АНД № 534/2017 г.

МОТИВИ :

 

Производството е образувано по внесено в ЛРС Постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на обвиняемият С.Н.Н., ЕГН:**********, за това, че на 31.05.2017 година, около 23.00 часа в *******управлявал моторно превозно средство - лек автомобил марка *******с рег. № *******собственост на Л.Н.Яот гр. Н след употреба на наркотични вещества – карбокси – 9 ТНС – метаболит на тетрахидроканабинол и амфетамин, престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК.

Представителят на ЛРП в с.з. поддържа изготвеното Предложение, като намира, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява, че обвиняемият е извършил престъплението по чл.343б, ал.3 от  НК и предлага на съда да го освободи от наказателна отговорност, като му наложи административно наказание по смисъла на чл.78а от НК “Глоба” в минималния размер предвиден в закона.

Обвиняемият редовно призован се явява лично. Признава се за виновен, съжалява за извършеното и моли да му бъде наложено минималното наказание – глоба.

Доказателствата по делото са писмени - събраните по БП №350/2017 година по описа на РУ  гр. Лом, писмени доказателства, приети и приобщени от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК.

Съдът, след като се запозна с направеното предложение на ЛРП, събраните по делото писмени доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на  страните, намери за установено следното :

Обвиняемият С.Н.Н., ЕГН:********** е роден на *** ***, българин, с българско гражданство, неженен, основно образование, безработен, не осъждан /реабилитиран/, адрес: гр. *********.

На 31.05.2017 година, обвиняемият С.Н. употребил наркотични вещества - карбокси – 9 ТНС – метаболит на тетрахидроканабинол и амфетамин, но въпреки това същият ден се качил в лек автомобил марка *******с рег. № *******и го подкарал. Около 23.00 часа по ул. „Пристанищна“, е спрян за полицейска проверка от свидетелите,  С.И, Ц.В и Е.Ц– служители на РУ, гр. Лом, които били застъпили на работна смяна за времето от 20.00 часа на 31.05.2017 година до 08.00 часа на 01.06.2017 година.

Полицейските служители установили, че именно обвиняемият, С.Н. е водач на автомобила. На свидетеля, С.И му направило впечатление, че поведението на Н. е неадекватно и го тествал с дрегер „Драг чек 3000”, който отчел положителна проба за употребени наркотични вещества.

На Е.Ц Н.Н. е съставен Акт за административно нарушение № 32А от 31.05.2017 година, получен от него лично на същата дата, без възражения. Издаден е талон за медицинско изследване №131594. Същият е транспортиран до ЦСМП, гр.Лом, където дал кръв за медицинско изследване.

 От приложената справка за нарушител-водач е видно, че обвиняемият, С.Н. се води на отчет в ОД на МВР – Монтана като водач на МПС и същият имал валидно свидетелство за управление на МПС към момента на деянието, като е наказван многократно за извършени нарушения на ЗДП.

От извършената съдебно-химическа /токсикологична/ експертиза е видно, че в изследваната кръв, дадена от Е.Ц Н. се установява употреба на наркотични вещества - карбокси – 9 ТНС – метаболит на тетрахидроканабинол и амфетамин.

Горното се установява от фактическа страна направените в съдебното производство самопризнания на обвиняемият, които се подкрепят от събраните в хода на ДП №350/2017 година, писмени доказателства, приети от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК, както следва: показанията на разпитаните свидетели, С.И, Ц.В.В и В.Д, съдебно-химическа /токсикологична/ експертиза /л. 27-30/, справка за съдимост /л. 40-41/, справка за нарушител-водач /л. 10-12/ АУАН с №32А от 31.05.2017 г. /л. 6/, талон за изпращане на медицинско изследване №131594 /л. 31/ и др.

Съдът намира, че по безспорен и категоричен начин е установено, че обвиняемият С.Н.Н., ЕГН:********** е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл. 343б, ал. 3 НК, а именно:

На 31.05.2017 година,  около 23.00 часа в *******управлявал моторно превозно средство - лек автомобил марка *******с рег. № *******собственост на Л.Н.Я от гр. Н след употреба на наркотични вещества – карбокси – 9 ТНС – метаболит на тетрахидроканабинол и амфетамин.

От субективна страна Е.Ц Н. е действал при форма на вината пряк умисъл, съгласно чл. 11, ал. 2, пр. 1 от НК. Съзнавал е, че управлява моторно превозно средство след като е употребил наркотични вещества, което обоснована извода, че е съзнавал  обществено опасния характер на деянието, предвиждал е настъпването на общественоопасните му последици и е искал тяхното настъпване.

Деянието по чл. 343б, ал. 3 НК е от така наречените формални престъпления, при които не са налице съставомерни имуществени вреди. За деянието е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от една до три години и „глоба“ от 500 лв. до 1500 лв.

С.Н.Н. не е осъждан - реабилитиран на основание чл. 88а, ал. 1, вр. чл. 82, ал. 1, т. 4 НК, тъй като видно от справката му за съдимост същият е предсрочно освободен на 24.10.2011 година с шестмесечен изпитателен срок, който е изтекъл на 24.04.2012 година,  и в петгодишен срок т.е. до 24.04.2017 година, същият не е извършил друго престъпление.

 С.Н.Н. не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на глава „Осма“, раздел IV от Наказателния кодекс.

Не са налице и отрицателните предпоставки на чл. 78а, ал. 7 НК, тъй като допълнението на посочената разпоредба, където е добавено „или след употреба на наркотични вещества или техни аналози“ е влязло в сила на 05.07.2017 година,  и законът действал към датата на деянието,  а именно-31.05.2017 година, се явява по-благоприятен за дееца.

В случаят съдът намира, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за приложение на нормата на чл.78а от НК, за това го освободи от наказателна отговорност за така извършеното престъпление, като му наложи административно наказание  “Глоба” в минималният размер от 1 000.00 лева /хиляда лева/, което следва да заплати в полза на държавата. При определяне размера на административното наказание съдът взе предвид направените от обвиняемият в хода на съдебно производство самопризнания, съжалението за извършеното.

Съдът напълно споделя доводите на представителя на ЛРП, че с така наложеното административно наказание „Глоба” ще се постигне най-вече генералната превенция, а именно да се въздейства предупредително и възпитателно на останалите членовете на обществото да спазват законите в страната и установения правен ред.

Водим от горното съдът постанови решението си.

 

 

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ :