Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

 

                                               

     

                                                 11.08.2017г.

 

 

         Борислава Славчева – съдия в Районен съд гр.Лом, докладчик по НЧХД № 375/17г. по описа на ЛРС, в закрито съдебно заседание на единадесети август две хиляди и седмнадесета година, след като се запознах с депозираната частна тъжба, намерих за установено следното :

 

 

      Настоящето производство е образувано от Председателя на ЛРС на 10.07.2017г. по депозирана Жалба от П.В.Р. ***.

       След образуване на наказателното производството делото е разпределено на съдия-докладчик Б.Славчева. С Разпореждане от 10.07.2017г. в закрито с.з. подадената Тъжба е оставена без движение, като в 7-дневен срок са дадени указания на жалбоподоталят, че същата няма характер на Частна тъжба по чл.81 и сл. от НПК, и в дадения от съда срок той следва да отстрани нередовностите по нея, като посочи обстоятелствата, при които е извършено престъплението, с оглед определяне на правилната му правна квалификация. Изрично е указано, че при неизпълнение на дадените указания във връзка с отстраняване на нередовностите производството ще бъде прекратено.

        В случая образуваното производство по НЧХД № 375/17г. по описа на ЛРС  е образувано, като наказателно дело от частен характер. Негов предмет следва да бъде престъпление или престъпления от частен характер. Престъпления от частен характер са тези, при които наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия или на лицата, които имат право да го представляват.

      В разпоредбите на чл.161, ал.1, чл.175, ал.1 и чл.348б от НК законодателят е определил кои престъпления се преследват по тъжба на пострадалия.

       От изложеното в Тъжбата и допълнението към нея не се налага извод за наличие на обстоятелства досежно извършено престъпление от частен характер. Посочените правни разпоредби – чл.216, чл.334 и чл.315 от НК са за престъпни състави, наказателното преследване за които се извършва по общия ред.

         В предвид на гореизложеното, намирам, че така образуваното наказателно производство от частен характер следва да бъде прекратено, за това

 

 

                                Р А З П О Р Е Ж Д А М :

 

 

          ПРЕКРАТЯВАМ производството по НЧХД № 375/17г. по описа на ЛРС образувано по Жалба от П.В.Р. ***.

           Разпореждането може да се обжалва пред МОС, в 7-дневен срок от съобщението, по  реда на Гл.Двадесет и втора от НПК.   

                           

                              

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ :