О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр. Лом, 13.06.2017 год.

 

        Районен съд гр.Лом, VІІ - ми съдебен състав, в закрито заседание на тринадесети юни, две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                                                                                   Председател: Соня Камарашка

 

        като разгледа докладваното от съдията Гр. дело № 721 по описа за 2017година и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

Производството е по чл.129, ал.4 във вр. с ал.3 от ГПК

 

Предявена е искова молба от А.И.И. с ЕГН ********** *** със съгласието на майката Г.А.Д. *** срещу Н. И. М. с ЕГН ********** ***, за предоставяне на упражняването на родителските права по отношение на детето – Б.Н.И.с ЕГН **********, за определяне на местоживеенето на детето при режим на лични отношения с другия родител - с правно основание чл.127, ал.2 от СК и чл.143 от СК, за заплащане на издръжка.

Съобразно разпоредбата на чл.131 от ГПК, на ответника - Н. И. М. с ЕГН ********** *** е изпратено съобщение, ведно с копие на исковата молба и доказателствата на посоченият в нея адрес.

Съобщението до ответника Н. И. М. *** е върнато в цялост със забележка, че лицето е в чужбина. Съдът служебно, при условията на Наредба № 14/18.11.2009 год. за реда и начина за предоставяне достъп на органите на съдебната власт до Национална база данни „Население” е изискал справка за постоянният и настоящ адрес на ответника и е разпоредил размяната на книжа да се извърши на установеният постоянен адрес ***, като и на този адрес съобщението е върнато в цялост със забележка, че лицето е в чужбина. Залепено е уведомление по чл. 47 от ГПК, но в указания срок никой не се е явил да получи книжата, след което на 25.05.2017г. съобщението е върнато в деловодството на съда.

На двата адреса на ответника  Н. И. М. *** /посочените в исковата молба и установеният в Национална база данни „Население”/, след извършена процедура по чл. 47 от ГПК, книжата не са получени в срок.

Поради това, с Определение от 29.05.2017г., на основание чл.47 ал.6 ГПК съдът е допуснал правна помощ на ответника за назначаване на особен процесуален представител по делото, като е определил депозит за особения представител в размер на 300.00 лв. /съобразно определеният в чл.7, ал.1, т.4 от Наредба № 1/09.07.2004 г. за минимален размер на адвокатските възнаграждения за представителство по този вид дела/, като е указал едноседмичен срок от съобщението за внасянето на депозита.

Съобщението е получено от ищцата чрез законния представител на 30.05.2017г. и в указания едноседмичен срок – до 06.06.2017год. и до настоящият момент, не е внесен депозита.

Поради това настоящия съдебен състав намира, че е налице процесуална пречка за движението на делото, която е от категорията на тези, подлежащи на отстраняване от ищеца по делото.

Съгласно чл.47, ал.1 от ГПК когато ответникът не може да бъде намерен на посочения по делото адрес и не се намери лице, което е съгласно да получи съобщението, връчителят залепва уведомление. В ал.3 на чл.47 от ГПК е предвидено, че когато ответникът не се яви да получи книжата, съдът указва на ищеца да представи справка за неговата адресна регистрация. Според ал.5 съобщението се смята за връчено с изтичането на срока за получаването му от канцеларията на съда. В чл.47, ал.6 от ГПК законодателят е предвидил, че когато установи редовността на връчването, съдът разпорежда съобщението да се приложи към делото и назначава особен представител на разноски на ищеца.

След като определената сума за възнаграждение за особен представител, назначен на осн. чл.47, ал.6 от ГПК (съставляваща разноски по реда на закона), не е била внесена от ищеца, то е налице нередовност на исковата молба по смисъла чл.128, т. 2, предл. 2-ро ГПК, която не е била отстранена в определения от съда срок, поради което и производството по делото следва да бъде прекратено на основание чл.129, ал.4 вр. ал.3 от ГПК.

Внасянето на възнаграждението за особен представител на ответника е по същество предпоставка за движение на делото. Назначаването на особен представител на ответника е процесуално действие, което следва да се извърши по силата на закона, при наличието на предпоставките за това в този см. е и т.6 от ТР №6/2012год. на ОСГТК на ВКС

Последица от невнасяне на дължимите разноски, при надлежно съобщаване за отстраняване на нередовностите, е прекратяването на производството по делото и връщане на исковата молба. Нередовността на исковата молба произтича от неспазването на изискването по чл.128 т.2 от ГПК за внасянето на дължими за образуването и движението на делото разноски във вр. с чл. 47 ал.6 от ГПК, поради което следва да се приложи разпоредбата на чл.129, ал.4 във вр.с ал.3 от ГПК.

          Мотивиран от горното, Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

 

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.129, ал.4 във вр. ал.3 във вр. с чл.128 т.2, предл. 2-ро от ГПК съдебното производство по Гражданско дело № 721/2017г. по описа на РС гр.Лом, поради невнасяне от ищеца в определения от съда едноседмичен срок на дължимите разноски по делото – депозит в размер на 300.00лева представляващ възнаграждение на определения особен представител.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд гр.Монтана в едноседмичен срок от съобщението.

 

 

 

Председател: