РЕШЕНИЕ

Гр. Лом,15.05. 2017 г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

Ломският районен  съд, в публично съдебно заседание на     двадесет и седми  април , две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: КАТЯ ЦВЕТАНОВА

 

при секретаря Л. П. , като разгледа докладваното от съдията Цветанова гр.дело № 1832 по описа за 2016 г.,за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Предявен е иск с правно основание чл. 45 ЗЗД,  – за присъждане обезщетение за причинени неимуществени вреди.

 

 Ищата  М.В.Р. с ЕГН **********, като майка и законен представител на  С. Ц. Р., роден на *** г.е предявила иск срещу Б.И.Б. ***, в който твърди, че със споразумение  по НОХ д.№ 638/2014 г. по описа на ЛРС, ответника е признат за виновен за това,че на 18.02.2014 г. със самоделно изработено оръжие произвел изстрел и причинил лека телесна повреда на детето С. Ц. Р. изразяваща се в разстройство на здравето , временно и не опасно за живота.Вследствие на което детето е претърпяло болки и страдания. Направена му е хирургическа операция в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев”гр. Монтана, където останал на лечение една седмица. Оздравителния период продължил повече от три седмици. Детето е изпаднало в шок, отказвало да излиза от дома си, будело се нощем сънувайки кошмари и отказвало да ходи на училище. Посещавало психолог.

           С това си деяние, ответникът  причинил на детето С.  неимуществени вреди. 

 Общият размер на причинените им неимуществени вреди е 6 000.00 лв. С оглед обстоятелството, че деянието, с което им е причинена вредата е извършена на 18.02.2014 г., то от този момент върху посочените суми се следва и законна лихва.

 Моли, съда да постанови решение, с което бъде осъден ответника за им заплати обезщетение за причинените им неимуществени вреди с общ размер на 6 000 лв., заедно със законната лихва от  18.02.2014 година   до окончателното изплащане на обезщетението, както и да им се присъдят направените по водене на делото разноски.

 Ответникът, в отговора по чл.131 ГПК  , взема становище по иска

 Оспорва ги като неоснователен и  моли съда да постанови решение, с което ги отхвърли изцяло, или  да присъди сума по справедливост.

               Доказателствата по делото са писмени и гласни.

             Изискано е и приложено НОХД № 638/2014 г.  по описа на Районен  съд Лом.

            Съдът, след като прецени доводите на страните, доказателствата по делото и на основание чл. 235 ГПК приема за установени следните обстоятелства:

          Не се спори,че на 18.02.2014 г. в гр. Лом, около 18.00 ч.ответника бил в дома си в гр. Лом и чул шум от счупени стъкла  при което взел самоделно оръжие  и произвел изстрели.

При разследването се установило, че е прострелян малолетния С. ***.  След което детето е  транспортирано  в  ХО на МБАЛ,гр. Монтана,където е извършена оперативна интервенция. От тялото на детето е извадено оловно парче. Касае се за лека телесна повреда.

          За така извършеното деяние е образувано ДП № 109/2014 г., което е приключило със споразумение по НОХ д.№ 638/14 г. и  ответника е наложено наказание от 9 месеца лишаване от свобода, изтърпяването е  отложено за срок от 3 години.

           Основно задължение на всеки, е да не вреди другиму. То произтича непосредствено от закона, съгласно разпоредбата на чл. 45 от ЗЗД. При неговото неизпълнение, за увреждащия възниква задължението да поправи вредите, които виновно е причинил другиму. При това трябва да докаже, че неизпълнението не се дължи на причина, която може да му се вмени във вина т. е. да обори установената в негова тежест презумпция за вина /чл. 45, ал. 2 от ЗЗД/. Това предпоставя принципа, че субекти на тази отговорност могат да бъдат единствено физически лица. Елементи от фактическия състав на основанието по чл. 45 от ЗЗД, наред с вината, са още противоправно и виновно поведение на дееца, настъпилата вреда, и причинната връзка между тях, която следва да бъде доказана във всеки конкретен случай. Подлежат на обезщетяване всички вреди, които са пряка и непосредствена последица от увреждането, съгласно чл. 51, ал. 1, изречение 1 от ЗЗД. Те могат да са имуществени или неимуществени. В случаите на увреждания пострадалият понася болки и страдания, които пораждат за него претенцията за обезвреда на неимуществени вреди.

При така установеното наличие на противоправно поведение и настъпил от него вредоносен резултат за пострадалото дете С.  М.,   следва да се определи обезщетение, чийто размер е свързан с критерия за справедливост, дефинитивно определен в чл. 52 ЗЗД, спрямо който настъпилата вреда се съизмерява. Справедливостта се извежда от преценката на конкретни обстоятелства, които носят обективни характеристики - характер и степен на увреждането, начин и обстоятелства, при които е получено, вредоносни последици, тяхната продължителност и степен на интензитет, възраст на увредения, неговото обществено и социално положение, обусловени от съществуващата икономическа конюнктура в страната (Решение № 407 от 26.05.2010 г. на ВКС по гр. д. № 1273/2009 г., III г.о., ГК, постановено в производство по чл. 290 от ГПК). В тази връзка съдът отчете степента на уврежданията – лека телесна повреда във формата на разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и чл. 129 НК, наличието на психична травма след деянието,  няма спор, че едно малолетно простреляно дете не би било  психически и физически травмирано. Още повече, че майката на детето,  не внесе депозит за вещи лица  за изготвяне на съдебно медицинска и съдебно психиатрична експертизи.

    Като взе предвид съвкупността от посочените обстоятелства, обусловени от съществуващата икономическа конюнктура в страната, съдът намери, че справедливо обезщетяване на претърпените от С. неимуществени вреди възлизат на сума в размер от 2000 лв.,   Поради това искът е основателен в размер на 2000 лв., ведно със законната лихва от датата на увреждането 18.02.2014 г. до окончателното погасяване на задължението съгласно чл. 84, ал. 3 ЗЗД вр. чл. 86, ал. 1 ЗЗД, а в останалата част до 6 000 лв. следва да бъде отхвърлен като неоснователен.

Правото да се присъдят направените по делото разноски в исковия процес за такси, адвокатски хонорар, възнаграждение за вещи лице и свидетели и др. се регламентира с разпоредбата на 81 от ГПК във вр. с чл. 78 от ГПК и безспорно съставлява имуществено субективно право на страната в процеса, което следва да бъде удовлетворено с оглед на крайния правен резултат по делото.

       

 

 

 

 

 

 

 

По изложените съображения ответника  следва да бъде осъден да заплати на ищеца   направените по делото разноски в размер на 700 лв. адвокатско възнаграждение, като в останалата част отхвърли като неоснователно.

Водим от изложените съображения  съдът

                                                                       

Р  Е  Ш  И  :

 

ОСЪЖДА  Б.И. *** с ЕГН ********** да заплати на  М.В.Р. с ЕГН **********, като майка и законен представител на  С. Ц. Р., роден на *** г. с ЕГН ********** ***, сумата 2000 / две хиляди лева/ представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди, изразяващи се в болки и страдания от извършеното деяние на 18.02.2014 г. за което е осъден по НОХ д.№ 638/2014 г. по описа на ЛРС, ведно със законната лихва начиная от датата на увреждането до окончателното изплащане, като отхвърля в останалата част до  предявения размер 6 000 лв. като неоснователен , както и направените по делото разноски за адвокатско възнаграждение в размер на  700.00 лв. като в останалата част до 1000 лв. отхвърля като неоснователно   и сумата от 5 .00 лв. за изпълнителен лист.

ОСЪЖДА  Б.И. *** с ЕГН ********** да заплати на  по с/ка на ЛРС сумата от 50.00 лв. разноски за държавна такса и 5.00 лв. за изпълнителен лист.

Решението може да се обжалва пред МОС в двуседмичен срок от съобщението на страните,че е изготвено.

На страните да се изпрати  препис  от решението.

 

 

Районен съдия: