РЕШЕНИЕ

гр. Лом, 9.10.2015 год.

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Ломският районен съд, шести състав в публичното заседание на двадесет и шести септември , две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Боряна Александрова

 

при секретаря Любомира Петрова , като разгледа докладваното от съдията Гр. дело № 1729  по описа за 2017 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявени са обективно съединени искове - спор за родителски права, местоживеене на детето и определяне на режим на лични контакти с правно основание чл. 127 от СК, във вр. чл. 123 от СК;

Производството по настоящото дело е образувано по искова молба на М.С.А. ***, чрез пълномощника й по делото адв.Р.Б.- МАК против Д.Ц.Д. искове за предоставяне упражняването на родителските права по отношение малолетната им дъщеря С. Д. Ц., родена на *** г.,  за предоставяна на майката да упражнява родителските права по отношение на детето им и за определяне режим на лични отношения на детето с бащата .

            Твърди се в и.м., че от фактическото си съжителство страните имат родено дете – С..

Твърди се също така, че ищцата и ответника са живеели на семейни начала от 2008г. до 2012г., като тези 4 години са живели в Р.Италия. Но ответника започнал да се държи агресивно с ищцата по делото , което наложило тя да сезира италианските власти, като му била наложена мярка за защита. Твърди още, че през декември 2012г. с помощта на италианските власти ищцата успяла да се прибере в България, заедно с дъщеря си, и от тогава не поддържала връзка с ответника, освен в случаите когато той идвал за да вземе дъщеря им. Твърди също, че сутринта на 12.11.2015г. отивайки на работа в МБАЛ гр.Лом срещнала ответника по делото и имали пререкания, прераснали по късно през деня във вербални закани и словесни ругатни. Това наложило тя да сезира компетентните за това органи, като с решение по гр.д. 1700815г. на ЛРС на ответника били наложени мерки за закрила. Твърди, че от тогава и до днес тя не отказва на ответника да се вижда с дъщеря им, но след срещите с баща си, детето й е неспокойно, плаче, задава й въпроси :”защо не живее с баща ми” и др., което я навежда на мисълта,че при осъществяване на контактите си с детето им, ответник се опитва да го манипулира и настройва против нея, с цел двамата родители да се съберат и да заживеят отново заедно. Смята, че с поведението си ответника не  възпитава правилно  детето.

Моли съда да постанови решение ,с което предостави тя да упражнява родителските права върху  детето им С., като съдът определи подходящ режим на контакти на детето и ответника, съобразен с възрастта на детето С.  . С ИМ е представено удостоверение за раждане на детето .

 Писмен отговор от ответника е постъпил в срока по чл. 131, ал. 1 ГПК, бланкетно изразява становище по иска.

В съдебно заседание ищцата участва лично и с  адв.Б. *** и поддържа исковете.

Ответника редовно призован, не се явява, не се представлява.

По делото са събрани писмени доказателства , приет е и социалния доклад, изготвен от социален работник при  ДСП Лом .

След преценка на събраните по делото доказателства гласни и писмени поотделно и в тяхната съвкупност съдът намира за установено от фактическа страна  следното :

Страните не са сключвали граждански брак, но са живели на семейни начала От съвместното им съжителство е родено детето им С. , родена на *** год.

Не се спори между страните ,че през м. декември 2012г.ответницата е напуснала  семейството им, заедно с детето С. и от тогава тя се грижи за възпитанието на С. Няма спор между страните , относно факта, че майката до сега не е възпрепятствала осъществяването на контакти между детето и ответника . не се спори и кой от двамата родители да упражнява родителските права върху детето им Формално се спори относно  режима на контакти между детето и неговият баща.

От изготвения социален доклад, се установява, че доходите на майката са формирани: 500 лв. от трудово възнаграждение и 350 лв., пенсия на детето по ППЗИХУ.Доходите на бащата са в размер на 239,58 лв., същият е с 81% ТНР. Условията при които се отглежда детето в дома на майката са мн.добри. И двамата родители се грижат детето им.

От правна страна:

            Предявения иск е с правно основание чл. 127 ал.2 СК. По така предявения иск съдът дължи произнасяне по въпросите относно местоживеенето на децата, упражняването на родителските права, личните отношения с тях и издръжката им. Касае се до акт на спорна  съдебна администрация на тези отношения.В исковото производство съдът решава тези въпроси, след като прецени всички обстоятелства с оглед интересите на децата като : възпитателските качества на родителите, полаганите до момента грижи и отношение към детето, желанието на родителите, привързаността на детето към родителите, пола и възрастта на детето, възможността за помощ от трети лица-близки на родителите, социалното обкръжение и материалните възможности. Характерното за това производство  е, че съдебната намеса се предприема въз основа на обществения интерес, изхожда се от съображения за целесъобразност. Основната цел е да се организират родителските функции по начин, който най-пълно отговаря на интересите на детето.

                        При анализа на събраните по делото доказателства , отговорът подаден от ответника и изготвения и приет по делото социален доклад се установява ,че майката е тази с по- голям родителски капацитет,след раздялата й с бащата е тази при която е останало детето ,тя е тази ,която полага непосредствените грижи за детето ,за да не бъде то лишено от всичко необходимо. Детето се чувстват добре  в обкръжението и на майка си и на баща си, като детето е заявило пред социалния работник  привързаността  си към тях . детето С. живее в дома на майка си в добри жилищни условия ,което  му дава всичко необходимо за спокоен и нормален живот .Детето посещава детска градина. Има и ЕР ТЕЛК с диагноза -астма.

          С оглед изложеното предявения от иск се явява изцяло основателен и доказан. Същия следва да бъде уважен, като се постанови роденото от съвместното фактическо съжителство между страните дете: С. , родена на *** год. да живее при своята майка, като на същата се предостави упражняването на родителските права по отношение на С., а на бащата се определи режим на лични отношения с детето всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 9.00 часа на съботата до 18 часа на неделята с преспиване, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск.

 

       Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

            ПОСТАНОВЯВА родената от съвместното фактическо съжителство между М.С.А. , ЕГН ********** и Д.Ц.Д.  с ЕГН **********  дете С. Д. Ц. , родена на *** год. да живее при майката  М.С.А. на адрес: ***  

            ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето С. Д. Ц. , родена на *** год. ЕГН **********  на майката  М.С.А. , ЕГН **********.

като ОПРЕДЕЛЯ на бащата  Д.Ц.Д.  с ЕГН ********** режим на лични отношения с детето, като той има право да взема детето С. всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 9.00 часа на съботата до 18 часа на неделята с преспиване, както и един месец през лятната ваканция, когато майката не е в платен годишен отпуск.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд – Монтана в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: