П Р О Т О К О Л

Гр. Лом, 14.08.2017год.

 

          Ломски Районен съд,VІІ- ми съдебен състав, в публично съдебно заседание на четиринадесети август, две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

                                                                    Председател: СОНЯ КАМАРАШКА

 

          При участие на секретар АНЕТКА РАНГЕЛОВА, сложи за разглеждане Гражданско дело № 1312 по описа за 2017год, докладвано от съдия СОНЯ КАМАРАШКА.

 

          На именното повикване в 14.00 часа.

          Повторно поименно повикване в 14.15часа:

          :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Съдът, след като прецени обстоятелствата по делото и липсата на изрично упълномощаване от страна на ищеца на адвокат С.п., намира, че ход на делото в днешното съдебно заседание не следва да бъде даден.

Съдът счита, че е налице процесуална пречка за даване ход на делото в производството по брачни дела, а именно настоящото съдебно производство е за развод по чл.49 от СК. Съгласно изискванията на чл.321, ал.1 от ГПК, съпрузите в производството за прекратяване на брака им с развод следва да се явят лично, като това задължение е абсолютно по отношение на ищеца в съдебното производство. Неявяването на ищеца в първото по делото съдебно заседание, без да са налице уважителни причина за това, налага прекратяване на съдебното производство за развод. Идеята на законодателя, заложена в разпоредбата на чл.321, ал.1, изр.2-ро от ГПК е, че като не се явява лично пред съд, ищецът демонстрира липсата на категоричност в намерението си да прекрати брачната си връзка.

Видно от данните по делото, за настоящето съдебно заседание ищецът М.М.Б. *** е редовно призован, като лично е получил призовката, не се е явил и не е посочил и удостоверил по надлежния за това ред уважителни причини за неявяването си. С Определение от 18.07.2017г., постановено по настоящото дело, съдът на основание чл.140, ал.3 ГПК е  насрочил производството в открито заседание за 14.08.2017г., като е указал изрично на ищеца, че следва да се яви лично в първото по делото заседание.

В настоящия случай не се представят никакви доказателства, които да удостоверяват дори и факта, че ищецът се намира извън Република България, а още по-малко относно факта, че същият е в невъзможност поради наличие на други причини да се яви и да поддържа лично ИМ за развод в първото съдебно заседание.

С оглед на изложеното, ход на делото не следва да бъде даден, а производството по делото следва да се прекрати на основание чл.321, ал.1 от ГПК.

Воден от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

          НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

          ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. № 1312 по описа на Районен съд гр.Лом за 2017г., VІІ – ми съдебен състав, на основание чл.321 ал.1, изр. второ от ГПК поради неявяване на ищеца в първото по делото съдебно заседание.

Определението подлежи на обжалване в едноседмичен срок от съобщаването му с частна жалба, пред Окръжен съд гр.Монтана.

 

Протоколът приключи в 14.35 часа и се изготви в съдебно заседание.

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

СЕКРЕТАР: