П Р О Т О К О Л

гр. Лом, 19.09.2017 г.

 

Ломски районен съд, VІІ - ми съдебен състав, в публично съдебно заседание на деветнадесети септември, две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

       Председател:СОНЯ КАМАРАШКА

 

при участието на секретар: АНЕТКА РАНГЕЛОВА и прокурор Георги Ц., сложи за разглеждане НОХД № 344 по описа за 2017 год. докладвано от Съдия Камарашка.

 

На именното повикване в 10.30 часа, на основание чл. 271, ал. 1 от НПК съдът провери явилите се и призовани лица, както следва:

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Съдът като взе предвид становището на страните и приетите и приобщени към делото доказателства, както и данните по делото, намира, че в настоящия случай следва да намери приложение императивната разпоредба на чл.24, ал.1, т.9 от НПК във връзка с чл.343, ал.2 от НК. Майката и законен представител на малолетното пострадало дете, на която са възложени родителските права в днешното съдебно заседание направи искане за прекратяване на наказателното производство, за извършеното престъпление по транспорта, за което е допустимо приложението на чл.343, ал.2 от НК, искането е направено в преклузивния срок – до започване на съдебното следствие пред първоинстанционния съд в случая РС гр.Лом, както и подсъдимият Т. не се позова на чл.24, ал.2 от НПК. Последица от упражняването на правото на пострадалия да поиска прекратяване на наказателното производство, за което на подсъдимият е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл.343, ал.1, буква „б” във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК е задължението на компетентните органи да прекратят наказателното производство без да разглеждат делото по същество в този см. е и Решение №17/11.02.2014год. по н.д. №2199/2013год. на ВКС, І.н.о. Ето защо предвид императивното изискване на закона, съдът намира, че наказателното производство по НОХД № 344/2017 г. по описа на Районен съд гр.Лом следва да бъде прекратено.

По отношение на направените по делото разноски, съгласно разпоредбата на чл.190, ал.1 от НПК, предвид прекратеното наказателно производство следва тези разноски, направени на досъдебната фаза, да останат за сметка на държавата, поради което и на основание чл.289, ал.1 вр. чл.24, ал.1, т.9 от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 344/2017 г. по описа на Районен съд гр.Лом срещу подсъдимият И.Й.Т. *** за извършеното престъпление по чл.343, ал.1, буква „б” във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК.

На основание чл.190, ал.1 от НПК направените по делото разноски остават за сметка на Държавата.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд гр.Монтана.