Наказателното производство е образувано по предложение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК от Районна прокуратура - гр.Лом срещу И.Р.В. роден на ***г***, българин, български гражданин, ученик в Х клас, неженен, безработен, с постоянен адрес ***, ЕГН **********, за извършено престъпление по чл.343в, ал.2 във вр. с ал.1 във вр. с чл. 63, ал.1, т.4 и т.5 от НК.

В разпоредително заседание от 29.08.2017г. съдия – докладчикът е разпоредил делото да бъде разгледано по реда на чл.376 и сл. от НПК, Част V, Глава ХХVІІІ - Особени правила.

Препис от предложението на ЛРП и разпореждането на съда са изпратени на обвиняемия, който в определения му 7-мо дневен срок от връчването им не е дал отговор.

Представителят на Районна прокуратура гр.Лом излага доводи за доказаност на обвинението и моли съда да признае обвиняемия за виновен като го освободи от наказателна отговорност с налагане на административно наказание на основание чл.78а от НК „Обществено порицание”, което да бъде изпълнено чрез залепване на решението пред Кметство с.Аспарухово.

Обвиняемия И.Р.В. и неговите родители са редовно призовани за разглеждане на делото, както и Инспектор ДПС при РУ гр.Лом, като обвиняемия признава вината си и желае да му бъде наложено минимално наказание.

На обвиняемия е назначен служебен защитник на осн. чл.94, ал.1, т.1 от НПК адв. Р.Б. ***, защитавал го на досъдебното производство, който пледира за доказаност на извършеното престъпление, като счита, че на обвиняемия следва да бъде наложено наказание „обществено порицание”, поради наличието на предпоставките по чл.78а, ал.6 от НК.

Съдът, като прецени събраните по делото писмени доказателства, приема за установено следното:

Доказателствените средства по делото са събрани от органа на досъдебното производство по ЗМ №530/2017г. по описа на РУ гр.Лом - гласни и писмени, които са приети и приобщени от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК.

Съдът, след като се запозна със събраните по делото писмени доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка със становищата на страните, намери за установено следното :

 

От фактическа страна:

 

Обвиняемия И.Р.В. с ЕГН ********** роден на ***г***, българин, български гражданин, ученик в Х клас, неженен, безработен, с постоянен адрес ***, не е осъждан за извършени престъпления от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК.

От показанията на свидетелите Е.В.Ц.и С.И.И.служители в РУ гр.Лом се установява, че при извършена проверка по контрол за безопасността на движението на 21.08.2017 г. около 15,00 часа на път III-114, км.6+500 в посока от с. Трайково за гр.Лом, обл. Монтана са спрели за проверка МПС- лек автомобил марка „Ауди“, модел „80“, с рег. № *, собственост на В.С.Ч.от гр. Козлодуй, обл. Монтана управляван от обвиняемия И.Р.В. ***. При проверката се установило, че обвиняемия И.Р.В. е непълнолетен и не притежава свидетелство за управление на МПС, при което от свидетелят С.И.И.в присъствието на свидетелят Е.В.Ц.на обвиняемият е съставен акт за установяване на административно нарушение №1097/21.08.2017г., за нарушение по чл.150 от ЗДвП, които му е връчен лично и е подписан от него без възражения.

От приложеното по делото Наказателно постановление № 17-0294-000794/12.07.2017г на Началника на РУ гр.Лом е видно, че обвиняемия И.Р.В. *** е наказван по административен ред за това, че е управлявал МПС, без да е правоспособен в нарушение на чл.150, ал.1 от ЗДвП, като на основание чл.177, ал.1, т.2 от ЗДвП му е наложено административно наказание - глоба. НП е връчено лично на обвиняемия И.Р.В. ***, по реда на чл.58, ал.1 от ЗАНН на 26.07.2017 год., същото не е обжалвано и е влязло в законна сила от 03.08.2017година.

 

По доказателствата:

 

Горната фактическа обстановка съдът приема за безспорно и категорично установена от приложените по делото писмени доказателства, признание на вината, показанията на свидетелите - всички приобщени по реда на чл.283 от НПК и преценени и по реда на чл.378,ал.2 от НПК.

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите Е.В.Ц.на л.13 и С.И.И.на л.14 и самопризнанието на обвиняемия като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на останалата доказателствена съвкупност, както и приобщените по предвидения в НПК ред писмени доказателства – АУАН №1097/21.08.2017г. л.8; Наказателно постановление № 17-0294-000794/12.07.2017г на Началника на РУ-Лом л.7; Справка за нарушител/водач – обвиняемият В. л.11,12; Справка л.18; Служебна бележка л.19; Справка за съдимост с рег. №901 от 23.08.2017год. л.16 и служебно изисканата от съда справка за съдимост с рег. № 975 от 18.09.2017год. като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка.

 

От правна страна:

 

При така установената безспорна фактическа обстановка съдът намира от правна страна, че с деянието си обвиняемия И.Р.В. ***, осъществява обективните признаци от състава на престъплението по чл.343в, ал.2 във вр. с ал.1 във вр. с чл.63, ал.1, т.4 и т.5 от НК, като на 21.08.2017год. около 15,00ч на път III-114, км.6+500 в посока от с. Трайково за гр.Лом, обл. Монтана, като непълнолетен, но можещ да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си управлява МПС- лек автомобил марка „Ауди“, модел „80“, с рег. *, собственост на В.С.Ч.от гр. Козлодуй, обл. Монтана, без да притежава свидетелство за управление на МПС, след като е наказан за същото деяние по административен ред с Наказателно постановление № 17-0294-000794/12.07.2017г на Началника на РУ-Лом, връчено му лично на 26.07.2017год. и влязло в законна сила на 03.08.2017год. и от налагането на административното наказание не е изтекла една година.

Съдът с оглед установената фактическа обстановка и правния анализ на установеното счита, че изпълнителното деяние съответства на правната квалификация на чл. 343в, ал.2, вр. ал.1 от НК – налице е формално извършено престъпление против транспорта, поради което решението е постановено по този текст от закона.

Обект на престъплението чл. 343в, ал.2, вр. ал.1 от НК са обществените отношения свързани с безопасността на транспорта и изискванията във връзка с тях водачите на МПС да притежават съответната правоспособност като гаранция за безопасността на движението на управляваните от тях МПС. В процесния случай са налице всички елементи от състава на престъплението от неговата обективна страна – доказано е, че обвиняемият има специфичното качество неправоспособен водач на МПС. Установено е, че обвиняемия И.Р.В. *** е наказван за управление на МПС без съответно свидетелство за управление на МПС с наказателно постановление № 17-0294-000794/12.07.2017г на Началника на РУ - Лом, връчено му лично на 26.07.2017год. по реда на чл.58, ал.1 от ЗАНН и влезло в законна сила на 03.08.2017год.

С тези свои действия обвиняемия е поставил в опасност живота, здравето и имуществото на всички участници в движението, погазвайки установения в страната правов ред.

Изпълнителното деяние – управление на МПС е доказано от показанията на свидетелите очевидци – Е.В.Ц.и С.И.И., които непосредствено са възприели факта, че обвиняемият управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка „Ауди“, модел „80“, с рег. *, собственост на В.С.Ч.от гр. Козлодуй, обл. Монтана, който безспорно е МПС по смисъла на  чл.149, ал.1, б.”б” на ЗДвП.

От субективна страна деянието е извършено виновно, умишлено, с пряк умисъл по смисъла на чл.11, ал.2 от НК в състояние на вменяемост. Обвиняемият е съзнавал противоправния характер на извършеното, предвиждал е настъпването на общественоопасните последици и е искал настъпването им, предвид спазената процедура по чл.58, ал.1 от ЗАНН в какъвто смисъл е и Тълкувателно дело №1 от 2016год. на ОСНК на ВКС. Бил е наясно, че е наказан по административен ред за управление на МПС без свидетелство за управление, както и че управлява в едногодишния срок на предходните му наказания за същото деяние.

Субект на престъплението обвиняемият И.Р.В. *** е непълнолетен, за когото по делото няма данни към датата на деянието да не е разбирал свойството и значението на постъпките си и да не е могъл да ги ръководи, следователно вменяемо и наказателноотговорно лице.

 

По наказанието:

 

Престъплението, извършено от обвиняемия И.Р.В. ***, предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от петстотин до хиляда и двеста лева, но с оглед особените правила за непълнолетните и замяната на наказанието, на основание чл.63, ал.1,т.4 и т.5 от НК същото се заменя на лишаване от свобода до две години. От деянието няма причинени имуществени вреди, подсъдимия е непълнолетно лице с чисто съдебно минало, друг път не се е ползвал от привилегията на този законов институт и не са налице някое от отрицателните условия, посочени в разпоредбата на чл.78а, ал.7 от НК в каквато връзка е и ТР №2 от 21.10.2010год. на ВКС.

           При определяне наказанието по реда на чл. 78а от НК, съобразно разяснението дадено в Постановление №7 от 4.11.1985год. по н.д. №4/1985год. на Пленума на ВС съдът се съобрази със специалната разпоредба на чл. 78а, ал.6 от НК, предвиждаща налагане на административно наказание за непълнолетни лица – обществено порицание или възпитателна мярка.

При определяне вида на административното наказание, съдът изхождайки от младата възраст на обвиняемия, от чистото му съдебно минало, добрите характеристични данни, които обстоятелства намери за смекчаващи административно - наказателната отговорност му наложи административно наказание „обществено порицание”, тъй като са налице всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт, което следва да бъде изпълнено чрез залепване на Решението на таблото за обяви в Кметство с.Аспарухово, общ.Медковец, обл.Монтана за срок от един месец.

Всички тези обстоятелства, съпоставени в относителната си тежест и имащи значение за отговорността на обвиняемия, го характеризират като лице с невисока, степен на обществена опасност, а обществената опасност на деянието му е отчетена в предвиденото по закон наказание за този род престъпления.

           При зачитане на тези отправни положения съдът счита, че с така наложеното административно наказание „Обществено порицание”, което постанови на основание чл.52 от НК да бъде изпълнено чрез залепване на Решението на таблото за обяви в Кметство с.Аспарухово, общ.Медковец, обл.Монтана за срок от един месец, тъй като обвиняемият не учи, с което ще се постигне, както специалната превенция, така и генералната превенция, а именно да се въздейства предупредително и възпитателно на останалите членовете на обществото да спазват законите в страната и установения правен ред.

           На следващо място съдът се съобрази с разпоредбата на чл. 78а, ал. 4 от НК и с императивната норма на чл.343г, вр. чл. 343в, ал.1 НК. В настоящия случай разпоредбата е неприложима, доколкото в съдебната практика е прието, че лицата могат да бъдат лишавани само от права, които притежават. Тъй като обвиняемият е неправоспособен водач не следва да му се налага кумулативно предвиденото наказание по чл. 343г от НК – Лишаване от право да управлява МПС.

 

Мотивиран от горните съображения съдът постанови решението си и обяви мотивите си.

 

 

                      Председател: