Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  

гр. Лом,  27.11.2017  година

 

В   ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Районен съд, гр.Лом, в публичното съдебно заседание на двадесет и първи ноември, две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИНА КАМЕНОВА

 

при секретаря Б.Костова, като разгледа докладваното от съдия Н.Каменова гр.д. № 2775/2017 година, по описа за 2017 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Охранително производство по реда на чл. 330 и следващите от ГПК.

Иск е с правно основание чл. 50 СК…………………

,съдът

 

Р     Е     Ш     И:

 

ПРЕКРАТЯВА с развод, сключеният на 03.11.1990 година с Акт № 298/03.11.1990 година на Община, гр.Лом, обл. Монтана, Граждански брак между Б.Н.Р. с ЕГН: ********** *** и Е.И.Р. с ЕГН: **********,  на същия адрес, поради сериозно и непоколебимо съгласие.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между молителите споразумение, подписано от тях, а именно:

От брака си молителите, имат дете, Б.БР.,  роден на  *** година.

Родителски права:

След прекратяване на брака, непълнолетния, Б.БР., роден на *** година, остава да живее при бащата, в *****, Б.Н.Р., който ще се грижи за възпитанието и отглеждането му, на която се възлагат родителските права.

Режим на контакти:

Майката, Е.И.Р. с ЕГН: ********** има право да взема при себе си непълнолетното дете, Б.БР., всяка събота и неделя от месеца, от 10.00 часа на съботния ден до 16.00 часа на неделния ден, както и 1 месец/един месец/ през лятото, когато детето е в училищна ваканция, което време не следва да съвпада с редовния платен годишен отпуск на бащата.

Издръжка за непълнолетното дете:

Осъжда майката, Е.И.Р. с ЕГН: **********, да заплаща на Б.БР., с ЕГН: **********, роден на *** година, със съгласието на бащата, Б.Н.Р. с ЕГН: **********, като баща и законен представител, до 25-то число на месеца по 115 лева/ сто и петнадесет лева/ месечна издръжка, начиная от  23.10.2017 година, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска от датата на падежа, до настъпването на законни причини за изменение или прекратяване на издръжката.

Молителите нямат претенции един спрямо друг, за издръжка.

Имуществени отношения:

Семейното жилище, находящо се в *****, което се състои от 2 бр.самостоятелни жилищни сгради, се предоставя за ползване, както следва:

А./по голямата жилищна сграда, находяща се в източната част на дворовото място, се предоставя за ползване на Б.Н.Р. с ЕГН: **********,

Б./по малката жилищна сграда, находяща се в западната част на дворовото място се предоставя за ползване на Е.И.Р. с ЕГН: **********.

През време на брака, не са придобити движими вещи, в режим на съпружеска общност, освен лек автомобил и НИ, което подлежи на доброволна делба.

Молителите нямат взаимни претенции към фирмите и дяловете в търговски дружества, които притежава всеки един от тях.

Молителите нямат претенции към личните банкови сметки.

Движимите вещи, съпружеска имуществена общност, молителите са си поделили извънсъдебно- по доброволен начин.

След прекратяването на брака, съпругата, на Е.И.Р. с ЕГН: **********, ще продължава да носи фамилното име- Р..

 

ОСЪЖДА Б.Н.Р. с ЕГН: **********,***,  да заплати в полза на Бюджета на съдебната власт, по сметка на ЛРС, сумите: 20 лева окончателна държавна такса за водене на брачния процес, както и 5 лева в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА Е.И.Р. с ЕГН: ********** ***,  да заплати в полза на Бюджета на съдебната власт, по сметка на ЛРС, сумите: 20 лева окончателна държавна такса за водене на брачния процес, сумата от 82.80 лева върху присъдената  издръжка, както и 5 лева в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

След влизане в сила на решението, препис от акта за изменение на гражданското състояние да се изпрати на служба”Гражданска регистрация и административно обслужване” при Областна Дирекция, гр.Монтана и БС при ЛРС.

                                          

 

 

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ :