Р Е Ш Е Н И Е

гр. Лом, 26.10.2017 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд, гр.Лом, първи състав, в открито съдебно заседание на  двадесет и четвърти октомври, две хиляди и седемнадесетата година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИНА КАМЕНОВА

при участието на секретар, Б.Костова, като разгледа докладваното от съдия-докладчика, гр. дело № 1008/2017 година по описа на ЛРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Иск с правно основание чл. 150 СК.

Предявен е иск с правно основание чл. 150 СК от  Ц.Ц. *** с ЕГН: **********, като майка и законна представителка на малолетното дете, С.В.Ц. *** с ЕГН: **********, против: В.Л.Ц. *** с ЕГН: **********, за увеличение на издръжка.

Твърди се, че с решение, постановено по гр.дело № 1363/2008 година, по описа на ЛРС, ответника е осъден да заплаща на ищцата, като майка и законна представителка по 60 лева месечна издръжка, считано от 24.10.2007 година.

На 14.01.2014 година, между страните е постигнато споразумение, при което ответника се е съгласил да заплаща на ищцата по 120 лева месечно, считано от 01.01.2014 година.

Обстоятелствата при които е определена издръжката са се изменили, детето С. е в 7 клас, а от следващата учебна година ще бъде в осми клас. Нуждите на С. значително са нараснали, възможностите на ответника са много по- големи от нейните, поради което:

Петитум: Моли, след установяване на изложеното, ответника да бъде осъден да й заплаща, като на майка и законна представителка на малолетното им дете, С. по 250 лева, месечна издръжка, считано от подаване на ИМ.

Ответника се намира извън пределите на РБ, адреса му е неизвестен, поради което и съдът с определение от 04.08.2017 година е назначен адв.С.П. за процесуален представител на ответника.

Писмен отговор от адв.С. п е постъпил в срока по чл. 131, ал. 1 ГПК.

В отговора си, счита иска за допустим, но основателен само до размер от 200 лева, над която сума го счита за завишен и моли да бъде отхвърлен.

В съдебно заседание, ищцата се явява лично и с адв.В.

По същество заявяват, че са съгласни да бъэде постановено решение, с оглед признанието на процесуалният представител на ответника, а именно да бъде изменен размера на присъдата издръжка, като ответника бъде осъден да заплаща вместо по 60 лева по 200 лева месечна издръжка, считгано от подаване на исковата молба.

За ответника се явява процесуалният му представител, адв.С.П., който заявява, че искът следва да бъде уважен в размер на 200 леа месечно, съобразно възможностите на ответника и нуждите на С..

Доказателствата са писмени и гласни.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства съобразно чл. 235 от ГПК, приема за установено следното:

От фактическа страна:

Не се спори, че страните са родители на С. с ЕГН: **********, и детето живее при ищцата, която полага грижи за него.

С Решение постановено по гр.дело № 1363/2008 година, ответника е осъден да заплаща на ищцата, в качеството й на майка и законна представителка на малолетното дете по 60 лева, месечна издръжка, считано от 24.10.2007 година.

Между страните, на 14.01.2014 година, е постигнато споразумение, при което ответника се е съгласил да заплаща на ищцата по 120 лева месечно, считано от 01.01.2014 година, видно от представеното споразумение, нотариално заверено.

По делото са представени доказателства за трудовата заетост и доходите на майката, от които се установява, че тя работи в Тримекс Инвест ЕООД, гр.Лом, с месечно възннаграждение от  551.54 лева, видно от представеното Удостоверение на л. 5 от делото.

От своя страна процесуалният представител на ответника, счита, че предявеният иск е основателен до размер на сумата от 200 лева, в какъвто смисъл моли, да бъде постановен съдебния акт.

Видно от приетият по делото Социален доклад, изготвен от ДСП, гр.Лом и показанията на разпитаният социален работник, ангажиран със случая, свидетеля К.Т., се установява, че след фактическата раздяла между родителите, през 2005 година, основни грижи за С. полага майката, която съжителства с лицето К.К. За детето С. е осигурена храна, поддържане на лична хигиена, дрехи, обувки, спорен нуждите на детето и сезона и всичко необходимо за отглеждането му- санитарно- битови и материални условия. При С. не е установен, като наречения синдром на родителско отчуждение. Същата е клинично здрава, редовно са проведени всички имунизации, не са налице специфични здравословни потребности.През учебната 2017/2018 година, С. е записана в 8б клас на ПГ”Н.Геров”, гр.Лом, редовно посещава учебните занятия, при добър външен вид.

Стилът на майката или преобладаващия подход на възпитание се основава на емоционална близост и на запазване на  личностовата самоидентичност, а възпитанието на детето е позитивно ориентирано.

От правна страна:

Съобразно установеното от фактическа страна, съдът прави извод за основателност на предявения иск, поради следното:

Изменение на предходно определената издръжка следва да бъде допуснато само при наличие на изменение на обстоятелствата, въз основа на които тя е присъдена в определен размер.

Следователно основателността на предявената искова претенция с правно основание чл. 150 от СК се обуславя от настъпването след определяне на предходната издръжка на трайни съществени промени в нуждите на детето или във възможностите на дължащия издръжка родител, като се отчетат и възможностите на родителя, полагащ грижи за детето.

От определяне на настоящата месечна издръжка в размер на 120 лева, през 2014 година, са изминали три години, през който период потребностите на детето, с оглед неговото израстване и нуждата от повече парични средства за облекло, храна и обучение, трайно са се увеличили. По настоящем и към момента на постановяване на съдебния акр,  детето С. е на 14 години, ученичка в осми клас.

Освен от храна и дрехи са й необходими учебници, учебни пособия и т.н. Тези нужди са възникнали след предходното определяне на издръжка и са трайни, доколкото учебниците за основното образование се осигуряват от държавата, за разлика от тези в средното.

Предвид горното съдът приема, че е налице трайно и съществено изменение на обстоятелствата, при които е определен първоначалния размер на издръжката, което е предпоставка за уважаване на предявената искова претенция с правно основание чл. 150 от СК.

Размерът на издръжката обаче не може да бъде определен  само въз основа на нуждите на децата. Те трябва да се съпоставят с възможностите ,на лицето, което дължи издръжка и при съотношението  на двете величини да се определи размера на издръжката.

Родителите са от един ред на лицата, които дължат издръжка (чл. 140, ал. 1, т. 3 СК).

При това положение, задължението за издръжка се разпределя между тях според възможностите им (чл. 140, ал. 3 СК).

Принципът за определяне на издръжката според  възможностите  и материалното състояние на лицето, което дължи издръжка е основен принцип в СК ( виж чл. 140, ал. 3 СК, чл. 142, ал. 1 СК, чл. 143, ал. 1 СК).

Според т. 5  на ППВС № 5/ 16.11.1970год., „възможностите на лицето, което дължи издръжка следва да се определят от неговите доходи, имотно състояние, възраст, образование, професионална квалификация, трудоспособност.

Следва да се отчетат и „непосредствените грижи” (грижите и издръжката,  доставяни в натура) от родителя, който упражнява родителските права.

В случая безспорно са налице увеличени нужди на детето.

Безспорно е установено, че ответника е напуснал Р.България и работи във Великобритания.

Не е установено в производството, адрес и конкретен размер на дохода на ответника.

В случая е възможно да се направи извод за най- ниския възможен доход, в какъвто смисъл е Решение на ВКС № 534 от 28.06.2010 година, постановено по гр. д. № 1800/2009 година на 3 г.о.

От справка- Минималната работна заплата в Англия към днешна дата възлиза на 6.50 паунда на час. От 1 октомври 2015 година ставката за възрастни се повишава на £6.70 съгласно препоръките на Комисията по ниското заплащане (Low Pay Commission). Въпросните препоръки са изложени в доклад на същата от март 2015 година, т.е., ответника работи и живее в страна с официално приет по- висок праг на минимални доходи, при трудова дейност, което следва да бъде съобразено с оглед възможностите му да участва в издръжката на детето С., тъй като възможностите на задълженото лице, да дава издръжка, позволяват това.

С оглед и на признанието на процесуалният представител на ответника,       адв.С.П. и съгласието на майката, съдът намира, че  издръжката която бащата следва да заплаща е в размер на 200 лева, месечно, като предявеният иск се отхвърли в останалата му част, над уважения размер от 200 лева до предявения от 250 лева, като неоснователен.

Приоритетното парично участие на бащата е обусловено от обстоятелството, че майката поема и непосредствените грижи по отглеждането и възпитанието на детето.

Увеличеният размер на издръжката се дължи от деня на предявяване на иска 12.05.2017 година, ведно със законната месечна лихва за всяка закъсняла вноска за месеца, за който се дължи издръжката, до настъпване на законовите основания за изменението или прекратяването й.

С ИМ, разноски не се претендират от страна на ищцата.

Процесуалният представител на ответника, претендира такива, които ще бъдат определени от НБПП.

Ответника ще следва да заплати по сметка на Районен съд, гр.Лом,  държавната такса върху размера на присъдено увеличение на издръжката, в размер на 115.20 лева.

На основание чл. 242, ал.1 от ГПК решението подлежи на предварително изпълнение.

Водим от горното, съдът:

 

Р  Е  Ш  И :

 

ИЗМЕНЯ размера на месечната издръжка от 120 /сто и двадесет лева, съгласно споразумение между страните, от 14.01.2014 година, нотариално заверено/ с което В.Л.Ц. *** с ЕГН: **********, е осъден, да заплаща на Ц.Ц. *** с ЕГН: **********, като майка и законна представителка на малолетното дете, С.В.Ц. *** с ЕГН: **********,  като

ОСЪЖДА  В.Л.Ц. *** с ЕГН: **********, ДА ЗАПЛАЩА на Ц.Ц. *** с ЕГН: **********, като майка и законна представителка на малолетното дете, С.В.Ц. *** с ЕГН: **********,   ежемесечна издръжка в размер на 200 лева/ двеста лева/, считано 12.05.2017 година, до настъпване на законовите основания за изменението или прекратяването й, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, като ОТХВЪРЛЯ иска над уваженият размер от 200 лева,  до претендираният размер от 250 лв. месечно, като НЕОСНОВАТЕЛЕН.

ОСЪЖДА В.Л.Ц. *** с ЕГН: **********, да заплати на по сметка на РС, гр.Лом държавна такса върху размера на присъденото увеличение на издръжката в размер на 115.20 лева/ сто и петнадесет лева и 20 ст./ както и пет лева в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта за присъденото изменение на издръжката, на основание чл.242 ал.1 ГПК.

Решението подлежи на обжалване пред МОС в двуседмичен срок от датата на съобщението.

 

 

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ :