Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е             

                                       

           

                                                            

 

 

                                              гр. Лом, 28.06.2017г.

 

 

                          В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

         Ломският районен съд, в публичното съдебно заседание на четиринадесети юни две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОРИСЛАВА СЛАВЧЕВА

 

 

        при секретаря Даниела Ценкова, като разгледа докладваното от съдията Славчева гражданско дело № 1053 по описа за 2017г., за да се произнесе, взе предвид следното:        

 

         Производство по чл. 330 и сл. ГПК.

         Молба по чл.50 СК.

         Молителите Х.Ц.К. с ЕГН ********** *** и  М.П.К. с ЕГН ********** ***, са съпрузи, сключили граждански брак на 01.04.1982г. с Акт № 1 на ОбНС с.Капитановци, обл.Видин. Желаят да прекратят брака си по взаимно съгласие, като са постигнали споразумение отностно личните си и имуществени отношения.

         От събраните по делото доказателства се установява, че молителите са сключили граждански брак на 01.04.1982г. с Акт № 1 на ОбНС с.Капитановци, обл.Видин, като от брака си нямат ненавършили пълнолетие деца.

        В съдебно заседание молителите не се явяват лично, като се представляват от адв.В.И. от МАК упълномощена от М.П.К.  и Х.Ц.К. с Нотавиално заверено пълномощно с рег. № 3022 от 18.05.2017г. на пом.нотариус Ясен Йорданов при Нотариус Детелина Младенова, нотариус в район РС гр.Лом с рег.№ 393 на Нотариалната камара.Съобразно дадените и указания от доверителите му адв.В.И. от МАК поддържа от името на доверителите си молбата им за развод по взаимно съгласие.

         Представя споразумение, което урежда основните групи въпроси,  посочени изчерпателно в чл.51 СК,  което съдът е  приел и одобрил в с.з. на 14.06.2017година. С определение от съдебно заседание,  съдът е одобрил представеното споразумение,  по силата на което съпрузите уреждат своите лични и имуществени отношения, както и издръжката между съпрузите,  и фамилното име.

        Процесуалният представител на молителите поддържа споразумението, като от тяхно име, съобразно даденото му пълномощни заявява сериозното им и непоколебимо съгласие бракът им да бъде прекратен. Моли да бъде утвърдено представеното споразумение.

        От брака си страните нямат ненавършили пълнолетие деца.

        Нямат претенции за издръжка един към друг.

        След прекратяване на брака жената ще продължи да носи сегашното си фамилно име–К., с което е известна в обществото.

        Семейното жилище е продадено по време на брака и по настоящем страните живеят в различни населени места.

        Съдът, като взе предвид становището на молителите, изразено чрез процесуалният им представител адв.В.И. от МАК, сериозното и непоколебимо съгласие бракът им да бъде прекратен, споразумението което урежда всички въпроси в съответствие разпоредбата на чл.51, ал.1 от СК, намира искането за основателно. Бракът между молителите следва да бъде прекратен, а споразумението–утвърдено, като непротиворечащо на закона, като съдът намира за необходимо да посочи следното:

       Предвид материалното и имотно състояние на страните и на основание т.3 "б" от Тарифа към Закона за държавните такси, за таксите, събирани от съдилищата и от МП и съобразно характера на производството окончателната държавна такса следва да бъде  в размер на 40 лв., като същата следва да бъде заплатена от страните по равно, а именно всеки един от тях по 20лв

         Водим от горното, съдът

 

 

                                       Р   Е   Ш   И:

 

 

          ПРЕКРАТЯВА С РАЗВОД ГРАЖДАНСКИЯ БРАК, сключен на 01.04.1982г. с Акт № 1 на ОбНС с.Капитановци, обл.Видин между Х.Ц.К. с ЕГН ********** *** и  М.П.К. с ЕГН ********** ***, по ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ, поради сериозно и непоколебимо съгласие.

 

        УТВЪРЖДАВА постигнатото между молителите споразумение, подписано от тях, а именно:

 

          1./ От брака си страните нямат родени деца.

          2./ Страните нямат неуредени имуществени отношения, тъй като всеки един от тях е получил личните си вещи и не претендират издръжка един спрямо друг.

          3./ След прекратяване на брака съпругата ще продължи да носи брачното си фамилно име – К., с което име е известна в обществото и съпругът е съгласен с това.

          4./ По време на брака си съпрузите са обитавали съвместно жилище, тяхна собственост, което е продадено и към настоящия момент всеки един от тях живее в различно населено място.

 

 

          ОСЪЖДА Х.Ц.К. с ЕГН ********** *** да заплати по сметка на ЛРС сумата от 20лв /двадесет лева/ - окончателна държавна такса за воденият брачен процес, както и 5лв в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

        

          ОСЪЖДА М.П.К. с ЕГН ********** *** да заплати по сметка на ЛРС сумата в размер на 20лв /двадесет лева/ - окончателна държавна такса за воденият брачен процес, както и 5лв в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

         РЕШЕНИЕТО Е ОКОНЧАТЕЛНО И НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ.

           

 

                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ :