца, и от представените удостоверения за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане № 0154 от *** ***, е установено, че детето Б. е роден на *** година, от родители, П.С.Й. и баща- И.Д.М., а детето А. е родена на *** година, от същите родители, видно от удостоверение за раждане, издадено на основание акт за раждане № 0022 от 16.02.2011 година.

Съгласно чл. 123 от СК родителските права и задължения се упражняват в интерес на детето от двамата родители заедно и поотделно. При разногласие между тях, спорът се решава от районния съд след изслушване на родителите, а ако е необходимо, на детето. С този иск се цели да се разреши спор за конкретни права по отношение на децата, а не спор относно упражняването на родителските права цялостно. Този иск е спор между родители, които са в брак.

Различно е положението на децата, родителите на които не са в брак, какъвто е настоящият случай. Страните не са в брак и са разделени. При разделеното живеене на родителите, те нямат възможност ежедневно да вземат решения, относно упражняването на конкретно право на детето, както и относно цялостното упражняване на родителските права. Това неудобство, засягащо пряко интереса на детето, се разрешава с иск по чл. 127, ал. 2 от СК. В такъв случай възниква спорът, при кого ще живее детето. След като се определи при кой от двамата родители ще живее то, този родител ще упражнява и родителските права, тъй като нуждите му ще налагат това.

Съдебният акт, с който съдът разрешава спора за мерките относно упражняването на родителските права, дължимата издръжка и определяне местоживеенето на детето, е проява на съдебна администрация на гражданските правоотношения, при която съдът разполага с оперативна самостоятелност при разрешаването на съответните отношения, изхождайки от правилото за защита интересите на детето, което е най-важното, съществено и определящо при разрешаването на такъв спор.

Досежно това, кому да бъде предоставено  упражняването на родителските права върху роденото от съжителството им дете, съдът съобрази, че единият от родителите – майката, желае да упражнява родителските си права,  а бащата изцяло оспорва това обстоятелство, като се позовава на психичното състояние на ищцата и обстоятелството, че поради, това-преди да се разделят,  той изцяло се е грижел за децата си.

От събраните в хода на производството, гласни доказателства, се установява, че  от две години, ищцата живее в гр.Вълчедръм, при своята майка, заедно с двете си деца, едното от които, а именно Б.,страда от епилепсия.

От депозираните показания на социалният работник, свидетелката, Ц.И, посетила дома на ищцата, се установява, че същата живее в дома на майка си, в ...... В същият дом, живее и фактическият съпруг на майката на ищцата, свидетелят И В и  по- малката сестра на ищцата, които оказват подкрепа в отглеждането на двете деца. В тази семейна среда с установени добри взаимоотношения.

За двете деца са осигурени много добри битови условия, осигуряват се здравни грижи и лечение. Осигурена е възможност за игри и взаимодействие с други деца, достъп до детски книжки и възможност за развитие на различни умения и задоволяване на интересите на двете деца.

В емоционално и поведенческото си развитие, двете деца са привързани към майката, както и към баба си и леля си, като при срещата със социалния работник, са заявили, че се чувстват добре при своята майка. От друга страна, преценката на социалният работник, е че децата са жизнени и спокойни при майка си и роднините, по майчина линия.

Детето,  Б. притежава ЕР на ТЕЛК № 0857 от 049/01.04.2015 година и е с 75% вид и степен на увреждане, без чужда помощ с диагноза Епилепсия. Детето е на постоянна медикаментозна терапия с Nevrotop 2х1/2,  и за същото от страна на майката е осигурен личен лекар. Детето е с нормално физическо развитие за възрастта си и по данни на ищцата, на всеки 6 месеца е на профилактичен преглед в гр.Плевен,и видно от представения амбулаторен лист № 001048/20.07.2016 година, по време на социалното проучване, детето е в добро общо състояние, без промяна. Б. е ученик във 2 клас, а А. ще е предучилищна група в ......

Жилището в което живее ищцата, е собственост на нейната майка, която живее на съпружески начала с И В. В дворовото място,  се намира къща, състояща се  от 4 помещения и лятна кухня.

При социалното проучване е установено, че децата се чувствам добре при своята майка, която осигурява основните грижи, сигурност, емоционална топлина и не „ питат” за баща се, който ги търси рядко и то по телефона. Майката подсигурява необходимите средства за поддържане на нормални условия  за отглеждането на децата, осигурява им здравословна и разнообразна храна, облекло, учебни пособия и принадлежности, свързани с възпитанието им.

Поддържа необходимите санитарно- битови и хигиенни условия в дома си, поддържа и подобрява създадената до момента материална база, необходима за самоподготовка, игри и забавления и даваща възможност двете деца да развиват своята идентичност, независимост, креативно мислене и адаптивно поведение в различни ситуации.

От друга страна, ищцата работи по Проект обучение и заетост на млади хора, на длъжност „ пазач невъоражена охрана”, към Община, гр.Вълчедръм, на 8 часов работен ден , при месечно трудово възнаграждение в размер на 420 лева. Същата е подпомагана от Дирекция”Социално подпомагане”, гр.Лом, по реда на чл. 7 и чл.8д от ЗСПД, в общ размер от 382.50 лв.

Относно трудовата дейност на ищцата е представен и трудов договор № 44 от 12.02.2016 година.

В исковата молба е посочен  и адрес на местоживеене на децата, заедно с майката, което е един от задължителните въпроси, който следва да бъде разрешен и посочен в диспозитива на решението.

Очевидно е, че майката разполагат със сравнително добри ресурси да отглеждане на децата си.

Липсват данни в производството, относно възпитателните качества и възможности на бащата, тъй като същият в хода на производството е освободен от Затвора, поради изтърпяване на присъда.

Установено е в производството социалното обкръжение, жилищно-битовите и другите материални условия на живот, които  допълнително благоприятстват за правилното формиране на личността на двете деца, само по отношение на ищцата в производството, която може да разчита на помощта на своите близки, при отглеждането на децата.

Двамата родители, не живеят заедно и не могат да постигнат съгласие при кого от тях да живеят родените от фактическото им съжителство, деца.

В този случай основен критерий за решението при кого от двамата родители да живеят децата, и произтичащите от това фактически последици, свързани с текущото осъществяване на родителските функции  - материални грижи, възпитание, внимание, надзор, авторитет за децата, социална среда, проявена грижа, обич, топлота, са единствено и само интересите на самите деца.

Не се представиха доказателства за реализирани от бащата доходи.

Майката получава месечен доход в размер на 420 лв., видно от представеният трудов договор от Община, гр.Вълчедръм и е подпомагана  по ЗСПД в размер на 382.50 лева.

Установи се по безспорен и категоричен начин,  че майката е мотивирана и изразява готовността си да поеме отговорността относно отглеждането и възпитанието на децата.

При решаване на въпроса на кого да предостави родителските права съдът се ръководи единствено от събраните доказателства по делото и интереса на децата, преценявайки към настоящия момент възможностите на родителите да го отглеждат. При избора при кого от двамата родители да живее детето и на кого да се възложат родителските права съдът  следва да се ръководи не само от материалните условия на живот и финансовата обезпеченост на всеки един от тях, а и от възможностите им за ежедневното отглеждане и възпитание на детето, както и при кого от двамата родители последното ще се чувства по-добре.

От раздялата на двамата родители, майката е тази която се грижи за двете си деца, същата работи, реализираните месечни трудови доходи, които са с постоянен характер, и има добри материално-битови условия при които да ги отглежда, в средата на  майката децата получават внимание, грижа, сигурност, привързаност, обич и топлота.

Липсват данни относно трудовата заетост на бащата, и желанието му да осъществява контакти с децата си, като са налице данни, че бащата се е дезинтересирал от децата си и ги е търсел инцидентно и то по телефона.

Липсват данни в производството, майката да има някакъв алкохолен или психически проблем.

Съдът, като взе предвид родителските и морални качества на родителите, полагането на непосредствени грижи и умението за възпитание, подпомагането на подготовката за придобИе на знания и навици, социалното обкръжение и битовите условия, възрастта и пола на децата, фактът, че те живеят понастоящем с майка си, възможността за помощ от трети лица, привързаността им, а така също и че не следва да  възпрепятства контакта с бащата, намира,  че в интерес на децата е упражняването на родителските права да бъде предоставено на майката.

С оглед на гореизложеното ежедневният контакт с майката е особено важен за успешното решаване на възникващите житейски проблеми, съответстващи и на тяхната възраст и потребности.

Във връзка с предоставянето упражняването на родителските права на майката, съдът следва да определи и режим на лични отношения между бащата и децата, на същите следва да се осигури възможност за редовни контакти с бащата, като съдът намира за най-уместно и справедливо те да се осъществяват поне два пъти месечно, през уикенда в дома на майката, в ....., а именно втората седмица от месеца в събота,  а четвъртата седмица от месеца в неделя, като децата се взимат в 10.00 часа на първия ден от дома на майката от него и бащата следва да ги върне пак там в 17.00 часа на същия ден, и един месец през лятото, който не съвпада с разрешения отпуск на майката. За да определи този режим на лични контакти на ответника с децата му, съдът взе предвид, че майката постоянно живее в гр.Вълчедръм, а бащата в гр.Козлодуй, поради което и контактите следва да се осъществяват от бащата, по постоянното местоживеене ***.

От друга страна, по въпроса за критериите, въз основа на които следва да се определи местоживеенето на дете, е налице задължителна съдебна практика, обективирана в ППВС № 1/12.11.1974 г. по дело № 3/1974 г., която практика е актуална и при действието на сега действащия СК, доколкото основният критерий е интересът на детето и неговата защита. Съгласно същото за всеки разглеждан случай са от значение съвкупността от установените конкретни по делото обстоятелства. Същественото е, че личните отношения между родители и деца следва да се определят така, че да се създаде нормална обстановка за поддържането им, без те да стават допълнителен източник за недоразумения и спорове между родителите. Същевременно решението на съда не следва да изброява всички форми на лични отношения, а да предостави до известна степен свобода на преценка и избор на родителя и детето.

Независимо от това, на кого са предоставени за упражняване  родителските права, двамата родители са равнопоставени, като всеки един от тях има собствена роля и значение за формиране и подпомагане развитието на децата и никой от родителите не може да бъде ограничаван за това от съда. Обичайното поведение на всеки родител е да действа в интерес на детето си. Той носи отговорност за своите действия и при липса на доказателства за злоупотреба, по тези въпроси следва да му се предостави свобода на преценка.

Относно издръжката.

С  исковата молба се претендира издръжка за минало време, а именно от 15.04.2015 година, фактическата раздяла между двамата родители до  15.04.2016 година, в размер на: 150 лева за Б. и по 130 лева за А., и същият размер на издръжка, начиная от датата на исковата претенция. Тъй като се претендира издръжка за минало време, на основание чл. 149 от СК, съдът прие като дата на фактическата раздяла на съпрузите, посочената в ИМ, а именно 15.04.2015 година, което обстоятелство не е оспорено,  от когато и до  15.04.2016 година, се дължи издръжка, на основание чл. 149 от СК.

Съгласно разпоредбата на чл. 149 от СК, издръжка за минало време се търси най-много една година преди предявяване на иска.

По делото не са представени доказателства, че бащата е заплащал издръжка за месеците на фактическата раздяла между родителите, и същия през този период е бил в затвора по изтърпяване на наказание, поради което ответника следва да бъде осъден да заплати сумата от общо: 3 240 лева, за периода от  15.04.2015 година до 15.04.2016 година, представляваща издръжка за минало време, или за детето Б. 150 лева, а за детето А.- 120 лева, като предявеният иск в тази му част, се отхвърли, като неоснователен.

От обсъдените по- горе доказателства, е установено, че от датата на фактическата раздяла между родителите, основната грижа за отглеждането и възпитанието на децата е на майката. Малолетният Б., страда от заболяване- Епилепсия, видно от  ЕР на ТЕЛК № 0857 от 049/01.04.2015 година и е с 75% вид и степен на увреждане, без чужда помощ с диагноза Епилепсия. Детето е на постоянна медикаментозна терапия с Nevrotop 2х1/2,  и за същото от страна на майката е осигурен личен лекар. Детето е с нормално физическо развитие за възрастта си и по данни на ищцата, на всеки 6 месеца е на профилактичен преглед в гр.Плевен, и  видно от представения амбулаторен лист № 001048/20.07.2016 година, по време на социалното проучване, детето е в добро общо състояние, без промяна. Б. е ученик във 2 клас, а А. ще е предучилищна група в .....

Относно иска за претендираната издръжка.

Съгласно  чл.143, ал.1 от СК, всеки родител е длъжен съобразно своите възможности и материално състояние да осигурява условия на живот, необходими за развитието на детето му, а ал.2 на същия член определя задължението за издръжка на непълнолетни деца като безусловно - родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца, независимо дали са работоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си.

Разпоредбата на чл.142, ал.1 от СК, дефинира, че размерът на издръжката се определя от следните два критерия - потребностите на лицето, което се нуждае от нея, и възможностите на лицето, за което съществува задължение да я дава. Съгласно нормата за определяне на минимален размер на издръжка, чл. 142, ал.2 от СК, тя се изчислява като 1/4 от минималната работна заплата за страната и към момента на постановяване на решението по делото възлиза на 105 лева.

В Решение № 280 от 28.09.2011 г. на ВКС по гр. д. № 1654/2010 г., III г. о., ГК постановено по реда на чл.290 от ГПК, е посочено, че нуждите на лицата, които имат право на издръжка, се определят съобразно с обикновените условия на живот за тях, като се вземат предвид възрастта, образованието и другите обстоятелства, които са от значение за конкретния случай, а възможностите на лицата, които дължат издръжка се определят от техните доходи, имотното им състояние и квалификация. Двамата родители дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца съобразно с възможностите на всеки от тях поотделно, като се вземат предвид и грижите на родителя, при когото се отглежда детето. Децата са на възраст Б. не-навършени 8 години, а А. на 5 години, Б., страда от заболяване, което изисква непрекъснати грижи, медикаментозно лечение и периодични консултации. По делото, съществуват многобройни писмени доказателства относно неговите потребности, извън обичайните за неговата възраст с оглед заболяването на детето, физическите му нужди, постоянните контролни прегледи при лекуващия лекар, необходимостта от допълнителна диагностика и др.

Майката реализира трудови доходи, за ответника няма доказателства, за реализирани такива, но  същия е в  работоспособна възраст,  и ако има желание би реализирал доход от трудова заетост, предвид, че здравословното му положение позволява това.

При съблюдаване на изискванията на чл. 142 от СК, във връзка с ППВС № 5/1981 г. за комплексна преценка на нуждите на издържаните деца от средства за физическо и духовно развитие и възможностите на задължените лица за плащане на издръжка, съдът счита, че за отглеждането и възпитанието на 8 годишния, Б., който страда от Епилепсия, са необходими 260.00 лева месечно, от които бащата следва да поеме 150 лева, а майката – 110.00 лв., като се отчита и факта, че  майката поема и  грижите по непосредственото отглеждане и възпитание, която издръжка се дължи от 15.04.2016 година.

За  А., която е на 5 години, съдът намира, че ще са необходими  220 лева, месечна издръжка,от която бащата следва да поеме 120 лева,а майката, останалите, заедно с непосредствените грижи по отглеждането и възпитанието на детето.

При този изход на делото, в тежест на ответника са и разноските, направени от ищцата в процеса, касаещи заплатената държавна такса в размер на 50 лева,а адвокатски хонорар в размер на 550 лева.

Водим от горното,  съдът

Р  Е  Ш  И:

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на децата, Б.И.Д., роден на *** година с ЕГН: ********** и А.И.Д., родена на *** година с ЕГН: **********, на майката, П.С.Й. с ЕГН: **********.

ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на децата, Б.И.Д., роден на *** година с ЕГН: ********** и А.И.Д., родена на *** година с ЕГН: **********,***.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти между И.Д.М. с ЕГН: **********, и децата, Б.И.Д., роден на *** година с ЕГН: ********** и А.И.Д., родена на *** година с ЕГН: **********, втората седмица от месеца в събота,  а четвъртата седмица от месеца в неделя, като децата се взимат в 10.00 часа на първия ден от дома на майката от него и бащата следва да ги върне пак там в 17.00 часа на същия ден, и един месец през лятото, който не съвпада с разрешения отпуск на майката.

 

ОСЪЖДА И.Д.М. ***, да заплати на П.С.Й. с ЕГН: ********** ***, като на майка и законна представителка на малолетнете си деца, Б. с ЕГН: и А. с ЕГН: сумата от общо: 3 240 лева,/ три хиляди двеста и четиридесет лева/ за периода от  15.04.2015 година до 15.04.2016 година, представляваща издръжка за минало време, или за детето Б. 150 лева, а за детето А.- 120 лева, като предявеният иск в тази му част, за сумата от 120 лева, до предявената от 130 лева,  се отхвърли, като НЕОСНОВАТЕЛЕН.

ОСЪЖДА И.Д.М. ***, да заплаща  на П.С.Й. с ЕГН: ********** ***, като на майка и законна представителка на малолетнете си деца, Б.И.Д., роден на *** година с ЕГН: ********** по 150 лева месечна издръжка, ведно със законната лихва върху всяка просрочена съобразно падежа и вноска, до настъпване на причини и обстоятелства, при които същата може да бъде изменявяна или прекратявана, а за А.И.Д., родена на *** година с ЕГН: **********, по 120 лева месечна издръжка, ведно със законната лихва върху всяка просрочена съобразно падежа и вноска, до настъпване на причини и обстоятелства, при които същата може да бъде изменявяна или прекратявана, като ОТХВЪРЛЯ предявеният иск в тази му част, над уважения размер от 120 лева до предявения от 130 лева, като  НЕОСНОВАТЕЛЕН.

ОСЪЖДА И.Д.М. ***, да заплати  на П.С.Й. с ЕГН: ********** ***, направените в производството разноски в размер на 600 лева.

ОСЪЖДА И.Д.М. ***, да заплати държавна такса върху определения размер на издръжката, за двете деца, общо в размер на 388.80 лева/ 4% върху 150 лев- 216 лв. и 4% върху 120 лева- 172.80 лв./, по сметка на Районен съд, гр.Лом и 5.00 лв. за служебно издаване на изпълнителен лист, в случай на принудително събиране на сумите.

ОСЪЖДА И.Д.М. ***, да заплати държавна такса върху  сумата от 3240 лев- издръжка за минало време по сметка на Районен съд, гр.Лом в размер на 129.60 лева и 5.00 лв. за служебно издаване на изпълнителен лист, в случай на принудително събиране на сумите.

На основание чл.242 ал.1 предложение първо ГПК ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта му за присъдената издръжка.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред МОС в 14-дневен срок от връчването  му на страните.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ :