Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

гр. Лом, 27.04.2017 г.

 

В   ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Районен съд гр.Лом, VІ съдебен състав в публичното съдебно заседание на 25 април, две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:Боряна Александрова

 

при секретаря В.М., като разгледа докладваното от съдията  Александрова гр.д. №1034/ 2016 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Искове с правно основане: чл.45 от ЗЗД и чл.288а, ал.3 във вр. с чл.288, т.12 от КЗ /отм./, сега чл.559, ал.3 във вр. с чл.558, ал.7 от КЗ и чл.86 от ЗЗД.

            Предявен е регресен иск от «Гаранционен фонд» гр.София, ул.»Граф Игнатиев»№2, тел./факс 9806672 представляван заедно от изпълнителните Директори Б.М. и С.С. със съдебен адрес ***, офис 9, адвокат Е.Г. против Г.Л.Н. с ЕГН ********** ***, за заплащане на обща сумата от 11316,28лева, по щета №120120/27.06.2011год. и по щета № 220010/11г.,  обезщетение, ведно със законната лихва от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащане.

            Твърди се, че Гаранционен фонд на основание чл.288а, ал.1, т.1 от Кодекса за застраховането отменен, сега чл.559, ал.1, т.1 от Кодекса за застраховането и Споразумение между Компенсационните органи и Гаранционните фондове от 29.04.2002год. на основание чл.6 от Четвърта Моторна Директива 2000/26/ЕЕС е възстановило изплатеното от НББАЗ на Националното бюро на Република |Италия по щета №120120/27.06.2011год. обезщетение за имуществени вреди в размер на 2595,39лева и по щета № 220010/27.06.2011г. -8720,89 лв., за увредения при ПТП, настъпило на 24.05.2010год. кръстовището на ул.”Карпиентана Суд” и ул.”Торита”, Областен път № 609, Карпинетана,община Сени, Република Италия- л.а. „Опел Астра” с рег.№***, собственост на Г.В.В., управляван от А.В..

Твърди се, че виновен за катастрофата е ответникът Г.Л.Н., който управлявайки собствения си лек автомобил марка «Фиат Уно» с ДК № ***, при движение на улКарпиентана Суд, Областен път № 609, Карпинетана, общ.Сени, с посока на движение Колеферо-Гавиняно, на кръстовещето  с ул.»Торита», извършва маневра «ляв завой», като не пропуска насрещно движещия се по пътя с предимство участник -2 – л.а.»Опел Астра», с рег.№ ***, удря го, като причинява процесното ПТП. В нарушение на чл.260 от КЗ /отм./, сега чл.490 от КЗ ответникът управлява увреждащия автомобил без действаща задължителна застраховка „Гражданска отговорност” към датата на ПТП –то.

Твърди се, че ответникът е бил поканен да възстанови платеното от Гаранционния фонд, но до подаване на исковата молба не е погасил задължението си.

Иска се: да бъде осъден ответника да заплати на ищеца сумата от 11 316,28лева , представляваща възстановеното от Гаранционен фонд по щети №№ 120120 и 220010/27.06.2011год. обезщетение ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на исковата молба  - 04.07.2016год. до окончателното изплащане на сумата.

Претендират се и направените по делото разноски – държавна такса за завеждане на исковете.

Писмен отговор в срока по чл. 131, ал. 1 от ГПК не е постъпил от ответника.

В съдебно заседание ищецът, редовно и своевременно призован, се представлява от адвокат Е.Т.Г. *** надлежно упълномощена, поддържа исковете както са предявени и моли за тяхното уважаване при признание на иска.

Ответникът Г.Л.Н., редовно призован се явява лично.  Бланкетно оспорва исковете, прави перемпторно възражение за изтекла в негова полза  давност.

Съдът намира предявените искове за допустими, предявени при наличието на процесуалните предпоставки за предявяването и отсъствието на процесуални пречки за това.

В открито съдебно заседание страните са се съгласили с изготвеният по делото предварителен доклад и правната квалификация и същият е обявен за окончателен.

От представените по делото писмени доказателства съдът установи следната фактическа обстановка:

Видно от приложения по делото протоколи за ПТП, съставени от съответното длъжностно лице на полицейски участък в гр.Колеферо, РИталия, на 24.05.2010 година ответникът Г.Л.Н., който управлявайки собствения си лек автомобил марка «Фиат Уно» с ДК № ***, при движение на улКарпиентана Суд, Областен път № 609, Карпинетана, общ.Сени, с посока на движение Колеферо-Гавиняно, на кръстовещето  с ул.»Торита», извършва маневра «ляв завой», като не пропуска насрещно движещия се по пътя с предимство участник -2 – л.а.»Опел Астра», с рег.№ ***, удря го, като причинява процесното ПТП.

Образувана е щета от Националното Бюро на Италия, за изплатени имуществени щети. Щетите по пострадалия автомобил са били оценени, след което е отправено искане до Националното бюро на българските автомобилни застрахователи за изплащането им. За автомобила, управляван от ответника по делото, видно от приложената справка не е имало сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност". С оглед на това ищецът - Гаранционен фонд е образувал  2 бр.щети, изготвен е доклад за определеното обезщетение, което е изплатено в общ размер на 5 785.92 евро, а левовата му равностойност е 11 316.28 лв. Сумата е изплатена от ищеца на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи на 15.07.2011 година.

При така установената фактическа обстановка се налагат следните правни изводи:

Въз основа на събраните по делото доказателства, съдът намира, че предявеният иск е основателен. Съгласно разпоредбата на чл. 288/отменен/ и чл. 519, ал.1 от Кодекса за застраховането, Гаранционен фонд, изплаща обезщетения за причинени имуществени или неимуществени щети, в случай, че причинителя на произшествието не е имал сключена застраховка "Гражданска отговорност". Съгласно чл. 559, ал.1, т.1 от Кодекса за застраховането Гаранционният фонд възстановява суми, изплатени от компенсационен орган на държава членка, когато моторното превозно средство на виновния водач обичайно се намира на територията на Република България и в двумесечен срок от настъпване на застрахователното събитие не може да се определи застрахователят. Безспорно, е че ответникът е причинил пътно транспортното произшествие на територията на държава членка, при което са причинени неимуществени щети на трето лице. Безспорно е, че към датата на събитието, управлявания от ответника лек автомобил не е бил застрахован и за него не е имало сключена застраховка "Гражданска отговорност". Поради горното обезщетението за причинената от него вреда е била изплатена на пострадалото лице от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. Които след покриване на щетата са поискали, а ищецът е изплатил на тях покритото обезщетение. Въпреки, че увреждането е причинено на 24.05.2010 година, ищецът е бил сезиран и е изплатил обезщетението, след изпълнение на съответните процедури на 15.07.2011 г. От тогава за него възниква правото да търси изплатеното обезщетение от причинителя на вредата- ответника. Искът против него е предявен на 04.07.2016 година, а молбата е с датата на пощенското клеймо от 30.06.2016 година, преди изтичане на предвидения в закона давностен срок. Поради горното възражението на  ответника, че вземането е погасено по давност е неоснователно.

На осн.чл.78 ал.1 ГПК ответника следва да бъде осъден да заплати на ищеца и направените от него разноски по делото за тази инстанция в размер на 340,20лева /триста и четиридесет лева и двадесет стотинки/ платена държавна такса за завеждане на делото

Мотивиран от горното, Съдът

 

Р Е Ш И :

 

            ОСЪЖДА Г.Л.Н. с ЕГН ********** ***5, ДА ЗАПЛАТИ на „Гаранционен фонд» гр.София, ул.»Граф Игнатиев»№2, представляван заедно от Изпълнителните Директори Б.М. и С.С. и Председател на УС на ГФ Б.И.М., на основание чл.288а, ал.3 във вр. с чл.288, т.12 от КЗ /отм./, сега чл.559, ал.3 във вр. с чл.558, ал.7 от КЗ и чл.45 от ЗЗД, сумата от 11 316,28 лв., представляваща изплатено обезщетение за имуществени вреди, възстановени от „Гаранционен фонд” на НББАЗ  на Националното бюро на Република Италия , претърпени в резултат на причиненото от ответника пътнотранспортно произшествие на 24.05.2010год. в гр.Колеферо, Италия, ведно със законната лихва върху посочената главница, считано от 04.07.2016год. до окончателното изплащане.

 

            ОСЪЖДА Г.Л.Н. с ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ на «Гаранционен фонд» гр.София, ул.»Граф Игнатиев»№2, представляван заедно от Изпълнителните Директори Б.М. и С.С., направените във връзка с делото разноски в размер на 452,65лева платена държавна такса за завеждане на делото.

               Препис от настоящото Решение да се връчи на страните по делото, заедно със съобщението за постановяването му на основание чл.7, ал.2 от ГПК.

               Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд гр.Монтана в двуседмичен срок от получаване на съобщението от страните, че е изготвено и обявено.

 

 

Районен съдия: