Р Е Ш Е Н И Е

Гр. Лом, 18.08.2017 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

            Районен съд – гр. Лом, в открито съдебно заседание, на петнадесети юни, две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: А. МИРОНОВА

 

            При секретаря Р. Димитрова, като разгледа докладваното от съдия Миронова АНД № 399/2016 год. по описа на РС – Лом, за да се произнесе, намери за установено следното:

 

            Производството е по реда на чл. 59 и следв. от ЗАНН.

 

            С Наказателно постановление № 16-0294-000383/22.06.2016 год., на О.Т. И., Началник Сектор към ОД МВР – Монтана,  РУ – гр. Лом, упълномощен със Заповед № 8121з-748/24.06.2015 год. на Министъра на Вътрешните работи, на С.В.Ф., ЕГН **********,***, са наложени следните административни наказания, на осн. чл. 53 ЗАНН и чл. 183, ал. 2, т. 11 ЗДвП и чл. 174, ал. 3 ЗДвП:

1.     Глоба в размер на 20 лв. – за нарушение на чл. 40, ал. 2 ЗДвП – за това, че не наблюдава непрекъснато пътя зад ППС при движение на заден ход. ПТП и

2.     Глоба в размер на 2000 лв. – на осн. чл. 174, ал. 3 от ЗДвП – за нарушение на чл. 174, ал. 3 ЗДвП – за това, че не отказва да му бъде извършена проверка с техн.средство за установяване употребата на алкохол или друго упойващо вещество или не е изпълнил предписанието за медицинско изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му.

ВСИЧКО: глоба в размер на 2020 лв..

Гореизброените наказания са наложени за това, че на 23.05.2016 год., около 15,30 часа, в гр. Лом, на ул. Кубадин – на кръстовището с ул. Каблешков, като неправоспособен водач –на Фиат Панда с рег. № М 59 43 АН, държава България, собственост на Т.А.Р., ЕГН ********** от *****, като при извършване на маневра движение назад не наблюдава пътя зад превозното средство и блъска железобетонен стълб, след което не остава на място и не уведомява органите на МВР с цел да се укрие. Водачът ф. е установен на 23.05.2016 год. около 16,20 часа пред имота му в м. Садовете, като се намираше на предна лява седалка на автомобила. При проверката има нестабилна походка и забавен говор. Водача отказва да бъде изпробван за употреба на алкохол с техн.средство. издаден талон за медицинско изследване № 0380900.

НП е връчено на 18.07.2016 год.

            Недоволен от така издаденото Наказателно постановление, с жалба от 21.07.2016 год., С.В.Ф. *** го обжалва в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН. Оспорва констатациите в АУАН и НП. Твърди, че не е извършил вменените му нарушения, тъй като на посочената дата не е извършвал ПТП. Действително около 16,20 на посочената дата, докато се намирал във вилата си бил посетен от двама полицаи, които го заварили в колата и той отказал да даде кръвна проба и да бъде изпробван за употреба на алкохол, тъй като бил седнал в колата само за да си почине. Отказал да бъде изпробван с техническо средство тъй като има операция на гърлото, която не му позволява това, а кръвна проба – по същите здравословни причини.

            Жалбата е подадена в законоустановеният срок, от лице, имащо право и интерес от обжалване и като така, е процесуално допустима.

            В съдебно заседание пред настоящият съдебен състав, жалбоподателят не се явява представлява се от адв. П. П., МАК, който поддържа жалбата. Ангажира гласни доказателства.

            Въззиваемият, редовно призован, не се явява, не изпраща процесуален представител. Не изразява становище по жалбата.  

            Съдът, като взе предвид събраните по делото писмени и гласни доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, доводите на жалбоподателя, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

            С Наказателно постановление № 16-0294-000383/22.06.2016 год., на О.Т. И., Началник Сектор към ОД МВР – Монтана,  РУ – гр. Лом, на жалбоподателя са наложени гореописаните две административни наказания, за нарушения на разпоредбите на ЗДвП.

            Видно от  представената от жалбоподателя Етапна епикриза, издадена на 23.08.2016 год., жалбоподателят С.В.Ф. страда от хипертонично сърце без сърдечна недостатъчност, хиперплазия на простатата, неуточнена болест на черния дроб, неинсулинозависим захарен диабет с неврологични усложнения. От 8 години – операция на ларинкса. Гонартроза на двете колена. Подагра

            От показанията на свид. Ц.А., без родство се установява, че на посочената в АУАН дата, на излизане от дома си /в гр. Лом, ул. Кубадин № 23/, видял жалбоподателя, който дремел в автомобила. Свидетелят седнал в своята кола и потеглил, като видял, че и жалбоподателя потеглил, но шофирането му не било нормално – криволичел по улицата. Силно казано е, че жалбоподателя е блъснал стълб, по-скоро подпрял стълб. Решил, че може на водача да му е лошо или да е употребил нещо. За това свидетелят позвънил в полицията и подал сигнал, като започнал да кара след жалбоподателя. Според свидетеля на няколко пъти жалбоподателя заспивал зад волана. Като засял, свидетелят го изчаквал 2-3-5 минути да тръгне пак. Към м. Садовете последният спрял автомобила. Свидетеля останал до пристигането на полицаите и присъствал в полицията, докато съставяли акт. Не е бил когато са го изпробвали за алкохол. Присъствал при съставянето на АУАН. Като го довели в полицията му лъхнал на алкохол.

            На предявеният му АУАН свидетелят не вижда свой подпис. Вижда името си, но не и подпис.

            В обясненията си жалбоподателя твърди, че действително е отказал да даде кръвна проба, защото е диабетик и това е обяснил на полицая, който обаче отказал да го изслуша.

            От показанията на свид. Е.Б.И., актосъставител  се установява, че на 23.05.2016 год. е било реализирано ПТП на кръстовището на улиците Каблешков и Кубадин в гр. Лом, за което той бил уведомен от дежурния в РУ Лом. Водачът, реализирал ПТП-то бил н апуснал мястото, но имало очевидец, който подал сигнала и държал постоянна връзка по телефона с дежурния и карал зад водача. Автомобилът на жалбоподателя бил установен в м. Садовете, пред неговия имот. Той бил в автомобила си, бил задрямал, а очевидеца бил зад него, на известно разстояние, като заяви, че през цялото време не е губил зрителен контакт с жалбоподателя и последният не е излизал от автомобила. Извършили проверка. Бил в явно нетрезво състояние. Лъхал на алкохол. Поради това, че той не може да бъде изпробван  с техническо средство /поради заболяване, операция на ларинкса, отворена/, му бил издаден талон за медицинско изследване. Установили, че е неправоспособен водач, бил отведен на мястото, където според очевидеца било станало ПТП-то. Имало следи от съприкосновение от бронята на автомобила с железобетонен стълб. След това поканили жалбоподателя в РУ Лом и му снели обяснения. Протоколът за ПТП при материални щети по принцип се съставя от застрахователя. Жалбоподателя бил ожулил своя си автомобил и за това свидетелят не състави протокол за ПТП.

            От показанията на свид. Д.А., без родство, приятел на жалбоподателя се установява, че на 24.05. бил на лозето си със жалбоподателя, който му направил услуга – отрязал едно кайсиево дърво, свидетеля отишъл на лозето си към 9-10 часа и до към 13 часа отрязали кайсията, след което свидетеля си се прибрал, а жалбоподателя останал на лозето. Свидетеля познава жалбоподателя отдавна, знае, че е трудолюбив човек, но не го е виждал да употребява алкохол. Не знае дали има някакви заболявания.

Срещу жалбоподателя бил съставен АУАН № 39А/23.05.2016 год., за това, че на същата дата, около 15,30 часа, в гр. Лом, ул. Кубадин, на кръстовището с ул. Каблешков е управлявал л.а., м. Фиат Панда с рег. № М 59 43 АН, собственост на Т.А.Р., с ЕГН ********** от гр. Лом, като при извършване на маневра „движение назад“ не наблюдава пътя зад превозното средство и блъска железобетонен електрически стълб. След което не остава на място и не уведомява органите на МВР с цел да се укрие. Водачът Ф. е установен на 23.05.2016 год., около 16,20 часа пред имота му в м. Садовете, като се намираше на предна лява седалка на автомобила. При проверката има нестабилна походка и забавен говор. Водачът отказва да бъде изпробван за употреба на алкохол с техническо средство. Издаден талон за медицинско изследване № 0380900.

Като нарушени норми са посочени: чл. 40, ал. 2, чл. 123, ал. 1, т. 2, б. „а“ и „в“ и чл. 174, ал. 3 ЗДвП.

Като обяснени на нарушителя жалбоподателят собственоръчно е написал, че не е управлявал автомобила по това време.

АУАН е съставен от свид. Е.Б.И., в присъствието на свид. Ц.А.А. – свидетел при извършване на нарушението и при съставянето на АУАН.

Издаден е Талон за медицинско изследване № 0380900, връчен на жалбоподателя на 23.05.2016 год., без отбелязан час, връчен при отказ, удостоверен с подписа на свидетел – Г.Е.Г..

В срока по чл. 44, ал. 1 ЗАНН, жалбоподателят не е депозирал възражения пред АНО.

В издаденото НП са приповторени фактическите констатации на АУАН, като са наложени административни наказания само за нарушенията по чл. 40, ал. 2 и чл. 174, ал. 3 ЗДвП.

            При така установените факти, съдът намира, че в хода на административно-наказателното производство са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които го опорочават до степен, налагаща отмяна на атакуваното НП.

При съставянето на АУАН е нарушена разпоредбата на чл. 43, ал. 1 ЗАНН, тъй като липсва подпис на свидетеля при съставянето му и установяване на нарушението Ц.А., той и единствен свидетел.

Съобразно правилото на чл. 43 ал. 1 от ЗАНН, АУАН се подписва от съставителя и поне от един от свидетелите, посочени в него и се предявява на нарушителя да се запознае със съдържанието му и да го подпише.

Разпоредбата е императивна и неспазването й съставлява самостоятелно основание за отмяна на издаденото въз основа на акта наказателно постановление, тъй като се нарушават правата на санкционираното лице.

В случая, единственият свидетел при съставянето на АУАН и установяване на нарушението – Ц.А., пред настоящия съдебен състав заяви, че не вижда свой подпис на АУАН. При това положение не е ясно чии е подписа в графа „Свидетели“, но съдът приема, че това не е подписа на посочения свидетел – съобразно заявеното от него отричане.

Всяко съставяне на АУАН е съществен момент от административнонаказателното производство, като задължението за полагане на подписа на актосъставителя и поне един свидетел е императивно регламентирано в чл.43 ал. 1 от ЗАНН.

            С оглед на гореизложеното, съдът счита, че обжалваното Наказателно постановление следва да се отмени като незаконосъобразно, като издадено въз основа на порочен АУАН, без съдът да разглежда спора по същество.

 

            Водим от горното и на осн. чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ  Наказателно постановление № 16-0294-000383/22.06.2016 год., на О.Т. И., Началник Сектор към ОД МВР – Монтана,  РУ – гр. Лом, упълномощен със Заповед № 8121з-748/24.06.2015 год. на Министъра на Вътрешните работи, с което на С.В.Ф., ЕГН **********,***, са наложени следните административни наказания, на осн. чл. 53 ЗАНН и чл. 183, ал. 2, т. 11 ЗДвП и чл. 174, ал. 3 ЗДвП:

1.     Глоба в размер на 20 лв. – за нарушение на чл. 40, ал. 2 ЗДвП и

2.     Глоба в размер на 2000 лв. – на осн. чл. 174, ал. 3 от ЗДвП – за нарушение на чл. 174, ал. 3 ЗДвП 

 като НЕПРАВИЛНО и НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок, считано от деня на получаване на съобщението на страните, че решението е изготвено.

 

Препис от Решението, след влизането му в сила, да бъде изпратен на Началника на РУ на МВР – Лом – за сведение.

 

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: