ПРОТОКОЛ

 

гр. Л о м, 23.11.2017 г.

 

         Ломски районен съд, наказателна колегия, пети наказателен състав в публично  съдебно заседание на двадесет и трети ноември две хиляди и седемнадесета година  в състав :

Председател:  АЛБЕНА МИРОНОВА

      

при участието на секретар: РУМЯНА ДИМИТРОВА сложи за разглеждане  АНД № 631  по описа за 2017 год. докладвано от СЪДИЯТА МИРОНОВА.

На именното повикване в 13.00 часа  се явиха:

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Съдът, като счете делото за изяснено и след тайно съвещание, намира за установено следното:

Производството е по реда на чл. 4 - 6 УБДХ.

Образувано е по Акт за констатирано дребно хулиганство от 22 ноември 2017 г., с което е констатирано, че на същата дата около 11.30 ч. в с. Якимово, обл. Монтана, на обществено място на ул. „Георги Маринков- Качо“ в района на черквата, Е.К.М. със снета по делото самоличност е заплашил с оръжие – газов пистолет, марка „ZORAKI“, мод. MOD-914 с № 026749, лицето В.И.П. ***, като също така е извършил непристойна проява, изразяваща се в употреба на ругатни и псувни, като с тези си думи и действия е довел до уплаха и страх за живота на потърпевшия В.П.И. и присъстващия очевидец Н.Х.Х., но поради своята по-ниска степен на обществена опасност това деяние не представлява престъпление по чл. 325 НК.

В съдебно заседание нарушителят Е.М. се признава за виновен и дава обяснения. Съжалява за стореното.

ЛРП не изпраща процесуален представител.

От събраните в хода на съдебното следствие гласни доказателства, както и от приетите по делото писмени доказателства, съдът намира, че се потвърждава фактическата обстановка възприета от актосъставителя що се касае до заплахите с оръжие и вербалните заплахи, но не се потвърждава използването на псувни от страна на нарушителя.

Това съдът счита за установено от показанията на нарушителят, както и от показанията на свид. Х.. Въпреки това с описаните действие нарушителят безспорно е нарушил общественият ред и спокойствието на гражданите както е предизвикал възмущението на свид. И. и Х., а у първия и уплаха. Това действие на нарушителя осъществява състава на нарушение по УБДХ  по смисъла на чл. 1, ал.2 и поради по-ниската степен на обществена опасност е непристойна проява, а не престъпление по чл. 325, ал.1 НК.

Съдът намира, че от субективна страна  деянието  е извършено при форма на вината пряк умисъла.

Нарушителят е съзнавал общественоопасният му характер предвиждал го е и е искал настъпването на вредните последици.

С деянието си нарушителят предизвикал възмущението на присъстващите свидетели В.И. и Н.Х., с което нарушил грубо обществения ред и спокойствие.

Предвид изложеното, съдът приема, че с тези си действия нарушителят е осъществил като от обективна, така и от субективна страна съставът на нарушение по смисъла на чл. 1, ал.2 УБДХ, поради което и на основание чл. 6, ал.1 б.“а“ УБДХ следва да бъде санкциониран.

При индивидуализиране на административното наказание, съдът отчете смекчаващите отговорността обстоятелства – социалното и семейното положение, възрастта и проявената критичност, обстоятелствата на конкретното нарушение, намира, че целите на наказанието ще бъдат постигнати с налагането на административно наказание ГЛОБА, в предвиденият минимален размер, а именно 100 лв.

Така определеното наказание е от вид и характер да постигне целите на генералната и специалната превенция.

При тези мотиви, съдът

 

Р        Е        Ш        И :

 

 ПРИЗНАВА нарушителят Е.К.М. с ЕГН **********,***, понастоящем в ****** ****, българин, български гражданин, със средно образование, женен, пенсионер, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 22 ноември 2017 г. около 13.30 ч. в с. Якимово, обл. Монтана, на обществено място, на  ул. „Георги Маринков-Качо“, в района на черквата, извършил действия, съставляващи дребно хулиганство по смисъла на чл. 1, ал. 2 УБДХ, като заплашил с оръжие – газов пистолет, марка „ZORAKI“, мод. MOD-914 с № 026749 свидетеля В.П.И., употребил ругатни, псувни и заплахи по отношение на В.П.И., които са довели до уплаха у него и предизвикали възмущението на присъстващия свидетел Н.Х.Х.,  поради което и на основание чл. 6, ал. 1, б. „а“, вр. чл. 1, ал. 1, т. 2 УБДХ му НАЛАГА  АДМИНИСТРАТИВНО  НАКАЗАНИЕ „ГЛОБА“  в размер на 100 /СТО/ лева.

 

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване в 24 часов срок от настоящият момент, пред МОС.

 

В случай на въззивно обжалване,  насрочва делото пред МОС за 27.11.2017 г. от 13.30 ч., за която дата нарушителят е известен в съдебно заседание.

Да се уведоми ЛРП.

Препис от решението да се изпрати на Началника на РУ-Лом, за сведение и изпълнение, както и да се връчи на нарушителя.

 

Протоколът приключи в 14.03 ч. и се изготви в съдебно заседание.

 

 

                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                 СЕКРЕТАР: