О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

                                                          

 

 

гр. Лом, 27.10.2017год.

 

 

       Районен съд гр.Лом, четвърти граждански съдебен състав, в закрито заседание на двадесет и седми октомври две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Б.СЛАВЧЕВА

 

 

          като разгледа докладваното от съдията Славчева гр.д. № 202 по описа за 2017година и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

           Производството е образувано по Искова молба от ....., ЕИК ..... със седалище и адрес на управление ....., чрез пълномощника адв.Ж.Д.Д. против Г.А.Г. с ЕГН ********** ***, с която е предявен иск с правно основание по чл.422 във вр. с чл.415 от ГПК.

        С Разпореждане от 10.02.2017година съдът е разпоредил извършването на размяна на книжа по чл. 131 ГПК.

         Изпратената за връчване на посочения в ИМ адрес призовка е върната в цялост с отметка на длъжностното лице по призоваването, че по данни на съседите лицето се намира в чужбина.

         От извършената Справка за предоставяне на данни по реда на Наредба № 14 от 18.11.2009г. е установено, че постоянния и настоящ адрес на Г.А.Г. ***, където е направен опит за призоваването му. Разпоредено е призоваването да се извърши по  реда на чл.47 от ГПК, като уведомлението е било залепено на входната на адресса, но ответника не се е явил в срока по чл. 47, ал. 2 ГПК да получи книжата. Връчването е редовно по смисъла на чл. 47, ал. 5 ГПК. Видно от направената справка по Наредба № 14 ответника няма промяна в адресната регистрация, на която е извършено призоваването по реда на чл.47, ал.1 от ГПК.

         Дадени са указания на ищеца да представи актуален адрес за призоваване, като видно от подадената допълнителна молба е посочен адрес в гр.****** където е направен опит за осъществяване размяната на книжа. Призовката е върната в цялост с отмета на длъжностното лице по призоваването, че адреса е посетен многократно, но лицето не е открито.  Разпоредено е призоваването да се извърши по  реда на чл.47 от ГПК, като уведомлението е било залепено на входната на адреса, но ответника не се е явил в срока по чл. 47, ал. 2 ГПК да получи книжата. Връчването е редовно по смисъла на чл. 47, ал. 5 ГПК. Видно от направената справка по Наредба № 14 ответника няма промяна в адресната регистрация, на която е извършено призоваването по реда на чл.47, ал.1 от ГПК.

Съдът е приел, че е налице хипотезата на необходимост от процесуално представителство, поради което следва да се отправи искане до АС на МАК за определяне на адвокат, който да осъществи процесуално представителство на ответника по гр.д. № 202/2017год. по описа на ЛРС Г.А.Г. с ЕГН ********** ***, поради което с Определение от 16.08.2017г. съдът е допуснал правна помощ на ответника по делото.

 С Уведомително писмо изх.№ 151-Л от 22.08.2017г. АС гр.Монтана е предложил на съда да определи адвокатско възнаграждение за особеният представител на ответника по делото в размер на 344лв, което да бъде внесени в случай по чл.47, ал.6 от ГПК от ищеца.

Съдът е изпратил съобщение на ищеца по делото, което видно от приложената по делото Разписка е получено на 07.09.2017г. от адв.А.К.-процесуален представител на ищеца. В даденият от съда 7-дневен срок за внасяне на депозита, указанията на съда не са изпълнени. Постъпила е Молба вх.№ 15246 от 18.09.2017г. с която се прави искане да бъде направен още един опит за призоваването на ответника на посочените адреси. Във връзка с подадената молба съдът е указал на ищеца, че всички процесуални възможности за призоваването на  ответника са изчерпани и следва да бъде внесен депозит за назначаване на особен представител. В съобщението, както и в предходното изрично са указани последиците от неизпълнение на дадените указания – прекратяване на производството.

        В предвид изложеното по-горе, съдът намира, че е налице основание за връщане на исковата молба и прекратяване на производството по делото, поради което и на осн. чл.129, ал.3 от ГПК

 



                                       О П Р Е Д Е Л И :

 

 

           ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. № 202/17г. по описа на ЛРС, образувано по Искова молба от ....., ЕИК ..... със седалище и адрес на управление ....., чрез пълномощника адв.Ж.Д.Д. против Г.А.Г. с ЕГН ********** ***, с която е предявен иск с правно основание по чл.422 във вр. с чл.415 от ГПК, поради неизпълнение указания на съда във връзка с внасяне на депозит за назначаване на особен представител на ответника по делото.

 

          ВРЪЩА Исковата молба на ищеца ....., ЕИК ..... със седалище и адрес на управление ....., чрез пълномощника адв.Ж.Д.Д..

 

         Определението може да се обжалва с частна жалба пред МОС, в едноседмичен срок от връчването му на ищеца.


       

                                                          РАЙОНЕН  СЪДИЯ :