Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е                          

 

                                   

                                                    

 

 

                                          Гр.Лом, 13.11.2017г.

                      

 

                              В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

     Ломски районен съд, четвърти наказателен състав, в открито съдебно заседание на десети октомври две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

      при секретаря Д.Ценкова, като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 376/17г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

       С Наказателно постановление № 16-0294-000879 от 28.10.2016г. на Началник сектор към ОДМВР гр.Монтана, РУ гр.Лом  О.И. на жалбоподателката И.П.К. с ЕГН ********** *** са и наложени три административни наказания „Глоби”, всяка една от тях в размер на 10лв /десет лева/ на осн. чл.183, ал.1, т.1, пр.1 и 2, чл.185 и чл.185 от ЗДвП, за извършени от нея административни нарушения по чл.100, ал.1, т.1, чл.139, ал.2, т.2 и чл.139, ал.2, т.3 от ЗДвП.

       Недоволна от НП е останала жалбоподателката, която го обжалва в законноустановеният 7-дневен срок, с молба да бъде отменено изцяло, като незаконосъобразно.

      В с.з. жалбоподателката редовно призован не се явява и не се представлява от процесуален представител.

      Въззиваемият не се явява, не изпраща процесуален представител, не взема становище по жалбата.

      Доказателствата по делото са писмени и гласни.

      Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № 16-0294-000879 от 28.10.2016г. издадено от Началник сектор към ОДМВР гр.Монтана, РУ гр.Лом  О.И. на жалбоподателката И.П.К. *** са и наложени три административни наказания „Глоби”, всяка една от тях в размер на 10лв /десет лева/ на осн. чл.183, ал.1, т.1, пр.1 и 2, чл.185 и чл.185 от ЗДвП, за извършени от нея административни нарушения по чл.100, ал.1, т.1, чл.139, ал.2, т.2 и чл.139, ал.2, т.3 от ЗДвП, за това, че на 11.10.2016г. около 16,30ч. в  с.Медковец, на кръстовището на ул.”Г.Димитров” и „Хр.Смирненски”, като водач на лек автомобил марка „Тойота Ярис”, с рег.№ М 68 06 ВВ, при извършена проверка е установено, че като водач на МПС не носи СУМПС и Контролен талон от съответната категория, автомобила не е оборудван с пожарогасител и аптечка.

       В с.з. жалбоподателката редовно призована не се явява и не се представлява. В депозираната жалба излага твърдения, че НП е незаконосъобразно, тъй като не е извършила нарушенията, за които е санкционирана и същото следва да бъде отменено. Твърди, че на 06.10.2016г. в гр.София личните и документи са се намирали в дамската и чанта, която е била предмет на кражба. 

       Въззиваемият не се явява, не изпраща процесуален представител.

       Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице имащо правен интерес и в предвиденият от закона 7-дневен срок.

        Разгледана по същество жалбата е основателна.

        На 11.10.2016г. свидетелите Р.Р. и Ц.Ц. – полицейски служители в РУ гр.Лом извършвали контрол по безопасност на движението по пътищата на територията на с.Медковец, обл.Монтана, когато около 16,30ч. на кръстовището на ул.”Г.Димитров” и „Хр.Смирненски” спрели за проверка движещият се лек автомобил марка „Тойота Ярис”, с рег.№ М 68 06 ВВ. По време на проверката свидетелите установили, че водач на автомобила е жалбоподателката, която при поискване на документите не им представила СУМПС и Контролен талон. Проверяващите установили, че лекият автомобил няма пожарогасител и аптечка. За установените нарушения по време на проверката св.Ц.Ц. в присъствието на св.Р.Р. и на жалбоподателката и съставил АУАН № 776 от 11.10.2016г., в който описал същите. Актът бил връчен и подписан от жалбоподателката без възражения. Такива не били направени и в течение на извършената проверка.

      Впоследствие възоснова на така съставеният АУАН, АНО издал и атакуваното НП, с което наложил на жалбоподателката три административни наказания „Глоби”, всяка една от тях в размер на 10лв /десет лева/, на осн. чл.183, ал.1, т.1, пр.1 и 2, чл.185 и чл.185 от ЗДвП, за извършени от нея административни нарушения по чл.100, ал.1, т.1, чл.139, ал.2, т.2 и чл.139, ал.2, т.3 от ЗДвП.

       Горното се установява от фактическа страна от събраните по делото писмени доказателства, както и от показанията на разпитаните в с.з. свидетели Ц.Ц. и Р.Р., които съдът кредитира, като обективни, последователни, и намиращи се във връзка, както по между си, така и с останалите събрани по делото доказателства.

      Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

        В нормата на чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП законодателят е регламентирал задължението на водача на МПС, при управлението му да носи свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория и контролния талон към него, а в нормата на чл.139, ал.2, т.2 и 3 от ЗДвП – задължението на водачите управляваните от тях МПС-та да са оборудвани с аптечка и пожарогасител.

       При извършената проверка на 11.10.2016г. полицейските служители безспорно са установили, че жалбоподателката в качеството и на водач на МПС при управление на същото не носи в себе си свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория и контролния талон към него, а управляваното от нея МПС – не е оборудвано с аптечка и пожарогасител.

       За извършеното нарушение по чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП, законодателят е предвидил в нормата на чл.183, ал.1, т.1 пр.1 и 2 от ЗДвП административно наказание „Глоба” в размер на 10лв, а за останалите две нарушения – в нормата на чл.185 от ЗДвП административно наказание „Глоба” в размер до 20лв.

       Обсъждайки събраните по делото доказателства, съдът намира, че правилно е ангажирана административно-наказателната отговорност на жалбоподателката за извършените от нея административни нарушения, като наложените наказания от страна на АНО са към минимума предвиден в закона, поради което издаденото НП се явява правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено изцяло.

       Водим от горното и на осн. чл.63 от ЗАНН, съдът

 

 

 

 

 

 

                                                Р  Е  Ш  И  :

 

        

 

 

            ПОТВЪРЖДАВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 16-0294-000879 от 28.10.2016г. на Началник сектор към ОДМВР гр.Монтана, РУ гр.Лом  О.И., с което на жалбоподателката И.П.К. с ЕГН ********** *** са и наложени три административни наказания „Глоби”, всяка една от тях в размер на 10лв /десет лева/ на осн. чл.183, ал.1, т.1, пр.1 и 2, чл.185 и чл.185 от ЗДвП, за извършени от нея административни нарушения по чл.100, ал.1, т.1, чл.139, ал.2, т.2 и чл.139, ал.2, т.3 от ЗДвП, ИЗЦЯЛО, като ПРАВИЛНО и ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

 

       След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на Началника на РУ”П” гр.Лом за сведение и изпълнение.

 

                                                   

     

                                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ :