ПРОТОКОЛ

гр. Л О М, 18.08.2017 г.

 

         Ломски районен съд, наказателна колегия, пети наказателен състав в публично  съдебно заседание на осемнадесети август две хиляди и седемнадесета година  в състав :

 

Председател:  АЛБЕНА МИРОНОВА      

 

при участието на секретар: РУМЯНА ДИМИТРОВА сложи за разглеждане  АНД № 443   по описа за 2017 год. докладвано от СЪДИЯТА МИРОНОВА.

На именното повикване в 11.05 часа  се явиха:

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Съдът, като счете делото за изяснено и след тайно съвещание, намира за установено следното:

Делото е започнало с Акт за дребно хулиганство от 17.08.2017 г. на полицая от РУ гр.Лом Д.Й.Л.срещу нарушителят А.Б.С. ***, за това, че на 17.08.2017г. около 11.30 ч. в с. Медковец, на площад „Поп Андрей“, същият без повод и причина е влязъл в саморазправа със служителя на Община Медковец К.З.К. ***, изпълняващ по това време служебни задължения. С. отправил заплахи, обиди и нецензурни думи по адрес на К.,*** и служители на общинската администрация. С това си поведение С. предизвикал силно възмущение в там присъстващите граждани: Г.М.Р. и Р.Б.Р. ***.

Преписката е внесена в съда в срока по чл. 3 от УБДХ.

Като така е процесуално допустима и следва да се разгледа по същество.

В съдебно заседание нарушителят се признава за виновен. Изразява съжаление за постъпката си, която обяснява с емоционалното си състояние на раздразнение, предизвикано от отказа на служителя на общината К.К. да му зачете за отработени часове, които всъщност не били отработени.

Както от приобщените писмени доказателства, чрез прочитането им, а имено от обясненията на свидетелите, така и от обясненията дадени от нарушителя пред настоящия съдебен състав, се установява по безспорен начин, че на  посочената дата - 17.08.2017 г. нарушителят е извършил действие, нарушаващо обществения ред и спокойствие като е отправил нецензурни думи и обиди, публично към свид. К.. Поради своята по-ниска степен от обществена опасност тези му действия не представляват престъпление по чл. 325 от НК, поради което и са налице  предпоставки за приложение разпоредбите на указа за борба с дребното хулиганство. От действията на нарушителя са се възмутили свид. Г.М.Р. и Р.Б.Р. ***.

При така  установената фактическа обстановка, съдът намира, че деянието извършено от нарушителя С., от правна страна съставлява престъпление по чл. 1 от УБДХ. Поради ниската си степен от обществена опасност то не съставлява престъпление по чл. 325 от НК.

От субективна страна  деянието  е извършено при форма на вината пряк умисъла.

Нарушителят е предвиждал общественоопасният му характер предвиждал го е и е искал неговото настъпване.

Предвид горното, съдът намира, че нарушителят е осъществил както от обективна, така и от субективна страна съставът на чл. 1 от УБДХ, поради което и на основание чл.1, ал.1 от същия нормативен акт, следва да му бъде наложено административно наказание.

Като прие, че изложената фактическа обстановка се потвърждава от изложената фактическа обстановка, съдът намира, че са налице предпоставките на чл.1, ал.1, т.2 от УБДХ с налагане на административно наказание „Глоба“.

Предвиденият от законодателят размер на глобата е от 100 до 500 лв.

Предвид обстоятелството, че се касае за първо нарушение и същевременно съобразявайки имотното състояние на нарушителят, това, че е безработен и се грижи за баща си, който е инвалид, самопризнанията и демонстрираното самосъжаление от страна на нарушителя, съдът намира, че следва да му бъде наложена глоба в предвиденият минимален размер т.е., 100 лв.

При тези мотиви съдът

 

                             Р        Е        Ш        И :

 

ПРИЗНАВА  нарушителят А.Б.С. с ЕГН ********** ***, българин, български гражданин, живущ ***, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 17.08.2017г. около 11.30 ч. в с. Медковец, на площад „Поп Андрей“, без повод и причина е влязъл в саморазправа със служителя на Община Медковец К.З.К. ***, изпълняващ по това време служебни задължения, като отправил заплахи, обиди и нецензурни думи по адрес на К.,*** и служители на общинската администрация, с което нарушил общественият ред и спокойствие и извършил дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2  УБДХ, поради което на основание чл.1, ал.1, т.2 УБДХ му НАЛАГА  АДМИНИСТРАТИВНО  НАКАЗАНИЕ „ГЛОБА“  в размер на 100 /СТО/ лева.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване в 24 часов срок от обявяването му – днес, 18.08.2017 год., 11,45 ч.,  чрез районен съд Лом пред Окръжен съд Монтана.

В случай на въззивно обжалване, насрочва делото пред МОС за 21.08.2017 г. от 11.00 ч., за която дата нарушителят е известен.

Препис от решението да се изпрати на Началника на РУ-Лом, за сведение и изпълнение, както и да се връчи на нарушителя.

Протоколът приключи в 11.47 ч. и се изготви в съдебно заседание.

 

 

                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

                                                 СЕКРЕТАР: