НАХД №533/17 г

МОТИВИ :

 

Производството е образувано по внесено в ЛРС Постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на обвиняемата, М.О.К. ***, за това, че на 06.10.2017 година, около 10.00 часа в гр. ********, управлява МПС-лек автомобил марка ********, с рама № ********  собственост на О.А.Кот с. Б., обл. Пловдив , което не е регистрирано по надлежния ред, престъпление по чл. 345, ал. 2 вр. Ал. 1 от НК.

Представителят на ЛРП в съдебно заседание, поддържа изготвеното Предложение, като намира, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява, че обвиняемата е извършила престъплението по чл.345, ал.2, във вр.  ал.1  от  НК и предлага на съда да я освободи от наказателна отговорност, като й наложи административно наказание по смисъла на чл.78а от НК “Глоба” в минималния размер предвиден в закона.

Обвиняемата,  редовно призован не се явява.

Доказателствата по делото са писмени - събраните по Бързо  производство № 631/2017 година по описа на РУ, гр. Лом, писмени доказателства, приети и приобщени от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК.

Съдът, след като се запозна с направеното предложение на ЛРП, събраните по делото писмени доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на  страните, намери за установено следното :

Обвиняемата, М.О.К., е родена на *** година в гр. Пловдив, жител и живущ ***,  разведена, българка, българска гражданка, не осъждана, ЕГН **********.

На 06.10.2017 година служители на РУ Лом, свидетелите, З.В.В и Д.Г.Чоколо 10.00 часа, при обход със служебният автомобил, спират за проверка лек автомобил марка ******** без поставени регистрационни табели . При проверка се установило, че водача на автомобила е М.О.К.. При извършена проверка в ОДЧ Лом е установено, че автомобила е със служебно прекратена регистрация на 04.07.2017 година.

За констатираното нарушение на М.К. е  съставен Акт за установяване на административно нарушение № 1332 от 06.10.2017 година, получен лично от нея на същата дата и подписан, без възражения/л. 15 от БП/.

От изложеното се установява, че в случая се касае за  управление на  моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред.

Осъществен е състава на престъпление по чл.345 , ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

Видно от приложената по делото справка се установява, че лек автомобил, ********, с рама № ********  собственост на О.А.Кот с. Б., обл. Пловдив , не е регистрирано по надлежния ред,

Горното се установява от фактическа страна  които се подкрепят от събраните в хода на БП писмени доказателства, приети от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК, както следва: протокол аз оглед на местопроизшествие на лист 6-7, ведно с придружен албум на лист 8-10, протокол за разпит на свидетел на лист 11, 13, АУАН № 1332 от 06.10.2017 година, справка за нарушител водач на лист 16 - 17, справка на лист 18, служебна бележка на лист 19, справка за съдимост на лист 24, актуална справка за съдимост.

Съдът намира, че по безспорен и категоричен начин е установено, че обвиняемата М О.К. е осъществила от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от НК, а именно, че на  06.10.2017 година, около 10.00 часа в гр. ********, управлява МПС-лек автомобил марка ********, с рама № ********,  собственост на О.А.К от с. Б., обл. Пловдив , което не е регистрирано по надлежния ред,

Законодателят е предвидил за така извършеното престъпление в нормата на чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от НК наказание „До една година лишаване от свобода” или „Глоба” в размер от 500 лева/петстотин лева/ до 1 000лв /хиляда лева/.

Извършеното престъпление е от категорията на т.нар. “формалните престъпления”, и с него няма причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

Обвиняемата не е осъждана и е с чисто съдебно минало.

В случаят съдът намира, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за приложение на нормата на чл.78а от НК, за това я освободи от наказателна отговорност за така извършеното престъпление, като й наложи административно наказание  “Глоба” в минималният размер от 1 000.00лв /хиляда лева/, което следва да заплати в полза на държавата. При определяне размера на административното наказание съдът взе предвид направените от обвиняемият в хода на досъдебното производство самопризнания, материалното му положение и имотно състояние.

Съдът напълно споделя доводите на представителя на ЛРП, че с така наложеното административно наказание „Глоба” ще се постигне най-вече генералната превенция, а именно да се въздейстува предупредително и възпитателно на останалите членовете на обществото да спазват законите в страната и установения правен ред.

Водим от горното съдът постанови решението си.

 

 

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ :