Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                               

                                ГР. Лом,14.03.2017 г.

                             В ИМЕТО НА НАРОДА

ЛОМСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, трети наказателен състав в открито заседание на четиринадесети март две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАТЯ ЦВЕТАНОВА

при секретаря: Л.П., като разгледа докладваното от съдията НАХД № 38 по описа за 2017 година и за да се произнесе, съобрази:

  

Производството по делото е образувано по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

 

Образувано е по жалба, срещу наказателно постановление № 1114 от 09.01.2017 г. на Директора на РДГ гр. Берковица, упълномощен на основание чл. 275 ал. 1 т. 2 от ЗГ със заповед № 49 199 РД -2011 г. на Министъра на земеделието и горите с което на Е.П.Б. с ЕГН ********** ***  за нарушение разпоредбата на  чл.   чл. 213 ал. 1 т. 1 от Закона за Горите е наложена глоба в размер на 150.00 /сто и петдесет/ лв. и на основание чл. 266, ал. 1 във вр. с чл. 213 ал. 1 т. 2 от Закона за Горите , като на основание чл. 273 ал. 1 от ЗГ е  постановено  отнемане  на 0.300 пр.куб.м. дърва за огрев от дървесен вид дъб, на 1 бр. лек автомобил м.”Фолксваген  Поло”  с рег.№ С 3056 КМ и на 1 бр. бензиномоторен трион „ Raider” с № 4506010346, като  сумите от продажба на посочените вещи се преведе  по с/ка на Изъпълнителна агенция по горите.

 Жалбоподателят Е.П.Б.,   моли да се отмени НП като незаконосъобразно без да сочи съображения. 

 Ответникът по жалбата - въззиваем редовно призован не се явява и не взема становище по жалбата.  

 Жалбата е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е допустима, а разгледана по същество се явява частично основателна.

      С атакуваното Наказателно постановление жалбоподателят е наказан на  основание чл. 266, ал. 1   от Закона за Горите /ЗГ/  , затова че транспортира 0.300 пр. м дърва за огрев от дървесен вид дъб. Нарушението е извършено на 28.11.2016 г. в гр. Брусарци на ЖП – прелез за с. Медковец, без документ доказващ техния законен произход- превозен билет.   С това си деяние е нарушил чл. 213 ал. 1 т. 1 и т. 2 от ЗГ.

 След преценка на събраните по делото писмени и гласни доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност,   показанията на Б.И.С. - актосъставител и св. Т.Я. служител в горското и от писмените доказателства, съдът намира за установено, че наказания е осъществил състава на административното нарушение, посочено в чл. 213 ал. 1 т. 2 от ЗГ и това е доказано по безспорен и категоричен начин.

 Чл. 213 ал. 1 т. 2 от ЗГ обявява за административно нарушение покупко-продажбата и други разпоредителни сделки, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработката на дървесина. Видно от самото наказателно постановление, същото е издадено срещу жалбоподателя за същото това нарушение, че транспортира 300.00 пр. м дърва за огрев от дървесен вид  дъб без документ доказващ техния законен произход - превозен билет. В акта и в наказателното постановление е посочено конкретното действие на нарушителя и обстоятелствата, при което същото е извършено в съответствие с изискванията на закона и с оглед установената съдебна практика.

Съдът констатира, че при реализиране на административнонаказателната отговорност не са налице нарушения на процесуалните правила, които водят до опорочаване на производството по налагане на административно наказание. АУАН и НП са издадени от компетентните длъжностни лица и съдържат формалните реквизити предвидени в нормите на чл. 42 и чл. 57 от ЗАНН.

В конкретния случай е налице съответствие между фактическата обстановка, констатирана от контролните органи и правната квалификация, дадена от административнонаказващия орган. Направените изводи са правилни.

 По преценка на решаващият съд не са налице основания да се приеме, че извършеното нарушение от жалбоподателя се явява явно маловажен случай и да следва да е приложима нормата на чл. 28 от ЗАНН, тъй като извършеното деяние не се явява малозначително.

За това извършено нарушение закона предвижда наказание глоба от 50 до 300 лв. Наказващият орган е съобразил разпоредбите на чл. 27 от ЗАНН и е определил   предвидено в закона наказание глоба в размер на 150 лв.

С атакуваното НП жалбоподателят е наказан на основание  

 Чл. 213 ал. 1 т. 1 от ЗГ,която норма   обявява за административно нарушение покупко-продажбата и други разпоредителни сделки, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработката на дървесина, не маркирана с контролна горка марка, съответно с производствена марка.

 Съгласно разпоредбата на чл. 273. (1) Вещите, послужили за извършване на нарушение, както и вещите - предмет на нарушението, се отнемат в полза на държавата независимо от това чия собственост са, освен ако се установи, че са използвани независимо или против волята на собственика им.

АНО преди да постанови следва на осн. чл.53,ал.4 от ЗАНН е следвало да прецени доказателствата  и след това  да постанови отнема в полза на държавата на    1 бр. лек автомобил м.”Фолксваген  Поло”  с рег.№ С 3056 КМ, т.е.  следвало е  да уточни чия собственост е и знаел ли е собственика на МПС –то, че с неговия автомобил се транспортират дърва за огрев без превозен билет.

От представеното копие от свидетелство за регистрация на МПС се установява,че автомобила е собственост на  лицето М. И. А. с ЕГН ********** от гр…... Няма ангажирани доказателства в тази насока поради което в тази част НП следва да бъде отменено.

Мотивиран от изложеното съдът

 

Р Е Ш И:

 

 ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 1114 от 09.01.2017 г. на директора на РДГ гр. Берковица, упълномощен на основание чл. 275 ал. 1 т. 2 от ЗГ със заповед № 49 199 РД -2011 г. на Министъра на земеделието и горите в частта, с която на  Е.П.Б. с ЕГН ********** ***   на осн.  чл. 213 ал. 1 т. 2 от Закона за Горите за нарушение по  чл. 266, ал. 1  ЗГ е наложена глоба в размер на 150.00 / сто и петдесет/ лв., като законосъобразно.

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 1114 от 09.01.2017 г. на директора на РДГ гр. Берковица, упълномощен на основание чл. 275 ал. 1 т. 2 от ЗГ със заповед № 49 199 РД -2011 г. на Министъра на земеделието и горите в частта, с която на  Е.П.Б. с ЕГН ********** ***  е отнето в полза на държавата  на осн. чл.273,ал.1 от ЗГ - 1 бр. бензиномоторен трион „ Raider” с № 4506010346, като  сумите от продажба на посочената вещ се преведе   в приход на  на Изъпълнителна агенция по горите по с/ка  IBAN – ***- при банка ОББ гр. Берковица.

 

   ОТМЕНЯВА   наказателно постановление № 1114 от 09.01.2017 г. на директора на РДГ гр. Берковица, упълномощен на основание чл. 275 ал. 1 т. 2 от ЗГ със заповед № 49 199 РД -2011 г. на Министъра на земеделието и горите в частта, с която на  Е.П.Б. с ЕГН ********** ***, на основание чл. 273 ал. 1 от ЗГ е постановено  отнема в полза на държавата на 1 бр. лек автомобил м.”Фолксваген  Поло”  с рег.№ С 3056 КМ,  собственост на  лицето М. И. А. с ЕГН ********** от гр. С..  като незаконосъобразно.

 РЕШЕНИЕТО може да се обжалва по реда на АПК пред Административен съд Монтана в 14 - дневен срок от съобщението на страните.

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: