Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е                          

 

 

                                                  

 

 

                                          Гр.Лом, 28.04.2017г.

                     

 

                           В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

       Ломски районен съд, четвърти наказателен състав, в открито съдебно заседание на шестнадесети март две хиляди и седемнадесета, година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

       при секретаря Д.Ц., като се запозна с докладваното от съдията Иванова АНД № 609/16г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

        С Наказателно постановление № 774 от 24.11.2016г. на Директора на РДГ гр.Берковица инж.С.М.К. на жалбоподателя С.И.С. с ЕГН ********** ***, на осн. чл.266, ал.1 от Закона за горите са му наложени две административни наказания „Глоби”, всяко едно от тях в размер на по 300лв /триста лева/ за извършени административни нарушения на чл.213, ал.1, т.1 и т.2 от Закона за горите. Със същото НП на осн. чл.273, ал.1 от Закона за горите вещите, предмет на нарушението – 4пр.куб.м. дърва за огрев от дървесен вид благун и цер, както и 1бр. товарен автомобил марка „ГАЗ-51”, с рег.№ М 16 92 АН са отнети в полза на държавата.

       Недоволен от НП е останал жалбоподателят, който го обжалва в законноустановеният 7-дневен срок, чрез проц. представител адв.К.Г. от МАК с молба да бъде отменено изцяло, като  незаконосъобразно.

        В с.з. жалбоподателят не се явява лично, вместо него се явява адв.К.Г. от МАК, която поддържа жалбата и моли съда да отмени издаденото НП, като неправилно и незаконосъобразно.

       Въззиваемият не се явява, не изпраща процесуален представител, не взема становище за неоснователност жалбата.

       Доказателствата по делото са писмени и гласни.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

        С Наказателно постановление №  774 от 24.11.2016г. на Директора на РДГ гр.Берковица инж.С. К. на жалбоподателят С.И.С. от гр.Берковица, на осн. чл.266, ал.1 от Закона за горите са му наложени две административни наказания „Глоби”, всяко едно от тях в размер на по 300лв /триста лева/ за извършени административни нарушения на чл.213, ал.1, т.1 и т.2 от Закона за горите. Със същото НП на осн. чл.273, ал.1 от Закона за горите вещите, предмет на нарушението – 4пр.куб.м. дърва за огрев от дървесен вид благун и цер, както и 1бр. товарен автомобил марка „ГАЗ-51”, с рег.№ М 16 92 АН са отнети в полза на държавата, за това, че транспортира 4 пр.куб.м. дърва за огрев от дървесен вид благун и цер, с товарен автомобил, марка „ГАЗ-51” с ДК № М 16 92 АН, като дървата са немаркирани с Контролна горска марка /КГМ/ или общинска марка /ОМ/ и са без превозен билет. Нарушението е извършено и открито на 28.09.2016г. на черен път в землището на с.Смирненски, общ.Брусарци, обл.Монтана, при извършена проверка по време на дежурство.

        В с.з. процесуалният представител на жалбоподателят моли съда да постанови съдебно решение с което да отмени изцяло издаденото НП, като неправилно и незаконосъобразно, тъй като е съставено на база на КП, който не съдържа установените в АУАН административни нарушения.

        В с.з. въззиваемият не изпраща процесуален представител.

        Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице имащо правен интерес и в предвиденият от закона 7-дневен срок.

        Разгледана по същество е частично основателна.

         На 28.09.2016г. свидетелите В.А. и Й.П., двамата служители на ДГС гр.Лом се намирали на територията на с.Смирненски, обл.Монтана, когато получили сигнал, че наблизо се режат дърва. Двамата свидетели били заведени до мястото от жител на селото. Спрели служебният автомобил на главния път и тръгнали пеша в гористата местност в посока от която се чувал шума от рязането на дърва. По черният път св.П. бил пресрещнат от товарен автомобил, който бил управляван от жалбоподателят С., който св.П. познавал. След като го спрял служителят на ДГС гр.Лом го попитал има ли други хора в гората и той му отговорил, че няма. При проверката било установено, че товарният автомобил е натоварен с 4пр.куб.м. дърва за огрев от дървесен вид благун и цер, които не са маркирани и не са придружени с превозен билет. Горските служители разпоредили на водача на МПС-то да  закара дървата в местността „Разсадника”, като му обяснили, че същите ще бъдат задържани заедно с автомобила.

        Междувременно св.П. потърсил съдействие от ПУ гр.Брусарци, което било указано от св.П.П.. В негово присъствие на жалбоподателят му било разпоредено отново да откара дървата до местността „Разсадника” в с.Симрненски, обл.Монтана. Жалбоподателят отказал да изпълни разпореждането и разтоварил на мястото на което бил спрян за проверка натоварените в автомобила дърва след което си тръгнал. Тъй като било вече привечер и дървата предмет на нарушението следвало да бъдат прибрани на съхранение, св.Й.П. съставил Констативен протокол № 104728 от 28.09.2016г. в който описал, че при проверка на автомобил „ГАЗ-51”, с рег.№ М 16 92 АН същият бил натоварен с 4 пр.куб.м. от вида „благун” и „цер” немаркирана дървесина, без да е придружена от превозен билет. Разпоредено е да се закарат на съхранение в „Разсадника” в с.Крива бара, обл.Монтана  където е оставена на съхранение срещу Разписка.

       На 29.09.2016г. св.Й.П. в присъствието на св.В.А. съставил Констативен протокол № 104729, в който описал констатираните предната вечер нарушения, а впоследствие св.В.А. съставил и АУАН № 774/29.09.2016г. за извършените от жалбоподателя нарушения на чл.213, ал.1, т.1 и 2 от ЗГ, а именно, че на 28.09.2016г. транспортира 4 пр.куб.м. дърва за огрев  от дървесен вид благун и цер, с товарен автомобил, марка „ГАЗ-51” с ДК № М 16 92 АН, като дървата са немаркирани с Контролна горска марка /КГМ/ или общинска марка /ОМ/ и са без превозен билет.                                                           

       Впоследствие АНО издал атакуваното НП № 774 от 24.11.2016г. с което на осн. чл.266, ал.1 от Закона за горите на жалбоподателят са му наложени две административни наказания „Глоби”, всяко едно от тях в размер на по 300лв /триста лева/ за извършени административни нарушения на чл.213, ал.1, т.1 и т.2 от Закона за горите. Със същото НП на осн. чл.273, ал.1 от Закона за горите вещите, предмет на нарушението – 4пр.куб.м. дърва за огрев от дървесен вид благун и цер, както и 1бр. товарен автомобил марка „ГАЗ-51”, с рег.№ М 16 92 АН са отнети в полза на държавата.

        Горното се установява от фактическа страна от събраните по делото писмени доказателства, от показанията на разпитаните в с.з. свидетели Й.П., В.А., П.П., които съдът кредитира, като обективни, последователни и взаимносвързани, както помежду си, така и със събраните по делото писмени доказателства.

 

        В случая административнонаказателната отговорност на ответника на жалбоподателят е ангажирана на основание чл.266, ал.1 от Закона за горите, която разпоредба предвижда че се наказва с глоба от 50 до 3 000 лв. физическо лице, което в нарушение на този закон и на подзаконовите актове по прилагането му сече, извозва, товари, транспортира, разтоварва, придобива, съхранява, преработва или се разпорежда с дървесина и недървесни горски продукти. Вмененото на санкционираното лице административно нарушение от правна страна се основава на нарушаване на регламентираната в чл. 213, ал.1, т.1 и т.2 от ЗГ забрана, съгласно която норма се забраняват покупко-продажбата и други разпоредителни сделки, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на дървесина, немаркирана с контролна горска марка, съответно с производствена марка, както и  непридружена с превозен билет.

        От събраните по делото писмени и гласи доказателства безспорно се установява, че жалбоподателят е извършил нарушенията, за които е ангажирана неговата административно-наказателна отговорност. При определяне размера на всяко едно от наложените наказания съдът намира, че АНО не е изложил мотиви, от които да е видно по какви съображения е определил двете наказания в размер на по триста лева. Съгласно чл. 27, ал. 2 от ЗАНН при определяне на наказанието се вземат предвид тежестта на нарушението, подбудите за неговото извършване и другите смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства, както и имотното състояние на нарушителя. В хода на съдебното следствие не са събрани доказателства, които да мотивират по-висок размер на административното наказание от минимално предвиденото, доколкото се касае за транспортиране на 4 пр.куб.м. дървесен материал, поради което, съдът намира, че така наложените наказания се явяват завишени, и като размер следва да бъдат намалени от 300лв /триста лева/ на 100лв /сто лева/.

       В нормата на 273, ал.1 от ЗГ законодателят е предвидил да бъдат отнети в полза на държавата вещите, предмет и послужили за извършване на престъплението /нарушението/, освен ако те са използвани против волята на техният собственик.

      Отнемането на вещите и средствата послужили за извършване на нарушението или предмет на нарушението, в полза на държавата представлява своеобразна санкция, която се налага наред с административно наказателната отговорност по ЗГ. В този смисъл в тежест на административнонаказващият орган е преди да приложи тази правна норма да докаже, че са налице предпоставките за отнемане в полза на държавата, като ангажира необходимите и относими доказателства, както досежно собствеността на лекият автомобил послужил за извършване на нарушението, така и досежно съответствието между стойността му и характера и тежестта на нарушението.

        Съдът намира, че административнонаказващия орган, при определяне, на основание чл. 273, ал.1 от ЗГ на тази разпоредба, не се е съобразил с императивната разпоредба на чл.20, ал.4 от ЗАНН. Безспорно разпоредбата на чл. 273, ал.1 от ЗГ предвижда, че вещите послужили за извършване на нарушението се отнемат в полза на Държавата независимо чия собственост са. Но в същото време чл. 20, ал.4 от ЗАНН задължава да се извърши преценка между стойността на отнеманите вещи и характера и тежестта на административното нарушение и ако тази стойност не съответства въвежда забрана за отнемане.

        Видно от приложеното Удостоверение № 151 от 15.03.2017г. за застрахователна стойност на МПС, издадено от ЗАД „АРмеец” АД стойността на товарен автомобил марка „ГАЗ-51”, с рег.№ М 16 92 АН е в размер на 800лв и е много по-висока от стойността на описаните в НП 4пр.куб.м. дърва за огрев.

      Водим от горното съдът намира, че така издаденото НП се явява  неправилно и незаконосъобразно, в частта в която е отнето в полза на държавата МПС-то използвано при извършване на административното нарушение,  и като такова следва да бъде отменено частично.

      Водим от горното и на осн. чл.63 от ЗАНН, съдът 

 

 

 

                                          Р  Е  Ш  И  :

 

 

 

        ИЗМЕНЯВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ №  774 от 24.11.2016г. на Директора на РДГ гр.Берковица инж.С.М.К. на жалбоподателя С.И.С. с ЕГН ********** ***, на осн. чл.266, ал.1 от Закона за горите са му наложени две административни наказания „Глоби”, всяко едно от тях в размер на по 300лв /триста лева/ за извършени административни нарушения на чл.213, ал.1, т.1 и т.2 от Закона за горите, като НАМАЛЯВА размера на всяко едно от наложените административни наказания „Глоби” ОТ 300лв /ТРИСТА ЛЕВА/ НА 100лв /СТО ЛЕВА/.

 

        ОТМЕНЯВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ №  774 от 24.11.2016г. на Директора на РДГ гр.Берковица инж.С.М.К. В ЧАСТТА МУ, в която на осн. чл.273, ал.1 от Закона за горите Е ОТНЕТ в полза на държавата 1бр. товарен автомобил марка „ГАЗ-51”, с рег.№ М 16 92 АН, КАТО НЕПРАВИЛНО И НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

         ПОТВЪРЖДАВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ №  774 от 24.11.2016г. на Директора на РДГ гр.Берковица инж.С.М.К. В ОСТАНАЛАТА МУ ЧАСТ, в която са осн. чл.273, ал.1 от Закона за горите вещите, предмет на нарушението – 4пр.куб.м. дърва за огрев от дървесен вид благун и цер, са отнети в полза на държавата, КАТО ПРАВИЛНО и ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

 

       След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на Директора на ДГС гр.Берковица за сведение и изпълнение.                               

 

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ :