Р Е Ш Е Н И Е 

гр. Лом, 31.05.2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

         Ломският районен съд, VІ гр. състав, в публично съдебно заседание на 17.05.2016г, в състав:

                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: Боряна Александрова

 

при секретаря В.М. и прокурора Георги Цветанов, като разгледа докладваното от съдията гр. д. № 256 по описа на съда за 2015г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Съдът е сезиран с иск с правна квалификация чл. 2, ал. 1, т.1 от ЗОДОВ от Е.В.П. с ЕГН: **********, с адрес ***,понастоящем в ОЗ Враца  първоначално против Окръжна прокуратура Варна,  а след дадени указания от съда за уточняване на надлежен ответник е посочено, че иска е  за осъждане на Прокуратурата на Република България,  представлявана от главния прокурор да заплати на ищеца сума в размер на 10000 лева,  за това, че срещу него е имало образувано и водено ДП № 879/2011г. по описа на І РУ на МВР Варна.

Ищецът в исковата си молба твърди, че с по цитираното по горе досъдебно производство е приключило по реда на чл.269,ал.3 от НПК. Твърди още, че в ОС Варна е внесен обвинителен акт от ОП Варна, където било образувано НОХД № 1747/11г. по описа на ОС-Варна. С присъда по горното наказателно производство му е наложено наказание „лишаване от свобода”, което той да изтърпи ефективно. Твърди, че по образуваното и воденото досъдебно производство, а впоследствие по образуваното срещу него НОХ№ № 1747/11г. на ОС Варна, са допуснати съществени процесуални нарушения, поради което наложеното по това дело наказание е незаконосъобразно, което е довело и до неимуществени вреди по време на престоя му във затвора:накърнена му е честта и достойнство, несправедливото осъждане по процесното нак.дело му създавало негативни емоции, стрес, ограничаване на социалните контакти, чувство на срам и неудобство.

В срока по чл. 131 от ГПК ответникът/ първоначално Окръжна прокуратура Варна/ а след това чрез представител на Районна прокуратура- Лом, е подал писмен отговор, с който изцяло оспорва иска, като счита същия за неоснователен и недоказан , тъй като не са налице нито една от хипотезите визирани в чл.2 ЗОДОВ. Твърди се в отговора, че  са налице предпоставките на чл.5 от ЗОДОВ.Оспорва се и претенцията за лихва, не само поради акцесорния характер на същата, в която връзка я намира за неоснователна, но и по съображения, че е изтекла погасителната давност.

Съдът - въз основа на доказателствата и фактите, които се установяват с тях, намира следното:

Страните не спорят относно следните факти, които се установяват и от приложеното към делото НОХД №1747/11 г. по описа на ОС Варна :

С постановление от 10.11.2011г.  за привличане на обвиняем на Гл.разследващ полицай от І РУ ВМР Варна при условията на чл.269,ал.3 НПК е привлечен като обвиняем ищеца по делото, за това,че на 26/27.04.2011г. в гр.Варна, при условията на опасен рецидив, отнел чужди движими вещи: моб.тел.”Самсунг С5230”, моб.тел.”Нокиа Е52”, дигитален фотоапарат „Сони”, мъжки кожен колан „Долче и Габана” и сумата от около 60 лв., всичко на стойност 762,23 лв. от владението на Д.П.Р., с намерение противозаконно да ги присвои,като за отнемане на вещите лицето било поставено в беззащитно състояние – престъпление по чл. 199, ал.1,т.4 във вр. чл.198,ал.4, вр.ал.1 от НК.

                  Като законен повод за образуване на досъдебното производство е послужило съобщение до органите на досъдебното производство за извършено престъпление от общ характер. В хода на производството ищецът не е привличан в качеството на обвиняем при условията на чл.269,ал.3 от НК, като му е назначен служебен защитник от ВАК.

От проведените ОИМ по категоричен и безспорен начин е установено, че автор на престъпното посегателство е ищецът по настоящето дело.

Бил  внесен обвинителен от ОП Варна, и било образувани НАХД № 1747/11г. в ОС Варна. Тъй като подсъдимият и в хода на съдебното следствие при ОС варна бил търсен многократно на постоянния/настоящ адрес,*** и не е бил намерен , то производството пред тази инстанция продължило по реда на чл.269,ал.3 НПК, като му е бил назначен сл.защитник. Делото е приключило с присъда № 29 от 12.03.2012г. с която той е бил признат за виновен за извършено престъпление по чл.199,ал.1,т.4,вр.чл.198,ал.4 вр.ал.1 НК, като му е наложено наказание лишаване от свобода, ефективто. Присъдата е влязла в сила на 30.10.2012г. Тази присъда е била потвърдена с Решение №76/2012г. на АС Варна по ВНОХД№ 100/12г., потвърдена с Решение №456 по НД 1378/12г. на ВКС.   

При така установените, релевантни за спора факти и обстоятелства, съдът стигна до следните правни изводи:                                              

Според чл. 2 от ЗОДОВ: Държавата отговаря за вредите, причинени на граждани от разследващите органи, прокуратурата или съда, при:

1. задържане под стража, включително като мярка за неотклонение, домашен арест, когато са били отменени, прилагане от съда на задължително настаняване и лечение или принудителни медицински мерки, когато те бъдат отменени, както и при всички други случаи на лишаване от свобода в нарушение на чл. 5, § 1 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, съставена в Рим на 4 ноември 1950 г. (ратифицирана със закон - ДВ, бр. 66 от 1992 г.) (обн., ДВ, бр. 80 от 1992 г.; изм., бр. 137 от 1998 г.; попр., бр. 97 от 1999 г. и бр. 38 от 2010 г.), наричана по-нататък "Конвенцията";

2. нарушаване на права, защитени от чл. 5, § 2 - 4 на Конвенцията;

3. обвинение в извършване на престъпление, ако лицето бъде оправдано или ако образуваното наказателно производство бъде прекратено поради това, че деянието не е извършено от лицето или че извършеното деяние не е престъпление, или поради това, че наказателното производство е образувано, след като наказателното преследване е погасено по давност или деянието е амнистирано;

4. налагане на наказание по Наказателния кодекс или на административно наказание, когато лицето бъде оправдано или административното наказание бъде отменено;

5. прилагане от съда на административна мярка, когато решението му бъде отменено като незаконосъобразно;

6. изпълнение на наложено наказание над определения срок или размер;

7. незаконосъобразно използване на специални разузнавателни средства.

(2) (Нова - ДВ, бр. 38 от 2012 г., в сила от 19.11.2012 г.) Държавата отговаря за вредите, причинени на граждани от съдебни актове по Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.

Основанието за ангажиране на отговорността на държавата е обективният факт, че спрямо лицето е било образувано наказателно производство, то е било привлечено в качеството му на обвиняем, като му е повдигнато обвинение за извършване на престъпление по НК, а впоследствие са налице предпоставките визирани в текста ал.1, т.1-7 или ал.2 от ЗОДОВ. Обвинението в престъпление е винаги неоснователно /незаконно/, когато наказателното производство е прекратено на горните основания.

Съгласно чл. 46, ал. 1 НПК в наказателното производство прокурорът повдига и поддържа обвинението за престъпления от общ характер.

Съгласно чл. 54 НПК обвиняем е лицето, което е привлечено в това качество при условията и по реда, предвидени в този кодекс.

В настоящия случай ищецът  е привлечен в качеството на обвиняем, но не са налице нито едно от хипотезите на чл.2 от ЗОДОВ.

Следователно, не е налице основен елемент от фактическия състав на чл. 2 ЗОДОВ обосноваващ призната по съответния ред незаконност на действията на правозащитните органи, като: повдигане на незаконно обвинение в извършване на престъпление /и свързаните с това последващи действия като напр. предявяване на обвинението, разпит на обвиняемия и други следствени действия, предявяване на следствието, търпени мерки за неотклонение вследствие на процесуалното качество на обвиняем и т.н./.

Вярно е, че прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу ищеца, тъй като са  били събрани  достатъчно доказателства за виновността му в извършване на престъпление , и досъдебното производство и съдебното са протекли при условията на чл.269,ал.3 от НПК, произнесена е присъда , с която е бил признат за виновен в извършване на вмененото му с ОА престъпление, която присъда е била потвърдена от две други инстанции. Присъдата е влязла в законна сила и понастоящем  ищецът е в Затвора Враца, по изпълнение на влязлата в сила присъда.

Безспорно от горните действия ищецът е търпял и търпи неудобство, но в случая не се касае до незаконно „обвинение или осъждане”, негативните последици попадат извън обхвата на специалната хипотеза на отговорност, регламентирана в ЗОДОВ. С цитираната разпоредба от ЗОДОВ законодателят е предвидил специален ред за ангажиране отговорността за вреди, причинени на граждани в резултат на незаконно обвинение. Законовата норма лимитативно изброява хипотезите, в които може да се ангажира отговорността на правоохранителните, респ. съдебните органи. Като настоящият казус не попада нито в една от тях.   Правната квалификация на предявеният иск е именно по чл. 2, ал. 1, т.1  от ЗОДОФ , а фактическите твърдения на ищеца не сочат на нарушаване на общата забрана да не се вреди другиму, т.е. – на деликтна отговорност, в който случай би следвало да се подложи на преценка дали е извършено действие, респективно – бездействие, в причинна връзка с което ищецът да търпи вреди. Напротив – в случая ищецът твърди да е претърпял вреди от незаконно обвинение и осъждане, каквото не му е повдигнато и бил осъден. Налице е съдебна практика на ВКС на Р. България в този смисъл – Определение № 246/18.02.2014г., по гр.д. № 6047/2013г., Определение № 1274/10.10.2011г. по гр.д.№ 1066/2011г. и редица други, в които е застъпено именно това становище.

Поради това искът, като неоснователен следва да бъде отхвърлен.

Съгласно чл. 10, ал. 2 ЗОДОВ, ако искът бъде отхвърлен изцяло, съдът осъжда ищеца да заплати разноските по производството. По делото  се установяват такива, а именно разноски за адвокат, който да му оказва правна помощ.

По изложените съображения съдът

 

Р     Е     Ш     И :

 

ОТХВЪРЛЯ предявения от Е.В.П.
ЕГН: **********, с адрес ***, понастоящем в ОЗ Враца против Прокуратурата на  Република България, с адрес: град София, бул. „Витоша” № 2, представлявана от главния прокурор, иск с правна квалификация чл. 2, ал. 1, т. 1 от ЗОДОВ за осъждане на ответника да заплати на ищеца сума в размер на 10000 лева /десет хиляди лева/, представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди, в следствие на повдигане на незаконно обвинение и осъждане, ведно със законната лихва,  върху главницата, считано от подаване на исковата молба в съда до окончателното изплащане.

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва пред МОС в двуседмичен срок от връчването му.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: