Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

 

гр.Лом, 06.10.2017година.

 

Районен съд, гр.Лом, първи състав, в открито съдебно заседание на шести октомври две хиляди и седемнадесета година, в състав :

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ : НИНА КАМЕНОВА

 

при секретаря Б.Костова, като разгледа докладваното от съдия Каменова АНД № 525/2017 година, по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

Производството е по реда на чл.1 и сл. от УБДХ.

В ЛРС е постъпил за решаване Акт за констатиране на проява на дребно хулиганство съставен на 06.102017 година от мл. ПИ при РУ гр.Лом И.Р по отношение на лицето А.А.С. с ЕГН ********** ***, за това, че на 06.10.2017 година, около 11.00 часа в ....пред жилищен блок, лицето се намесил в разправия между бVвVаи Б.П.А, извадил личното си огнестрелно оръжие, пистолет, марка”Зураки 917-B, кал. 9 мм, с № 0417-00059 и произвел изстрел във въздуха.

С тези си действия последният нарушил обществения ред и спокойствие, като причинил възмущение и уплаха, у граждани.

С поведението си и държането към присъстващите, А.А.С. е нарушил чл.1 от УБДХ.

Нарушителят се явява лично, дава кратки обяснения във връзка с поведението му описано в Акта за констатиране на дребно хулиганство, като признава вината си и твърди, че поведението му се дължи на желанието да предотврати скандала между неговата позната и Б.В.

ЛРП известена, чрез дежурния прокурор Росен Станев не изпраща представител, не взема становище по Акта.

Доказателствата по делото са писмени и гласни.

Съдът, след като се запозна със събраните по делото писмени и гласни доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

Нарушителят А.А.С. и свидетелката, б.п.рбили познати. На 06.10.2017 година, нарушителя и свидетелката се отправили към РУ, гр.Лом, по лична работа на нарушителя А..

Към 11.00 часа, в гр.Лом на ул....в между блоковото пространство, на паркинга, спрял автомобил от който слязъл Б.ВАв, който бил в интимни отношения със свидетелката Б.П. Между двамата започнал скандал, при които Б.В обвинил Б.П в изневяра. Скандала се разраснал, при което се намесил нарушителя, който с цел да „сплаши” свидетеля Василев, извадил законно притежавания от него газов пистолет и първоначално насочил същия към Б.В, след което произвел изстрел във въздуха.

На място присъствала и сестрата на свидетелката Б.П, а именно Т.П, която се опитвала да преустанови скандала, а нарушителя А.А., представяйки се за полицай и поискал лични документи, като същата била пряк очевидец на случая и  възприела произведения изстрел от страна на нарушителя.

За така констатираното е съставен Акт за констатиране на проява на дребно хулиганство по чл.1 от УБДХ.

Горното се установява от фактическа страна от събраните в хода на съдебното следствие гласни доказателства– обясненията на нарушителят А.А., които се подкрепят от показанията на разпитаните свидетели Б.ВАв, б.п.ри Т.П.С,  които съдът кредитира, като логични, последователни и взаимносвързани, както помежду си, така и с останалите писмени доказателства–изготвената от полицейският служител И.ДДокладна записка.

Съдът дава вяра на обясненията на нарушителят, тъй като те в случая представляват освен негова защитна позиция и годно доказателствено средство, тъй като са във връзка с останалите доказателства.

Съгласно чл.1, ал.2 от УБДХ – “проява на дребно хулиганство” е всяка непристойна проява, изразяваща се в употреба на ругатни, псувни или др. неприлични изрази на публично място пред повече хора, в оскърбително отношение и държане към гражданите, органите на власт или на обществеността, или изразяваща се в скарване, сбиване или други подобни действия, с които се нарушава общественият ред и спокойствие на гражданите.

От събраните по делото доказателства, съдът намира, че с действията си нарушителят е осъществил състава на чл.1 от УБДХ, а именно на 06.10.2017 година, около 11.00 часа, в гр.Лом, на ул....между блоковото пространство, възникнал скандал, при които се намесил нарушителя А., който произвел изстрел с законно притежаваното от него оръжие, марка”Зураки-917В, с ф.№ 041700059.

Държането на А. е било грубо и непристойно на обществено място, в резултат на което поведение, у присъстващите  предизвикало уплаха и страх.

С тези си действия последният нарушил обществения ред и спокойствие, като причинил възмущение и уплаха, у присъстващите граждани.

За тази проява на дребно хулиганство законодателят е предвидил две алтернативни наказания “глоба” или “задържане в поделенията на МВР”.

Съдът намира, че за поправянето и превъзпитанието на нарушителят, с оглед на времето и мястото на извършване на непристойната проява, а именно през светлата част на денонощията в близост до Община гр.Лом и РУ-Лом, то следва да му бъде наложено по-тежкото предвидено  в чл.1 от УБДХ административно наказание – “ЗАДЪРЖАНЕ В ПОДЕЛЕНИЯТА НА МВР” за срок от 3 /три/ денонощия.

В предвид на горното, съдът

 

 

                              Р    Е    Ш    И   :

 

НАЛАГА на нарушителят А.А.С. с ЕГН ********** ***, административно наказание на основание чл.1 от УБДХ – “ЗАДЪРЖАНЕ В ПОДЕЛЕНИЯТА НА МВР”, за срок от 3 /три/ денонощия, считано от влизане на решението в сила, за извършена от него проява на дребно хулиганство, изразяваща се в това, че на 06.10.2017 година, около 11.00 часа, в ....пред жилищен блок, лицето се намесил в разправия между бVвVаи Б.П.А, извадил личното си огнестрелно оръжие, пистолет, марка”Zoraki 917-B, кал. 9 мм, с № 0417-00059 и произвел изстрел във въздуха.

Държането на А. е непристоно. Присъстващите са възмутени и уплашени. С тези си действия последният нарушил обществения ред и спокойствие, като причинил възмущение и уплаха, у присъстващите граждани.

Решението може да се обжалва пред ОС гр.Монтана, с частна жалба в срок до 24 часа, считано от днес, на касационните основания посочени в НПК, като в случай на жалба, съдът насрочва с.з. пред МОС на 11.10.2017 година от 14 часа, за която дата и час нарушителят е известен.

Препис от решението след влизането му в сила да бъде изпратен на Началника на РУ гр.Лом за сведение и изпълнение.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ :