НЕПРИСЪСТВЕНО РЕШЕНИЕ

Гр. Лом, 28.11.2017  година

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

Районен съд, гр.Лом, първи състав, в публично съдебно заседание на двадесет и втори ноември, две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИНА КАМЕНОВА

 

при секретаря, Б.Костова, като разгледа докладваното от съдия- докладчика, Н.Каменова, гр.дело № 2279/2017 година, по описа на съда,  за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Иск с правно основание  чл. 422, ал.1 във връзка с чл. 415, ал.1 от ГПК.

Предявени са обективно съединени искове от ******, със седалище и адрес на управление, ******,  Булстат ******, представлявано от Управителя, В.  Д.И. с ЕГН: **********, против: С.Б.Д., с ЕГН: ********** ***.

ИЩЦЦИТЕ, посочват, че ответницата е абонат на ******, гр.Монтана,  и потребител на вода и други услуги, предвидени в Закона за водите, за обект на адрес, ******.

Ответницата дължи на дружеството общо сумата от 408.38 лева, в която сума са включени главница и лихви, съгласно извлечение от сметка 411 ” Клиенти”. Задължението представлява главница за периода от 05.08.2014 година до 10.09.2017 година, а претендираните лихви са за периода: 06.09.2014 година до  21.06.2017 година. Законната лихва се претендира на основание чл. 40, ал.1 от Наредба № 4/2004 година за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи/ изм.  доп. Бр. 63 от 2012 г./. Услугите се осъществяват, съгласно ОУ на ******, одобрени от ДКЕВР с решение № ОУ-09/11.08.2014 година.

Петитум: да бъде признато от съда за установено, че ответницата, следва да заплати на ******-Монтана, сумата в общ размер от 408.38 лева представляваща неизплатена стойност на консумирана вода, от която: главница в размер на 352.74 лева и лихва: 55.64 лева, към 21.06.2017 година, съгласно извлечение от сметка 411»Криенти» на дружеството, ведно със законната лихва начиная от подаване на ИМ в съда, доокончателното изплащане на вземането.

Препендират се разноски направени по заповедното и настоящето производство.

Писмен отговор от ответницата, не е постъпил в срока по чл. 131, ал. 1 ГПК.

Същият не взема становище по предявеният иск, не прави  възражения и не сочи  доказателства.

Страните, редовно призовани за първото по делото открито съдебно заседание.

За ищците се явява процесуалният им представител, адв. ******, същата заявява, че поддържа предявеният иск, изцяло, моли да бъде постановено неприсъствено решение, тъй като от страна на ответницата, не е постъпил отговор и не се явява в днешното съдебно заседание.

Ответницата, С.Б.Д., редовно призована, не се явява, в срока за отговор на исковата молба не вземат становище по иска, не прави възражения, не посочва и не представя доказателства и не е поискала събирането на такива. Редовно призована за участие в съдебно заседание, не се явяват и не изпраща процесуален представител.

Съгласно разпоредбата на чл.239 от ГПК, Съдът постановява неприсъствено решение, когато:

1. на страните са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването им в съдебно заседание;

2. искът вероятно е основателен с оглед на посочените в исковата молба обстоятелства и представените доказателства или вероятно е неоснователен с оглед на направените възражения и подкрепящите ги доказателства.

Съдът намира, че са налице процесуалноправните и материалноправните предпоставки за постановяване на неприсъствено решение срещу ответницата по предявения иск, същата е получила Разпореждане по чл. 131 от ГПК от  11.09.2017 година, лично, не е  представила в срок отговор на исковата молба, същата е  редовно призована, но не се е явява в съдебното заседание и не е направила искане за разглеждане на делото в нейно отсъствие, не са направени никакви възражения и не са представени доказателства в тази връзка /чл.238, ал.1 от ГПК/.

Същата е редовно призована, получена призовка и препис от Определението от  23.10.2017 година, на  24.10.2017 година  по чл. 140 от ГПК, като изрично са й указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването в съдебно заседание.

С оглед на посочените в исковата молба обстоятелства и ангажираните писмени доказателства, предявеният иск се явява и вероятно основателен.

На основание горното, съдът намира, че с оглед наличието на предвидените в чл. 239, ал. 1 ГПК предпоставки, следва да се постанови неприсъствено решение, като предявения установителен иск следва да се уважи като основателен.

На основание,чл.78 ал.1 ГПК ответницата следва да заплати на ищтеца и направените от тях разноски по делото за тази инстанция и в заповедното производство, а именно 25 лева платена държавна такса в заповедното производство и 75 лева в исковото производство.

Води от горното и на основание чл. 239 от ГПК, съдът:

 

Р  Е  Ш  И :

 

ПРИЗНАВА  ЗА  УСТАНОВЕНО по отношение на С.Б.Д., с ЕГН: ********** ***, съществуването на вземане на ******, със седалище и адрес на управление, ******,  Булстат ******, представлявано от Управителя, В.  Д.И. с ЕГН: **********,  за сумата в общ размер от 408.38 лева представляваща неизплатена стойност на консумирана вода, от която: главница в размер на 352.74 лева и лихва: 55.64 лева, към 21.06.2017 година, съгласно извлечение от сметка 411»Криенти» на дружеството, ведно със законната лихва начиная от 04.09.2017 година, до окончателното изплащане на вземането.

ОСЪЖДА С.Б.Д., с ЕГН: ********** ***, да заплати на ******, със седалище и адрес на управление, ******,  Булстат ******, представлявано от Управителя, В.  Д.И. с ЕГН: **********, направените в производството разноски в настоящето производство:75 лева и в заповедното по ч.гр.дело №  1449/2017 година, в размер на 25 лева.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

След влизане на решението в сила, препис от същото да се приложи по ч.гр.дело № 1449/2017 година по описа на ЛРС.

 

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ :